|
« Odpowiedz #15 : 2009-05-02, 18:13:24 » |
|
Dopóki reflektor nie jest jakoś konstrukcyjnie wbudowany w pigułę (np wkręcony) nie uczestniczy w odprowadzaniu ciepła, co więcej w wielu latarkach diody mają specjalne osłony aby reflektor ich nie dotknął. Innymi słowy - nie uczestniczy w odprowadzaniu ciepła. Ja jeszcze nie widziałem aby odkształcił się w latarce diodowej bez ingerencji człowieka, niektóre MTE mają plastikowy ref i SSC P7 która odprowadza 4x więcej ciepłą niż zwykła XR-E i jakoś ludziom działają bez zarzutu.
A WF-600 ma reflektor plastikowy tylko z metalicznie wyglądającą powłoką...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 2009-05-02, 19:14:37 » |
|
Dopóki reflektor nie jest jakoś konstrukcyjnie wbudowany w pigułę (np wkręcony) nie uczestniczy w odprowadzaniu ciepła, co więcej w wielu latarkach diody mają specjalne osłony aby reflektor ich nie dotknął. Innymi słowy - nie uczestniczy w odprowadzaniu ciepła. Wydaje mi się, że reflektor musi uczestniczyć w odprowadzaniu ciepła z diody, nawet jeśli jej nie dotyka. Między diodą i reflektorem jest powietrze lub inny gaz, który jakoś pośredniczy w wymianie ciepła. Poza tym, promieniowanie (nawet w próżni) też ogrzewa reflektor, więc jego przewodnictwo cieplne nie powinno być bez znaczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 2009-05-02, 20:02:05 » |
|
Jest bez znaczenia. Powietrze jest świetnym izolatorem, ilość ciepła które dotrze do reflektora jest tak mała w porównaniu do tej odprowadzonej przez resztę latarki, że można ją pominąć. Tym bardziej, że dioda "promieniuje" ciepłem w dół, nie w stronę reflektora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 2009-05-03, 16:03:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam dziękuję i do widzenia yano
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 2009-05-03, 16:53:40 » |
|
To Smartfire to nic innego jak MG RX-1, ale z kilkoma niedoróbkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #20 : 2009-05-03, 17:38:08 » |
|
To Smartfire to nic innego jak MG RX-1, ale z kilkoma niedoróbkami.
Rzeczywiście wygląda tak samo, za to różnica w cenie niemała... (no i przekracza 40$)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 2009-05-03, 17:43:20 » |
|
Różnica jest, ale jest pewność odcienia diody oraz ogólnej jakości (dobre gwinty, brak obić, obtarć, odcisków palców na reflektorze i szybce itp.). Na moje warto te kilka $ poświęcić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 2009-05-03, 18:13:36 » |
|
Faktycznie, słyszałem że V-65C z DX jakością nie grzeszy  , niemniej na światełkach lennin ją chwalił 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 2009-05-03, 18:19:55 » |
|
Bo potrafi dobrze świecić. Tylko trzeba trochę przy niej pogrzebać... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 2009-05-03, 19:08:42 » |
|
Uhmmm, zgadza się  , midi stwierdził, że dobrze jest zmienić sterownik i znacznie spiłować dolną część reflektora, żeby uzyskać lepsze skupienie promienia - a to faktycznie jest już spora przeróbka, której np. ja, jako laik, z pewnością bym się nie podjął 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 2009-05-03, 19:16:57 » |
|
wspomniałem o niej kilka postów wyżej a piłowanie reflektorka to ... chyba, że nie zależy nam na jego wyglądzie generalnie jak nie muszę to niczym nie tykam powierzchni reflektorka smo, nawet silny strumień powietrza z kompresora zostawi ślady .... a gdzie tu usunięcie pyłu/opiłków po piłowaniu pilnikiem .... oczywiście takie ślady nie wpływają na świecenie - tylko estetyka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 2009-05-03, 19:28:13 » |
|
wspomniałem o niej kilka postów wyżej Mój błąd  - nie zauważyłem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 2009-05-03, 19:40:08 » |
|
luzik, tak czy inaczej latarka godna uwagi, a jak by mogli wybrać w miarę naturalny odcień diody to już w ogóle - warto dopłacić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 2009-05-04, 13:05:19 » |
|
Sorry, że tak się doczepię do wątku. Ile lx/1m można wyciągnąć z D26 SMO i asferykiem? Cree R2 i prąd w okolicach 1,2A.
|
|
|
|
|
|
Cała materia jest tylko bryłą stabilnego światła [Sri Aurobindo] Jest tyle do oświecenia [sałron]
|
|
|
 |
« Odpowiedz #29 : 2009-05-04, 13:50:53 » |
|
Z samym SMO 10-11klux, asferyk 50% więcej (reflektor nie ma znaczenia).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|