lennin nawet 2x więcej - t binowy luxeon wyciąga jakieś 42 lm/W a SSC U1 ok 85 lm/W. Na oko da to realne jakieś 60-70% więcej, bo przy okazji zwiększy się rozproszenie o jakieś 2*.
witam dzisiaj wykradlem z pracy luxometr. nie chcialo mi sie bawic w jakies super duper warunki laboratoryjne wiec zrobilem tak:
polozylem glowice z czujnikiem na biurku ustawilem zakres na x10 a testowane latarki na wysokosci polki nad biurkiem (okolo 40cm od czujnika)
i tak wyniki (wiem ze z grubsza chodzilo mi o porownanie a nie o aptekarstwo):
bateryjne zrodla swiatla LED karl storz (2x cd123a cena pewnie ponad 2kpln bo medyczne ;P swiatlo bardzo rozproszone (brak soczewki calosc powinna dzialac z swiatlowodem) odczyt 23 (czyli 230 lux'ow)
petzl myo xp (niebieska) srednio kolo 240 (pod roznymi katami 200-282) czyli niech bedzie 2500 lux
petzl myo xp (ssc) srednio 320 (max 330) czyli niech bedzie 3200 lux (wzrost o 700 co stanowi jakies 35%)
tesco ssc (stare baterie) odczyt 1000-1200 (czylki srednio 11000 luxow.
w pokoju na tyle ciemno, ze bez latarek miernik pokazywal 0 (nie moglem dac na mniejszy mnoznik bo po wlaczeniu latarek wyskakiwalem za skale)
mozecie mi powiedziec jak mieza swoje luxy i lumny producenci (bym wiedzial jak ew porownac swojego myo xp do lampki x z netu?