trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 07:23:42 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: FENIX LD10 nie zawsze chce się włączyć  (Przeczytany 2751 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
sajrock
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« : 2009-07-14, 20:22:54 »

Jak w temacie mam latarkę firmy FENIX model LD10, ma ona już około 10 miesięcy, nigdy nie została zalana, parę razy upadła na dywan raz na trawę. Jak do tej pory jestem z niej bardzo zadowolony, ale jest jeden wielki minus, otóż od drugiej zmiany baterii latarka nie zawsze chce się włączyć za pierwszym razem (zdarza się to średnio co 40 włączeń), żeby się włączyła należy poruszać głowicą w lewo lub prawo (Nie włącza się przy dokrenconej 120lumenów i odkrenconej głowicy 9 lumenów). Myśląc że to coś pomorze wyczyściłem dokładnie gwinty latarki i przesmarowałem je na nowo ale to nic nie dało Cry, może ktoś z was ma jakiś pomysł jak się tego pozbyć domowym sposobem. Latarka jest na gwarancji więc w grę wchodzi również serwis, ale nie ukrywam że wolałbym załatwić to w domu niż ją wysyłać.
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #1 : 2009-07-14, 20:29:03 »

Zerknij czy aby się nie poluzował aluminiowy pierścień przy wyłączniku - spróbuj go dokręcić pincetą lub cienkimi szczypcami  Smiley

sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2009-07-14, 20:54:35 »

Tego akurat nie próbowałem, bo nie miałem nic co by pasowało w te dziurki. Spróbuje wieczorem albo jutro w robocie, i opisze rezultaty. Dzięki za pomoc mar3
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #3 : 2009-07-14, 21:01:19 »

Kiedyś pożyczyłem znajomemu L2D - przy zmianie bateryjek dokręcił tak mocno zakrętkę, że kolejne odkręcenie poluzowało pierścień przy wyłączniku - latarka przerywała i nie chciała się zawsze zaświecić  Smiley

sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2009-07-14, 23:34:36 »

Próbowałem, siedzi twardo jak skała, na bank nie jest poluzowany, ale odkręcić go też nie dałem rady Undecided. W takim wypadku chyba raczej odpada poluzowany pierścień Sad, jakieś inne przyczyny Huh?
sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-07-15, 19:59:07 »

Morze ktoś ma jeszcze jakiś pomysł Huh?
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #6 : 2009-07-15, 20:27:28 »

Ciężko coś doradzić jak to się dzieje raz na ~40 włączeń - może sam klikacz coś nawala ale to by się raczej częściej objawiało no i jak piszesz pokręcenie głowicy pomaga a to druga strona latarki jak by nie patrzeć  Undecided 

ewentualnie jak nie będzie chciała odpalić to odkręć tylną część latarki ( delikatnie) i zewrzyj minus baterii z obudową latarki - ciekawe czy odpali od razu - będzie wiadomo czy to wyłącznik
sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2009-07-16, 20:14:24 »

Chyba jednak wyśle na serwis jak będę miał chwile. Jest tylko mały "ale" mianowicie, chodzi o to, że jak chcę żeby się nie włączyła, to mogę ją włączać 1000 razy a ona zawsze zadziała. Kiedy nosze ją w kieszeni zdarza się to średni co 2 dni, a nieraz potrafi nawet 5 razy w ciągu jednego dnia Sad. I teraz kołacze mi się po głowie takie pytanie, czy jak wyśle do serwisu, to koleś weźmie, włączy ją kilkanaście razy zobaczy że działa, to odpisze mi że jestem przeczulony i odeśle z powrotem, nic z nią nie robiąc (bo niby jest oki). Sam pracuje w serwisie więc wiem jak to działa Evil. Lipa straszna Cry, bo bardzo lubię mojego Fenixa, ale jak będzie mi takie psikusy robił to będę musiał wymienić go na coś innego.

PS.Może to bez znaczenia ale: czasem jeszcze dzieje się tak że latarka nie utrzymuje jednego poziomu światła, tzn delikatnie waha się siła światła. Zawsze myślałem że to wina za słabych baterii i elektronika nie może się zdecydować jaki poziom światła ustawić, i przez to to mruganie. 
« Ostatnia zmiana: 2009-07-16, 20:20:08 wysłane przez sajrock » Zapisane
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #8 : 2009-07-17, 07:51:12 »

A czym smarowałeś gwinty w głowicy ?

No jak wyraźnie widać, że światło przygasa to gdzieś jest kiepskie połączenie i to może być przyczyną.

Może to być sam klikacz  Smiley
sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-07-17, 11:37:55 »

Siedziałem wczoraj u dziewczyny, tłumaczyłem jej że wcale nie popsułem gwiazdkowego prezentu od niej (wyżej wymienionego fenixa), chciałem pokazać jej że działa klikam i dupa. Poszedłem za twoim pomysłem, odkręciłem delikatnie dupke, nie dotykając głowicy i zwarłem minus z obudową ( ostrzem gripa bo nie maiłem nic pod rękom Grin ) i działa, dokręciłem dupkę, cały czas starałem się nie dotykać głowicy, klikam i dalej dupa Zły. Kliknąłem jeszcze z 10 razy i dalej nie świeciła, poruszałem trochę głowicą i zaskoczyła. Nie wiem już sam czy to klikacz czy coś z głowicą. Odeśle ją raczej do serwisu. Co do smaru to nie wiem jaki to jest do końca, ale to mruganie i kłopoty z włącznikiem działy się już przed zmianą smaru.
sajrock
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2009-08-12, 20:51:20 »

Po wysłaniu latarki na serwis, została odesłana mi nowa Smiley. Niestety nie wiem co w tamtej się skopsało. Dzięki jeszcze raz za pomoc mar3.
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: