|
« : 2009-10-25, 09:40:16 » |
|
cześć chłopaki
Chcę kupić po raz pierwszy w życiu porządną latarkę.
Zamierzenie powstało rok temu i bardzo szybko okazało się, że jedna z pewnością mnie nie wystarczy. Biorąc pod uwagę, że od czegoś trzeba przecież zacząć pozwoliłem sobie spojrzeć przychylnie na E1L. Jak dla mnie bomba choć waham się spoglądając na L1 i E2DL .
I tu podstawowe pytanie. Z jakiego trybu startuje E1L ? W opisie ze strony BJ System, po " stand by " najpierw jest mowa o silnym strumieniu - lekkie przyciśnięcie. Znów w opisie L1, po " stand by " mamy słaby strumień. Może kolejność w opisywaniu nie ma tu znaczenia, ale jak na oko laika idąc za stroną BJ System wychodzi, że po " stand by " w E1L jest silny strumień [ 45lm ], z którego dopiero schodzę na trójeczkę [ 3lm ]. Nie rozumiem bo gdzieś na forum była mowa, że zaczynamy w E1L od 3lm stąd pojęcia nie mam jak to jest w rzeczywistości. Prosiłbym o informację.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-10-25, 09:42:33 wysłane przez tuberoza »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2009-10-25, 09:54:13 » |
|
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,56563.0.htmltu masz probe  opisu E1L E1L startuje z niskiego poziomu, po wylaczeniu i wlaczeniu jej ponizej 2 sekund odpala sie tryb wysoki, E2DL masz dwrotnie, pierwszy klik to poziom wysoki L1 ma wylacznik twist, dokrecasz lekko masz tryb niski, dokrecasz mocniej masz wysoki, tryb momentary dziala analogicznie, lekko dociskasz masz low mocniej high, jesli krecenie wylacznikiem Ci nie bedzie przeszkadzac, to zmiany trybow w L1 sa przynajmniej dla mnie najwygodniejsze i najbardzije intuicyjne, wybierajac miedzy tymi latarkami, wybierasz tylko miedzy wielkoscia, moca i rodzajami wylacznikow, strumien swiatla bedzie mial ten sam rozklad, bo we wszystkich latarkach serii E i L optyka jest taka sama
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2009-10-25, 10:27:02 » |
|
Wcześniej już zapoznałem się z Twoim opisem, ale będąc nowym jakoś głupio tak niepokoić ludzi na privach  . Czyli BJ System trochę namieszał w opisie E1L. Dziękuję Diabełku za potwierdzenie i finalnie rozwianie wątpliwości. Wszystko byłoby w porządku z L1 w przypadku moich potrzeb gdyby nie delikatna obawa, że ta latara może się okazać prozaicznie za mocna. Może głupio brzmi i mnie wyśmiejecie, ale czy te 65lm nie okaże się małym throwerkiem ? Wiem, wiem ... Spear to to nie jest. Ale mnie w istocie tak do 20 metrów potrzeba efektywnego zasięgu. Gdybam sobie niewinnie, że może E1L da radę na mocnym trybie. Poradzi sobie ? Czas na moc jeszcze przyjdzie choć szczerze mówiąc to raczej szeroko pojęta ekstrawagancja nie mająca u mnie nic wspólnego z użytecznością - stąd właśnie jeszcze wstydliwie spoglądam w stronę E2DL. Ale to już raczej dziecinada moja się włącza. I gdyby startowała od słabego trybu może bym się skusił, ale ciskać tak ze 120lm gdy potrzebuję np. 3, aby sobie rozjaśnić teren wokół nóg byłoby raczej nierozsądnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2009-10-25, 17:26:05 » |
|
jak kupisz E1L raczej bedziesz zawowolony, mowie raczej, bo te 45 lumenow to troszke zadziwia, niby malo ale optyka powoduje ze calkiem daleko i mocno to swieci, po lesie zwykle lazilem z E1L z dyfuzorem na trybie niskim  na miescie te 3 lumeny to troszke malawo, dlatego L1 wydaje mi sie (wydaje mi sie, bo nie mialem jej jeszcze) rozsadniejszym wyborem na miejskie EDC, w teren E1L jest jak najbardziej oki
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2009-10-26, 13:29:11 » |
|
Ja to widzę tak. Czy potrzebuję, czy nie potrzebuję, nie ma się nad czym za długo zastanawiać. L2 całkowicie wykluczyłbym na rzecz E1B. I tak E1L do plecaka a E1B do garniaka  . Czyli wpasowuję się jakby w Twoje zdanie dotyczące korelacji tych dwóch maleństw. Boję się tylko braku startu z niskiego trybu w drugim przypadku, ale coś muszę odpuścić. Czekam tylko jeszcze co powie BJ System na temat dostępności LX1, LX2 bo i na te pozycje rzuciłem okiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2009-10-26, 20:54:00 » |
|
obie maja dostepne (LX1, LX2)  LX2 dzis mieli ostatnia, wiem bo tez sie czaje, tylko nie wiem na ktora 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2009-10-27, 01:12:33 » |
|
To jak to jest z ofertą BJ System ? Na stronie ich nie ma a Ty oznajmiasz sugestywnie, że są i to jeszcze ze szczegółami. Nie aktualizują oferty ? Mniejsza z tym, coś pod nosem sobie mruczę. A propos LX, bierz mniejszą, z większej trudniej się przesiąść na mniejszy gabaryt i słabszą moc  chociaż to takie suche klepanie faktów. Jeśli masz jeszcze E1B to osobiście nie widzę potrzeby, aby rwać LX1, chyba że z najzwyklejszej ciekawości. Jednak ja mając na stanie uzupełniające się E1L i E1B z całą pewnością, metodami operacyjnymi  postawiłbym stanowczo na LX2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2009-10-27, 08:56:18 » |
|
hehe akurat rano sie z nimi kontaktowalem (zreszta maja malo dni w czasie ktorych ich o cos nie mecze  ), oferte na stronie maja "zacofana", bo strona jest w trakcie przebudowy E1L i E1B niestety odeszly, dlatego na LX1 sie czaje, jednak wole wylacznik od L'ki, bo klikanie to jakos tak mi nie pasuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2009-10-27, 22:38:36 » |
|
Powinni Cię zatrudnić na ćwierć etatu  . Tak jeszcze przy okazji Cię zagadnę skoro powróciliśmy do wyłącznika od L`ki. Myślisz, że w przypadku twista nie ma problemu z obsługą jedną ręką ? Na YouTube widzę, że jest to wykonalne, ale ciekawy jestem jak to się ma w praktyce. Masz relacje kogoś kto się bawi twistem od dłuższego już czasu ? Nie męczy to to ? Dłoń nie boli gdy się operuje często tym pokrętłem ? Może również jakiś właściciel L1 by się wypowiedział, zapraszam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2009-10-28, 10:51:41 » |
|
Myślisz, że w przypadku twista nie ma problemu z obsługą jedną ręką ? Nie męczy to to ? Dłoń nie boli gdy się operuje często tym pokrętłem ? Może również jakiś właściciel L1 by się wypowiedział, zapraszam. Od kilku dni jestem posiadaczem pierwszej SF - L1 i bawię się nią notorycznie  Z całą pewnością mogę stwierdzić, że dłoń absolutnie nie boli przy częstym operowaniu wyłącznikiem jedną ręką. Gabaryt tej latarki sprawia, że bsługa "jednoręczna" jest jak najbardziej wygodna i nie stanowi żadnego problemu. Gdy trzymam latarkę z kciukiem na wyłączniku, to przeniesienie go i złapanie nim całego wyłącznika, który opiera się z drugiej strony przez cały czas o palec wskazujący i wykonanie obrotu tymi dwoma palcami jest wręcz intuicyjne. W przypadku gdy latarka jest trzymana w taki sposób, że kciuk i palec wskazujący trzymają głowicę, wielkość latarki sprawia, że dupka jest trzymana przez palec mały wraz z serdecznym, które dociskają ją do środka dłoni i jednocześnie zapobiegają kręceniu się dupki. Ten sposób włączania/wyłączania jest równie wygodny, a dla mnie wrącz wygodniejszy od pierwszego. Wyłącznik jest genialny w swej prostocie i bardzo się dziwie, że nie jest masowo kopiowany przez chinoli. Mam nadzieję, że opisałem to w miarę czytelnie, ale jakby co, to mogę wstawić fotki  Jeśli chodzi o siłę światła, to jestem bardzo zaskoczony mocą 65 lumenów w wykonaniu SF. Te 65 lumenów świeci jak 165 czy nawet 200 w innych latarkach! Może miałem szczęście, ale trafiłem do tego stosunkowo ciepłą diodę. Nie jest to co prawda Q3, ale jest znacznie cieplejsza od Q5. Rozkład światła jest w stylu małego szperacza, ale spot jest stosunkowo duży i bardzo regularny. Do tego jego krawędzie są dosyć "miękkie" tzn przechodzi w spill bardzo łagodnie, bez wyraźnego odcięcia. Wykonanie latarki jest rewelcyjne, ale to akurat u SF jest normą. Mnie osobiście do zakupu przekonała możliwość zasilania tej latarki z akusów 16340, co u SF nie jest przecież standardem. Reasumując - po tych kilku dniach zabawy zaczynam rozumieć, że latarki SF mają to trudne do określenia "coś" co sprawia, że mimo wysokiej ceny i wielu kontrowersji dotyczących ich rzekomego archaizmu rozwiązań, są warte swojej ceny. Ja już czaję się na kolejną... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2009-10-28, 13:59:42 » |
|
L1 podobnie do L2 i A2 i kilku innych modeli SF ma w mojej opinii najdoskonalszy przełącznik jaki powstał na tym świecie.
Szybki, intuicyjny i praktycznie niezawodny. Zdaje się, że w swoich recencjach starej i nowej L1 to dokładniej opisałem. Opatentowali to dość mocno więc nikt inny poza nimi tego nie robi. Dla samego tego przełącznika warto się w SF pchać (no dla innych spraw też, ale ten wymiata po prostu).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2009-10-28, 21:51:24 » |
|
Szybki, intuicyjny i praktycznie niezawodny. Zdaje się, że w swoich recencjach starej i nowej L1 to dokładniej opisałem.
Nie da się przeoczyć Twoich recenzji, które co jasne są pomocne w zgłębianiu tematu. Tak więc dziękuję za dobrą robotę  . Mnie osobiście do zakupu przekonała możliwość zasilania tej latarki z akusów 16340, co u SF nie jest przecież standardem. Luk, dzięki za tak konstruktywny opis sprzętu. Nie mogę tylko się doszukać na forum informacji dotyczących możliwości zastosowania akusów, o jakich wspominasz. Nie widzę też takiej konfiguracji na stronie BJ System. http://www.bjsystem.com.pl/4/sfwer_aku.htmlPanowie a jak się plasuje w praktyce przejście z trybu chwilowego do ciągłego gdy obsługujemy L1 jedną ręką ? Chyba będzie ciężko, co ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2009-10-28, 23:39:36 » |
|
Info o takim zasilaniu pochodzi stąd: http://www.light-reviews.com/surefire_l1/ A oni trochę na tym się znają...  Mimo to, pierwsze włączenie z akusem było dla mnie ciut stresujące, ponieważ tak jak mówisz informacji o takim zasilaniu SF oficjalnie nie podaje. Co do możliwości przejścia jedną ręką z trybu chwilowego do ciągłego, to ja takiej umiejętności jeszcze nie posiadłem i wydaje mi się to raczej niemożliwe, ale lepiej niech wypowiedzą się Ci, co obsługują ten wyłącznik dłużej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2009-10-29, 09:02:50 » |
|
Wszystko zależy od tego ile masz pary w palcach i od tego jak gwinty i uszczelka są wyrobione.
W A2, która miała bogatą historię kręcenie przełącznikiem było bardzo przyjemne i lekki (dało się na spokojnie nawet jednym palcem obracać). W L1 i nowej i starej, które były fabrycznie nowe trzeba było się mocno postarać, naprawdę mocno, kto wie, może z wiekiem by się wyrobiła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2009-10-29, 20:30:01 » |
|
Zatem L1 definitywnie odpada w moim przypadku. Dobrze, mam coś jeszcze.
1. Do E1L / E1B chciałbym dokupić Maxpedition UFBS. Nie będzie problemów ? Dobrze się Wam sprawuje to etui ?
2. O ile w E1L jest na klipsie uchwyt, jaki jak mniemam służy do zamontowania końcówki smyczy tak w przypadku E1B już na klipsie nic nie zauważam. Powstaje więc pytanie, czy E1B ma dedykowany uchwyt na smycz ?
3. Jakie są wymiary - średnica - pojemnika SC3 na 123A ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|