trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 12:04:20 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: 3 patrolówki - proszę o pomoc w wyborze  (Przeczytany 4539 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
basta Inc. modified power
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2009-11-03, 21:55:52 »

Wraz z zamiarem zakupu pierwszej porządnej latarki w dumnej formule " moje pierwsze EDC " pojawiła się kolejna koncepcja. Otóż zaraził się mój znajomy i wykluczając już stękania, że i jemu przydałaby się jakaś " sprytna lampka na co dzień " wyraził zdecydowaną chęć zakupu trzech, porządnych latarek.
Mamy Panowie konkretne zadanie.

Człowiek posiada duuuży sad owocowy i jak to bywa w życiu, zawsze znajdzie się w sezonie ktoś chętny na " trochę jabłek nocą do wora ". Skala zjawiska jest podobna do kukurydzy, jaką notabene znajomy również uprawia, po prostu szaber na bolesną skalę. Od kilku sezonów kogoś tam wynajmuje do ochrony, ale w małych społecznościach jak sam nie załatwisz sprawy to wiadomo jak to się skończy.

Do sedna, potrzebne trzy throwerki, aby mogły śmigać  również na akusach. Baterią się nie przejmujemy, może być znienawidzona CR123. Budżet to + / - 1200,00 PLN choć dało się odczuć w rozmowie, że więcej aniżeli 1500,00 PLN chłopak nie wyciśnie. Czy to mało, czy dużo ? Wy mnie to powiedzcie. Co jasne nie muszą to być trzy identyczne latarki w identycznej cenie.
Ważne, aby służyły wiernie przez kilka sezonów a serwis nie był problemem.
Jedna sztuka może być nieco lepsza, dedykowana dla kumpla a dwie pozostałe będą na stanie tych stróżów – ochroniarzy. Ponoć w przyszłym roku konkretnych chłopaków więc też badziewie niemile widziane.
Generalnie profil zastosowania - patrolowy. Nikt raczej nikogo latarką bić nie będzie, ale zawsze mile widziane nieco więcej masy i wytrzymałości.
Najlepiej dwa tryby bez zbędnego pieprzenia, bardzo niski low i high z przytupem  Wink . Choć programowanie też nie byłoby głupie.
Bez problemów poradzę sobie ze ściągnięciem sprzętu zza granicy więc jeśli jest opcja zakupu taniej to się na to piszę, byle tylko sprzęt nie docierał do mnie przez kilka miesięcy.
Na zakup jest kilka miesięcy więc nie ma pośpiechu.

Panowie jak spieprzymy sprawę to pozbawicie mnie corocznego kosza jabłek za free a jabłka lubię.
Nie wyjdę na przeciw z propozycją, nie dysponuję jeszcze dostatecznie zadowalającą wiedzą.
Przyznam się, że luźno spojrzałem w stronę G2L / G3L Surefire.
Potraktujcie prośbę pomocy w wyborze poważnie.
Co proponujecie Przyjaciele ?
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-11-03, 22:15:12 »

Powitanie

Przyznam się, że luźno spojrzałem w stronę G2L / G3L Surefire.

Ej, wspominałeś coś o zasięgu. Wink A na poważnie - tu nie będzie rewelacji w tym zakresie. Od takich zadań jest Raidfire Spear (jeśli jeszcze da się wyrwać) lub Dereelight DBS. Do tego jakieś 6 sztuk 18650 od AW i ładowarki. Zaraz obczaje ceny i je zapodam. Wink

Edzia:
DBS jest za drogi - jakieś 500zł za sztukę. Spear - niby jest na 4sevens.pl, ale lepiej się zapytać o dostępność 3 sztuk. Cena - 400zł. Zostaje 300zł na aku i ładowarkę - i to wystarczy. Wink

No, można jeszcze kombinować - kupić 3 Maglite'y 2D, dać je komuś z forum do przeróbki na asferyka z Cree R2 - zasięg będzie jeszcze większy.

Edzia 2:
Jeszcze jeden kandydat - Tiablo A9. Można do niego dokupić oryginalnego asferyka i nawet wtedy wyjdzie taniej od Spear'a. Smiley
« Ostatnia zmiana: 2009-11-03, 22:23:34 wysłane przez Kazik » Zapisane

NaŁoCzA Wink

marcus
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gorzów

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-11-04, 00:04:58 »

jedną (bo cena zabija) z nch może być Tiablo A10, zdecydowaie najdalej świeci.
ordo
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2009-11-04, 00:05:43 »

Sama ładowarka plus odpowiedni zapas aku 18650 to już trochę kasy - trzeba by oszacować zużycie.

Spear ok.
Tiablo A9 widziałem w sporych promocjach za Kałużą.
Z asferykiem może być mało praktycznie, wielochipom bym się przyjrzał.
JETbeam M1X i Eagletaki M2 wyjdą raczej za drogo.
Olight M30 widziałem ostatnio za chyba 430zł na alledrogo, ale to raczej nie reguła, no i throw mniejszy.
Solarforce L950m i następca - Masterpiece, ale nie pamiętam, czy cena nie wyszłaby za duża w sumie.

Poza tym to jest bardzo dobra okazja, zeby przeprowadzić próby terenowe trzech różnych latarek Grin Nawet głupio by było brać trzy takie same Grin
« Ostatnia zmiana: 2009-11-04, 00:45:48 wysłane przez rustle » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-11-04, 01:54:09 »

M39 ma dość słaby zasięg. L950M i Masterpiece'a już nie produkują (są niedostępne). Spear również już wyszedł z produkcji, dealerzy wyprzedają resztki z reflektorem OP, który ma mniejszy zasięg.

Skoro masz możliwość kupna za granicą to możesz się szarpnąć na DBSa u producenta (dereelight.com), ceny są niższe. Możesz też kupić wersję z ciepłą diodą, jest ciut ciemniejsza, ale niektórzy lubią żółtawe światło. Polecam też: Jetbeam RRT-1 Raptor. Za ok. 135$ masz zestaw z latarką przebijającą w zasięgu DBSa. Jedno zastrzeżenie - Raptor nie ma opcji ciepłej diody.

Dobre akumulatory i ładowarkę tanio kupisz na Dealextreme.com.

basta Inc. modified power
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-11-04, 03:14:10 »

Dziękuję pięknie za zaangażowanie.

Zapraszam wszystkich, jeśli macie swoje propozycje, ładujcie do tematu.

Kazik, spojrzałem na Surefire G2L bo kilka dni na niej pracowałem i nie mogę powiedzieć, że mnie rozczarowała. Miałem na myśli rozbudowę z 80lm do 200lm, ale ten temat mamy już zamknięty, to rzeczywiście nie najlepszy pomysł  Grin .

Maglite definitywnie odpada. Właśnie z tych latarek schodzimy. Klął mój znajomy na te latarki niemiłosiernie mówiąc, że dwie sztuki już mu się zepsuły. Pamiętam doskonale to słowo " zepsuły " więc wykluczamy je ze zbioru. Nie pytajcie mnie konkretnie, o jaki typ Maglite`a chodzi. Na pewno Maglite i na pewno tego nie kupujemy. Ten rozdział zamykamy.

Kolega nie jest zapaleńcem, latarka dla niego to po prostu narzędzie, które " ma robić " i tyle. Żaden to koneser. Tak więc Rustle - emka jeszcze śmiga ?  Wink  - nie ma co liczyć na " próby terenowe " chyba, że to ja je wykonam choć baaaardzo daleko mnie do profesjonalnego ujmowania poruszanych tu zagadnień stąd mógłbyś się Bracie nie doczekać, tyle by to trwało.

Teraz tak Panowie, modyfikacje - przeróbki w sprzęcie, jaki kupię - bo to ja przeprowadzam całe przedsięwzięcie a kolega jest tylko zdeterminowanym odbiorcą - są dopuszczalne, ale raczej niewskazane.
Myślę, że dla laika sprzęt nieprzerabiany jest lepszy w odbiorze a tak musiałbym się nagimnastykować, aby to wszystko później wytłumaczyć kumplowi, aby nastała całkowita jasność  Wink . Oczywiście najpierw musiałbym to wszystko całkowicie zrozumieć  Wink .
Zostawmy to raczej, nie kombinujmy.

Czyli tak ...
Budżet maksymalny na 3 latarki, akusy i ładowary + ewentualnie koszta wiążące się z zakupem np. w USA to 1500,00 PLN i ani złotówki więcej.
Te 150 - 200 metrów efektywności być powinno.
Generalnie, mocny środek, jak najmniej rozchodzący się na boki, " świecąca rura " potrzebna  Cheesy .

Usystematyzujmy

1. Dereelight DBS
2. Raidfire Spear
3. Tiablo A9
4. Tiablo A10 - 300 metrów ?
5. Jetbeam RRT-1 Raptor - 450 metrów efektywnego zasięgu, no to już morderstwo
6. xxx - zaraz się dowiem, że mamy coś całkiem małego, co bije na dystans kilometra  Smiley

Edzia 2:
Jeszcze jeden kandydat - Tiablo A9. Można do niego dokupić oryginalnego asferyka i nawet wtedy wyjdzie taniej od Spear'a. Smiley

Czy mógłbyś wskazać miejsce, w którym można dorwać asferyka pod A9 ?

Tiablo A9 widziałem w sporych promocjach za Kałużą.

Mów twardo gdzie.

Generalnie Panowie jeśli nikomu to nie będzie przeszkadzało podawajcie proszę sklepy, w jakich kupowalibyście sprzęt na moim miejscu. Z polskimi problemu nie ma, jest ich niewiele - tych liczących się i bezpiecznych. Z tych z USA znam jedynie lighthound  Wink ale kupować w nowych miejscach się nie boję tylko muszę przestudiować warunki gwarancyjne.
Cło, Vat, opłaty pocztowe ... przyzwyczaiłem się już - ostra pasja.

Skoro masz możliwość kupna za granicą to możesz się szarpnąć na DBSa u producenta (dereelight.com), ceny są niższe. Możesz też kupić wersję z ciepłą diodą, jest ciut ciemniejsza, ale niektórzy lubią żółtawe światło. Polecam też: Jetbeam RRT-1 Raptor. Za ok. 135$ masz zestaw z latarką przebijającą w zasięgu DBSa. Jedno zastrzeżenie - Raptor nie ma opcji ciepłej diody.

Dobre akumulatory i ładowarkę tanio kupisz na Dealextreme.com.

Kupowałbym z Polski więc stricte możliwości zakupu na miejscu nie mam w przypadku USA. Obawiam się ograniczeń w sprzedaży jak to ma miejsce choćby w przypadku Surefire.
Dereelight sprzedaje do Polski ?
EDIT 1:Widzę, że polskie przedstawicielstwo na ich głównej stronie jest wymienione, czyli chyba będzie ciężko.

EDIT 2: Wolna myśl. To człowiek chce sobie kupić jakieś swoje pierwsze, skromne EDC - mowa o mojej skromnej osobie - a tu takie smoki produkują. Kusi jak cholera ... tu jest gorzej niż na knives.
Noc zarwałem na studiowanie specyfikacji, porównywanie cen.
« Ostatnia zmiana: 2009-11-04, 04:45:51 wysłane przez basta Inc. modified power » Zapisane
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #6 : 2009-11-04, 07:15:46 »

Ja bym brał coś na cztero-czipie, nawet jak bym miał kupić teraz dwie szt. a za jakiś czas trzecią  Smiley

Dlaczego ? bo typowe throwerki na jednej diodzie ( Cree xr-e ) dają mały punkcik - cztero-czip jest wstanie zaświecić równie daleko ... oświetlając przy okazji połowę okolicy  Grin

Z kumplem ostatnio sporo chodziliśmy po lesie/polach i moja Solarforce L950M po prostu rozwala wszystko jak chodzi o ilość światła - co z tego, że zaświecisz asferykiem dalej jak zobaczysz plamkę "metr na metr" i tyle ... będziesz nerwowo świecić na lewo/prawo bo coś się ruszyło w krzakach ... odpalasz "cztero-czipa" i masz  wszystko ładnie oświetlone  Grin

JETbeam M1X zdaje się być odpowiedni bo ma dwa tryby  Smiley

A może się umówisz z którymś z dealerów i pomacasz na żywo ?
Henry
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2009-11-04, 09:03:22 »

Popieram mar3 - do takiego zadania wziąłbym swojego DBSa z MC-E. Często go biorę do lasu na wypatrywanie sarenek - jednym klikiem z low przechodzi do high i cała polana oświetlona. Nie muszę nim wtedy omiatać po krzakach jak ze zmodowaną Aurorą na R2 z SMO.
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2009-11-04, 11:55:37 »

Akurat  czterochipy nie popisują się zasięgiem, poza może dwoma chlubnymi wyjątkami (Solarforce'ów nie liczę bo są praktycznie niedostępne). Chlubnymi i drogimi bo np. Taki Jetbeam M1X kosztuje 140$/650zł sztuka. 'Henry', DBS z MC-E nie świeci zbyt daleko.

Usystematyzujmy

1. Dereelight DBS
2. Raidfire Spear
3. Tiablo A9
4. Tiablo A10 - 300 metrów ?
5. Jetbeam RRT-1 Raptor - 450 metrów efektywnego zasięgu, no to już morderstwo
6. xxx - zaraz się dowiem, że mamy coś całkiem małego, co bije na dystans kilometra  Smiley
Raidfire Spear wyklucz, nie są dostępne z gładkim reflektorem dającym duży zasięg.

Czy mógłbyś wskazać miejsce, w którym można dorwać asferyka pod A9 ?
Chociażby w Jet-polu.

Generalnie Panowie jeśli nikomu to nie będzie przeszkadzało podawajcie proszę sklepy, w jakich kupowalibyście sprzęt na moim miejscu. Z polskimi problemu nie ma, jest ich niewiele - tych liczących się i bezpiecznych. Z tych z USA znam jedynie lighthound  Wink ale kupować w nowych miejscach się nie boję tylko muszę przestudiować warunki gwarancyjne.
Cło, Vat, opłaty pocztowe ... przyzwyczaiłem się już - ostra pasja.
Wadą kupowania za granicą jest to, że jeśli coś będzie nie tak z latarką to trzeba ją odsyłać dalej, a to kosztuje. Ja mam dobre doświadczenia z hkequipment.net, sklep jest w HongKongu, wysyła za darmo i jest dość uznany. Żeby uniknąć cła radziłbym kupić 3 latarki oddzielnie - mniejsze paczki nie wzbudzą takich podejrzeń.

Kupowałbym z Polski więc stricte możliwości zakupu na miejscu nie mam w przypadku USA. Obawiam się ograniczeń w sprzedaży jak to ma miejsce choćby w przypadku Surefire.
Dereelight sprzedaje do Polski ?
EDIT 1:Widzę, że polskie przedstawicielstwo na ich głównej stronie jest wymienione, czyli chyba będzie ciężko.
Dereelight sprzedaje do Polski, nawet mają darmową wysyłkę. Z uznanych marek to chyba tylko Surefire ma klienta tak głęboko w poważaniu że nie daje mu wyboru.

Henry
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-11-04, 14:49:29 »

'Henry', DBS z MC-E nie świeci zbyt daleko.

Owszem, ale za to oświetla wszystko. Nie wiem jaka jest specyfika sadów, ale jak łażę po lesie to smo jest beznadziejne. A biec czy gonić za kimś to już w ogóle porażka. Nie wierzę żeby w sadzie sprawdziło się lepiej.
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2009-11-04, 15:00:47 »

100-150m skutecznego zasięgu znaczy że sad jest niemały, światło DBSa MC-E tak daleko doleci, ze skutecznym oświetleniem gorzej.

pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #11 : 2009-11-04, 15:10:35 »

każda mocna latarka z dużym zasięgiem ale jednocześnie z zimną diodą nie sprawdzi się- zwłaszcza teraz, światło utknie po prostu, zwracałbym uwage na barwę światła również
brutusik
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2009-11-04, 15:46:45 »

A czy to muszą być lataki ledowe, jako latarki patrolowe dobrze a nawet lepiej sprawdzą się latarki żarnikowe o dużym odbyśniku, Streamlight ma w swojej ofercie pare ciekawych rozwiązań, poza tym zaletą takiego światła jest to, że oko więcej szczegółów widzi przy mniejszej jego ilości.

zajrzyj na stronę latarki.pl -> steamlight może coś znajdziesz

światło blade diód jest jaskrawe, przez co często wydaję sie że więcej przy nich widać - i owszem sprawdza się to w pomieszczeniach natomiast w terenie w cienmnościach gdzie często oko masz już przyzwyczajone odpalenie światłą mocnego i jaskrawego spowoduje efekt częsciowego oślepienia od światła odbitego od ziemi i bliższych obiektów, poza tym pozostaje problem mgły, nawet lekka mgiełka spowoduje utworzenie jesnego snopu światłą, który w pierwszym planie oślepi ciebie i bedziesz widział jasna kaszę.

ja do pracy w terenie jak by ktoś mi miał zasponsorować latarkę i baterie wybrałbym tylko i wyłącznie żarnik, dioda jako backup, lub do przyswiecania ciągłego, i nie mówię o zastosowaniach hobbystycznych Smiley - bo to temat rzeka

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
pawelsz
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #13 : 2009-11-04, 16:18:54 »

żarnik jest cacy, ale prądożerny, ja bym wolał jednak neutralną/ciepłą diodę trochę gorzej widać, ale jednak prądu znacznie mniej żre i mniej się grzeje
Pikom
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdynia

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2009-11-04, 18:23:38 »

Wydaje mi się, że autor tego wątku, ewentualnie kupiec, powinien mimo wszystko zobaczyć "w boju" różne rodzaje świateł. Bo wciąż, podobnie jak w wielu innych wątkach, przewija się temat "ciepłe światło lepsze, lepiej żarnik niż dioda..." itp. A wiadomo, że jest to sprawa bardzo indywidualna - sam ostatnio testowałem (na sobie) różne rodzaje światełek (MagCharger żarówkowy, ciepłe i zimne CREE) w nocy, w lekko zamglonym lesie i w żadnym razie nie mogę powiedzieć by ciepłe światło w moim przypadku lepiej się sprawdzało.

Pozdr,
Pikom
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: