Wczoraj odebrałem długo wyczekiwanego Quarka RGB z "ciepłą" diodą CREE MCE-RGB, która składa się z 4 diód w różnych kolorach. Na dokładną reckę jeszcze za wcześnie ale opisze moje pierwsze wrażenia, może komuś pomogą w decyzji zakupu

Paczka jak zwykle w Quarkach ładna, w zestawie oprócz latarki znajduje się: dodatkowy o-ring, smycz, kabura, dwie bardzo dobre baterie CR123 4sevens (1500mAh). Latarkę bez żadnego smarowania rozkręca się bardzo płynnie, kolory chociaż z oporem można zmieniać jedną reką. Po nasmarowaniu jest znacznie lepiej. Przy zmianie jedną ręką często zdarza się "przeskoczenie" o dwa kolory. Jednak obsługa taka jest jak najbardziej możliwa. Światło białe ("ciepłe") bardzo przyjemne dla oczu. Niebieskie (granatowe) chyba najładniejsze z kolorów, bardzo dobre. Testowane, spełnia swoją rolę i bardzo dobrze kontrastuje krew i przedmioty jaskrawozielone. Zielone i czerwone jeszcze nie przetestowane dokładnie. Klips jak w każdym Quarku świetnie trzyma.
Tryby:
Jasność (rzeczywista, mierzona za reflektorem) i czas pracy:
księżycowy: 0,4 lm, 650 godz., 1 mA
poziom niski: 2,8 lm, 130 godz., 10 mA
średni: 15 lm, 25 godz., 50 ma
wysoki: 58,4 lm, 7,5 godz., 250 mA
Turbo: 150 lm, 2 godz., 700 mA
SOS: 22,5 godz.
Strobo: 4 godz.
Lokalizator: 20 godz.
Tryb księżycowy daje niewielką poświatę, także nadaje się tylko do podświetlenia czegoś bardzo blisko nas. W niskim jest już o wiele lepiej i spokojnie można w nocy spacerować po domu. Reszta coraz wyżej aż do turbo, którym całkiem nieźle można oświetlić sporą część pomieszczenia. Na razie ciężko jest powiedzieć jak sprawdzi się w terenie ze względu na śnieg. Jak dla mnie tryby są dobrze ustawione. Zmiana trybów odbywa się poprzez lekkie wciśnięcie włącznika(nie ma potrzeby jego całkowitego wciskania). Szkoda, że nie ma tylko strobo ze wszystkich kolorów

Główne zadania jakie powinny spełniać kolory:
Światło zielone jest szczególnie przydatne podczas gier terenowych i zawodów sportowych, a także w myślistwie, nie wyczuwa go bowiem zwierzyna. Doskonale też przebija się przez mgłę, penetrując ją znacznie lepiej niż światło białe. Przy zielonym oświetleniu doskonale czyta się mapę w ciemności. (źródło:
www.4sevens.pl)
Światło czerwone używane jest przede wszystkim w słabych warunkach oświetleniowych w celu zapewnienia jak najostrzejszego widzenia i doskonałego kontrastu przy jednoczesnym zapewnieniu dobrego widzenia nocą. Światło czerwone bardzo dobrze przebija się przez dym oraz mgłę i jest słabo widoczne z większej odległości, dzięki czemu doskonale nadaje się do zadań specjalnych, manewrów nocą itp. (źródło:
www.4sevens.pl)
Światło niebieskie powinno dobrze kontrastować krew.
Będę starał się opisywać wszystkie szczegóły jakie mi wpadną w oko w tym bardzo ciekawym Quarku.
Co do tego jak rozproszone jest światło można zobaczyć na filmiku:
http://www.youtube.com/v/eqfbVRMIS94Poniżej kilka fotek

Od lewej: Quark 123 MiNi, Fenix L0D, Quark AA Tactical, Quark RGB, Surefire G2, Olight T25 Tactical.