Opisywalem na Knives, ale w sumie faktycznie tutaj lepiej pasuje:
15.08.08 rejony Czestochowy i zreszta nie tylko zostaly nawiedzone przez tornado. Niestety dom babci mojej zony stal na drodze takiego leja.
W niedzielny poranek spakowalismy do samochodu wszystko co moglo sie przydac i ruszylismy w rejony Radomska.
To co tam zastalismy wywolalo niezly szok. Telewizja nie odda zniszczen jakie moze wywolac wiatr

Jak uratowałem świat przed inwazją obcych

widok z "wnetrza" stodoly na remontowany dom

Po calym dniu ciezkich prac nadal nie mielismy pradu. Maszt z grubej stalowej rury lezal gdzies na pobliskich polach owiniety w resztki naziemnej linii. Zapowiadala sie kolejna noc bez pradu.
Przed godzina 22 udalo nam sie postawic prowizoryczny maszt i energetycy po naleganiach zgodzili sie podpiac nas pod centrale. Niestety panowie posiadali jedynie oswietlenie na samochodzie, nie wiem czy nie posiadali jakiegos przenosnego zrodla swiatla czy poprostu go nie zabrali z auta. Fakt faktem brak mozliwosci dojazdu autem pod slup spowodowal, ze pracowali w ciemnosciach.
Cale szczescie pakujac sie na wyjazd pierwsze co wrzucilem do plecaka to bylo wszystko co swieci i wszelkie mozliwe zasilanie do latarek.
Zabralem SF Krome, HDS'a 60, Inove X5 i modowana Inove X1.
Wszedlem na swiezo odbudowany dach domu razem z jednym elektrykiem. Gosc mial zapietego na daszku czapeczki HDS'a, a drugiego montera na slupie oddalonym od nas o okolo 30 metrow wspomagalem Kroma. Po ponad godzinie udalo sie skonczyc przylacze i po kilkunastu minutach mozna bylo podlaczyc caly sektor. Odzyskalismy prad.