trwa ładowanie paska...
2012-02-09, 13:33:17 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Edit: Zestaw pryzmatyczny Quark (nasadka pryzmatyczna) od 4Sevens - opinie.  (Przeczytany 7377 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2010-08-25, 07:17:01 »

wolfj23, nie chodziłem z opaską w terenie - wydaje mi się, że średnio by się sprawdziła. Używam jej czasami (teraz, gdy dni są dłuższe, raczej sporadycznie) do prac domowych. Zimą głównie przy oczyszczaniu pieca c.o., a jest to praca raczej statyczna. Poza tym latarka jest na tyle lekka, a opaska siedzi dosyć ciasno na głowie, że nie zaobserwowałem opadania na czoło. Wydaje mi się, że do zastosowań turystyczno-biwakowych pod namiotem może wystarczyć, chociaż wiadomo, że nigdy nie będzie to czołówka.
Jeszcze jedno - na nasadce cały czas mam założony rozpraszacz (raz, że trudno go zdjąć, a dwa, że ochrania pryzmat przed ewentualnymi uszkodzeniami i zabrudzeniem), który pochłania jednak trochę światła. Quark świeci dosyć skupionym światłem (dioda xp-e) i używając go "z ręki", bez akcesoriów, po prostu świecimy w określone miejsce, do czego wystarcza mi powiedzmy 2 tryb od najniższego (spośród 5 ciągłych), natomiast stosując rozpraszacz muszę do wystarczającego oświetlenia użyć 3 lub 4 trybu, co w praktyce skraca czas działania.
pozdrawiam
yano

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2010-08-25, 10:34:24 »

A czy masz jakieś wrażenia z łażenia z tym sprzętem w cięższym trochę terenie? spada? latarka się nie przekręca? wygodnie w tym? czy lepiej poszukać czegoś z paskiem przez środek głowy ?? Smiley

Chodziłem z tym na spacery z psem i było nieźle - nic nie spada, nie przekręca się, niewygody też nie odczułem. Chyba jedynym problemem może być podświetlanie skroplonej pary wodnej wypuszczanej z ust. Wink

NaŁoCzA Wink

wolfj23
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2010-08-26, 19:23:05 »

dzięki Smiley czyli konstrukcja udana Smiley

szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) |  MagLite 2D
RBT
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2010-11-14, 19:43:38 »

Rozpraszacza jeszcze nie wyjmowałem ;... chociaż "na oko" stwierdzam, że zabiera więcej światła...
yano
Jeśli płytka rozpraszająca jest wykonana z piaskowanego jednostronnie szkła (a na taką wygląda) to można w łatwy sposób zmniejszyć stopień rozpraszania przez nią światła. Wystarczy stronę matową posmarować bardzo cienko wazeliną białą (dostępną w każdej aptece), wycierając nadmiar delikatną szmatką. Zyskamy na ilości światła, kosztem nieco mniejszego rozproszenia, co czasem może być bardzo przydatne.
robertgl17
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wroclaw

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2010-11-14, 21:23:25 »

A ta wazelina biała co ma w sobie cudownego , że będzie taki efekt po jej zastosowaniu. Huh?

Pytam, bo mam dyfuzor od Olighta M20, który wykonany, jest jak mi się wydaje właśnie z takiego szkła.

Czesto pisze z telefonu wiec, chcąc nie chcąc, czasami  robie "orto".
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2010-11-14, 21:50:17 »

A ta wazelina biała co ma w sobie cudownego , że będzie taki efekt po jej zastosowaniu. Huh?

Podobny efekt jak natłuszczenie papieru śniadaniowego. Staje się niemal przezroczysty.

Cała materia jest tylko bryłą stabilnego światła   [Sri Aurobindo]
Jest tyle do oświecenia   [sałron]
RBT
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2010-11-14, 21:58:03 »

Tak się składa, że sprawdziłem jej działanie właśnie na M20  Grin. Wystarczy mała ilość wazeliny (na powierzchni matowej) by wypełnić pory i zmniejszyć nieco rozproszenie światła. Na tej samej zasadzie działa gliceryna, wypełniająca rysy na filmach fotograficznych i zmniejszająca załamanie się na nich światła, a co za tym idzie zmniejszająca znacznie ich widoczność na powiększanych odbitkach. Oczywiście jest to sposób na szkło z matowa powierzchnią, na szkle opalowym, zmętnionym w masie nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
robertgl17
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wroclaw

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 2010-11-14, 22:22:26 »

Człowiek całe życie się uczy.

Mądrych dobrze posłuchać.

Jutro idę do apteki Cheesy

Czesto pisze z telefonu wiec, chcąc nie chcąc, czasami  robie "orto".
Misiakus
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 2010-11-15, 19:39:47 »

Zaktualizuję informacje z poprzedniej strony, ze swojego posta.
4Sevens podczas rozmów informowało, że szkiełko wychodzi w sekundę podważone paznokciem. Proponowali nawet wymianę bo upatrywałem się tu różnic w elastyczności tworzywa w różnych partiach towaru.
Aż do ostatniego zlotu ....
Na stoisku miły Pan przy mnie pazurem w pół sekundy wyłuskał bezstresowo szkiełko Smiley
Czynność została powtórzona ku mojemu zdziwieniu Wink

Tak więc zestaw mam standardowy tylko zakończenia palców i pazury szerokie Wink
Kwestia wielkości "manipulatorów" jak się okazało a nie elastyczności samej nasadki. Ja nie jestem w stanie bez pomocy narzędzi do podważania tego dokonać w kilkanaście sekund Smiley

Lumapower M3, P.Tikka XP, LF5XT, Quark AA2 XP-G, Quark MiNi 123 XP-G (wszystkie z ciepłą diodą ), Quark AA tytanowy na neutralnej XP-G, SureFire E2e HA, Photon III, iTP A3 EOS Upgrade
Chemik79
Opinii: (36)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 2010-11-15, 21:59:23 »

Musisz się więc zaopatrzyć w kostkę do gry na gitarze Wink

Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 2010-11-15, 22:10:00 »

Albo kartę np. płatniczą. Cheesy

NaŁoCzA Wink

Misiakus
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 2010-11-16, 18:35:34 »

Idealnie wjeżdża pod szkiełko "dzyndzel" od skuwki od długopisów BICa Wink Jest wąski i klinowaty. To tego nie za twardy więc nie skruszę szkiełka. Do tego dowolny patyczek lub drugi "łom" z BICa i jakoś daje radę Smiley

Kostka nie wejdzie ani karta płatnicza - za szerokie plus nie mają formy klina, która bardzo mocno ułatwia całą operację.
Pozdrawiam Smiley

Lumapower M3, P.Tikka XP, LF5XT, Quark AA2 XP-G, Quark MiNi 123 XP-G (wszystkie z ciepłą diodą ), Quark AA tytanowy na neutralnej XP-G, SureFire E2e HA, Photon III, iTP A3 EOS Upgrade
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: