trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 06:11:41 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: AKORAY K106  (Przeczytany 9565 razy)
lennin
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Uć

Zezowate szczęście :]

Ignoruj
« Odpowiedz #15 : 2009-03-22, 22:08:57 »

Grin

No co chiński mega zminiaturyzowany kondensator sie ładuje jak w lampie błyskowej Wink
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #16 : 2009-03-23, 07:12:21 »

Grin

no co ? procek za darmo nie będzie liczyć do 10s  Tongue

ed. hahahah odpisałem nie widząc posta Lennina  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: 2009-03-23, 07:18:45 wysłane przez mar3 » Zapisane
Azjatos
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #17 : 2009-03-23, 12:58:40 »

Jest tam jakiś fest low-low ale nie ma szans tego uchwycić szybkośc narastania jest tak wielka. A musze w tym miejscu powiedzieć że grałem kilka lat w Counter-Strike i choć byłem średnim graczem to wiem że z refleksem u mnie aż tak kiepsko nie jest Wink
Po chyba 10 próbach dałem sobie spokój.
Trudno. Na szczęście nie potrzebuje takiego ultra low jak z jednej 5mm leda wysterowanego prądem 5 mA.

Może LF3 ma inny sterownik bo w LF5 jakakolwiek przerwa w zasilaniu powoduje wygaszenie latarki.
Co do LF5 jeszcze to kombinowalem z tym na wszelkie sposoby.
Cylinder z baterią jest dociskany sprężynką wyłącznika i teraz, jeśli sprężynka w cylindrze jest za mocna to przy wstrząsie "odpina" się cały cylinder. W Drugą strone zaś gdy osłabie sprężyne w cylindrze - wtedy odskoczy bateria choć cylinder nie straci połączenia. Wsio ryba który z biegunów baterii straci kontakt.

Dalej. Do Plusa Sterownika - pod plus ogniwa przylutowałem taką hmm "Szpilke" długości 3 mm i grubości 1.5mm miedzianego drutu żeby polepszyć kontakt wszak szpilka lepiej sie przebija przez tlenki i inne cudawianki które nieraz sie dostaną na styk. Nic z tego - bez efektu.
Nalutowałem nawet kulke cyny 98% Sn na plus akumulatora żeby ta szpilka sie wbijała w lut - bez efektu. LF5 ma po prostu taką wade którą można by usunąć tylko na drodze elektronicznej. Siakiś kondzioł ale nie równolegle do zasilania bo przy tych prądach ( ~2A ) jakieś 100 uF które mamy do dyspozycji w tych gabarytach to za mało - nie podtrzyma napięcia.  Trzeba by jakąś pojemność do zasilania samego scalaka żeby przez te max 100 ms podtrzymywał sterowanie klucza.
Może pomogła by sprężynka pod plus akusa i gdyby zrobic takie "pływające" zawieszenie to kto wie. Ale wcześniej osiągnołem wystarczający poziom niezawodności. Starcza.

Natomiast Akoray mimo swoich wad jest w tym względzie niezawodny. Uderzony energicznie w tyłek tak że widać wyraźnie przygaśnięcie - trybu nie zmieni i nie zgaśnie.

Tzn nie żebym przekreślał LF5 Bo latarka ma prima wykonanie a i wiązka jest cacana jak na kieszonkowy flooder przy czym mimo rozproszenia co tu dużo mówić - Gasi Akoraya swoją mocą choć ten słaby nie jest. Gdy zrobiłem prezentacje w pracy - Gdy w ciemnym pokoju zaswieciłem w sufit to było słychać tylko niekłamane łooo bo zrobiło sie jasno Wink
Było przy tym troche śmiechu bo gdy stawiałem tego LF5 na tyłku to zgasł.
Z Ust wypsneło mi się "opps" i mówie - prosze wybaczyc. Jest to egzemplarz testowy, Pracujemy nad tym problemem Wink
Za Ile ta latarka Panie? -  To panie to żartem bo i prezentacja była żartem.
240 zł
eeeee
I Weź Tu dyskutuj z ludzmi. Na Fajki taki wyda 200zł/mieś. Na paliwo 300 ale a Latare dać 240 JEDNORAZOWO to już nie.

Edit:
Zmieniłem Treść posta tak by był zrozumiały dla każdego kto Go czyta a nie tylko dla mnie Grin
Merytorycznie pozostał bez zmian.
« Ostatnia zmiana: 2009-04-05, 19:46:41 wysłane przez Azjatos » Zapisane
Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #18 : 2009-03-25, 11:37:33 »

po parunastu próbach refleksu udało mi się zejść do 70-80mA Wink tu naprawdę trza być szybkim żeby złapać najniższy tryb.
michal13031986
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #19 : 2010-07-08, 19:33:13 »

Mam Akoray k-106 taki
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.28546
Myślę spróbować pierwszych swoich sił i chciałbym wymienić diodę na:
http://www.allegro.pl/item1100030151_cree_xlamp_xp_g_r5_14mm_cool_white_dobre_mcpcb.html
Co sądzicie o tej wymianie? opłaca się czy nie bardzo?

Vascator
Kierownik
Opinii: (0)
*

« Odpowiedz #20 : 2010-08-11, 22:06:45 »

Miło że trafiam akurat na takie pytanie, bo właśnie wymieniłem diodę w k-106 na cree xpg r5 , tylko ,że ciepłą.Nawet na takim samym pcb.

Na oryginalnej cree "Q5" spot był taki jak pisze Azjatos- Mocny środek,wyraźnie odcięty od spilla, bez pierścieni.

Na cree xpg- mocny środek, ale znacznie szerszy niż z Q5 ,pięknie rozlewa się na boki i jest płynne przejście z spota w spill. Za to tuż za tak pięknym kawałkiem spilla dostajemy wielki czarny pierścień  Sad .Ale jest on na tyle daleko, że zdecydowanie nie przeszkadza, przynajmniej mi.Latarka robi się "bardziej edc" świeci szerzej i przyjemniej.Spot otoczony koroną dobrze się sprawdza.

A swoją drogą to widzę, że nawet nie pochwaliłem się tu swoim akorayem  Lips Sealed .Mogę potwierdzić ,że b. fajna latarka, tylko bez grzebania się nie obejdzie, bo i mi ciut przerywa.

A diodę wymieniłem bo się zepsuła. Zaczęła najpierw świecić cieplej, potem coraz słabiej, aż w końcu ledwo emitowała żółtą poświatę .Chip zrobił się brązowy, jakby "przypieczony"  Grin .Co mnie zastanowiło -dioda nie była przyklejona klejem termo, tylko położona na pastę termo i dociśnięta plastikowym pierścieniem. Trochę dziwne, może pierścień się poluzował i nie dociskał diody do radiatora , ale stawiam raczej na awarię we wnętrzu diody.

Chemik79
Opinii: (38)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: @

Nie łam prawa, bo ono Cię złamie ! ! !

Ignoruj
« Odpowiedz #21 : 2010-08-11, 22:17:42 »

To się zgadza, większość nowych latareczek EDC jest na XP-G tylko, że mają nowy specjalnie zaprojektowany ref tak, aby światło było płaskie, czyli teoretycznie bez różnicy pomiędzy spotem i spillem Grin
A Twój emiter musiał od początku posiadać wadę tzw. fabryczną Roll Eyes

Azjatos
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #22 : 2012-01-27, 21:59:32 »

Dwie latarki które kupiłem też miały taką przypadłość. Diody zżółkły do aż do binu żarówkowego. Soczewki i chip też. Zmiana tintu sama w sobie była fajna ale siła światła spadła prawie do zera. Wymieniłem na XP-G, Potem na XM-L i jest tak cacanie że zapytam - są jeszcze gdzieś te latarki do kupienia w Polsce?

Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: