trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 14:53:31 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Gwinty tytanowych Quark'ów  (Przeczytany 994 razy)
Heimdall
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« : 2010-01-23, 01:08:40 »

Sporo osób skarży się na ciężko chodzące, zgrzytające gwinty w tytanowych Quark'ach - zawarłem bliższą znajomość Wink z dwiema takowymi i mam dla obecnych i przyszłych użytkowników heretycką Wink radę:

NIE SMAROWAĆ kolejnymi spec-mazidłami tylko WYSZOROWAĆ, ODTŁUŚCIĆ i WYTRZEĆ DO SUCHA

Czemu? Ano dlatego, że przynajmniej w tych dwóch egzemplarzach rzeczywistymi przyczynami ciężkiego kręcenie nie był ani niewłaściwy smar, ani demonizowane nieco braki w wykończeniu (bo przy tych luzach brak polerki gwintów nie ma praktycznie znaczenia), tylko:

a) duża ilość opiłków i innego syfu (pewnie z produkcji jeszcze), jaki do gwintów gratis dołożyła fabryka
b) kolejny sympatyczny prezent, czyli nieco zbyt grube a zarazem miękkie, rolujące się uszczelki

Co zrobiłem? Rozebrałem włącznik, zdjąłem z tuby uszczelki, szczotka, kran i płyn do mycia naczyń. Gwint wewnątrz głowicy podobnie, tylko już bez wody, bo nie wiem czy przegroda między elektroniką a stykiem + jest wystarczająco szczelna.

Efekt? Niemal zero oporu na gwincie, niemal zero zgrzytów, wręcz za lekko (luzy..) bez uszczelek. Krok dwa to założenie nowych uszczelek - najlepsze okazały się moje zapasy z Inovy oraz niektóre z dołączanych do Olight'a. Na same uszczelki trochę smaru, gwinty suche. W rezultacie +200% Wink do kultury obsługi.

Odnośnie (nie)smarowania jeszcze - tytan jest znacznie twardszy od alu (które kiedy jest bez anodyzacji, "na sucho" zakleszcza się i piszczy jak kreda po tablicy) i przy tak niewielkiej pracy jaką wykonują te gwinty (wymiana baterii i ćwierć obroty głowicą) nie zatrzemy ich przez lata użytkowania. Do tego dodajmy, że te trapezowe są znacznie solidniejsze niż klasyczne.

Nie widzę więc sensu smarować, lepiej nawet aby się minimalnie dotarły same. A bonus jeszcze z tego taki, że gdy zdejmiemy mazidła zmniejsza się opór elektryczny na stykach (którymi w Quarku są m.in. gwinty a tytan ogólnie gorzej przewodzi prąd niż alu) co przełożyło się na konkretny efekt w postaci niemal całkowitego zniknięcia mrygania w moon i low, gdy bateria pada.

Koniec dobrej rady WujkaDobraRada Wink

Pytanie do użytkowników tytanowych latarek marki innej niż Quark - jak to w Waszych wygląda?
« Ostatnia zmiana: 2010-01-23, 01:19:12 wysłane przez Heimdall » Zapisane

BartekB
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #1 : 2010-01-23, 12:00:46 »

w iTP A3 tez tak sobie działały, ale się dotarły.
Czyszczenie ma spory sens, ale smarowanko małe jednak daje- lepiej chodzi, poza tym spory wpływ na opory podczas kręcenia ma sprężynka dociskająca akusa, ja troszkę zmniejszyłem jej siłę i jest znacznie lepiej.
Czy quark faktycznie ma trapezowe gwinty, fotki jakieś ?
Heimdall
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-01-23, 13:45:48 »

ale smarowanko małe jednak daje- lepiej chodzi

Pewnie coś daje, ale w sumie i tak największy opór ZAZWYCZAJ robi uszczelka, a smarowanie gwintu zmniejsza kontakt na stykach..ideałem byłoby smarowidło, które jest dobrym przewodnikiem, ale takie są drogie i ciężko dostać.

Czy quark faktycznie ma trapezowe gwinty, fotki jakieś ?

A proszę:
http://img297.imageshack.us/img297/2407/quarktithreads.th.jpg
Gwinty tytanowych Quark'ów

I jeszcze fotka z recki Mar'a, tym razem alu:
http://img197.imageshack.us/img197/2338/pict1437.jpg

Na tym ładnie widać za grubą uszczelkę i jak rozpłaszcza się/deformuje na kanale. Jak jest dobrze ułożona, to jeszcze mały pikuś (choć na CPF były sygnały, że uszczelki się tną o rant kanału i gwint), ale jak się zdejmie i założy ponownie to już totalna lipa.

BartekB
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: