trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 13:04:16 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Quark RGB NW  (Przeczytany 3861 razy)
yogikm
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« : 2009-12-19, 12:24:05 »

Wczoraj odebrałem długo wyczekiwanego Quarka RGB z "ciepłą" diodą CREE MCE-RGB, która składa się z 4 diód w różnych kolorach. Na dokładną reckę jeszcze za wcześnie ale opisze moje pierwsze wrażenia, może komuś pomogą w decyzji zakupu  Wink Paczka jak zwykle w Quarkach ładna, w zestawie oprócz latarki znajduje się: dodatkowy o-ring, smycz, kabura, dwie bardzo dobre baterie CR123 4sevens (1500mAh). Latarkę bez żadnego smarowania rozkręca się bardzo płynnie, kolory chociaż z oporem można zmieniać jedną reką. Po nasmarowaniu jest znacznie lepiej. Przy zmianie jedną ręką często zdarza się "przeskoczenie" o dwa kolory. Jednak obsługa taka jest jak najbardziej możliwa. Światło białe ("ciepłe") bardzo przyjemne dla oczu. Niebieskie (granatowe) chyba najładniejsze z kolorów, bardzo dobre. Testowane, spełnia swoją rolę i bardzo dobrze kontrastuje krew i przedmioty jaskrawozielone. Zielone i czerwone jeszcze nie przetestowane dokładnie. Klips jak w każdym Quarku świetnie trzyma.
Tryby:
Jasność (rzeczywista, mierzona za reflektorem) i czas pracy:
księżycowy: 0,4 lm, 650 godz., 1 mA
poziom niski: 2,8 lm, 130 godz., 10 mA
średni: 15 lm, 25 godz., 50 ma
wysoki: 58,4 lm, 7,5 godz., 250 mA
Turbo: 150 lm, 2 godz., 700 mA
SOS: 22,5 godz.
Strobo: 4 godz.
Lokalizator: 20 godz.

Tryb księżycowy daje niewielką poświatę, także nadaje się tylko do podświetlenia czegoś bardzo blisko nas. W niskim jest już o wiele lepiej i spokojnie można w nocy spacerować po domu. Reszta coraz wyżej aż do turbo, którym całkiem nieźle można oświetlić sporą część pomieszczenia. Na razie ciężko jest powiedzieć jak sprawdzi się w terenie ze względu na śnieg. Jak dla mnie tryby są dobrze ustawione. Zmiana trybów odbywa się poprzez lekkie wciśnięcie włącznika(nie ma potrzeby jego całkowitego wciskania). Szkoda, że nie ma tylko strobo ze wszystkich kolorów Wink

Główne zadania jakie powinny spełniać kolory:
Światło zielone jest szczególnie przydatne podczas gier terenowych i zawodów sportowych, a także w myślistwie, nie wyczuwa go bowiem zwierzyna. Doskonale też przebija się przez mgłę, penetrując ją znacznie lepiej niż światło białe. Przy zielonym oświetleniu doskonale czyta się mapę w ciemności. (źródło: www.4sevens.pl)
Światło czerwone używane jest przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych w celu zapewnienia jak najostrzejszego widzenia i doskonałego kontrastu przy jednoczesnym zapewnieniu dobrego widzenia nocą. Światło czerwone bardzo dobrze przebija się przez dym oraz mgłę i jest słabo widoczne z większej odległości, dzięki czemu doskonale nadaje się do zadań specjalnych, manewrów nocą itp.  (źródło: www.4sevens.pl)
Światło niebieskie powinno dobrze kontrastować krew.
Będę starał się opisywać wszystkie szczegóły jakie mi wpadną w oko w tym bardzo ciekawym Quarku.
Co do tego jak rozproszone jest światło można zobaczyć na filmiku:
<a href="http://www.youtube.com/v/eqfbVRMIS94" target="_blank">http://www.youtube.com/v/eqfbVRMIS94</a>
Poniżej kilka fotek  Smiley

Od lewej: Quark 123 MiNi, Fenix L0D, Quark AA Tactical, Quark RGB, Surefire G2, Olight T25 Tactical.

Wielkości_resize.JPG
Quark RGB NW
* Wielkości_resize.JPG (70.65 KB, 800x532 - wyświetlony 511 razy.)
Wielkości diód_resize.JPG
Quark RGB NW
* Wielkości diód_resize.JPG (51.22 KB, 800x532 - wyświetlony 493 razy.)
RGB_resize.JPG
Quark RGB NW
* RGB_resize.JPG (47.19 KB, 800x532 - wyświetlony 499 razy.)
NW and RGB.JPG
Quark RGB NW
* NW and RGB.JPG (47.39 KB, 1588x598 - wyświetlony 490 razy.)
« Ostatnia zmiana: 2009-12-20, 20:56:03 wysłane przez yogikm » Zapisane
Kris_1
Opinii: (2)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-12-19, 13:28:42 »

Pierwsze pytanie:
1. Czy można od razu włączyć latarkę w kolorze Rx By Gz (na przykład: ciemnożółty, lub szafir, lub krwista czerwień - nazwy kolorów wymyśliłem naprędce - chodzi o zrozumienie pytania) ?
Załóżmy że używam latarki jako podświetlenie tła, obiektu. Mozolnie ustawiam sobie kolor świecenia i poziom światła. Czy latarka po wyłączeniu - pamięta ustawienia? Poziom wiadomo - nie, ale kolor?
yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-12-19, 13:54:15 »

Trzy kolory: niebieski(podchodzący pod granatowy), czerwony i zielony. Ten "ciemnożółty" jak to określiłeś to jest białe światło o "ciepłej" barwie. Latarka zapamiętuje ostatnio używany kolor i poziom świecenia również. Dlaczego nie? Proszę obejrzeć filmik, tam jest pokazane jak się ustawia i zapamiętuje kolor oraz tryb.

Generalnie działa to tak:

Głowica dokręcona: światło białe (u mnie "ciepłe", jest jeszcze "zimne" w drugim modelu RGB) i jej tryb.
Głowica odkręcona: wybrany kolor i jego tryb.
Kris_1
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2009-12-19, 17:09:24 »

Film widziałem już dawno. Widzę że nic nie zmienili. Podstawowy błąd to ustawienia na auto (ekspozycji i balansu bieli) w kamerce. Nic przez to nie widać i rodzi się więcej pytań i wątpliwości. Myślałem że nakręciłeś swój (i w dodatku prawidłowo).
Świecenie przy dokręconej głowicy też mnie nie interesuje, bo od tego mam inne latarki, ale nadal nie wiem, czy latarka pamięta tylko kolor podstawowy, czy mieszaninę (np. żółty).
Z drugiej strony gdyby pamiętała, to nie stosowaliby trybu "dokręconej głowicy" i oddzielnej wersji ciepłej i zimnej barwy świecenia na starcie. Pamięć umożliwiałaby wybranie jakim kolorem ma świecić po włączeniu - białym ciepłym, czy białym zimnym. A tego nie ma.
Myślałem kiedyś o tej latarce (dość intensywnie i byłem blisko decyzji zakupu), ale tylko pod kątem zastosowania światła kolorowego RGB (każdy poziom regulowany niezależnie w celu uzyskania właściwego).
Skoro Cree wypuściło już takie diody, więc pewnie konstrukcje się posypią niebawem. Smiley
« Ostatnia zmiana: 2009-12-19, 17:18:52 wysłane przez Kris_1 » Zapisane
yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-12-19, 19:27:28 »

Zgadza się film jest już od dłuższego czasu dostępny. Ja niestety nie mam obecnie czym nakręcić swojego, także ten musi wystarczyć. Nie bardzo rozumiem, jak latarka może pamiętać mieszaninę kolorów? Jaką mieszaninę?
Tak, możliwe, że się posypią jednak 4sevens był pierwszy. Dla przykładu podam Preon'y, które wypuścił 4sevens, a za chwilę pojawił się podobny Fenix LD05. Tylko porównajmy obie latarki... Wink
Kris_1
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-12-19, 20:41:29 »

... Nie bardzo rozumiem, jak latarka może pamiętać mieszaninę kolorów? Jaką mieszaninę?
Podałem przykład - kolor żółty. Jest to mieszanina R i G.
Źródło światła RGB którym jest dioda led ma 4 struktury: 1 biały, oraz 3 RGB. Odpowiednio sterując prądem zasilającym każdą ze struktur - można uzyskać określony kolor.
Kolor żółty uzyskuje się mieszając barwy podstawowe - kolor czerwony i zielony, czyli dioda dostaje na przykład:
chip biały - 0
chip niebieski - 0
chip czerwony - 100mA
chip zielony - 100mA
.... no nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć

Zdaje się że ta latarka nie ma wyraźnego spota, co jest bardzo przydatne przy wielu okazjach (wprost nie mogę się doczekać na zamówionego Deree CL1H V4 NOHS - no hot spot).

Czy tryb księżycowy nie ma przedbłysku (ów) ?
yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2009-12-19, 22:44:47 »

"Mieszać" kolorów nie można. Jest czysty RGB i światło białe "zimne" lub "ciepłe", zależne od modelu.
W RGB tryb księżycowy przedbłysu nie ma. U mnie występuje w Quarku AA Tactical.

EDIT:
Może te fotki okażą się komuś przydatne Wink
Odległość od ściany jakieś 30cm, tryb turbo (150 lm).

Światło NW_resize.JPG
Odp: Quark RGB NW
* Światło NW_resize.JPG (31.05 KB, 800x532 - wyświetlony 407 razy.)
Światło R_resize.JPG
* Światło R_resize.JPG (26.72 KB, 800x532 - wyświetlony 60 razy.)
Światło G_resize.JPG
* Światło G_resize.JPG (30.83 KB, 800x532 - wyświetlony 67 razy.)
Światło B_resize.JPG
* Światło B_resize.JPG (21.69 KB, 800x532 - wyświetlony 56 razy.)
« Ostatnia zmiana: 2009-12-19, 23:06:41 wysłane przez yogikm » Zapisane
Kris_1
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2009-12-19, 23:44:59 »

Dzięki bardzo za recenzję i dodatkowe odpowiedzi. Miałem cichą nadzieję że w wersji finalnej wprowadzą mieszanie barw oraz pamięć, tak więc teraz muszę poczekać Smiley

Pozdrawiam
yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2009-12-20, 00:03:06 »

Kris_1 tu już nic nie podpowiem, czy wyjdzie coś gdzie będzie można mieszać barwy.
Również dzieki i pozdrawiam!
yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2010-09-23, 14:46:50 »

Wracając do tematu RGB, warto doposażyć swojego Quark'a w nasadkę rozpraszającą (http://www.4sevens.pl/product_info.php?cPath=100_107&products_id=631).
Koszt takiej nasadki jest bardzo niewielki, a daje nam ona dodatkowe możliwości.
Między innymi możemy wykorzystać ją do:
1) czytania,
2) przeglądania mapy,
3) jako świeczki,
4) marker sygnalizacyjny, i wiele innych.

Kilka zdjęć:
http://img836.imageshack.us/img836/9018/quarkrgbnakadka1resize.jpg
Quark RGB NW

http://img684.imageshack.us/img684/4271/quarkrgbnakadka2resize.jpg
Quark RGB NW

http://img837.imageshack.us/img837/1887/quarkrgbnakadka3resize.jpg
Quark RGB NW

http://img830.imageshack.us/img830/5327/quarkrgbnakadka10resize.jpg
Quark RGB NW

Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2010-09-23, 15:10:32 »

Cały czas ciekawił mnie ten model  Undecided
Jednak nie jestem do końca przekonany, może z uwagi na cenę Roll Eyes

yogikm
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2010-09-23, 16:10:40 »

Mnie też ciekawił  Wink i dostałem pierwszy w Polsce  Cool
Może cena wydaje się spora, ale wystarczy policzyć do jakiejkolwiek innej latarki dodatkowo 3 filtry kolorowe...
Do tego zabawa w ich zmianę - szkoda czasu.
W RGB mam wszystko w kilka sekund.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: