trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 12:32:49 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Olight M20 R2 - problem  (Przeczytany 2045 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
ArtP
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2009-11-25, 21:07:53 »

Na początek witam wszystkich serdecznie, bo jakkolwiek forum czytuję od jakiegoś czasu to jeszcze nie zabierałem głosu.  Smiley

Problem dotyczy latarki Olight M20 Warrior R2 zakupionej jakieś trzy tygodnie temu.

Latarka najpierw przestała się włączać, następnie objawy są następujące:

- od czasu do czasu daje się włączyć w trybie chwilowym (bez kliku) - włącznik utrzymywany w tej pozycji - latarka świeci - daje się zmieniać tryby;
- po wciśnięciu włącznika z klikiem gaśnie od razu albo po kilku sekundach - raz na kilka prób działa normalnie;
- jeżeli po kilku nieudanych próbach włączenia poleży odłożona przez kilka minut, daje się załączyć, a dalej jak wyżej;
- w latarce załadowane nowo zakupione 2 x CR 123 Panasonica, te same objawy na innym komplecie CR-ek - wyświeciłem nią jak do tej pory zaledwie kilkanaście minut, klikania też dużo nie było;

Jestem kompletnym laikiem w kwestii latarek (ot zwykły użytkownik) - problem dotyczy włącznika, sterownika czy może mogę coś sprawdzić we własnym zakresie?
Latarka jak najbardziej na gwarancji, ale zastanawiam się nad dalszym postępowaniem, bo z kolei od jakichś dwóch godzin funkcjonuje normalnie - na razie więc raczej wysyłał nie będę - bo równie dobrze problem może się nie powtórzyć.
Spotkał się ktoś z podobną sytuacją?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
jezjacek
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Białe Błota

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-11-25, 21:12:23 »

Aby sprawdzić czy problem dotyczy wyłącznika, odkręć go i zewrzyj minus baterii i gwint body kawałkiem kabla czy innego dość grubego przewodu.
ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-11-25, 21:20:47 »

Tak to chyba można by było coś sprawdzić, gdyby latarka nie załączała się w ogóle - niemniej tak jak napisałem w trybie chwilowym (bez kliku) łapała dość często i świeciła bez problemu, natomiast po wykonaniu "kliku" gasła jak wspomniałem albo od razu albo po kilku sekundach. Jeżeli po zwarciu na krótko jak sugerujesz będzie świecić, to i tak nie da mi to odpowiedzi w powyższej kwestii.

P.S. W sumie w ten sposób sam skierowałem swoje podejrzenia raczej w kierunku sterownika. Ponieważ latarka aktualnie znów funkcjonuje normalnie ciekawi mnie, czy spodziewać się, że sterownik jest wadliwy, czy tez takie a nie inne jego zachowanie może mieć jakieś chwilowe przyczyny.
« Ostatnia zmiana: 2009-11-25, 21:29:16 wysłane przez ArtP » Zapisane
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #3 : 2009-11-25, 22:45:39 »

takie objawy wskazują na klika- w trybie chwilowym zwiera a jak dasz klika, to nie zwiera, zwarcie kablem na parę s da Ci odpowiedź czy to klik, czy sterownik np
ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-11-25, 23:17:31 »

takie objawy wskazują na klika- w trybie chwilowym zwiera a jak dasz klika, to nie zwiera, zwarcie kablem na parę s da Ci odpowiedź czy to klik, czy sterownik np

Może źle kombinuję, ale chyba zwarcie kablem nie będzie się zasadniczo różniło od włączenia latarki bez klika. Niemniej skoro wtedy może świecić przez dłuższy czas, co jak rozumiem wyklucza winę sterownika, to możliwe, że faktycznie po kliku coś nie zwiera. Jedyne co komplikuje pogląd na sytuację, to fakt, że dłuższymi chwilami nie dawała się załączyć w ogóle, ani z klikiem ani bez (możliwe aż takie problemy w nowym egzemplarzu?).
W takim razie kolejne pytanie laika (wybaczcie niewiedzę) - wyłącznik da się rozebrać w tym modelu bez problemu, czy są jakieś kruczki (wolę się upewnić zanim zacznę ingerować)?
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #5 : 2009-11-26, 07:08:29 »

Oczywiście, że da się rozebrać klika na części pierwsze - ale po co sobie utrudniasz sprawę skoro latarka jest na gwarancji ? Zaczniesz grzebać, zostawisz ślady i po ptokach ...
ArtP
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2009-11-26, 14:21:50 »

Co racja to racja, grzebanie w kliku sobie więc odpuszczę, póki co od wczorajszego wieczora latarka wydaje się działać normalnie. Problem się powtórzy - wtedy skorzystam z gwarancji.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: