|
« : 2009-07-25, 16:17:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2009-07-27, 12:29:21 » |
|
Osobiście nie wybrałbym żadnej z nich - nichuchu nie mogę się przekonać do tych produktów. Opisana pojemność zawyżona, jakość bardzo różna (losowa w pewnym sensie). Mam mocne wrażenie, że robią to te same żółte rączki, w tej samej żółtej fabryce, a naklejkami różnią się w zależności od dystrybutora. Ja akurat "inwestuję" w 16340 od AW - dwa razy droższe + shipping, ale jak trafisz wadliwy egzemplarz to masz wymienione od ręki, bez ceregieli. Pojemność nominalna niższa, ale za to zbliżona do rzeczywistej, więc wiadomo czego oczekiwać. Oczywiście jest w moim postępowaniu pewien ślad paranoi, ale mając na uwadze, że ta chemia jest na tyle wrażliwe, że - wg mnie - wymaga wysokiej jakości produkcji, a "(...)fire" nie kojarzy mi się z tym niezależnie od produktu. Inna rzecz, że ja robię z nimi pomiary i względnie mały rozrzut parametrów jest dla mnie istotny do robienia wykresów, które można odnieść w miarę wiarygodnie przy porównaniach. Jeśli jednak uznasz, że mam nasrane i nie będziesz szedł moją ścieżką to w zasadzie cokolwiek z powyższych kupisz - uzyskasz to samo, więc wybór sprowadza się w zasadzie do rzutu monetą, albo która nazwa Ci się bardziej podoba 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2009-07-27, 14:48:17 » |
|
no jesteś zdrowo uzależniony, nie ma już dla ciebie odwrotu mi padły 2 trustfire jeden taki mały (nie uzywam od dawna) i jeden duzy (18) na ok 10 sztuk przez rok
(a (w)siurFire też)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2009-07-27, 15:14:41 » |
|
Mam i używam na bieżąco - do pomiarów i w kieszeni ok. 8 szt AW 16340, 4 szt 17600, 4 szt 18650. Nie patrząc na to do czego je wsadzam  Ponadto w czasie pomiarów pracują na maksa, bo latarka ssie aż do wyczerpania, a kto mierzył ten wie jak potrafi się rozgrzać body po kilkudziesięciu minutach pracy na pełnych obrotach. Jeśli dostaję karton latarek do pomierzenia to często jest tak, że akus z rozgrzanego body idzie do wystudzenia, potem do ładowaniai na następny pomiar. I tak na przykład przez dobę, albo dwie (ładowanie trwa jednak znacznie dłużej niż rozładowanie  ) AW znoszą to bez westchnienia. Nic mi nie padło; jedynie co pół roku dociągam jedną lub dwie 16340 jako najbardziej eksploatowanych, żeby zrównoważyć ew. degenerację pojemności, a starszych używam w tych, które EDC'uję. SF o ile wiem nie robi/firmuje jeszcze akusków 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-07-27, 15:16:40 wysłane przez pecado »
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2009-07-27, 16:40:27 » |
|
XXXXXfire'y naprawdę nie grzeszą jakością. I nie przeszkadza mi w posiadaniu tej opini nawet to, że mam prawie wszystkie akusy z DXa.  Tyle, że u mnie mają naprawdę ciężki żywot... ostatni raz cokolwiek ładowałem chyba w tamtym roku.  Mam jedno 18650 od AW i czuć różnicę ,,w dotyku". Izolacji na XXXXXfire'ach nawet nie trzeba pomagać zejść.  Co innego w przypadku AW - gruba i budząca zaufanie.  Druga strona medalu - AW mają ,,stabilną" pojemność, ale jednak wydaje mi się, że mniejszą, niż konkurencja. To jest jednak stwierdzone na poszczególnych przypadkach, więc jeszcze niewiele świadczy.  Niemniej dla mnie argument koronny. 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2009-07-27, 23:13:46 » |
|
Dzięki Czyli czy Ultrafire czy TrustFire nie ma znaczenia, oba to badziewie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2009-07-27, 23:15:15 » |
|
Badziewie to nie - mam, używam, działają, ręce i inne kończyny wciąż na miejscu.  Ale jakościowe wyżyny to to nie są.  Edzia: Właśnie ładuję 18650. Leżą w metalowym kubku, bo nie mam do nich zaufania. A jutro będę w garażu ładował 32650. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2009-07-27, 23:20:20 wysłane przez Kazik »
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2009-07-27, 23:29:07 » |
|
a ja powiem tak- ...fire złe nie są- dopóki nie padną, a padają- jak dla mnie pada dość szybko 30-40% sorka- wolę może mniej pojemne,ale za pewniejsze akusy od AW- pomimo ceny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2009-07-27, 23:40:57 » |
|
AW teraz wypuścił 18650 o pojemności niby 2,6Ah. Biorąc przelicznik z jego 2,2Ah, to te nowe powinny mieć realnie 2,2Ah przy podaj 1A poboru. Więc problem sam się rozwiązuje. 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2009-07-28, 00:33:02 » |
|
Osobiscie mam jedno ogniwo Protected UltraFire, ktore dostalem razem z latarke. Cala reszta ktorej na obecna chwile bedzie ponad 100 to Unprotected Samsung 18650. Jestem w trakcie ciekawych pomiarow, ktore wykazuja dosyc nietypowe zachowania tych ekumulatorkow, ale to juz wymaga dluzszej wypowiedzi w innym temacie.
|
|
|
|
|
|
NIE BOJĘ SIĘ GDY ŚWIATŁO ZNIKA, BO MAM LATARKĘ PANASONIC' A
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2009-07-28, 08:23:54 » |
|
Te samsungi masz wygrzebane z pakietów do laptopa? Niewyczerpanie źródło niezłych jakościowo unprotected 18650 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2009-07-28, 08:51:26 » |
|
16340 od Trustfire mam bodaj 6 szt, przyszly sprawne  wiec nie bylo zle  Ultrafire 17670 zamowilem sobie 2 i jedno przyszlo padniete - 0V, wiec cena za dobre ogniwo wyszla dosc znaczna  teraz zamowilem jeszcze 4 sztuki, moze ze 3 beda sprawne  wszysto oczywiscie z DX jednego Ultrafire 1760 mam w Kromie juz ponad rok i nie ma problemow z 16340 xxxfire trzeba uwazac bo sa dluzsze od AW o okolo 1mm z ulamkami, wiec nie we wszystkie latarki 2xCRC mozna je upchnac  mi dla przykladu do E2D nie wejda
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2009-07-28, 12:45:37 » |
|
A te Samsunga wejdą do SF E2D ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2009-07-28, 14:11:55 » |
|
oryginalnie do E2D wchodza tylko baterie i akusy 14670, czyli grubosc paluszka AA, zeby upchnac w niej 17670 musisz troszke rozwiercic tube, przy dubce sie zweza i akus nie wchodzi stare tuby serii E2 miescily 17670 zmieniales zarnik na 7,2V ze chcesz upchnac w nia akusy 2x16340? bo jesli chcesz wsadzic akusy do oryginalnego zarnika to tylko blysnie i nastanie ciemnosc  ja przypadkiem puscilem sobie tak z dymem zarnik P60
|
|
|
|
|
|
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; PiTiN; LM Wave Stock: SF HS2, G2L HD; Inova X5 Mar3: SF: M6 XP-G 1,6A, Kroma Q3 5A, L1 XP-E Orange-Red 13*; HDS U60 XP-G R4 3C; Inova X1 SSC&lambda
|
|
|
|