Sporo osób skarży się na ciężko chodzące, zgrzytające gwinty w tytanowych Quark'ach - zawarłem bliższą znajomość

z dwiema takowymi i mam dla obecnych i przyszłych użytkowników heretycką

radę:
NIE SMAROWAĆ kolejnymi spec-mazidłami tylko WYSZOROWAĆ, ODTŁUŚCIĆ i WYTRZEĆ DO SUCHA
Czemu? Ano dlatego, że przynajmniej w tych dwóch egzemplarzach rzeczywistymi przyczynami ciężkiego kręcenie nie był ani niewłaściwy smar, ani demonizowane nieco braki w wykończeniu (bo przy tych luzach brak polerki gwintów nie ma praktycznie znaczenia), tylko:
a) duża ilość opiłków i innego syfu (pewnie z produkcji jeszcze), jaki do gwintów gratis dołożyła fabryka
b) kolejny sympatyczny prezent, czyli nieco zbyt grube a zarazem miękkie, rolujące się uszczelki
Co zrobiłem? Rozebrałem włącznik, zdjąłem z tuby uszczelki, szczotka, kran i płyn do mycia naczyń. Gwint wewnątrz głowicy podobnie, tylko już bez wody, bo nie wiem czy przegroda między elektroniką a stykiem + jest wystarczająco szczelna.
Efekt? Niemal zero oporu na gwincie, niemal zero zgrzytów, wręcz za lekko (luzy..) bez uszczelek. Krok dwa to założenie nowych uszczelek - najlepsze okazały się moje zapasy z Inovy oraz niektóre z dołączanych do Olight'a. Na same uszczelki trochę smaru, gwinty suche. W rezultacie +200%

do kultury obsługi.
Odnośnie (nie)smarowania jeszcze - tytan jest znacznie twardszy od alu (które kiedy jest bez anodyzacji, "na sucho" zakleszcza się i piszczy jak kreda po tablicy) i przy tak niewielkiej pracy jaką wykonują te gwinty (wymiana baterii i ćwierć obroty głowicą) nie zatrzemy ich przez lata użytkowania. Do tego dodajmy, że te trapezowe są znacznie solidniejsze niż klasyczne.
Nie widzę więc sensu smarować, lepiej nawet aby się minimalnie dotarły same. A bonus jeszcze z tego taki, że gdy zdejmiemy mazidła zmniejsza się opór elektryczny na stykach (którymi w Quarku są m.in. gwinty a tytan ogólnie gorzej przewodzi prąd niż alu) co przełożyło się na konkretny efekt w postaci niemal całkowitego zniknięcia mrygania w moon i low, gdy bateria pada.
Koniec dobrej rady WujkaDobraRada

Pytanie do użytkowników tytanowych latarek marki innej niż Quark - jak to w Waszych wygląda?