trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 12:34:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Edit: Zestaw pryzmatyczny Quark (nasadka pryzmatyczna) od 4Sevens - opinie.  (Przeczytany 8019 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« : 2009-11-27, 14:38:41 »

Witam serdecznie!
Bardzo proszę osoby, które zamówiły zestaw pryzmatyczny Quark: http://www.4sevens.pl/product_info.php?cPath=301_311&products_id=1985 o opinie na temat tego produktu. Chodzi mi zwłaszcza o następujące rzeczy:
- czy nasadka (jakoby wykonana z gumy) pewnie siedzi na głowicy Quark'a, czy ciężko się ją nakłada?
- jak wygląda opaska - czy pewnie siedzi na głowie, czy posiada regulację odpowiednio do wielkości głowy?
Planuję taką zamówić do mojego Quark'a 123, dlatego proszę o opinie. Ew. jakby ktoś podrzucił linka np. do CPF z opiniami na temat tego zestawu (jakoś sobie z angielskim poradzę Wink)
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam serdecznie
yano
edit: jako iżem se kupił, zmiana tematu Wink
« Ostatnia zmiana: 2009-12-22, 19:19:38 wysłane przez yano » Zapisane

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #1 : 2009-11-27, 15:31:02 »

dodaj prośbę o zachowanie tego w czystości w środku ...
yano
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-11-27, 16:19:54 »

dodaj prośbę o zachowanie tego w czystości w środku ...
Huh? - a wiesz coś na ten temat, znaczy brudzeniu się wewnątrz?

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #3 : 2009-11-27, 16:43:29 »

ja ? nie- nie kusi mnie to, lennin jakiś czas temu słusznie zauważył, że strata światła musi byc spora i skoro od środka jest lustro, to na pewno się upitoli szybko
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-11-28, 00:52:16 »

Na pewno obcina spilla. Na niektórych fotach widać, jakby wewnątrz była jednolita bryła, coś jak pryzmat, więc może takie jest tylko wrażenie, że coś może wpaść do wewnątrz.

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
yano
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-12-22, 18:42:32 »

A ja sobie właśnie kupiłem Quark prism Evil W Święta potestuję, obfocę i wyrażę swoją subiektywną - a jakże - opinię Grin Na razie chcę tylko podziękować 4sevens.pl za udzielenie świątecznego rabatu, który niejako "wymusiłem" Cheesy
p.s. pierwsze wrażenie - czy to Diabełek pisał o SF SaintMinimus że pasuje na jakieś mikro-głowy?  - z opaską w QP jest to samo - ciasna (a może ja mam za duży łeb Evil)
pozdrawiam
yano
edit: kilka zdjęć pryzmatu z bliska
Więcej wrażeń opiszę, jak wyzdrowieję, bo nie uśmiecha mi się łazić z ciasną opaską na bolącym łbie (przeziębienie + zapalenie zatok Sad )
Jak widać, pasuje też na Fenix'a LD20 - siedzi dosyć pewnie. Rozpraszacz założyłem i na razie nie chce mi się go zdejmować Tongue , a siedzi mocno i pewnie. Guma jest dosyć twarda, podejrzewam, że na mrozie to w ogóle zrobiłaby się skała. Obudowa wygląda dosyć solidnie. Można zrobić sobie fajną latarkę kątową Wink. Po Świętach przetestuję go jako czołówkę przy czyszczeniu pieca c.o.

DSCN5443.JPG
Odp: Zestaw pryzmatyczny Quark (nasadka pryzmatyczna) od 4Sevens - proszę o opinie.
* DSCN5443.JPG (71.75 KB, 819x614 - wyświetlony 669 razy.)
DSCN5445.JPG
Odp: Zestaw pryzmatyczny Quark (nasadka pryzmatyczna) od 4Sevens - proszę o opinie.
* DSCN5445.JPG (107.46 KB, 819x614 - wyświetlony 673 razy.)
DSCN5448.JPG
* DSCN5448.JPG (108.33 KB, 819x614 - wyświetlony 661 razy.)
DSCN5449.JPG
* DSCN5449.JPG (132.1 KB, 819x614 - wyświetlony 642 razy.)
« Ostatnia zmiana: 2009-12-22, 19:23:37 wysłane przez yano » Zapisane

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #6 : 2009-12-22, 19:12:36 »

Pewno obie były przymierzane na tą samą małą główkę  Grin Grin Grin

nie no żartuję, SF jest made in usa   Tongue

Czekam niecierpliwie na testy/zdjęcia  Roll Eyes

pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #7 : 2009-12-22, 19:46:37 »

pytanie by lennin - czy syfy lecą do środka ?
yano
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2009-12-22, 20:14:02 »

Żeby stwierdzić, czy brudy lecą do środka, muszę go trochę ponosić. Rozpraszacz jest dosyć dokładnie wpasowany w obudowę, jednakże nie można wykluczyć, że noszenie w kieszeni może spowodować zabrudzenie pod rozpraszaczem - chodzi mi o drobinki materiału z kieszeni, które gromadzą się zwłaszcza na gumowych uszczelkach latarek. Wydaje mi się, że używanie rozpraszacza lub kolorowego filtra jest wskazane, gdyż odsłonięty pryzmat byłby zbyt narażony na warunki zewnętrzne, np przypadkowe wsadzenie palucha i już mamy zatłuszczoną powierzchnię pryzmatu.

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
lennin
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Uć

Zezowate szczęście :]

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-12-23, 00:16:02 »

Jak wydłubujesz rozpraszacz? Pryzmat sam tez jest tylko wciśnięty? Mozna pokusić sie o rozebranie po kąpieli w ciepłej lub gorącej wodzie wtedy tworzywo sie podda łatwiej.
yano
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2009-12-23, 08:13:09 »

Rozpraszacza jeszcze nie wyjmowałem Wink - jest trzymany na czterech ząbkach, ściętych od frontu, tak że dosyć łatwo go włożyć, a znacznie trudniej chyba będzie wyjąć - widać to zresztą na fotkach. Na razie nie zamierzam go wyjmować, chociaż "na oko" stwierdzam, że zabiera więcej światła, niż nakładka Fenix'a, którą opisywałem: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,56903.0.html
Rozpraszacz jest dosyć dokładnie spasowany do obudowy - tylko w jednym miejscu, gdzie krzywizna obudowy nieco się wybrzusza, jest szczelina na dosłownie ułamek milimetra - trzeba się bardzo dokładnie przyjrzeć, poza tym nie widać szczeliny. Próby wodnej nie robiłem Wink.
Co do wyjęcia pryzmatu, nie podejmowałbym się tego z obawy o uszkodzenie obudowy jak i pryzmatu. Pryzmat jest dokładnie wbudowany w obudowę, poza tym jest przytrzymywany z obydwu stron przez solidny kołnierz, zbudowany podobnie jak ząbki - ścięty od zewnątrz, aby łatwiej było wcisnąć pryzmat, prosty od wewnątrz, aby było go trudniej wyciągnąć.
Brakuje mi jakiegoś zgrabnego pojemniczka, aby można go było nosić w kieszeni i zakładać na latarkę tylko w razie potrzeby. Zestaw przyszedł zapakowany w pudełko z cienkiej tektury, każdy z elementów (pryzmat, rozpraszacz i opaska) był zapakowany osobno w woreczek strunowy.
pozdrawiam
yano
« Ostatnia zmiana: 2009-12-23, 08:14:52 wysłane przez yano » Zapisane

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
yano
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2010-01-13, 00:24:56 »

Kolejne opinie o zestawie pryzmatycznym Quark (głównie z myślą o mar3 Grin):
- wchodzę pod stół i odszczekuję: opaska wcale nie jest za ciasna, po prostu (być może z powodu zaburzenia świadomości wywołanego podwyższoną ciepłotą ciała i dokuczliwym bólem głowy) nie poluzowałem dostatecznie opaski Embarrassed. Opaska ma regulację, poza tym jest wykonana z przyjemnego w dotyku rozciągliwego materiału. Po odpowiednim poluzowaniu śmiało można zakładać nawet na grubą czapkę;
- uszy, czy jak to tam nazwać, w których umieszcza się latarkę, są wykonane z tego samego materiału, co reszta opaski. Moim zdaniem są nieco za ciasne - mojego Quarka 123 wkładam z trudnością. Opaska jest wyposażona w trzy "uszy", rozmieszczone pomiędzy sobą co 10 cm (mierzone przy nie rozciągniętej opasce);
- przy użytkowaniu ok. 20 minut (czyszczenie pieca c.o.) opaska spełniła swoją rolę, skóra pod opaską się nie spociła. Obawiam się jednak, że przy gwałtowniejszych ruchach głową latarka mogłaby zsuwać się na czoło - zaradzić może skrócenie opaski na regulacji, ale wtedy po pewnym czasie może zacząć uciskać użytkownika (nota bene ciekawi mnie, czy lepiej na głowie siedzi opaska od Nitecore - czy dobrze pamiętam, że opisywał ją Pawelsz?);
- latarkę miałem umieszczoną na czole, z założoną nasadką pryzmatyczną i rozpraszaczem - i to jest to Roll Eyes. Regulacja w poziomie poprzez przesuwanie latarki razem z opaską na boki, regulacja w pionie - obracanie latarki w "uchu" opaski. Mam Quarka z ciepłą diodą, a z założonym rozpraszaczem naprawdę ładnie doświetla nam przedmioty - w zasięgu rąk wystarczy już tryb niski. Światło jest przyjemnie rozproszone.
To na razie tyle. Jeżeli w trakcie użytkowania nasuną mi się jeszcze jakieś refleksje, nie omieszkam się z Wami podzielić. Jakby kto miał jakiekolwiek pytania - walić śmiało Cool
pozdrawiam
yano

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Misiakus
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2010-04-12, 23:47:03 »

Witam Smiley

Dodam kilka słów od siebie.
Testuję "pryzmata + mleczne szkiełko" z Quarkiem AA2 neutral.
Światło z Quarka jak na moje potrzeby jest trochę za mocno skupione i do EDC'owania ta nasadka + dyfuzor sprawdzają się doskonale. Ilość światła wyraźnie wyraźnie spada ale za to wygoda korzystania z latarki na bliskie odległości jest znacznie wyższa.

Guma na głowę też jest wygodna ale ma powyżej zauważoną wadę = uszy do montażu latarki są wąskie i latarkę wkłada się mozolnie. Przy zmarzniętych łapach może to być mocno utrudnione.
Używałem jej tylko kilka razy a już widać zużycie w miejscu montowania latarki (na brzegach, przy szyciu prześwitują gumki wewnętrzne i sama guma jest wyraźnie rozciągnięta, odkształcona).

Druga sprawa to to "mleczne szkiełko".
Próbowałem wyjąć dyfuzor z nakładki pryzmatycznej i zaczęło mi pękać :/
Qrcze ... wasze też są z takiego dość sztywnego tworzywa ... bliżej tworzywa niż gumy ? Smiley
Jestem w stanie ręcznie odgiąć brzegi na tyle aby ząbek mocujący ... w porywach dwa na raz wyszły za obręb szkiełka. I tam musiałbym je jakoś zablokować aby przejść do tej samej procedury z pozostałymi zębami bo po odgięciu pierwszych pozostałe dalej trzymają a nawet mocniej dociskają do szkiełka-dyfuzora.
Paznokciem to nie da rady ... prawie połamałem skuwkę od długopisu ale jak zauważyłem, że zaczyna mi uszkadzać szkiełko to przestałem.
Na chwilę obecną mam monolit = nasadka pryzmatyczna rozpraszająca a chciałbym mieć jednak możliwość ŁATWEGO wyjmowania dyfuzora aby zyskać funkcjonalność klasycznej latarki kątowej o większym zasięgu.

Pomysł z moczeniem w ciepłej wodzie może i skuteczny ale co potem ? Suszenie wewnątrz ? Trzeba się liczyć, że zostaną tam zacieki, zamglenia itp. ? Można po wysuszeniu jakimś płynem do szyb albo ściereczką z mikrofibry ... ale to upierdliwa zabawa w domu a nie na przykład na biwaku.

Latarkę oceniam wysoko ale nad akcesoriami muszą jeszcze moim zdaniem popracować Smiley

Jeżeli ktoś chce używać nasadki tylko w jednej z opcji to jest OK ale jak chce mieć możliwość sprawnej wymiany dyfuzora to może się przy tym poważnie zirytować Smiley

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2010-04-12, 23:49:00 wysłane przez Misiakus » Zapisane

Lumapower M3, P.Tikka XP, LF5XT, Quark AA2 XP-G, Quark MiNi 123 XP-G (wszystkie z ciepłą diodą ), Quark AA tytanowy na neutralnej XP-G, SureFire E2e HA, Photon III, iTP A3 EOS Upgrade, JetBeam PA40 T6
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2010-04-13, 01:25:34 »

Do wyjmowania matowego szkiełka wystarczą dwie wykałaczki i odrobina zdolności manualnych.

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
wolfj23
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2010-08-24, 23:46:30 »

Obawiam się jednak, że przy gwałtowniejszych ruchach głową latarka mogłaby zsuwać się na czoło -
A czy masz jakieś wrażenia z łażenia z tym sprzętem w cięższym trochę terenie? spada? latarka się nie przekręca? wygodnie w tym? czy lepiej poszukać czegoś z paskiem przez środek głowy ?? Smiley

szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) |  MagLite 2D
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: