Witam forumowiczów
Przeczytałem niedawno ciekawą reckę kolegi Dominika na temat tej lampki (
http://www.torch.pl/www/led/cateye-hl-el-700rc-triple-shot.html), co natchnęło mnie do działania, tym bardziej że ceny bardzo spadły (można znaleźć używkę za 300-350zł). Interesuje mnie wyciśnięcie ostatnich soków z tego sprzętu. Czas działania na fabrycznym zasilaniu nie jest najważniejszy, chociaż docelowo chciałbym uzyskać 2-2,5 godziny. W razie czego dopuszczam możliwość wymiany ogniwa więc nie jest to zasadniczy problem.
Liczę szczególnie na opinie forumowiczów obeznanych z budową tej lampki, mogących ocenić możliwości dostosowania / wymiany elementów fabrycznie zainstalowanych.
Fabrycznie sprzęt wyposażony jest w trzy 3W ledy Luxeon III. Jak to już sprawdził kolega Dominik, sprzęt łatwo się moduje przy użyciu ledów SSC P4, które nie wymagają ingerencji w dobrze przemyślaną konstrukcję lampki i nie ma konieczności wymiany optyki. Może jednak warto pokusić się o bardziej radykalną ingerencję? Mam tu na myśli diody Cree XR-E R2. Nie znam jednak wymiarów kolimatorów zamontowanych fabrycznie i nie wiem czy możnaby je użyć/dostosować. Jeśli nie, to czy zmieściłyby się przystosowane do Cree kolimatory Rocket dostępne na allegro? A może nie upierać się przy Cree tylko wybrać jeszcze inny emiter który można użyć z fabryczną optyką? Jakieś pomysły?
Przy okazji chciałbym podnieść prąd zasilania do około 1000mA, co byłoby wartością maksymalną dla zimnych Cree XR-E (fabryczny driver dostarcza 700mA). Tylko czy w tym przypadku środkowa dioda nie byłaby narażona na przegrzanie (z powodu braku pełnego styku z radiatorem - doprowadzenie bezpośrednio za tą diodą kabla zasilającego)? Może warto by było wymienić blaszkę odprowadzającą ciepło ze środkowego leda na miedzianą?
Podniesienie prądu zasilania wiązałoby się z wymianą drivera, co nie jest specjalnym problemem gdyż jest on zewnętrzny, umieszczony razem z ogniwem. W zasadzie nie ma ograniczeń co do jego wielkości i kształtu chociaż wolałbym żeby się mieścił w fabrycznym pudełeczku które jest wyposażone w uszczelkę. Z tego powodu driver nie powinien się za mocno grzać (w pudełku nie ma miejsca na radiator).
Przy okazji chciałbym poprawić funkcjonalność sprzętu dodając tryby pracy. Zaleleżałoby mi chociaż na jednym trybie zmniejszającym moc i trybie strobo przydatnym przy lampkach rowerowych. Namierzyłem na allegro sterownik UP100 na driverze R1053, który zapewnia prąd na poziomie 950mA i ma duże możliwości jeśli chodzi o tryby pracy (
http://ledim.pl/All/Led_driver_UP100.pdf). Ma wymiary 21x23x6,5mm i tu pytanie czy zmieści się w pudełko fabryczne (nie znam wymiarów drivera fabrycznego - proszę o przesłanie jeśli ktoś może zmierzyć). Według opisu nadawałby się do fabrycznego ogniwa 12V. Nie wiem jak w rzeczywistości wygląda sprawność i jakość tego sterownika, może ktoś miał okazję przetestować? A może inny sterownik sprawdzi się lepiej?
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi i pomysły.