Dzięki uprzejmości Militaria.pl - polskiego przedstawiciela marki Olight otrzymałem do testów Olight'a M21 na diodzie SST-50

Olight M21
Na początek trochę danych ze strony dystrybutora
Tryby pracy / czas świecenia:
- 500 lumenów / 1,2 h
- 80 lumenów / 8 h
- 20 lumenów / 30 h
- stroboskop
Dane techniczne:
Źródło światła: Dioda Luminus SST-50
Żywotność diody: 50 000 godzin
Zasilanie: 2 x bateria 3V Cr123 lub ich ładowalny odpowiednik ( rcr ) oraz ogniwo 18650
Obudowa: aluminium lotnicze z twardą anodyzacją typ. III
Szybka: utwardzane szkło z powłoką
Włącznik: typu klik (forward) + obrotowy (głowica)
Wymiary: 145.5 mm x 25 mm (głowica 40.2 mm)
Waga: 119 g
od siebie dodam pobory prądu
18650
high 1.5A
med 350mA
low 45mA
2 x RCR
high 700mA
med 170mA
low 35mA
Latarkę dostajemy w plastikowej walizeczce zamykanej na zatrzaski - praktyczne rozwiązanie, wewnątrz poza latarką mamy genialną kaburę - posiada oczko do zawieszenia na smyczy a także rzepy, którymi można przypiąć np. do paska, mamy też dwie boczne kieszonki, w które idealnie wchodzą ogniwa 18650. Znajduje się też instrukcja, zapasowe uszczelki i gumka klika, długa smyczka z karabinkiem - tu mała uwaga - oczko przy pierścieniu ułatwiającym chwyt papierosowy ma większą dziurkę dzięki temu łatwo się zatrzaskuje karabinek ( na forum było, że w M20 były z tym problemy ), pojemnik na 2 baterie cr123 i okrągły pierścień, który można przykręcić zamiast tego ułatwiającego chwyt papierosowy

Olight M21

Olight M21

Olight M21

Olight M21
M21 to większy brat modelu M20, główne różnice to większa głowica i dioda, reszta na pierwszy rzut oka wygląda identycznie ... niestety okazuje się, że gwinty mają minimalnie inne wymiary - może być problem z akcesoriami od M20 takimi jak np. wyłącznik na kablu

Olight M21
Jak widać na zdjęciu emiter sst-50 ma dużą powierzchnię świecącą, amatorzy throwa się zawiodą - M21 jest idealny jako plecakowe EDC, spot jest dość duży, przejście do spila jest łagodne i pozbawione jakichkolwiek pierścieni czy dziur. Zasięg jest minimalnie gorszy od starszego brata z xr-e. Miałem okazję poświecić nią podczas wypadu do lasu, spisywała się dobrze, szeroki spot i jasny spill ładnie oświetlał drogę - rozkład światła przypadł mi do gustu - przypomina Quark'a na xp-g. Godzinny marsz - świecenie non stop w high - zero problemów, głowica lekko ciepła

odpalona w domu po kilkunastu minutach robi się gorąca

Barwa diody - bialutka bez żadnych dodatków

nie jest zimna jak wc xr-e ani tak ciepła jak wh - coś między nimi
Latarka jest wykonana bardzo dokładnie i starannie wykończona, gwinty ładnie nacięte, nic nie szura przy skręcaniu czy zmianie trybów, te przy kliku są anodyzowane - można zabezpieczyć przed przypadkowym włączeniem poprzez lekkie odkręcenie dupki, powłoka jest wszędzie równa, beż żadnych uszczerbków, szkiełko ma powłokę "AR", reflektor ładny i czysty - bez kurzu itp, dioda idealnie wycentrowana - niby mało ważne drobiazgi ale cieszą oko

tuba ma po dwa o-ringi na końcach, głowica jeden gruby - woda nie ma szans

Lecz aby lekko zmieniać tryby musiałem przesmarować uszczelki po swojemu.

Olight M21

Olight M21

Olight M21

Olight M21
Zasilać ją można dwiema bateryjkami cer123, 2 x rcr lub popularnym ogniwem 18650, regulacja jasności jest zachowana przy każdym rodzaju zasilania - dioda ma bardzo niskie vf

można stosować akumulatorki z płaskim plusem dzięki temu, że jest dodatkowa sprężynka na płytce z elektroniką. Sprężynka nie tylko daje nam możliwość stosowania akumulatorków "bez cycka" - w razie upadku na głowicę skutecznie amortyzuję i chroni elektronikę przed uszkodzeniem mechanicznym ( ja już tak załatwiłem nie jeden driver

)

Olight M21
Stalową koronkę możemy łatwo zdemontować jak by komuś przeszkadzała

szkiełko jest montowane od środka - nic nie wypadnie, szczelność jest zachowana

Olight M21
Zmiana trybów jest banalnie prosta - identyczna jak w M20 - do dyspozycji mamy low, med, high i strobo.
Żeby zmienić tryb musimy lekko poluzować i dokręcić głowicę dopóki tego nie zrobimy zapala się ciągle w tym samym trybie - jest to dość wygodne rozwiązanie - nie ma obawy, że przez przypadek coś nam się zmieni

czy np. dla jakiegoś patrolu, ochroniarza gdzie co chwilę musi odpalać sprzęt żeby sprawdzić co się dzieje - ma ustawiony high - mruga do woli - nic się nie zmienia
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
małe podsumowanie i porównanie z resztą rodzinki

Latarka godna uwagi, dobrze wykonana, nie ma do czego się przyczepić no może poza ceną ... aktualnie 499zł u dystrybutora.
500 lumenów pewnie nie jednego zdziwi na żywo, nie jedna latarka na xr-e czy innej "małej" diodzie zaświeci dalej. Ci co liczą na moc i mega zasięg się zawiodą. Ktoś kto sobie ceni ładny i czysty rozkład światła plus użytkowe skupienie powinien być zadowolony.
Dziwi mnie, że zastosowali diode SST50 nie wykorzystując do końca jej możliwości - podobny rozkład światła uzyskujemy z xp-g a cena diody znacznie niższa.
Jeżeli ktoś posiada M20/dodatkowy wyłącznik - mogą być problemy z przykręceniem do M21
Rodzinka w komplecie

Olight M21

Olight M21
i zdjęcia - ściana oddalona o ~20m
M21, tryb high zasilany 18650

Olight M21
M20 na xr-e r2, tryb high z 18650

Olight M21
M30 lekko podkręcony ( 3.2A w mc-e

)

Olight M21