|
« : 2009-11-17, 17:54:50 » |
|
Prosze Moderatora o skasowanie tego watku, gdyz nie cieszy sie jakimkolwiek zainteresowaniem, a szkoda zasmiecac forum pustymi tematami. Dziekuje Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-11-24, 02:07:33 wysłane przez omyk »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2009-11-27, 15:39:11 » |
|
Jak byś nazwał temat po ludzku ,a nie cwaniakował jak super ekstra koleś który ma na latarką 5 tyś. zł to może by ktoś odpisał. Nie wiemy nic jakiej latarki potrzebujesz, np. potrzebuję latarki do lasu, do pracy, na biwak, do kieszeni, małą, dużą, na jakie zasilanie, za ile kasy itp..... a nie "pomoc w wyborze super latarki" Jak piszesz temat to się zastanów.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2009-11-27, 19:40:52 » |
|
Moja pierwsza prosba byla obszerniejsza. Wydawalo mi sie, ze jasno okreslilem jakiej latarki potrzebuje, gdzie chce jej uzywac, jakie mam wymagania. Sporo osob przeczytalo watek jednak po kilku dniach czekania na prozno zmodyfikowalem post i skasowalem wiadomosc, proszac jednoczesnie o calkowite usuniecie, zeby nie zasmiecac forum. Poczytalem troche wiecej cpf i podjalem decyzje w sprawie zakupu bez niczyjej pomocy. Kosztowalo mnie to kilka nieprzespanych nocy ale nic straconego, taka wiedza sie przydaje. Do cwaniaka mi daleko. Teraz troche jasniej? Prosze jeszcze raz o usuniecie postu, nie tylko zasmieca, ale tez wywoluje konflikty  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2009-11-27, 19:45:08 » |
|
Post zostanie. Nie usuwamy tu wątków bez wyraźnego powodu.
Teraz skoro się offtopowo robi to pewnie się rozwinie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2009-11-27, 20:21:15 » |
|
Poczytalem troche wiecej cpf i podjalem decyzje w sprawie zakupu bez niczyjej pomocy. Kosztowalo mnie to kilka nieprzespanych nocy ale nic straconego, taka wiedza sie przydaje. Omyk - podziel się proszę swoimi przemyśleniami i opisz jakiego wyboru dokonałeś. Pewnie przyda się to komuś kto będzie miał podobny dylemat.
|
|
|
|
|
|
Pozdr, Pikom 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2009-11-27, 21:41:51 » |
|
Dziekuje za zainteresowanie. Kolega Boruta najprawdopodobniej zachecil do dyskusji:) Szukalem latarki na diodzie MC-E lub SSC P7. Czegos, co zapewnia sciane swiatla w kryzysowych sutuacjach. Jestem mysliwym i czesto spedzam noce w lesie. Polowac przy pomocy sztucznego swiatla oczywiscie nie wolno. Sa jednak sytuacje wyjatkowe, ktore tej regule nie podlegaja. Jest to m.in. tzw dochodzenie postrzalka, czyli rannej zwierzyny. Szczerze mowiac zdarzylo mi sie podazac za rannym dzikiem i umykac na drzewo w bezposredniej konfrontacji, bo nie mialem odpowiedniego oswietlenia, zeby oddac precyzyjny strzal. Potrzebuje zatem sprzetu o duzej mocy, zasieg nie jest tak istotny, bardziej zalezy mi na oswietlaniu wszystkiego dookola, zeby moc sie orientowac gdzie znajduje sie ruchomy i bardzo szybki cel. Rozwazalem zakup Fenix'a TK30 lub Jetbeam'a M1X. Za Jetbeam'm przemawia czas pracy na 2 akusach i mniej skomplikowany interfejs:) znaczy sie tryby. Nie moge tylko znalezc informacji na temat mocy swiatla- czy maleje wraz ze zuzyciem akusow, czy tez latarka ma regulacje. Jedyna latarka, jaka obecnie posiadam, to Fenix P3D. Jej gabaryty to duzy atut, odczuwalny podczas dluzszych wedrowek. Przymierzam sie do zakupu M1X pod choinke  Jesli czas na to pozwoli bardzo chcialbym zrobic kiedys recenzje tej latarki, zeby ewentualnie pomoc bladzacym jak ja:) Nie widzialem wielu opini tego modelu, czyzby cena byla zaporowa, czy tez swiatelko ma jakies wady? Pozdrawiam wojtek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2009-11-27, 21:53:39 » |
|
Skoro nie było mowy o budżecie to polecam SureFire LX2 z rozpraszaczem F04.
Sciana światła jest i to całkiem radosna, a bez rospraszacza to można dzika na 100m szukać (oczywiście jeśli się cham nie zamaskuje odpowiednio).
Albo SF G2 i jakiś żarnik od LF - z tych mocniejszych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2009-11-27, 23:37:36 » |
|
Budzet to cos ok 700-800 PLN. Szczerze mowiac wolalbym cos na LED. Do zarnikow jeszcze nie dojrzalem  Diody wydaja sie "przychylniejsze" dla mniej wtajemniczonych uzytkownikow. Zarniki maja najprzyjemniejsza barwe, ale diody maja inne, chyba wazniejsze dla mnie zalety- trwalosc i zywotnosc. Bardzo zalezy mi na nieduzych rozmiarach latarki. Cos pomiedzy DBS-em a M1X, zeby nie dokuczalo w dalszej wedrowce. Nie uzywam latarki podczas polowan, wiec moze czekac na odpowiedni moment np. rozkrecona w obu kieszeniach polaru. Maglite 2D jest juz za duzy. Poza tym uwazam, ze jest troche nieporeczny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2009-11-27, 23:52:38 » |
|
Jak nie będziesz potrzebował zasięgu to weź coś co ma wystający przełącznik (dla wygody świecenia) i ma w miarę gruby i nierówny korpus, co startuje od razu na pełnej mocy i można rozpraszacz zamontować - najlepiej na ciepłej diodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2009-11-28, 02:50:29 » |
|
Wtrące moje 3 grosze - budżet akurat pasuje do nowego Raven'a w przedsprzedaży. 3x XP-G, 1200lm, duże nie jest (1x 18650). Czy szerokość wiązki będzie ok, to nie wiem, ale jest szansa, że dzika trochę od razu upiecze  Wpisz w google "nowy Raven", jest beamshot i garść informacji. Mam Olight M30 Triton na 1xMC-E, ściana światła jest rzeczywiście, porównawczo do Q5/R2 wiązka na 30m jest jakieś 3x szersza. Oczywiście całkowity zasięg jest większy, tyle, że latarka dość długa, ma też zbyt mały i płaski przycisk do zmiany trybów (ten z "S"). Pzdr. Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2009-11-28, 03:52:39 » |
|
Małe wymiary, duzo światła, throw nie gra roli. Olight M21. Olight M30 bez przedłużki (2x18500).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2009-11-28, 15:06:18 » |
|
...Olight M30 bez przedłużki (2x18500). Hmm, nie wiem co miałeś na myśli ... M30 bez przedłużki łyknie tylko 3xCr123. 2x18650, to z przedłużką. A 18500 - gdzie to dostać ? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-11-28, 15:11:20 wysłane przez zaman »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2009-11-28, 17:31:32 » |
|
Hmm, nie wiem co miałeś na myśli ...
Akumulatorek litowo-jonowy cylindryczny o średnicy 18mm i długości 50mm  Jak można się dowiedzieć choćby z podwieszonego wątku na tym forum. M30 bez przedłużki łyknie tylko 3xCr123.
Na długość 2x18500=3xCR123, a po znalezieniu recenzji M30 na CPF wszystko stałoby się jasne. 2x18650, to z przedłużką.
Racja. Tylko nie o nich pisałem. A 18500 - gdzie to dostać ?  Wrzuć w Google AW 18500 i dowiesz się gdzie dostać. Na forum jest wątek o doświadczeniach ze sklepami, więc dowiesz się też gdzie lepiej kupić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2009-11-28, 18:29:00 » |
|
@rustie: Aleś się rozpisał, wiem co to jest 18500 i że "jest do dostania". Tyle, że jest mało popularny, ale jakiś patent na skrócenie latarki istnieje, to przyznaję  EDIT: 18500 najwyraźniej jest egzotyczna również dla producenta M30'ki - w papierowej instrukcji dostarczanej z latarką, nie ma żadnej wzmianki. Na olightworld jest już dodana, pewnie przeczytali reckę na CPF'ie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-11-28, 19:03:25 wysłane przez zaman »
|
|
|
|
|
|