trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 13:21:23 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Thrower do świecenia na mapę  (Przeczytany 4996 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #15 : 2009-12-31, 20:16:45 »

ideałem byłyby ze 3 tryby o regulowanej przez usera jasności+ inne dyrdymałki
citrofan
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2009-12-31, 22:31:02 »

Sałron idź już lepiej przywitać nowy rok,  Grin Jak już pisałem wcześniej jesteś wielkim latarkowym guru, znasz się na latarkach lepiej niż kto ktokolwiek na tym forum! Twoje wypowiedzi są rzeczowe i wysoce uagrumentowane. Naprawdę mi zaimponowałeś! Cóż jeszcze mogę dodać?

W nadchodzącym 2010 roku życzę Tobie z całego serca niskiego Low we wszystkich nowych latarkach wychodzących na rynek. Twoje zdrowie!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2009-12-31, 22:39:08 wysłane przez citrofan » Zapisane

Light Up the Darkness
LightLover
Opinii: (4)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2009-12-31, 23:17:31 »

citrofan, proszę Cię - nie dodawaj już nic.

Uważnie czytam całą tę dyskusję i z każdym postem coraz bardziej się ośmieszasz Cry
Swoimi słowami jedynie potwierdzasz swoją słabość. Nie tylko psychiczną...

Amen.

Pozdrawiam,
LightLover
citrofan
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2010-01-01, 00:35:21 »

...
« Ostatnia zmiana: 2010-01-01, 00:37:07 wysłane przez citrofan » Zapisane

Light Up the Darkness
lennin
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Uć

Zezowate szczęście :]

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2010-01-01, 00:59:50 »

citrofan, proszę Cię - nie dodawaj już nic.

Uważnie czytam całą tę dyskusję i z każdym postem coraz bardziej się ośmieszasz Cry
Swoimi słowami jedynie potwierdzasz swoją słabość. Nie tylko psychiczną...

Amen.

Skoro nie masz nic do dodania w temacie to po co sie odzywasz? Równie dobrze mogłes napisac posta o zajebistej pogodzie ...

Ciekawe opinie wrażane są w dość niekonwencjonalny sposób. Czasem większość z nas nie lubi mrygaczy? Bo zwykle włączy sie takie sos akurat kiedy tego nie chcemy. Najlepiej gdy jest ukryte w klikologii na tyle skutecznie by sie namęczyć z jego uruchomieniem. Moim zdaniem tak wyspecjalizowany sprzęt nie powinien mieć trybu 100 lumenów (K90). Połowa i maxymalna moc to optymalne rozwiązanie. Całonocna wyprawę obskoczymy świecąc niższym trybem doświetlając maxymalnym czasem. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której miałbym "świecić na mapę"  takim sprzętem ;P Spear jest dość ciekawym sposobem ukazania słabości rozwiązania. Niby do wszystkiego bo daleko poświeci, niby low słabiutki tylko po co? Poruszał sie ktoś z was nocą po ścieżce ulicy chodniku z throwerem w ręku ? I jak odczucia? I nie wciskajcie kitów ze jest zajebiście bo nie jest. Niby się da ale szybciej wdepniesz z takim sprzętem w gówno niz chodząc z pięcioledowym prysznicem w ręku. No można zrobić z niego świeczkę super oświetlenia namiotu tylko kto za taką kasę kupi kampinglamke? To raczej oferta dla wyjadaczy. I najważniejsze chyba że nie ma takiej latarki która by zrobiła wszystkim dobrze  Roll Eyes
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #20 : 2010-01-01, 01:44:15 »

lennin rozwaliłeś mnie argumentami, poważnie, nie chodzi o słowa- ale o kondensację wymowy- no mam Tiablo A10 i robi za świeczkę, ale bez dyfuzora to takie pykanie przez słomkę- ani w to nie popatrzysz, ani nie działa jak by się chciało, no ale działa.
Ale wiesz, są ludzie , którzy chcą wydać kasę i mieć latarkę do wsiego i dla niech sprzęt zasilany 6ma 18650 i trzymany w zębach w celu doświetlenia mapay czy namiotu nie stanowi problemu- adaptacja użycia sprzętu do rożnych zastosowań to się zwie, ale sa tańsza i lepsze rozwiązania...
a ... widać nie myślał za wiele o problemach z takich zasilaniem, rozmiarem itd... czy zasilanie z 6x18650 oznacza , że lampka z mocą 100lumenów zaświeci przez tydzień ? a czy latarka zasilana z 1x18650 poświeci z taka mocą przez 12-24h - jaka ?
Dla mnie inżynier od HIDów który raz se machnął HIDem o glebę nie jest guru- sorka, lampka pada wtedy, kiedy jest potrzebna najbardziej, dużo bardziej uwierzę w testy Etshana niż w taką pokazówkę marketingową.
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2010-01-03, 04:28:44 »

Przypominam, że jeszcze niedawno latarki były gabarytów K90 (np. popularne blaszaki z żarówką halogenową i 3xR20) i nikt nie bił piany, że to za wielkie. Owszem, nie twierdzę, że trzymanie takiego bydlaka jest szczytem ergonomii, bo dzięki postępowi przyzwyczailiśmy się do funkcjonalnych i dedykowanych różnym celom maleństw. Jednak czy to automatycznie sprawia, że na chwilę słabiej i bliżej świecić tymi dużymi się nie da? Mam wrażenie, ze wciąż jestem nierozumiany Tongue Przykład z mapą i namiotem ewidentnie dowiódł tego jak eskalacja drobiazgu osiąga wartość krytyczną i przypisywane jest mi w ogólności twierdzenie, jakobym miał używać tej latarki do świecenia tylko i wyłącznie na mapę, mimo wielokrotnego powtarzania, że to czynność sporadyczna. Tytuł obecnego wątku dobitnie tego dowodzi...

citrofan,
Zrób inaczej. Zadaj na tym forum pytanie:
Jeśli istniałaby alternatywa to (pomijając chwilowo aspekt finansowy) co byś wybrał?
1) Olight K90 z trybami 2200/700/strobo
2) Olight K90 z trybami 2200/700/100/strobo

lennin,
Tak, Spear to dziwna latarka. Dziwna przez ten ultra słaby Low. Ale ktoś ją wymyślił i chyba na tym forum czytałem, że przez pewien czas nie była dostępna, bo trzepali to dla wojska, czy jakoś tak. I pewnie ktoś znalazłby linię obrony w której można byłoby bronić cech Speara. Ja nie bronię. Podałem to jako ekstremalny przykład niejako z drugiej strony i kontrargument dla strobo, na którego jak widać wojsko się wypięło.

Nie wiadomo jakie UI będzie w K90. W zasadzie to nie powinniśmy o tym rozmawiać, bo wg. citrofana (nawet jeśli to wciąż prototyp) nie wolno "niezdrowo się podniecać" prototypami, bo nie do tego służy forum Wink Jednak pozwolę sobie słówko - jeśli tryby będą "w kupie" to nic tylko pogratulować "trzeźwości umysłu" inżynierom Olight. Wg. mnie takie rozwiązanie wyląduje tuż obok latarek serii M2 marki EagleTac określanych wdzięcznie jako grupa "Military" (to apropo robiącego zawrotne wrażenie zwrotu "Search & Rescue"), czyli na śmietniku ergonomii obsługi. Piszą jednak o "access to strobe directly". Jeśli jest tam ten jeden widoczny przycisk to w zasadzie niezależne włączenie strobo może być takie jak np. w EagleTac'u P20C2, czyli dwukrotne szybkie naciśnięcie. Takie rozwiązanie oznacza jedno - brak możliwości sygnalizowania forwardem. Nie wiem czy czegoś takiego oczekiwałyby służby ratownicze czy wojsko, bo argument o przydatności takiej latarki dla tych grup się pojawił.

Słowo o zasuwaniu z throwerem po ścieżce/ulicy/chodniku. Na pojedyńczym chipie ciężko. Na wielochipie przyjemnie. Trzeba wziąć pod uwagę to, że już sam spill z tego załatwia prysznice LED. Zwłaszcza pięcioledowe. Co więcej - spill z wieloczipa jest mocniejszy niż Zebry H60, a z tą ilościa światła można poruszać się we wspomnianych miejscach w sposób zaiste komfortowy.

I pytanie na koniec: hipotetycznie, jeśli pojawiłaby się latarka o mocy jak K90 w cenie 50$, to wtedy można byłoby od niej oczekiwać funkcjonalności poszerzonej o 100-lumenową "kampinglampkę" i taka funkcjonalność by nie raziła? Smiley

pawelsz,
Złożona mapa nie wymaga trzymania jej dwoma rękoma, więc K90 spokojnie może leżeć w łapie, a nie w zębach. Wink Zresztą każda inna ręczna latarka tak samo zajmuje dłoń. Dajmy na to, że jak już idę i trzymam K90 w łapie to chwilowy strzał na trzymaną w drugiej ręce mapę nie jest chyba wyzwaniem przekraczającym ludzkie możliwości. I proszę nie mówić, że wygodniejsze jest odłożenie K90, wyciąganie innej, mniejszej latarki i świecenie. Tak, czołówka będzie bez dwóch zdań wygodniejsza.

Przy założeniu, że świecimy kilka godzin dziennie (np. 6) to byłoby wstydem, aby z 6x18650, SST-90 i 100lm, nie dało sie tym świecić przez tydzień. Zresztą Olight jest zdolny, więc mógłby podołać takiemu wyzwaniu. Przykład z M30 może to potwierdzić. Zarówno pod względem stabilności (w max) jak i efektywności (w low)...

« Ostatnia zmiana: 2010-01-04, 02:47:38 wysłane przez sałron » Zapisane

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: