trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 11:28:52 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Poszukuję - jak LD20, ale na ciepłej diodzie i programowalna  (Przeczytany 7600 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Harry
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdańsk

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« : 2009-10-11, 00:26:59 »

Witam,

Owszem, mógłbym przewertować całe forum i najprawdopodobniej znalazłbym odpowiedź. Ale po części z braku czasu, po części z lenistwa, nie śmiem nawet podchodzić do tak obszernej lektury. Mam wręcz pewność, że krótkie jedno zdanie, wyrażone przez osobę sto razy bardziej obytą z latarkami niż ja, wystarczająco mi pomoże. Dlatego liczę na wyrozumiałość i właśnie taką jednozdaniową pomoc w moim problemie.

Otóż dziś już drugi raz dostałem po dupie przez mojego Fenixa LD20. Polecam go wszystkim i są oni zadowoleni, ale właściwie tylko ja używam go również na zewnątrz. I właśnie dziś przez zimną diodę tego skubańca, której światło rozpływało się w lekko zamglonym i wilgotnym powietrzu robiąc mleko, oraz przez zmianę trybów, trochę mi się "oberwało".
Po wieczornej wyprawie doszedłem do wniosku, że potrzebuję takiego LD20 (moletowanie OK, wymiary, kształt latarki, lustra, zasilanie i jasność - wszystko OK), ale:

- nowy model musi mieć trochę cieplejszą diodę, by nie rozmywała się tak w powietrzu - warunek konieczny!
- przydałyby się klikane tryby (programowalne?) - startuje na mniejszym -> klik i maks. power,
- zasilanie zostaje bez zmian 2xAA, mogą być tylko 3 tryby (min, maks i strobo, którego od biedy mogę nie mieć), minimalne i maksymalne lumeny podobne do LD20 lub maks większy  Evil

Da radę coś dobrać, czy takie rzeczy tylko w Erze? Będę wdzięczny za poświęcony czas i pomoc.

Pozdrawiam

Harry

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-10-11, 01:12:35 »

Quark 2AA neutral. Ciepłą dioda, dwa rodzaje trybów, każdy spełnia Twoje wymagania.

Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-10-11, 02:23:02 »

Dziękuję, zaczynam czytać jej opisy i recenzje. A jeżeli do wymagań dorzucę lustro SMO, to znajdzie się jeszcze coś?
« Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 03:50:15 wysłane przez Harry » Zapisane

mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #3 : 2009-10-11, 07:58:32 »

Liteflux 3xt z tubą 2AA - można zaprogramować jak tylko się chce  Wink ale nie wiem czy są jeszcze dostępne z ciepłymi diodami, beam jest bardziej rozproszony

możesz sobie ustawić np 2 tryby low i high ( jasność każdego z nich ustawiasz płynnie) możesz ustawić tak żeby startowała zawsze w low, możesz włączyć pamięć zapamiętująca ostatnio używany tryb, możesz będąc w low wcisnąć klika i dopóki go trzymasz masz high 100%, możesz dać klik szybki + klik trzymany i masz strobo dopóki nie puścisz - i tu ciekawostka - strobo nie jest wmieszane w tryby  Smiley czyli zmieniając je masz tylko low - high  Smiley możesz w każdej chwili sobie sprawdzić napięcie zasilania, możesz włączyć info o padającym zasilaniu ...

Nitecore D20  Grin jak by nie patrzeć ma dwa tryby  Grin brak wersji z ciepłą diodą ( zawsze można podmienić ), może startować z low, Misiakus napisał o niej ostatnio sporo  Smiley

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,56794.msg215490.html#msg215490
« Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 08:10:13 wysłane przez mar3 » Zapisane
sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-10-11, 18:02:41 »

SMO, ciepła dioda, dwa tryby, max większy niż z LD20, 2xAA?

To może to?  Aniołek
http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,56898.0.html
« Ostatnia zmiana: 2009-10-11, 18:17:05 wysłane przez sałron » Zapisane

Żadna z autostrad nie będzie w całości gotowa przed Euro 2012

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-10-11, 21:38:30 »

Dzięki za porady. Wiem, że dużo warunków i to trochę komplikuje. Przeglądam, czytam o tych modelach. A jak położę dzieciaka spać, to dokładniej wczytam się i w dział sprzedam ;-)

Pozdrawiam

- Harry

Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2009-10-20, 03:11:00 »

W przypływie wolnego czasu obadałem jeszcze raz polecane przez Was latarki. Wnioski, jakie mi się nasunęły:
- Quark 2AA neutral - ciepła dioda zabiera nieco lumenów, ale chyba z tym się pogodziłem; nie widzę lustra SMO, a OP + neutral to już dla mnie za wiele... jest wersja z gładkim lustrem?
- Liteflux 3XT - nie znalazłem z ciepłą diodą; za dużo kombinowania, body + wymiana diody + ten bardziej rozproszony beam - za duży kłopot dla osoby ostatnio posiadającej ciągły deficyt czasu,
- Nitecore D20 - też mi się podoba, ale też zostaje problem diody, utraty gwarancji, itp, itd,
- latarka proponowana przez sałrona została sprzedana, więc dylemat z głowy  Sad
- a jak się wkurzę i nic nie znajdę, to może jakiś delikatny żółty filtr fotograficzny przerobię sobie na latarkową nasadkę i trochę "ocieplę" światło, tylko czy to się sprawdzi  Huh?

Ogólnie ten Quark, gdyby miał SMO, to od wielkiej biedy by się nadawał. Do mojej idealnej latarki, brakowałoby mu klikanej zmiany trybów low <-> max (nie mam wolnej ręki do kręcenia głowicą).

Pozdrawiam dziękując za porady

- Harry
« Ostatnia zmiana: 2009-10-20, 13:14:33 wysłane przez Harry » Zapisane

sałron
Mieszkaniec torch.pl

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2009-10-20, 04:42:20 »

Quarka z SMO póki co nie ma. Może rozwązaniem nie jest pakowanie się w w tzw. ciepłą diodę np. 5A (choć wg. klasyfikacji to neutral), a kupno np. Quarka i wymianę diody na najcieplejszą z zimnych Cree, czyli WH. A jak wpakujesz XP-G S2 (jeszcze w takim odcieniu nie ma, ale przeciez kiedyś będą Evil ) to może być szał bez konieczności posiadania SMO. Z WH świat wygląda sporo lepiej niż z WC, i lumenów tak nie tracisz, jak i wrażenie mniejszej ilości światła ze względu na barwę nie jest tak dotkliwe jak z np. 5A.

Filtr fotograficzny? Po co tyle zachodu? ...żółte okulary i po sprawie Cool  Wink

...czyli "Skok Cywilizacyjny" wg. ekipy partaczy, których najlepszą dziedziną jest "Propaganda Sukcesu".
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #8 : 2009-10-20, 07:03:20 »

Quark na op skupia całkiem całkiem i imo smo jest tu zbędne, fajnie jak byś mógł gdzieś ją na żywo zobaczyć  Smiley
bonio2
Opinii: (1)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Przeworsk

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-10-20, 08:02:32 »

Z neutralną Q4 jest EagleTac http://www.jet-pol.pl/index.php?p208,latarka-eagletac-p20a2
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2009-10-21, 04:59:17 »

Czytając jak doradzacie innym dziwiłem się, gdy osoba poszukująca, w toku dyskusji, zamiast widzieć zmniejszającą się ilość potencjalnych zakupów, widziała ich coraz więcej. Teraz ja jestem w tej sytuacji  Undecided
Sałron, z tymi rodzajami diod namąciłeś mi tak, że już sam nie wiem, co mi w tym LD20 siedzi  Smiley
Tymczasem powoli przekonuję się do Quarka. Wierzę na słowo i jednocześnie mam nadzieję, że reflektor OP w tym przypadku nie rzuca za bardzo na boki, a beam nie będzie za "żółty". Niestety nie mam możliwości przyjrzenia się mu na żywo. Wymiana diod też nie wchodzi w rachubę. Jeśli mam już kupić sprzęt u polskiego dystrybutora, to przynajmniej chciałbym pocieszyć się gwarancją. Z wszystkich proponowanych, jako drugi podoba mi się "z wyglądu" ten EagleTac P20A2. Tylko muszę zadzwonić i dowiedzieć się kiedy będzie on dostępny na tej cieplejszej diodzie. Jak ogólnie ten model na Q4 ma się do ciepłego, taktycznego Quarka? Świeci cieplej, dłużej, dalej?

Dzięki za cenne uwagi i poświęcony czas

- Harry

sałron
Mieszkaniec torch.pl

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2009-10-21, 05:51:55 »

Sałron, z tymi rodzajami diod namąciłeś mi tak, że już sam nie wiem, co mi w tym LD20 siedzi  Smiley

W LD20 siedzi Cree XR-E Q5 WC. Sugeruję wariant ekonomiczny i podmianę albo na neutralną (potocznie uznawaną za tzw. ciepłą) XR-E 5A, albo cos pośredniego pomiędzy tą którą masz, czyli WC a 5A. Takim pośrednim odcieniem jest WH. O ile 5A najwyższy bin to Q4, to WH masz R2. Czyli reasumując - wymieniasz na WH - masz cieplejsze światło i nie zmniejsza Ci się sumaryczna moc postrzegana okiem. Kwestia taka czy musisz sięgać po tak radykalne rozwiązania jak Cree 5A. Miałeś już do czynienia z cieplejszymi diodami? Jeśli nie, to możesz się rozczarować. No obrazkach wygląda to ładnie, jednak pomimo niezaprzeczalnie cieplejszej barwy, żarówka halogenowa to to nie jest i uparcie twierdzę, że do żarówki daaaaaaleko.

Tymczasem powoli przekonuję się do Quarka. Wierzę na słowo i jednocześnie mam nadzieję, że reflektor OP w tym przypadku nie rzuca za bardzo na boki, a beam nie będzie za "żółty".

Dioda Cree XP-E ma to do siebie, że względem XR-E więcej światła idzie w spota, a mniej w spilla. Beam z ciepłej diody nie będzie za żółty. On w ogóle nie będzie żółty. Ta ciepła barwa to taki melanż brązu i purpury. Ale wielu osobom to odpowiada.

Z wszystkich proponowanych, jako drugi podoba mi się "z wyglądu" ten EagleTac P20A2. Tylko muszę zadzwonić i dowiedzieć się kiedy będzie on dostępny na tej cieplejszej diodzie.

http://www.light-reviews.com/eagletac_p20a2/
Zwróć uwagę na UI. Latarka ma strobo, uruchamiane kilkukrotnym naciśnieciem klika w ciągu 1s. Mimo, że ma przycisk forward, to jest on w tym przypadku zbędny, bo przy kilkukrotnym wciśnieciu możesz omyłkowo odpalać stroba. Na "+" pojawił się tryb Low.

Jak ogólnie ten model na Q4 ma się do ciepłego, taktycznego Quarka? Świeci cieplej, dłużej, dalej?

EagleTac świeci dalej. Ma lustro SMO, które jest ponadto nieco większe niż w Quarku. Skutkiem będzie mniejszy spot, ale też jaśniejszy spill. Czasy działania zbliżone. Temperatura światła to już kwestia tego na jaką diodę trafisz. Ogólnie P20A2 to chyba najlepszy dla Ciebie wybór jeśli zależy Ci na mocy i barwie bez ingerencji w latarkę.
« Ostatnia zmiana: 2009-10-21, 06:01:38 wysłane przez sałron » Zapisane

bonio2
Opinii: (1)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Przeworsk

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2009-10-21, 10:56:05 »

W LD20 siedzi Cree XR-E Q5 WC....
Nie zdziwił bym się jak by w niej był bin WH. W serii LnD raczej na 100% były bardzo zimne biny, ale w serii LDnn wiem że wkładali bardziej neutralne. Przykład Mam w domu L1D Q5 Premium i LD01 Q5 i w porównaniu beam shotów LD01 świeci ciepło, lub http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2311 WH

Harry może porównaj sobie barwę światła http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=27241#27241
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2009-10-21, 12:22:41 »

Modyfikacje LD20 sobie odpuszczam. Używana pójdzie dla kuzyna, a nówka - zapasowa - zostanie sprzedana na forum. Do tej pory używałem tylko latarek 2xAA Fenixa, mając kontakt tylko z diodami, których światło postrzegałem jako zimne. Nie przeszkadzało mi to jednak, w zamkniętych pomieszczeniach było nawet atutem. Jednak teraz wylazłem trochę na zewnątrz i mleczna smuga zaczyna być uciążliwa.
Dziękuję za wyjaśnienie tematu binów i ich temperatur. Patrzę na fotki z podanego przez bonio2 linka i zakładając, że w miarę wiernie obrazują różnice w świeceniu, odczuwam pewną sympatię do barwy 5A. 5C świeci podobnie, ale 7B już stanowczo za ciepło.
Tak więc dzięki Wam wstępna decyzja została podjęta. Wezmę P20A2, jednak muszę zastanowić się czy na diodzie R2, czy też na Q4. Zniechęca sposób wejścia w strobo oraz kręcone tryby, ale na jakiś kompromis trzeba w końcu pójść...
Dzięki jeszcze raz, a wszelkie porady dotyczące binów R2/Q4 nadal bardzo mile widziane  Wink Bo może już R2 wystarczy, by światło przedostało się trochę dalej i nie tworzyło "drogi mlecznej"...

- Harry

sałron
Mieszkaniec torch.pl

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2009-10-21, 12:49:30 »

Nie zdziwił bym się jak by w niej był bin WH.

Nie ma opcji. Chyba, że przez pomyłkę. Na palcach rąk można policzyć latarki, które miały defaultowo aplikowane WH.

W serii LnD raczej na 100% były bardzo zimne biny, ale w serii LDnn wiem że wkładali bardziej neutralne.

Miałem Fenixy ze starej serii i z nowej, i za każdym razem niebieszczące WC. Tzn. samodzielnie to może i białe, ale zapal przy tym coś cieplejszego, to zobaczysz jakie są niebieskie Roll Eyes

Przykład Mam w domu L1D Q5 Premium i LD01 Q5 i w porównaniu beam shotów LD01 świeci ciepło

W ramach jednego tintu mogą być spore (dostrzegalne) rozbieżności. Porównywanie barw na zdjęciach można o kant dupy potłuc, chociażby z powodu balansu bieli czy cech monitora. Wiele razy się na tym przejechałem. Tzn. zdjęcia jakiś pogląd dają, ale w realu wygląda to nieco inaczej.

Dzięki jeszcze raz, a wszelkie porady dotyczące binów R2/Q4 nadal bardzo mile widziane  Wink Bo może już R2 wystarczy, by światło przedostało się trochę dalej i nie tworzyło "drogi mlecznej"...

Jak trafisz na bardzo zimne WC to pies pogrzebany, a większa moc we mgle niewiele da. Bierz tą cieplejszą.
« Ostatnia zmiana: 2009-10-21, 13:01:16 wysłane przez sałron » Zapisane

Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: