trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 01:48:56 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Cateye Triple Shot HL-EL700RC - pomysły na moda  (Przeczytany 3518 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Stan_Pol
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2008-12-06, 03:17:46 »

Witam forumowiczów

Przeczytałem niedawno ciekawą reckę kolegi Dominika na temat tej lampki (http://www.torch.pl/www/led/cateye-hl-el-700rc-triple-shot.html), co natchnęło mnie do działania, tym bardziej że ceny bardzo spadły (można znaleźć używkę za 300-350zł). Interesuje mnie wyciśnięcie ostatnich soków z tego sprzętu. Czas działania na fabrycznym zasilaniu nie jest najważniejszy, chociaż docelowo chciałbym uzyskać 2-2,5 godziny. W razie czego dopuszczam możliwość wymiany ogniwa więc nie jest to zasadniczy problem.

Liczę szczególnie na opinie forumowiczów obeznanych z budową tej lampki, mogących ocenić możliwości dostosowania / wymiany elementów fabrycznie zainstalowanych.

Fabrycznie sprzęt wyposażony jest w trzy 3W ledy Luxeon III. Jak to już sprawdził kolega Dominik, sprzęt łatwo się moduje przy użyciu ledów SSC P4, które nie wymagają ingerencji w dobrze przemyślaną konstrukcję lampki i nie ma konieczności wymiany optyki. Może jednak warto pokusić się o bardziej radykalną ingerencję? Mam tu na myśli diody Cree XR-E R2. Nie znam jednak wymiarów kolimatorów zamontowanych fabrycznie i nie wiem czy możnaby je użyć/dostosować. Jeśli nie, to czy zmieściłyby się przystosowane do Cree kolimatory Rocket dostępne na allegro? A może nie upierać się przy Cree tylko wybrać jeszcze inny emiter który można użyć z fabryczną optyką? Jakieś pomysły?

Przy okazji chciałbym podnieść prąd zasilania do około 1000mA, co byłoby wartością maksymalną dla zimnych Cree XR-E (fabryczny driver dostarcza 700mA). Tylko czy w tym przypadku środkowa dioda nie byłaby narażona na przegrzanie (z powodu braku pełnego styku z radiatorem - doprowadzenie bezpośrednio za tą diodą kabla zasilającego)? Może warto by było wymienić blaszkę odprowadzającą ciepło ze środkowego leda na miedzianą?

Podniesienie prądu zasilania wiązałoby się z wymianą drivera, co nie jest specjalnym problemem gdyż jest on zewnętrzny, umieszczony razem z ogniwem. W zasadzie nie ma ograniczeń co do jego wielkości i kształtu chociaż wolałbym żeby się mieścił w fabrycznym pudełeczku które jest wyposażone w uszczelkę. Z tego powodu driver nie powinien się za mocno grzać (w pudełku nie ma miejsca na radiator).
Przy okazji chciałbym poprawić funkcjonalność sprzętu dodając tryby pracy. Zaleleżałoby mi chociaż na jednym trybie zmniejszającym moc i trybie strobo przydatnym przy lampkach rowerowych. Namierzyłem na allegro sterownik UP100 na driverze R1053, który zapewnia prąd na poziomie 950mA i ma duże możliwości jeśli chodzi o tryby pracy (http://ledim.pl/All/Led_driver_UP100.pdf). Ma wymiary 21x23x6,5mm i tu pytanie czy zmieści się w pudełko fabryczne (nie znam wymiarów drivera fabrycznego - proszę o przesłanie jeśli ktoś może zmierzyć). Według opisu nadawałby się do fabrycznego ogniwa 12V. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda sprawność i jakość tego sterownika, może ktoś miał okazję przetestować? A może inny sterownik sprawdzi się lepiej?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pomysły.
Bocian
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-12-06, 04:42:46 »

Ło chłopie Grin W sumie sensownie gadasz z tymi założeniami ale...
- na oryginalnej optyce kolimatorowej pod luxeona zapomnij o Cree
- Na oryginalnej optyce kolimatorowej alternatywą dla zimnego z natury SSC jest ciepły z natury Edison Opto EDEW-KL/HC8 ble ble ale to trochę loteria jeśli chodzi o napięcia przewodzenia i ogólnie pojętą sprawność, chociaż wieść gminna niesie że nowe małe Cree powinny podpasować z taką optyką Grin a znajomi dostawcy obiecują sample więc się sprawdzi Wink
- Driverki Edka fajne z natury ale nikt nie jest wróżką (przynajmniej ja) żeby powiedzieć czy do środka zapasuje jego zazwyczaj kwadraciatowate PCBki

PS. Finalnie za dużo piszesz za mało robisz, rozkręć to i pokaż jak to w środku wygląda to się pomyśli bo tak to nic nie warte ględzenie trochę a wypowiedzieć się mogą osoby co tego bebechy miały na stole (podejrzewam że guru rowerowego światka Dominik coś pewnie napisze Wink)

PS2. Mea Culpa teraz widzę że Dominik się przyłożył do recki i są bebechy odsłonięte. Późnawo trochę ale obiecuję do tematu powrócić Wink

PS3. DObra już wszystko wiem. Edwarda twór podpasuje (gabarytowo kwadraciak też na 90%, jak nie pytaj o mniejsze okrągłe z trybami) 660mA vs 1A będzie zauważalnie jaśniej aczkolwiek o wiele więcej w efekt cieplarniany. Na oko to nie widzę czy ta ich śmieszna blaszka do tylnej ścianki to choć aluminium (Dominik pisze tajemniczo metalowa ale bez jaj że na tym by chcieli zaoszczędzić, chociaż kto ich tam wie Roll Eyes) Do tego 3 SSCki P4 pewne jakieś i masz porządny mod aczkolwiek nudny trochę bo tak jakoś ni grzyba w tym finezji Wink
« Ostatnia zmiana: 2008-12-06, 04:57:47 wysłane przez Bocian » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-12-06, 05:00:59 »

- Na oryginalnej optyce kolimatorowej alternatywą dla zimnego z natury SSC jest ciepły z natury Edison Opto EDEW-KL/HC8

Wszystko może być "z natury" zimne... Tongue Przecież zależy to od binu, a nie producenta. Ja w kilku latarkach mam SSC SWO i 'mar3' może potwierdzić że całkiem ciepło świecą.

Bocian
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2008-12-06, 05:06:35 »

No tak Phantom ale najwięcej SSC P4 na rynku to chłodny neutral albo już zimne barwy (o to kto jak widzi zimny neutral nie ma się sensu spierać). Widać że ichniejszy luminofor tak ma. Cieplejsze tinty ciężkie do namierzenia w Poliszu mówię o selekcji bo przestała mnie bawić siekanka Wink

PS. Echh i jeszcze jedno Phantom jakbyś przerzucał dziesiątki/setki nieselekcjonowanych emiterów różnych producentów to byś chłopie wiedział coś czego na CPF se do translatora nie wrzucisz Wink jaka właśnie jest natura danego luminoforu producenta innego niż Cree (chip jest ten sam, nota bene do wszystkich z USA trafiający do wielkiej trójcy bo Cree boi się że skopiują zaraz). Cree ma największą dostępna paletę odcieni realnych (chociaż ciepłe to słabe energetycznie biny jeszcze). Edi i SSC próbują nad parametrami luminoforu i ich przełożeniem na efekty barwne i takie tam zapanować ale siakoś tak srednio im idzie i jedyna droga to kosztowna i droga selekcja żeby Phantom musiał ględzić w co piątym poście średnio o tych ciepłych SSC, że można je dostać Wink (no offence)
« Ostatnia zmiana: 2008-12-06, 05:18:33 wysłane przez Bocian » Zapisane
Stan_Pol
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-12-10, 23:15:17 »

Dzięki Bocian za opinię na temat driverka. Ciągle jestem w rozterce czy poprzestać na SSC P4 z dobrego binu i oszczędzić sobie zabawy z wymianą optyki czy jednak warto zawalczyć z innymi emiterami? Czy wymiana na Cree XR-E R2 dałaby wymierne korzyści w stosunku do U-binowego P4? No i jak z kolimatorami-ciekawe czy w tym Cateye są to jakieś custom o nietypowych gabarytach czy raczej coś co można w miarę łatwo zastąpić w przypadku wymiany na Cree...jeśli ktoś się dobierał i wie jakie są w środku (średnica/wysokość) to będę wdzięczny za info...
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: