trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 13:21:44 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Maglite Mini 2xAAA  (Przeczytany 2610 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
RAV1986
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2010-01-02, 15:53:35 »

Witam wszystkich!!!

Jak widać przy moim opisie jestem "świerzą krwią" więc mam takie zasadnicze pytanko:

Czy da się i czy jest sens modowac Mini Maglite 2xAAA na led'a?Huh?

Chciał bym osiągnąć w prosty sposób światło diodowe zimne/naturalne
z tej latareczki... nie z innej (więcie sentyment do prezentów) !!!

Cudownie było by aby zostawić możliwość zmiany ogniskowej typ Maglite!!! ale takie rzeczy to tylko w Erze?
Oso
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2010-01-15, 21:51:43 »

Mam to cacko, noszę w pracy ze względu na poręczność,  używam jako oświetlenie awaryjne. Jestem zadowolony i nie sądzę aby modyfikacja na LED była opłacalna. Żarówka daje miłe i silne( jak na 2xAAA) światło, czas pracy - przyzwoity, ja używam aku i jest ok
marcin79
Opinii: (8)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Radom

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2010-01-16, 14:57:27 »

jakieś 2 lata temu przerobiłem minimaga 2xAA na led i po 3 tyg wróciłem do żarówki. W swoim mini użyam baterii litowych i światełko jest bardziej przyjemne niż ze zwykłych baterii i mocniejsze.
cat
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2010-01-17, 08:58:20 »

Mam Maglite mini 2AA w wersji żarówkowej i LED i szczerze mówiąc nie pozbywam się ich tylko przez sentyment, bo do świecenia bardziej nadają się małe (1AA, 1AAA) latarki diodowe, kilka /naście razy mocniejsze. Ze wzgledu na koszty,zasilanie bateriami litowymi brałbym pod to uwagę tylko, gdybym "używał" ich od czasu do czasu do poświecenia na ścianę ( przy prawdziwyum używaniu nie jest to takie ważne)  i zachwycania się "O rany, jakie ciepłe światło"(mnie to jakoś nie bierze). Z kolei rozkład i wygląd plamy światła nie jest szczególnie estetyczny... KIEDYŚ  to był szczyt techniki, teraz raczej koneserska pamiątka, jak nie przymierzając odrestaurowana  FSO Warszawa albo Canon T90 (jak się włoży sporo pracy, wyniki mogą być czasem dobre) Grin.
marcin79
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2010-01-21, 08:24:13 »

masz rację baterie litowe są drogie i dlatego jest to moja latarka samochodowa używana bardzo sporadycznie ale zawsze  w gotowości.
Do częstego świecenia raczej nieekonomicznie.
Jeśli chodzi o sentymenty i takie tam pierdoły to każdy na tym forum nie kupuje latarek bo mu taka potrzeba wyskoczyła ale jest to swego rodzaju chobby i chęć posiadania czegoś fajnego i dobrego. A zwykły człowiek to nie wiem czy by nawet maga kupił tylko jakieś gówno za 9 zł.
A tak na marginesie to tu piszesz, że cię kolor światła nie rajcuje i śmiejesz się z tego  a z drugiej strony interesuje cię estetyka rozkładu światła i kształt plamy - więc ty też do normalnych nie należysz  Cheesy
cat
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2010-01-21, 10:03:43 »

Nie tyle interesuje mnie estetyka plamy światła, co widzę, że jest tu (na forum) jednym z ważnych kryteriów.  Tongue Zresztą w praktyce lepiej mieć chyba  rozkład jak w dobrej ledowej latarce niż zmiennoogniskoworozmyte odwzorowanie żarnika z MAG-ów. Myślę, że na hobbistycznych forach w ogóle nie należy szukać osób "normalnych" - za "normę" uznałbym skupianie się raczej na celach, niż środkach i narzędziach w rodzaju noży, latarek,  taktycznych żelazek, maszyn do mycia płyt gramofonowych, podświetlanych alufelg...Smiley
marcin79
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2010-01-21, 17:11:04 »

popieram Grin
marcin79
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2010-01-21, 17:13:18 »

chociaż podświetlane alufelgi też można opisywać na tym forum - no przecież świecą  Cheesy
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: