To mój pierwszy post na tym forum wiec na początku chciałbym wszystkich przywitać.
Czy ktoś z was pamięta tą latarke??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0458de250bfa0e0.htmlWiem, że to już bardzo przestarzały sprzęt, ale mam do niej sentyment
Za małolata naprawdę ułatwiała mi życie na różnego rodzaju obozach i do tej pory mi służy.
Poza tym teraz można ją kupić za grosze.

Mam do was pytanie o dobór żarówki. Z tego, co się orientuje philips dedykuje 3 rodzaje żarówek do takich latarek w zależności od ilości baterii.
krypton 2,4V/0,75A
16,5 lm
2 x R6; 2 x R14; 2 x R20
krypton 3,6V/0,75A
34 lm
3 x R6; 3 x R14; 3 x R20
krypton 4,8V/0,75A
51 lm
4 x R6; 4 x R14; 4 x R20
Ja jako przykładu będę się trzymał 3,6V/0,75A. Rozumiem że 3,6V to optymalna wartość dla napięcia 4,5V jaką dają 3 połączone szeregowo ze sobą baterie.
Obecnie używam do jej zasilania 3 akumulatorów R6 które razem daja 3,6V i zastanawiam się czy w takim przypadku nie lepiej byłoby używać żarówki 2,4V?? czy od razu się spali?
W ogóle nie rozumiem, dlaczego baterie mają 1,5V a akumulatorki 1,2V, mógłby mnie ktoś oświecić??

Ciekawy jestem, jaka jest różnica między pojemnością akumulatorka np. 2000ah a przeciętną baterią R20?? Na baterii nie mogłem się doszukać pojemności, jak to się tam oznacza?
Dałoby rade do takiej latarki wsadzić np. taki halogen??
halogen 4,0V/0,85A
60 lm
3 x R6; 3 x R14; 3 x R20; 3R12
Czy raczej to nie ma sensu? A może halogen potrzebuje jakiegoś specjalnego ‘’środowiska’’ pracy??
W ogóle latarka ma dość duże zaplecze i zastanawiam się czy dało by się wsadzić do niej coś porządniejszego, oczywiście dla zabawy.
Z góry dzięki za odpowiedzi
PS jestem laikiem w tej dziedzinie