Witam

Dodam kilka słów od siebie.
Testuję "pryzmata + mleczne szkiełko" z Quarkiem AA2 neutral.
Światło z Quarka jak na moje potrzeby jest trochę za mocno skupione i do EDC'owania ta nasadka + dyfuzor sprawdzają się doskonale. Ilość światła wyraźnie wyraźnie spada ale za to wygoda korzystania z latarki na bliskie odległości jest znacznie wyższa.
Guma na głowę też jest wygodna ale ma powyżej zauważoną wadę = uszy do montażu latarki są wąskie i latarkę wkłada się mozolnie. Przy zmarzniętych łapach może to być mocno utrudnione.
Używałem jej tylko kilka razy a już widać zużycie w miejscu montowania latarki (na brzegach, przy szyciu prześwitują gumki wewnętrzne i sama guma jest wyraźnie rozciągnięta, odkształcona).
Druga sprawa to to "mleczne szkiełko".
Próbowałem wyjąć dyfuzor z nakładki pryzmatycznej i zaczęło mi pękać :/
Qrcze ... wasze też są z takiego dość sztywnego tworzywa ... bliżej tworzywa niż gumy ?

Jestem w stanie ręcznie odgiąć brzegi na tyle aby ząbek mocujący ... w porywach dwa na raz wyszły za obręb szkiełka. I tam musiałbym je jakoś zablokować aby przejść do tej samej procedury z pozostałymi zębami bo po odgięciu pierwszych pozostałe dalej trzymają a nawet mocniej dociskają do szkiełka-dyfuzora.
Paznokciem to nie da rady ... prawie połamałem skuwkę od długopisu ale jak zauważyłem, że zaczyna mi uszkadzać szkiełko to przestałem.
Na chwilę obecną mam monolit = nasadka pryzmatyczna rozpraszająca a chciałbym mieć jednak możliwość ŁATWEGO wyjmowania dyfuzora aby zyskać funkcjonalność klasycznej latarki kątowej o większym zasięgu.
Pomysł z moczeniem w ciepłej wodzie może i skuteczny ale co potem ? Suszenie wewnątrz ? Trzeba się liczyć, że zostaną tam zacieki, zamglenia itp. ? Można po wysuszeniu jakimś płynem do szyb albo ściereczką z mikrofibry ... ale to upierdliwa zabawa w domu a nie na przykład na biwaku.
Latarkę oceniam wysoko ale nad akcesoriami muszą jeszcze moim zdaniem popracować

Jeżeli ktoś chce używać nasadki tylko w jednej z opcji to jest OK ale jak chce mieć możliwość sprawnej wymiany dyfuzora to może się przy tym poważnie zirytować

Pozdrawiam