|
« : 2009-12-17, 12:12:59 » |
|
Dziś przyszła mi latareczka A2 EOS zasilana na 1x AA, mimo swojej ceny światełko bardzo fajne. Jeśli ktoś się waha czy za 75 zł można mieć przyzwoite światełko to z czystym sumieniem mogę napisać że można, serdecznie polecam to światełka jako EDC malutkie, na popularne zasilanie 80 lumenów w zupełności wystarczy do świecenia na co dzień na bliższe odległości.
Porównując do nitecore EZ AA to w moich oczach A2 EOS w wersji na 1x AA jest światełkiem lepszym. A2 ma bardzo spójny mechanizm zmiany trybów który przypadł mi bardzo do gustu. W odróżnieniu do EZ w której tryby zmieniają się poprzez dokręcanie głowicy w A2 tryby zmienia się poprzez odkręcanie i dokręcanie głowicy co moim zdaniem jest rozwianiem o wiele lepszym. Może wyrażam się nie jasno ale kto miał te dwie latareczki w ręce z pewnością przyzna mi rację. A2 ma też znacznie lepiej dobrane tryby, ma ich 3 a EZ tylko 2, na najwyższym trybie 80 lumenów A2 świeci około 2 godzin co jest w zupełności wystarczające. Trzeba też podkreślić że A2 jest sporo tańsza od EZ. Co do światła to A2 daje bardziej jasny promień główny i słabszy boczny niż EZ która daje światło bardziej rozproszone. Więcej o świeceniu i zasięgu napiszę wieczorem jak wyjdę z A2 w plener. Podoba mi się też pomysł zastosowania w A2 zaczepu dzięki któremu można ja używać jako breloczka do kluczy lub przypiąć do szlufki spodni itp. Do wad mogę zaliczyć podobnie jak w EZ kolebanie się głowicy przy wyłączonej latarce, powłoka też nie jest zbyt mocna przy zdejmowaniu klipsa zrobiłem malutką ryskę. Latareczka świeci całkiem przyzwoicie jednak na maksymalnym trybie trochę jej do EZ brakuje, ale ilość światła w zupełności wystarczy do poświecenia sobie pod nogi i nie tylko na 30-40 metrów rozpoznamy oświetlany przedmiot. Latareczka jest słabsza niż EZ ale dzięki temu świeci znacznie dłużej, co jest jej niewątpliwym atutem. Co do rozkładu światłą to promień główny ma bardziej skupiony niż EZ. Podsumowując jak za 75 zł. super.
ps. Wypada pochwalić firmę Jet-Pol od której latarkę kupiłem, przyszła bardzo szybko w przesyłce priorytetowej ubezpieczonej w cenie latarki.
|