trwa ładowanie paska...
2012-02-09, 11:58:48 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 2 3 4 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki szperacz na 1 x 18650?  (Przeczytany 10335 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
TDK
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #45 : 2009-05-25, 22:19:34 »

Na początek spróbuj zewrzeć minus ogniwa z tubą baterii (bez dupki, sprawdzamy czy to wina włącznika).

Chyba naprawiłem!!!
Zwarłem minus z obudową, ale nic się nie działo, latarka nie świeciła.
Odkręciłem koronę głowicy, wyjąłem szkło i reflektor. Moduł (o ile to jest to co myślę - jest okrągły i ma z brzegów 6 wycięć na śruby) jest przykręcony 2 śrubkami torx. Jedna nie dała się bardziej dokręcić, a drugą dokręciłem o mniej niż 1/4 obrotu (nie była luźna). Po dokręceniu włączyłem latarkę, zacząłem nią mocno potrząsać i jest OK!
Jeszcze odkurzyłem reflektor i szybkę po wewnętrznej stronie przed założeniem, skręciłem i DZIAŁA!
Dziękuję wam serdecznie za rady!
A teraz jest ciemno i idę na spacer ze wszystkimi trzema moimi latarkami.  Smiley

Jeszcze jedno spostrzeżenie, inne moje latarki tego nie mają. Światło z Uniquefire składa się z bardzo szybkich impulsów. Tak jak strobo, tylko, że szybciej. Jest to niezauważalne, gdy światło się nie porusza, ale jeśli omiatać światłem ścianę, to wyraźnie widać, że spot nie porusza się płynnie, tylko skacze. Czy to jest normalne?
« Ostatnia zmiana: 2009-05-25, 23:21:02 wysłane przez TDK » Zapisane

mar3
Kierownik
Opinii: (71)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #46 : 2009-05-26, 06:57:23 »

....

Jeszcze jedno spostrzeżenie, inne moje latarki tego nie mają. Światło z Uniquefire składa się z bardzo szybkich impulsów. Tak jak strobo, tylko, że szybciej. Jest to niezauważalne, gdy światło się nie porusza, ale jeśli omiatać światłem ścianę, to wyraźnie widać, że spot nie porusza się płynnie, tylko skacze. Czy to jest normalne?

w trybie high też tak się robi ? generalnie jest to widoczne w driverkach "sterowanych" niską częstotliwością PWM, najczęściej w trybie niskim, mnie osobiście denerwuje to strasznie ! mało jest latarek wolnych od tego efektu - Nitecore ex10, Liteflux3 te tego  nie mają w ogóle, Dereelight z modułem 3SD mruga prze okrutnie w trybie low  Undecided (ponoć nowsze poprawili) itp itd  Smiley

jak przeszkadza bardzo  - driver do wymiany
TDK
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #47 : 2009-05-26, 10:07:36 »

W trybie high tego efektu nie ma, światło jest ciągłe, na szczęście. Występuje natomiast w trybie mid (mniejsza częstotliwość) i low (większa częstotliwość).
Czy to mruganie jest w celu oszczędzania energii?

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #48 : 2009-05-26, 11:16:52 »

W trybie high nie ma widocznego efektu, ale miganie jest. Regulacja PWM znaczy, że światło ma formę impulsów, od ich częstotliwości zależy ile mamy światła. Oczywiście w dużym uproszczeniu.

sałron
Opinii: (45)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Mordor

_Pan Ciemności_

Ignoruj
« Odpowiedz #49 : 2009-05-26, 14:15:26 »

mało jest latarek wolnych od tego efektu - Nitecore ex10, Liteflux3 te tego  nie mają w ogóle

No i Fenixy. Fully current regulation w każdym trybie Smiley

jak przeszkadza bardzo  - driver do wymiany

Na taki 7882 na przykład. Jeśli akurat nie jest wybrany strobo, to zero mrugania.

W trybie high tego efektu nie ma, światło jest ciągłe, na szczęście. Występuje natomiast w trybie mid (mniejsza częstotliwość) i low (większa częstotliwość).

Jakbyś to zmierzył to może okazać się, że jest to taka sama częstotliwość, ale z innym wypełnieniem impulsu. W trybie low po prostu dioda świeci krócej, dłuższe są przerwy pomiędzy kolejnymi fazami świecenia.

Czy to mruganie jest w celu oszczędzania energii?

W ten sposób uzyskuje się różne tryby.

Cała materia jest tylko bryłą stabilnego światła   [Sri Aurobindo]
Jest tyle do oświecenia   [sałron]
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #50 : 2009-05-26, 14:24:54 »

No i Fenixy. Fully current regulation w każdym trybie Smiley

Jak Fenixy to i Olighty Wink

sałron