trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 05:30:33 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Led Lenser X21  (Przeczytany 9447 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« : 2009-01-07, 11:33:08 »

Led Lenser znany jest nam przede wszystkim z genialnie rozwiązanego układu optycznego ze zmiennym skupieniem. Parametry, wielkość z nimi związana jak i sposób zasilania oparty o klasyczne baterie AA, AAA czy D wielokrotnie budziły zastrzeżenia.
W roku 2008 firma zaczęła pościg za mocą i nowoczesnością, wyposażając swoje latarki w diody Cree i elementarną elektronikę.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_03.JPG
Led Lenser X21

X21 to najnowsze i najbardziej monumentalne dzieło tej firmy. W dniach, w których chińscy producenci rzucili się na najnowsze diody walcząc o uzyskanie 900 lumentów LL poszedł krok dalej i postanowił przebić się przez 1000. I zrobił to na własny, niepowtarzalny sposób.
Nie jest to latarka kieszonkowa, ba – jej gabaryty wykluczają nawet troczenie do osprzętu. To ogromna latarka dla ludzi, którym rozmiar nie robi większej różnicy, w zamian oczekują dużej jasności i długiego czasu pracy. X21 to akurat zapewnia. A jak?

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_01.JPG
Led Lenser X21

Pierwsze wrażenie na temat produktu najczęściej uzyskujemy gdy stykamy się z opakowaniem. Są latarki luzem, w blistrach, w kartonikach, czasami w drewnianych puzdereczkach. Led Lenser to zazwyczaj kartoniki. Jednakże X21 zyskał oprawę równie wyróżniającą się jak on sam. Dostarczany jest…w sporej, plastikowej walizeczce.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_02.JPG
Led Lenser X21

W środku znajdziemy naszego potwora, cztery baterie dostarczane przez producenta oraz taśmę na ramię. Wszystko mocowane na wcisk, można z tym biegać i nic nie będzie się kolebotać. O ile w pierwszej chwili taśma może wydawać się abstrakcyjnym pomysłem to po załadowaniu baterii i chwyceniu latarki zaczyna się z pokorą przyznawać rację producentowi – taśma ma sens.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_06.JPG
Led Lenser X21

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_07.JPG
Led Lenser X21

Zasilana czterema bateriami w rozmiarze D (R20) tuba budzi respekt u ludzi przyzwyczajonych do małych, podręcznych latarek. Warto dodać, że wykonanie jest naprawdę doskonałe. Mimo mocnej sprężyny stabilizującej bardzo ciężki układ zasilania świetnie wykonane gwinty pozwalają zdjąć nakrętkę bez zacięć i niepożądanych oporów. Moletowanie jest optymalne – trzyma się dobrze i pewnie, ale nie zdziera naskórka. Wykończenie detali na najwyższym poziomie.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_04.JPG
Led Lenser X21

Natomiast największe wrażenie robi ogromna głowica. Led Lenser zastosował zaskakujące rozwiązanie. Firma nigdy nie słynęła z ochoczego sięgania po najnowsze diody na rynku. Stąd też SSC P7 czy najnowszy Cree MC-E na pewno jeszcze jakiś czas nie zagoszczą w ich produktach. Zdecydowano się zastosować rozwiązanie innego rodzaju – tzw. prysznic. No, prawie prysznic, bo „tylko” na 7 diodach Cree Q5. Trzeba przyznać, że mimo nietypowego pomysłu wykonanie jest „poważne”. Każda dioda ma niezależną optykę. Cała osada soczewek zamocowana jest do wspólnego pierścienia, pierścień ten zaś… tak – jest Speed Focus!
Oczywiście nie ma mowy, żeby używać go równie wygodnie jak w modelach serii P, bez dwóch rąk się nie obejdzie.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_09.JPG
Led Lenser X21

Głowica od strony tuby jest żebrowana, więc nie ma obaw o odprowadzanie ciepła z zespołu optycznego. Dodawszy do tego fakt, że diody nie są przesterowane można być spokojnym o ich żywotność. 

Aby uzmysłowić Wam z jaką skalą mamy do czynienia spójrzcie na poniższe zdjęcia:

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_05.JPG
Led Lenser X21

Od lewej: 52-milimetrowa głowica w standardzie Maga, nieco mniejsza Led Lensera P17, no i oczywiście nasz bohater.

A dla osób, które miały do czynienia częściej z latarkami kieszonkowymi:

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/LL_X21_08.JPG
Led Lenser X21

Po lewej jest Fenix PD30

No dobra, wygląda jak potwór, ale jak działa?! Niesamowicie działa.
Zgodnie z najnowszą polityką Led Lensera X21 wyposazony jest w 2.5-trybowy „sterownik”. Włącznik typu forward umieszczono tuż za głowicą. Dla niezorientowanych działanie tego sterownika opiera się na trzech krokach:
1)   docisk bez załaczenia: 130%
2)   załączenie (1): low - 10%
3)   załączenie (2): high - 100%
4)   wyłączenie.
Owo „130%” to de facto pełna moc, ale uzyskiwana tylko w trybie chwilowym (niestety nie mogę dobrać się do diód, żeby zmierzyć prądy jakie są podawane w poszczególnych momentach). Nie ma możliwości, żeby wyłączyć latarkę z trybu low, zawsze trzeba przeklikać się przez high.
Jako że producent zastosował zasilanie na 6V, a przy tym podaje (domniemam) nominalny prąd na diodę (każdą z nich) aż się prosi o zastosowanie jakiegoś fajnego sterownika step-down ze stabilizacją prądu. Niestety, w tej materii Led Lenser mówiąc wprost po prostu dał dupy. W trybie high regulacji nie ma żadnej, wykres leci na pysk jako żywo kojarząc się z direct-drive.

Jest jedna wazna rzecz, o której warto wspomnieć. Optyka Led Lensera, a ściśle metoda skupiania promienia jest elementem, za który należy się firmie szacunek. Niewiele rozwiązań może konkurować z nimi jeśli chodzi o jakość skupionego promienia. Tak naprawdę porównanie wytrzymują głównie asferyki i dedykowane szperacze z ogromnymi lustrami. W przypadku X21 Led Lenserowi udała się swego rodzaju sztuka – multiplikowany układ optyczny daje bowiem idealny, okrągły promień. To naprawdę robi wrażenie.

Tu znajdziecie porównanie jasności na bazie beamshotów.

http://www.torch.pl/www/images/stories/LedLenser_X21/wykres.png
Led Lenser X21

Zasilanie: 4*D Energizer Ultimate

To że spadek do 50% zajmuje około 1.5 godziny jest zasługą bardzo pojemnych ogniw, podobnie jak to, że po 8 godzinach ciągle mamy całkiem użyteczne światełko do dyspozycji. Z drugiej strony – sztywne trzymanie jasności i „nagła śmierć” nie zawsze są w cenie, niekoniecznie muszą mieć sens. Jestem skłonny zaryzykować twierdzenie, że w konkretnych zastosowaniach takie zachowanie latarki dyskwalifikowałoby ją, a że X21 „normalną” latarką nie jest można domniemać, że prawie-liniowy spadek jasności będzie tu raczej zaletą. Mając na uwadze, że Led Lenser raczej nie traktuje swoich dużych latarek jako gadżety do licytowania się z konkurencją, a 1000 zł za światełko jest ceną abstrakcyjną dla większości indywidualnych użytkowników – całość zaczyna się łączyć w spójny obraz.

Słowem podsumowania.

X21 bez dwóch zdań jest latarką imponującą: głównie gabarytami i jasnością światła.
Nie jest i nie będzie popularnym sprzętem dla osób, które dążą do maksymalnej jasności z minimalnego rozmiaru. To sprzęt dla osób używających Maglite’ów 3D i 4D. Jakość wykonania, jasność, czas pracy robią bardzo pozytywne wrażenie i trochę łagodzą szok cenowy. Zdecydowanie jest to latarka „na poważnie” – nie korzysta z najsilniejszych dostępnych diód, a te które są zastosowane pracują w okolicach nominalnego zasilania. To pozytywnie wpłynie nie tylko na ich żywotność, ale na przykład na degenerację temperatury barwowej. Fakt, że po raz kolejny nie zdecydowano się na zastosowanie ogniw litowo-jonowych świadczy o kontynuacji polityki „łatwo dostępnego zasilania”. Na szczęście akumulatory w rozmiarze R20 są na rynku, ba może się okazać, że na tych najpojemniejszych czas pracy jeszcze się wydłuży.

Zalety:
- jasność
- jakość promienia (oni naprawdę umieją robić regulację skupienia)
- czas pracy
- jakość wykonania

Wady:
- brak możliwości wyłączenia w wybranym momencie
- potwornie drogie zasilanie jeśli nie korzysta się z akumulatorków.

Podziękowania dla firmy Togo za udostępnienie latarki.
« Ostatnia zmiana: 2009-01-08, 13:56:41 wysłane przez pecado » Zapisane

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #1 : 2009-01-07, 13:36:16 »

Czyli wychodzi na to, że skupienie mimo 7 cree jest lepsze niż z p7 w T-Mag czy mi się tylko wydaje ? 
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #2 : 2009-01-07, 13:54:43 »

Czyli wychodzi na to, że skupienie mimo 7 cree jest lepsze niż z p7 w T-Mag czy mi się tylko wydaje ? 
Nie może być inaczej, skoro T-Mag ma bardzo miękki rozkład światła - na pewno nie jest throwerem.

pozdrawiam
pecado

mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #3 : 2009-01-07, 13:57:10 »

Nie może być inaczej, skoro T-Mag ma bardzo miękki rozkład światła - na pewno nie jest throwerem.

No tak ale reflektor który w nim siedzi skupia najciaśniej z tych co do tej pory widziałem, mówimy tu o skupieniu p7.
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #4 : 2009-01-07, 14:14:02 »

No tak ale reflektor który w nim siedzi skupia najciaśniej z tych co do tej pory widziałem, mówimy tu o skupieniu p7.
to że skupia P7 najbardziej z dostępnych nie oznacza, że skupia mocno. Jest wyraźny spot i ma spory zasięg (ale i obszar), ale przy rozwiązaniu które naprawdę skupia - jak wyróżniony na zdjęciach TK11 - po prostu wymięknie w kategorii "jasność spota" Tongue

pozdrawiam
pecado

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2009-01-07, 16:15:10 »

Fabryczny ref z Maga dobrze skupia, o niebo lepiej w porównaniu z tym z DX. I tak porównując to nie wiem czy X21 poświeciłby dalej mimo 7 Cree. Roll Eyes

brutusik
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2009-01-07, 16:46:50 »

czyli po 15 minutach mamy 20% spadek jasności, dla mnie bez sensu, jaki jest sens kupowania takiej maczugi skoro jej wydajność spada tak gwałtownie, taki szperacz - Bo tak trzeba ją sklasyfikować ze względu na wymiary nie jest latarką EDC - i wymagania są takie żeby jak najdłużej świecił z maksymalna mocą,  więc szybki spadek jasności na koniec działania nie powinien być tu problemem.

Co z tego że ostanie 2 godziny będzie bździć na 10%. tego typu latarka to ma mieć maksymalny wygar w całym zakresie pracy nawet gdyby miała to by być tylko godzina. moim zdaniem LL znowu poszedł na łatwiznę i liczy że odbierze klientów takim firmom jak Maglite czy Stremlight.

Jak wyjeżdżam na zwiedzanie bunkrów lub innych ciemnic to zabieram szperacz złożony z KT1+2x18650 i żarnik 450 lumenów od LF daje oz porównywalnie przez jakieś 40-50 min i gaśnie po odcięciu zabezpieczenia. Tyle czasu silnego światłą mocy wystacza w zupełności na 4-5 godzinne zwiedzanie  tyle że na takie doświecanie troche mi tego światła za mało. Ciągłe świecenia mocnym światłem w wielu przypadkach przeszkadza,  resztę czasu przyświeca się "zwykłymi" latarkami.

Po zapoznaniu sie z rynkiem i tym co można teraz dostać to X21 to kiepski pomysł
jakby sterowanie zrobili inne to może i bym słowo dobre powiedział a tak to jest mieszanka cech które w pewnych warunkach uznajemy za zalety, ale które w połaczeniu w x21 dają kiepski efekt za 1200 złotych.

takie 10 minut zachwytu i 8 godzin rozczarowania:)

poza tym jestem uprzedzony do LL ze względu na ich jakość wykonania więc nie bieżcie mojej opinii pod uwagę

« Ostatnia zmiana: 2009-01-07, 16:52:29 wysłane przez brutusik » Zapisane

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #7 : 2009-01-07, 18:43:07 »

Fabryczny ref z Maga dobrze skupia, o niebo lepiej w porównaniu z tym z DX. I tak porównując to nie wiem czy X21 poświeciłby dalej mimo 7 Cree. Roll Eyes

ale nie porównujemy tu dziurawych spotów  Tongue

Pecu możesz sprawdzić ile pobiera prądu z bateryjek ?
« Ostatnia zmiana: 2009-01-07, 19:38:34 wysłane przez mar3 » Zapisane
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #8 : 2009-01-07, 20:55:58 »

Cytuj z: mar3
Pecu możesz sprawdzić ile pobiera prądu z bateryjek ?
dla poszczególnych jasności: 0.3, 2.8, 3 [A]

Cytuj z: brutusik
czyli po 15 minutach mamy 20% spadek jasności, dla mnie bez sensu,
Tak, to bez sensu mieć 800 lumenów po 15 minutach Smiley

taki szperacz - Bo tak trzeba ją sklasyfikować ze względu na wymiary nie jest latarką EDC - i wymagania są takie żeby jak najdłużej świecił z maksymalna mocą,  więc szybki spadek jasności na koniec działania nie powinien być tu problemem.
To już sa preferencje. Ponadto - to trochę więcej niż szperacz, mimo wszystko.

Co z tego że ostanie 2 godziny będzie bździć na 10%.
Dodajmy, że to low to około 100 lumenów i w sytuacji awaryjnej pozwoli wyleźć gdziekolwiek się wlazło, bez konieczności wymiany zasilania. Ale to znów - preferencje.

LL znowu poszedł na łatwiznę i liczy że odbierze klientów takim firmom jak Maglite czy Stremlight.
I żeby było zabawniej - udaje mu się to. X21 + P17 to był celny strzał w ten segment, nawet jeśli my tutaj będziemy sobie teoretyzować Smiley

poza tym jestem uprzedzony do LL ze względu na ich jakość wykonania więc nie bieżcie mojej opinii pod uwagę
Pokaż mi wady jakościowe w latarkach LL z ostatniej serii P, proszę. Uprzedzam - miałem wszystkie modele w rękach, bynajmniej pojedyncze egzemplarze  Evil

Cytuj z: phantom
Fabryczny ref Maga skupia świetnie, prawda. Czy fabryczny Mag pobiłby tego potwora na zasięg? Niestety wątpię.
« Ostatnia zmiana: 2009-01-07, 20:58:23 wysłane przez pecado » Zapisane

pozdrawiam
pecado

brutusik
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2009-01-08, 08:31:40 »

przecież pisałem że jestem uprzedzony, nie?

ostatnich modeli nie miałem w ręku, i ich nie opisuje, swoje spostrzeżenia bazuję na wcześniejszych doświadczeniach, po których nie uśmiecha mi się wydawać kupy pieniędzy na próbę udowodnienia że sa to dobre latarki.

LL stawiam na półce z jakościowej z Streamlight'em i Magami

X21 kupiłbym jakby byłą o 30-40% tańsza, bez podrażającego pudła i miała sterowanie z płaskim wykresem. DD dla mnie tylko i wyłacznie na małe EDC właśnie żeby można było wyjść.

LL zawsze pisze czs pracy lakatarki na DD i niewtajemniczeni nie wiedzą że gro czasu ona będzie świeciła poniżej 30% maksymalnej mocy. i tu te z dochodzimy do sedna jeżeli ta latarka ma być dla przęciętnego użytkownika to pomyłka w cenie i mocy, dla profesjonalisty nie przemyślana.

SF w nowych diodówkach stosuje zasadę 50/50 - 50 procent czsu świecenia na maksie i 2 50% czasu świecenie na coś w rodzaju DD

czemu LL tak nie zrobił - moim zdaniem żeby wykazać się najdłuższym runtimem i że tak po prostu jest taniej i prościej - poszli na łatwiznę - nie wierzę że to jest rozwiązanie zaplanowane i przmyslane z punktu użytkownika, jeżeli już to z punktu producenta i specjalisty od marketingu.

Tyle teorii z mojej strony, więcej nie będe pisał bo nie miałem jej w ręku.

EDIT: Aha, żebyś nie traktował tego osobiście to opis jak najbardziej mi sie podoba i dużo wyjaśnia, stąd tez moje dygresje, więc twoja robota jak najbardziej ok.... krytykuje tylko przedmiot opisu jakby co Smiley

« Ostatnia zmiana: 2009-01-08, 08:34:18 wysłane przez brutusik » Zapisane

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #10 : 2009-01-08, 09:04:06 »

ostatnich modeli nie miałem w ręku, i ich nie opisuje, swoje spostrzeżenia bazuję na wcześniejszych doświadczeniach, po których nie uśmiecha mi się wydawać kupy pieniędzy na próbę udowodnienia że sa to dobre latarki.
Powtarzałem to już wielokrotnie, ale napiszę jeszcze raz: stare LL to szajs. W 2007 zaczęli mozolną ścieżkę poprawy jakości, w 2008 naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Nie dywaguję, czy relacja cena/jakość jest sensowna, ale będę bronił zdania, że zeszły rok to naprawdę ogromny krok naprzód jeśli chodzi o poziom wykonania. Co nie zmienia faktu, że latarki LL nie posiadam i posiadać nie będę, ale to przede wszystkim ze względu na relację możliwości/rozmiaru/zasilania Wink

To całkiem niezła półka jest Wink

SF w nowych diodówkach stosuje zasadę 50/50 - 50 procent czsu świecenia na maksie i 2 50% czasu świecenie na coś w rodzaju DD
Bardzo różnie to podaje, przejrzyj ich katalog na zeszły rok - podawania jako runtime czasu pracy w trybie low jest b. łatwe do znalezienia. A komentować się nawet nie chce Wink

czemu LL tak nie zrobił - moim zdaniem żeby wykazać się najdłuższym runtimem i że tak po prostu jest taniej i prościej - poszli na łatwiznę - nie wierzę że to jest rozwiązanie zaplanowane i przmyslane z punktu użytkownika, jeżeli już to z punktu producenta i specjalisty od marketingu.
Oczywiście, że w tle jest "wyścig na cyferki" Wink

EDIT: Aha, żebyś nie traktował tego osobiście to opis jak najbardziej mi sie podoba i dużo wyjaśnia, stąd tez moje dygresje, więc twoja robota jak najbardziej ok.... krytykuje tylko przedmiot opisu jakby co Smiley
Spokojnie Kolego - to jest forum dyskusyjne i o ile wiem nikt nie ma tu patentu na prawdę. Przedstawiłeś swoją opinię, a ja z nią polemizuję Smiley

pozdrawiam
pecado

yano
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2009-01-08, 11:41:19 »

Może ja też się wypowiem Wink
Po pierwsze primo - dzięki Pecado za fajną recenzję. Musze przyznać, że zazdroszczę Ci tych wszystkich latarek, które miałeś w ręku Evil, znaczy zazdroszczę wrażeń płynących z używania latarek Grin.
Po drugie - odszczekuję to, co kiedyś napisałem, porównując X21 do moździerza do ucierania maku. X21 naprawdę fajnie się prezentuje, zwłaszcza z tym paskiem na ramię, ale ja już tak mam, że rzecz musi mi się "opatrzeć", zanim zacznie mi się podobać.
Rzeczywiście wykres jasności świecenia w czasie nie wygląda zbyt dobrze, ale przy tej ilości światła spadek o 20-30 procent chyba nie robi aż tak wielkiej różnicy, a następuje dopiero po kilkudziesięciu minutach świecenia.
Za co plus dla LedLensera - za speed focus. Dzięki uprzejmości Pana ze sklepu myśliwskiego w Lublinie miałem w ręku P7. Trudno coś więcej powiedzieć po zaledwie kilku minutach "zabawy", lecz wydaje mi się, że jest to rzeczywiście bardzo fajne rozwiązanie. Chwała LL za to, że zastosowali speed focus w latarce multidiodowej (jakieś takie dziwne słowo mi się napisało Shocked).
Poza tym uważam, że cena jest wysoka, ale w porównaniu do niektórych producentów wcale nie zawyżona.
« Ostatnia zmiana: 2009-01-08, 13:59:59 wysłane przez yano » Zapisane

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
brutusik
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2009-01-08, 21:13:45 »

To całkiem niezła półka jest

ja mierzę wyżej Wink - a przynajmniej staram się...

Poza tym uważam, że cena jest wysoka, ale w porównaniu do niektórych producentów wcale nie zawyżona.

a ja uważam że za wysoka, przykładowo gdyby kosztowała 300-400 złotych to nie narzekałbym i może bym sobie kupił dla zabawy potem zmienił driver i zasilanie to z takim berłam mógłbym władac światłem... Smiley

ale kosztuje 1200, nawet po rabacie mnie przeraża, jak mam wydac takie pieniądze to latarka musi mnie zachwycic - może będzie tak z SF Optimus, może Invictus, może Titan z alu -innych potencjalnych kandydatów nie widzę na razie. a i jeżeli kupię tak drogą latarkę to tylko i wyłącznie do celów kolekcjomerskich a nie dlatego że potrzebuję.

pogrzebie w internecie bo gdzieś widziałem latarkę na 9 Cree która mi dużo bardziej podchodziła, była kiedyś na lighthound, niestety też kosztowała

już pamiętam: http://foxfury.com/products/index.htm tyle że nie mają już 9 diodowej.
« Ostatnia zmiana: 2009-01-08, 21:15:49 wysłane przez brutusik » Zapisane

cyt. Stanisław Lem
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: