Dziękuję pięknie za zaangażowanie.
Zapraszam wszystkich, jeśli macie swoje propozycje, ładujcie do tematu.
Kazik, spojrzałem na Surefire G2L bo kilka dni na niej pracowałem i nie mogę powiedzieć, że mnie rozczarowała. Miałem na myśli rozbudowę z 80lm do 200lm, ale ten temat mamy już zamknięty, to rzeczywiście nie najlepszy pomysł

.
Maglite definitywnie odpada. Właśnie z tych latarek schodzimy. Klął mój znajomy na te latarki niemiłosiernie mówiąc, że dwie sztuki już mu się zepsuły. Pamiętam doskonale to słowo " zepsuły " więc wykluczamy je ze zbioru. Nie pytajcie mnie konkretnie, o jaki typ Maglite`a chodzi. Na pewno Maglite i na pewno tego nie kupujemy. Ten rozdział zamykamy.
Kolega nie jest zapaleńcem, latarka dla niego to po prostu narzędzie, które " ma robić " i tyle. Żaden to koneser. Tak więc Rustle - emka jeszcze śmiga ?

- nie ma co liczyć na " próby terenowe " chyba, że to ja je wykonam choć baaaardzo daleko mnie do profesjonalnego ujmowania poruszanych tu zagadnień stąd mógłbyś się Bracie nie doczekać, tyle by to trwało.
Teraz tak Panowie, modyfikacje - przeróbki w sprzęcie, jaki kupię - bo to ja przeprowadzam całe przedsięwzięcie a kolega jest tylko zdeterminowanym odbiorcą - są dopuszczalne, ale raczej niewskazane.
Myślę, że dla laika sprzęt nieprzerabiany jest lepszy w odbiorze a tak musiałbym się nagimnastykować, aby to wszystko później wytłumaczyć kumplowi, aby nastała całkowita jasność

. Oczywiście najpierw musiałbym to wszystko całkowicie zrozumieć

.
Zostawmy to raczej, nie kombinujmy.
Czyli tak ...
Budżet maksymalny na 3 latarki, akusy i ładowary + ewentualnie koszta wiążące się z zakupem np. w USA to 1500,00 PLN i ani złotówki więcej.
Te 150 - 200 metrów efektywności być powinno.
Generalnie, mocny środek, jak najmniej rozchodzący się na boki, " świecąca rura " potrzebna

.
Usystematyzujmy
1. Dereelight DBS
2. Raidfire Spear
3. Tiablo A9
4. Tiablo A10 - 300 metrów ?
5. Jetbeam RRT-1 Raptor - 450 metrów efektywnego zasięgu, no to już morderstwo
6. xxx - zaraz się dowiem, że mamy coś całkiem małego, co bije na dystans kilometra

Edzia 2:
Jeszcze jeden kandydat - Tiablo A9. Można do niego dokupić oryginalnego asferyka i nawet wtedy wyjdzie taniej od Spear'a.

Czy mógłbyś wskazać miejsce, w którym można dorwać asferyka pod A9 ?
Tiablo A9 widziałem w sporych promocjach za Kałużą.
Mów twardo gdzie.
Generalnie Panowie jeśli nikomu to nie będzie przeszkadzało podawajcie proszę sklepy, w jakich kupowalibyście sprzęt na moim miejscu. Z polskimi problemu nie ma, jest ich niewiele - tych liczących się i bezpiecznych. Z tych z USA znam jedynie lighthound

ale kupować w nowych miejscach się nie boję tylko muszę przestudiować warunki gwarancyjne.
Cło, Vat, opłaty pocztowe ... przyzwyczaiłem się już - ostra pasja.
Skoro masz możliwość kupna za granicą to możesz się szarpnąć na DBSa u producenta (dereelight.com), ceny są niższe. Możesz też kupić wersję z ciepłą diodą, jest ciut ciemniejsza, ale niektórzy lubią żółtawe światło. Polecam też: Jetbeam RRT-1 Raptor. Za ok. 135$ masz zestaw z latarką przebijającą w zasięgu DBSa. Jedno zastrzeżenie - Raptor nie ma opcji ciepłej diody.
Dobre akumulatory i ładowarkę tanio kupisz na Dealextreme.com.
Kupowałbym z Polski więc stricte możliwości zakupu na miejscu nie mam w przypadku USA. Obawiam się ograniczeń w sprzedaży jak to ma miejsce choćby w przypadku Surefire.
Dereelight sprzedaje do Polski ?
EDIT 1:Widzę, że polskie przedstawicielstwo na ich głównej stronie jest wymienione, czyli chyba będzie ciężko.
EDIT 2: Wolna myśl. To człowiek chce sobie kupić jakieś swoje pierwsze, skromne EDC - mowa o mojej skromnej osobie - a tu takie smoki produkują. Kusi jak cholera ... tu jest gorzej niż na knives.
Noc zarwałem na studiowanie specyfikacji, porównywanie cen.