trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 11:16:56 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: (Zmodyfikowana) Ultrafire C3 jako początek przygód?  (Przeczytany 1364 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
vellkan
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Katowice

Ignoruj
« : 2009-09-14, 23:39:45 »

Witajcie

Jako, że wypowiadam się po raz pierwszy - witam wszystkich!
Obserwuję forum już od jakiegoś czasu, ale nie będę zanudzał zbędnymi szczegółami.

Sprawa jest prosta - chcę kupić pierwszą prawdziwą latarkę (mam już prawdziwy nóź dzięki knives.pl) Smiley
Wiem, że takich tematów było sporo i większość z nich przejrzałem od A do Z, ale mój problem jest trochę innej natury.

Na 95% zdecyduję się na Ultrafire C3 z diodą Q5. Czytałem kilka opinii i widzę, że ludzie są zadowoleni z niej
z racji ceny i możliwości, szczególnie możliwości tuningu.

I tu właśnie pojawia się pytanie:
czy jest sens, żebym już na samym początku bawił się w modyfikowanie oryginalnej C3 czy lepiej sobie odpuścić?
Wiem, że nie kupię latarki do wszyskiego i nie w takiej kwocie (około 100 - 120 zł), ale wiem też, że na jednej się nie skończy Wink To ma być prezent niespodzianka od mojej dziewczyny Wink

Przeznaczenie:
Latarka użytku ogólnego, czyli garaż, ogródek, dom, może jakiś krótki spacer z psem.

Na czym mi zależy?
Zasilanie jedno albo dwu akumulatorowe (1xAA, 2xAA z możliwością ewentualnej zmiany na 14500 lub 18650).
Czas świecenia jest ważniejszy niż zasięg, tryby low-high również mile wskazane.
Rozmiar - nie musi być w pełni kompaktowy, nie będę jej nosił na co dzień, a jeśli tak to w jakimś futerale, nie w kieszeni (dlatego może być na dwa paluszki).

Wiem, że Tonio bawił się w modyfikacji tego modelu, dostałem od niego wiadomość, ale ma tylko wersję stalową
z emiterem R2.

I jeśli warto bawić się w modyfikacje to czy ktoś mógłby mi w tym pomóc tzn. podpowiedzieć co zamówić (emiter i driver) i ew. za opłatą poskładać wszystko do kupy?
Jestem z Rudy Śląskiej, więc odbiór w okolicach Rudy - Katowic byłby dobrym pomysłem, ew. wysyłka.
Wszystko zamówiłbym w Dealextreme, a racji cen i kursu dolara myślę, że zostanie mi trochę kasy na wynagrodzenie złotej rączki Smiley

Chyba, że ktoś ma inne, równie ciekawe propozycje Wink

Nie wiem co jest mogę dodać...
To chyba wszystko.

Pozdrawiam gorąco!
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2009-09-15, 17:33:41 »

Powitanie

Do 1xAA polecam sterownik SKU 7880. Ma mocny tryb high, ale również tryb księżycowy, do tego jedna grupa jest bez strobo i SOS (za to beacon znowu). Nie wiem, czy jest sens bawić się z diodą, jeśli będzie to rzeczywiście Q5. Taki zabieg polecam tylko w przypadku brzydkiej barwy.

NaŁoCzA Wink

pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #2 : 2009-09-15, 21:36:24 »

wersja stalowa ma swój klimat i raczej warta jest wyższej kasy za nią, nie rysuje się tak łatwo no i ... jest inna
a czy 7880- to zależy- można go zasilić tylko z 1xAA a zmiany grup w których są tryby jest mocno upierdliwa, osoby bardziej nerwowe odpadają przy tym driverze, ja bym raczej stawiaj na 15880 w wersji 5-trybowej - słabszy jest przy zasilaniu z 1AA, ale można używać 1xAA, 2xAA albo i 14500 (wtedy pokazuje pazur)
A czy dioda Q5 czy R2 to już wiele nie zmienia, no może warto mieć jednak sprawdzoną diodę o znanej barwie, te DXowe na ogół sa trupioblade, mi to nie pasuje, niektórym owszem
vellkan
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Katowice

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2009-09-15, 22:52:24 »

No właśnie, zasilanie na jedną 1xAA bym nie chciał, bo prawdopodobnie sprawię sobie drugą latareczkę tego wymiaru Wink
Tutaj albo wpakuję od razu 2xAA albo właśnie 14500, tylko musiałbym też jakąś ładowarkę do niej skombinować...
Nie wiem jaki driver Tonio wkłada do swojej modyfikowanej wersji, wiem tylko że jest 5-trybowy, więc to może być ten Wink
Muszę się z nim skontaktować, bo cena jest niezła, a czas nagli... a raczej dziewczyna... Wink
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #4 : 2009-09-15, 23:23:54 »

zapytaj, Tonio działa nieźle i jego mody są pewne, ale jaki driver daje- tego nie wiem
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: