trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 12:20:47 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Latarka dla strazaka  (Przeczytany 4422 razy)
Vezyr
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2009-11-16, 22:16:06 »

Każdą latarkę jaką kupisz możesz dodatkowo okleić taśmą odblaskową.
Na Allegro dostępny jest też proszek fluorescencyjny w różnych kolorach, który świeci od 0,5 do 12h.
Przypomniałem sobie ... taśmy i lakier można upancernić owijając z wierzchu tą taśmą sylikonową naprawczą co ma Mr.Przeszczep w firmie.

pomysl ciekawy, dzieki, skorzystam...
brutusik
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #16 : 2009-11-16, 22:28:59 »

obie latraki maja niestety te sama wade - sa za male, chodzi o ta aby ta latarka miala jakies 15 cm rekojesci, gdyby dodatkowo grubosc byla na poziomie 3 cm to juz bylby wypas. Przynajmniej powinna byc dosc dluga, dlatego pytalem o MRVke z przedluzka...

"oblookaj" streamlight'y u nas w Polsce są na www.latarki.pl

jak G2L za mała jest jeszcze G3L - dłuższa
« Ostatnia zmiana: 2009-11-16, 22:37:13 wysłane przez brutusik » Zapisane

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
Vezyr
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #17 : 2009-11-16, 23:25:14 »

"oblookaj" streamlight'y u nas w Polsce są na www.latarki.pl

jak G2L za mała jest jeszcze G3L - dłuższa

Tych streamlightow jest z 80 na stronce - na jakas konkretna mam zwrocic uwage? Dobrze by bylo gdyby taka latarka kosztowala max 250-300pln bez zasilania.

G2L i G3L maja po 80 lumenow, a tu chodzi o to aby ten sprzet swiecil i porzadnie i dlugo....
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« Odpowiedz #18 : 2009-11-17, 08:41:14 »

G3L - dobierasz emiter Lumens Factory wedle uznania mocy i masz sporą latarkę z mnóstwem światła i genialną bazą do dalszych modyfikacji w przyszłości.
Zreszta - w standardzie D26 robi piguły (emitery z bazą) wiele firm, więc kombinacji jest od cholery i trochę.
Podobne body, w tym samym standardzie ma Solarforce - dostępny na ebayu; aczkolwiek jeśli dobrze pamiętam tylko aluminiowe (więc cięższe niż analogiczny G2L/G3L).
Oprócz standardowych body oferują przedłużki, więc możesz zmieniać jej długość w zależności od widzimisie/potrzeb.
Dodatkowo BJ, ale i chińczycy oferują do tego standardu nakrętki z elektroniką, więc po krótkich poszukiwaniach można mieć komplet "do pracy" i typowo cywilne EDC.
Generalnie ten standard - bo to są rzeczy standaryzowane oferuje nieprzeciętne możliwości kombinacji wariantów - w oparciu o kilka podzespołów których wymiana jest szybsza niż zrobienie siku możesz mieć latarkę na ryby, do pracy, na spacer z psem. Możesz dobierać komponenty markowe, chińskie, mieszać jedne z drugimi. Znajdziesz, czy podrzucić linki? Smiley

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
brutusik
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2009-11-17, 10:17:12 »

Tych streamlightow jest z 80 na stronce - na jakas konkretna mam zwrocic uwage? Dobrze by bylo gdyby taka latarka kosztowala max 250-300pln bez zasilania

no niestety Streamlight trochę kosztuje - moim zdaniem za dużo, ale za to daje gotowe rozwiązania zasilania akumulatorowe,

co do modułów D26, masz miedzy innymi:
Dereelight - chiński producent na nienajgorszym poziomie - tylko ledy, jakość dostateczna, świeci dobrze
Lumensfactory - żarniki i ostatnio diody i całe moduły latarek - sprawdzałem żarniki, sa ok
malkoffdevice - bardzo dobrej jakości - jednotrybowe drop-in'y, niestety po sprowadzeniu kazdy kosztuje ok 250 zeta
oryginalny SF - P60L - moim zdaniem niezastąpiony do prac na średnim i bliskim dystansie (pamiętaj że zbyt mocne swiatło oślepia)
DX - różnego rodzaju chińszczyzna - kupujesz na zasadzie loterii.
oryginalny P60 - jestem jego fanem do wypraw do lasu i w ogóle outdoor, wręcz idealny rozkład światła dla mnie i temperatura barwowa, nawet kosztem 2 cr-ek na godzinę.

dawno przestałem być fanem mocy, jak już coś kupię mocnego, to dla zabawy

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2009-11-17, 12:15:51 »

Dereelight CL1H, z przedłużką i modułem 3SM Q4 5B chyba by się nadał. Trochę długości ma, na 2x18650 jakiś czas poświeci. Gorzej z grubością - 3,2cm to ma głowica, rękojeść jest tak samo gruba jak w MRV - 2,54cm .

zaman
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2009-11-17, 12:28:26 »

Podobne body, w tym samym standardzie ma Solarforce - dostępny na ebayu; aczkolwiek jeśli dobrze pamiętam tylko aluminiowe (więc cięższe niż analogiczny G2L/G3L).

pecado - dobrze pamietasz Smiley

Plastiki robi np.
G&P:
http://www.gp-web.com/en/index.php
http://shop.ehobbyasia.com/gandp-g2-q5-cree-led-flashlight-170-lumens-od.html
http://cgi.ebay.pl/G-P-G2-Q5-CREE-LED-170-Lumen-STROBE-Flashlight-GP847-FS_W0QQitemZ290363989444QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item439b0addc4
ale to raczej nie jest nitrolon i coś czytałem negatywnego o jakości - pewnie chodzi o wyłączniki, bo w końcu co innego można zepsuć w plastikowym body - powinny pasować te od Solarforce.

Pzdr.
Andrzej

« Ostatnia zmiana: 2009-11-17, 12:39:32 wysłane przez zaman » Zapisane
Vezyr
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #22 : 2009-11-17, 23:52:29 »

G3L - dobierasz emiter Lumens Factory wedle uznania mocy i masz sporą latarkę z mnóstwem światła i genialną bazą do dalszych modyfikacji w przyszłości.

czyli np cos takiego - http://www.lumensfactory.com/cart_detail.php?id=98? Tylko w tym wypadku potrzebuje 2x18650 - sa do G3L przedluzki?

Zreszta - w standardzie D26 robi piguły (emitery z bazą) wiele firm, więc kombinacji jest od cholery i trochę.

tym trudniejszy wybor dla mnie...

Dodatkowo BJ, ale i chińczycy oferują do tego standardu nakrętki z elektroniką, więc po krótkich poszukiwaniach można mieć komplet "do pracy" i typowo cywilne EDC.

BJ - Ultrafire?

Generalnie ten standard - bo to są rzeczy standaryzowane oferuje nieprzeciętne możliwości kombinacji wariantów - w oparciu o kilka podzespołów których wymiana jest szybsza niż zrobienie siku możesz mieć latarkę na ryby, do pracy, na spacer z psem.

fajnie, tylko ze osoby, ktore tych latarek potrzebuja pewnie w zyciu z tego nie skorzystaja, potrzebuja po prostu niezawodna mocna dobrej jakosci latarke... Ani nie beda mialy czasu ani nie bedzie im sie chcialo tak bawic. Nie kazdy jest latarkowym maniakiem tak jak Wy czy tez ja chocby po czesci...

Możesz dobierać komponenty markowe, chińskie, mieszać jedne z drugimi. Znajdziesz, czy podrzucić linki? Smiley

Fajnie ze prezentujecie mi te wszystkie mozliwosci, szukac tez daje rade - nie w tym problem. Sek w tym ze wybieram to dla kogos grzecznosciowo. Niestety nie mam na tyle czasu (szkoda) aby zrobic setki prob zakladajac w domu mini latarkowe laboratorium aby dojsc ostatecznie do czegos fajnego. Czytajac opisy ze stron typu Lumens Factory nie jestem w stanie stwierdzic co z czym polaczyc i jaka bedzie potrzebna przedluzka. Tym bardziej nie jestem w stanie odkryc na podstawie opisow co poswieci fajnie a co jest totalnym niewypalem bo np na barwe swiatla nie da sie patrzec. To tak jakbym komus, kto jest po trzeciej godzinie prawa jazdy, staral sie wytlumaczyc, ze aby dobrze jezdzil musi potrafic wykonac altonen, hamowac lewa noga - pewno ze znajdzie opisy w necie - tylko czy sie nauczy :-]

co do modułów D26, masz miedzy innymi:
Dereelight - chiński producent na nienajgorszym poziomie - tylko ledy, jakość dostateczna, świeci dobrze

czyli cos takiego: http://www.dereelight.com/cl1hv4.htm ?

oryginalny SF - P60L - moim zdaniem niezastąpiony do prac na średnim i bliskim dystansie (pamiętaj że zbyt mocne swiatło oślepia)

a jaka jest roznica miedzy P60L a oryginalem w G3L?

dawno przestałem być fanem mocy, jak już coś kupię mocnego, to dla zabawy

:-]
« Ostatnia zmiana: 2009-11-18, 00:03:12 wysłane przez Vezyr » Zapisane
Vezyr
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 2009-11-18, 00:12:52 »

Dereelight CL1H, z przedłużką i modułem 3SM Q4 5B chyba by się nadał.

3SM dlatego aby mozna bylo wlozyc 2x18650? Czy 3SM oznacza trzy mody - 100% 30% i 5% bez wylaczenia sie gdy napiecie spada do 2,7V - dobrze rozumiem opis?

Jaka jest roznica miedzy diodami Q4 5A, Q4 5B, R2 WC i R2 WG poza tym, ze Q4 ma cieplejsza barwe?

Przedluzka rozumiem taka: EXT650

Trochę długości ma, na 2x18650 jakiś czas poświeci.

a orientuje sie ktos moze ile w przyblizeniu poswieci?

Gorzej z grubością - 3,2cm to ma głowica, rękojeść jest tak samo gruba jak w MRV - 2,54cm .

to jest do przezycia, wazne ze jest dluga...
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 2009-11-18, 00:32:16 »

BJ - Ultrafire?
Pewnie chodziło o BJ System. Polski dystrybutor Surefire, ma też trochę akcesoriów.

3SM dlatego aby mozna bylo wlozyc 2x18650? Czy 3SM oznacza trzy mody - 100% 30% i 5% bez wylaczenia sie gdy napiecie spada do 2,7V - dobrze rozumiem opis?
I to i to. 3S znaczy, że ma 3 tryby, M - przyjmuje zasilanie do 9V (3SD ma max. 4,2V), w tym 2x18650 które naładowane mają 4,2V każde.

Jaka jest roznica miedzy diodami Q4 5A, Q4 5B, R2 WC i R2 WG poza tym, ze Q4 ma cieplejsza barwe?
Oprócz barwy (jest żółtawa, bliżej żarówki, wg. niektórych lepiej sprawdza się we mgle) jest też trochę niższą sprawność, ale wciąż nie jest źle, będzie jasno Grin.

Przedluzka rozumiem taka: EXT650
Tak

a orientuje sie ktos moze ile w przyblizeniu poswieci?
Powinno być ze 4h, z dobrymi aku może nawet dłużej.

to jest do przezycia, wazne ze jest dluga...
MRV z przedłużką byłaby jeszcze dłuższa...

Vezyr
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 2009-11-18, 23:18:30 »

Powinno być ze 4h, z dobrymi aku może nawet dłużej.
MRV z przedłużką byłaby jeszcze dłuższa...

Dzieki za wyjasnienia donosnie wszystkich literek/cyferek ;-]
Wydaje mi sie ze MRV na jednym akusie potrafi poswiecic dluzej a co dopiero na dwoch...
Skoro MRV dluzsza - to ktora w koncu lepiej byloby wybrac?
spite
Opinii: (1)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #26 : 2009-12-15, 16:25:00 »

Ja mam takie pytanie do czego ci dokładnie ta latarka? bo jeśli do gaszenia pożarów w budynkach to tylko coś la Streamlight Survivor
http://www.latarki.pl/0,0,528,latarka_strazacka_streamlight_survivor_w_super_cenie_latarka_ekspozycjna_uzywana_w_opakowaniu_zastepczym
Wchodzisz do pomieszczenia. masz maskę na twarzy w dłoni węża z wodą w drugiej np. łom a latarkę czym będziesz trzymał...? Smiley
Budowa tego streamlight-a jest idealna do włożenia do kieszonki a ty masz wolne ręce.
Mamy takie na stanie i jak dla mnie to super sprzęcik. A jak potrzebujesz czegoś do poświecenia sobie przy innego rodzaju akcjach to kup coś ala Fenx L2d. mała poręczna a zasięg jak na wymagania strażackie idealny
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: