trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 13:16:37 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Eneloop, ReCyKo, Ready2Use  (Przeczytany 4565 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
adamo
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Ostrów Wielkopolski / Poznań

prędkość była OK... tylko zakręt trochę za ciasny

Ignoruj
« : 2009-12-28, 14:56:27 »

Witam,

już od dłuższego czasu chciałem wyposażyć się w konkretne akumulatorki i między innymi dzięki temu forum dojrzałem do tej decyzji i wybrałem ogniwa LSD.
W jednym z wątków przeczytałem, że wszystkie ogniwa nowej generacji (LSD): Eneloop, ReCyKo, Ready2Use są produkowane na jednej taśmie przez Sanyo, więc po co przepłacać. Tymczasem na hurt.com.pl patrzę, a tam są różne pojemności podane:
Sanyo Eneloop 2000mAh
GP ReCyKo 2100mAh
Varta Ready2Use 2300mAh, 2100mAh
Czy to jest błąd w opisie? Naciągana specyfikacja producenta? A może jednak pamięć mnie myli, i te ogniwa nie są produkowane na jednej taśmie?

No i na koniec...
które wybrać?

Dodam jeszcze, że ładowarka to będzie BC-700, bo podobno warto, i naprawdę zależy mi na dobrych bateriach, bo zdaża się, że latarka leży w aucie zimą i nie mogę sobie pozwolić na brak prądu, a pamięć czasami zawodzi.

Sprzedaż i Wypożyczalnia Przyczep Kempingowych
www.karawaning.net    www.karawaning-rent.pl
LightLover
Opinii: (4)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-12-28, 16:24:21 »

Hej,

Ja nie mam pewności, czy aby na pewno wszystkie te ogniwa wychodziły z jednej fabryki.. Roll Eyes

Osobiście od ponad roku ostro eksploatuję 12szt. GP Recyko. Zero problemów, ładowane w BC-700 różnymi prądami wciąż otrzymują deklarowaną pojemność.

Do zakupu zachęciło mnie jakieś amerykańskie porównanie, do którego niestety link już wygasł.
Pamiętam, że w przypadku GP czas działania przy poborze prądu na poziomie 1A był o 10 minut dłuższy, niż Sanyo.

Na Twoim miejscu wybierałbym właśnie pomiędzy tymi dwoma markami (w zależności od obecnych cen, lub dostępności u lokalnych sprzedawców, jeśli zależy Ci na odbiorze osobistym).

Pozdrawiam,
LightLover
c470447
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-12-28, 21:46:24 »

Żeby latarka działała zimą nawet przy -10 czy więcej i to pozostawiona na długi czas to chyba tylko Energizer Lithium https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=3539
Te baterie litowe mogą i 10 lat leżeć bez utraty pojemności a do tego producent podaje że nawet przy -40 działają. Ja przy ostatnich mrozach ładowałem właśnie je do latary. Akusy mogą dać ciała w bardzo niskiej temperaturze, akusy ogólnie to chyba na dodatnie temperatury jedynie.

Ja mam Eneloopy bo sprawdzone, bierz je i się nie martw, 100mAh to żadna różnica, weź tez pudełko do baterii jak będziesz kupował kosztuje tyle co nic a się przydaje.
adamo
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2009-12-28, 23:03:57 »

Fakt faktem mam zawsze paczkę L91 (litowe energizery) w razie końca świata w kieszeni... ale potrzebuję czegoś co mogę ładować, bo dwie dyszki za cztery baterie (5PLN/1szt) to trochę drogawo.

A Eneloopy faktycznie najpopularniejsze, najwięcej opinii, ogrom pozytywnych, i fakt 100mAh to prawie nic, ale już 300mAh dla Varty to już jest sporo. Jeżeli się nie przekonam jakąś konkretną opinią, to nie kupię, bo nie chce ryzykować i wezmę Eneloopy, ale może akurat ktoś testował to albo ma info z pierwszej ręki.

Myślę, że przydatny będzie wątek, gdzie porówna się najnowsze generacje akusów NiMH, bo z baterii to wiemy ze litowe, a li-on to już inna para kaloszy.

maba
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-12-28, 23:20:16 »

Eneloopy mają niższą rezystancję wewnętrzną od konkurencyjnych ogniw, dzięki czemu są w stanie dać większy prąd.

Recyko mają natomiast minimalnie większą pojemność i są znacznie gorzej wykonane od Eneloopów Wink

Kupując teraz akumulatorki, chętnie sprawdziłbym nowe READY2USE 2300mAh, a jeśli coś sprawdzonego, to Eneloopy.

c470447
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-12-28, 23:26:09 »

Zgodnie z tym testem Eneloopy przy naszych temperaturach powinny spokojnie chodzić http://www.erankavijat.net/foorumi/viewtopic.php?t=1771

Ja na twoim miejscu bym nie testował niepewnych akusów dla 300 mAh więcej na opakowaniu, bo Eneloopy są tak sprawdzone jak się tylko da. A o Ready2use ktoś na forum chyba pisał że nie spełniły jego oczekiwań tak mi się coś w głowie pojawia. Ja bym poszedł w pewniaka.
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2009-12-29, 08:19:41 »

Ready2use testował Azjatos: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55744.0.html Była to co prawda wersja 2100 mAh. Takie właśnie posiadam od dwóch lat i bardzo je sobie chwalę.

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Harry
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdańsk

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2009-12-29, 11:27:08 »

Mam wersję Ready2Use 2300mAh, używam od kilku miesięcy i też nie mam im nic do zarzucenia. Ładowane na BC-700, pojemność oscyluje wokół 2300, działały bez problemów podczas ostatnich mrozów. Akusy R2U AAA siedzą u mnie w każdym możliwym pilocie. O tych więcej nie powiem, bo naładowane kilka miesięcy temu, raz na start, i do tej pory działają... Także różnie to chyba bywa Wink

Pozdrawiam

- Harry

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
damstep
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Zachodniopomorskie

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2009-12-29, 20:07:19 »

Witam.
Jeśli mogę wtrącić 3 grosze to dodam tylko, że skusiłem się w ramach testów na inne 'zamienniki'  Eneloopa czyli na przykład Panasonic Infinity. Pojemność ta sama, ale.... właśnie....  Generalnie powinny tak samo trzymać energię w czasie, a tu się okazuje że ze 3 razy szybciej występuje w nich samorozładowanie. Oczywiście są lepsze od normalnych Ni-Mh (beznadziejnych moim zdaniem GP, Energizer,  które mam w użyciu), ale do Eneloopów to im daleko. Nie polecam.
Natomiast co do AAA to pozytywnie zaskoczyły mnie 'no-name' Camelion -Always Ready. Trzymają tylko nieco gorzej niż takie same AAA Eneloopy.
W każdym razie następne które kupię to będą tylko Eneloopy.
Pozdrawiam
Misiakus
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-12-29, 20:45:25 »

Eneloop'ów mam najwięcej - bo polecali Koledzy i miały dobre wyniki w testach a i sam od lat Sanyo Ni-MH używałem i nie miałem z nimi problemów.
Od lat spisują się wzorowo.
Panasonic Infinium kupiłem bo mi się podobały Wink i aby mi się łatwiej organizowało przydziały do poszczególnych latarek (aby nie musieć znakować Eneloopów pisakami;)). Liczyłem też na podobną jakość i trwałość. Faktycznie przy leżakowaniu gubią prąd szybciej niż Eneloopy ale oczywiście dużo wolniej od Ni-MH starego typu.
GP mi podpadło jakiś czas temu i nie wrócę do marki (używałem równolegle z Panasonic'ami i Sanyo i okazały się mniej trwałe na dłuższą metę, szybciej się rozładowywały itp.) 

Lumapower M3, P.Tikka XP, LF5XT, Quark AA2 XP-G, Quark MiNi 123 XP-G (wszystkie z ciepłą diodą ), Quark AA tytanowy na neutralnej XP-G, SureFire E2e HA, Photon III, iTP A3 EOS Upgrade, JetBeam PA40 T6
adamo
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2009-12-31, 01:36:39 »

Dzięki za wszystkie opinie, myślę, że jednak nie będę ryzykował i wybiorę Eneloop, bo decydującym czynnikiem jest "gubienie prądu",  do szybkiego użycia dużej ilości światła mam 2700mAh (faktycznej pojemności). Jeszcze poczekam tylko z zamówieniem, może po nowym roku będzie lepsza cena  Grin   a i na pewno Poczta Polska będzie szybciej działała. Dzięki jeszcze raz.

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: