trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 01:37:49 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza « 1 ... 9 10 11 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: ładowarka AA/AAA potrzebna  (Przeczytany 34797 razy)
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #150 : 2011-08-04, 19:46:50 »

a to dziwne u mnie przy ładowaniu .07A w BC700 jest ciepły, doc nawet- możę MH C9000 ma chłodzenie- nie wiem
crk64
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #151 : 2012-02-06, 22:25:28 »

Cześć.
Chciałbym odnieść się tutaj do wątku, w którym poruszałem w moim jednym poście z dnia 2012-02-05 i godziny 11:12:34 sprawę ładowania np. akumulatorów AA zwykłą ładowarką procesorową - http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,58923.msg238622.html#msg238622. Czy ktokolwiek z Was spotkał się z podobną praktyką tam opisaną i mógłby wypowiedzieć się na ten temat?
pawelsz
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #152 : 2012-02-06, 23:42:07 »

Ładowarka tylko do zastosowań wewnętrznych. Używaj tylko do akumulatorów Ni-MH. Ładowarka posiada wyświetlacz ze stanem naładowania akumulatorów. Posiada 4 oddzielne kanały ładowania o raz cztery czujniki temperatury oraz system wykrywania baterii.
to jest chyba wystarczająca odpowiedź
https://www.hurt.com.pl/voice-kraft-rb2805al-4-x-r6-aa-sanyo-eneloop-2000,p9372.html
powinna naładować każdego akusa niezależnie od jego stopnia naładowania a potem wyłączyć ładowanie.
Czas ładowania jest orientacyjny- zależnie od pojemności oraz stanu rozładowania akusa
Krasny
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #153 : 2012-02-14, 23:56:27 »

Warto czy nie warto kupić MH? Powiem tak, zamierzam kupić a dla czego dlatego że BC900 bardzo mnie zawiodła. Kupiłem ją już dość dawno 2-3 lata temu od samego początku nie podobało mi się działanie przycisków przełączały jakoś tak mulasto lub wogóle. Generalnie poza przyciskami byłem bardzo zadowolony aż po długim okresie używania zawiodłem się. Wracam pewnej pięknej soboty po koszeniu trawki na parapet z ładowarką i zonk 2 z 4 ogniw eneloop rozgrzane tak że koszulki zaczęły z nich schodzić jednym słowem BC wysłała je do diabła.
Jakie efekty tego zdarzenia:

1. Pozbyłem się 2 całkiem nie wyeksploatowanych ogniw
2. Przy każdym ładowaniu drżę czy nie pozbędę się następnych
3. Temperatura była tak wysoka że 2 sloty się poodkształcały nie da się już w nich pewnie zapiąć ogniw AAA

Wniosek

Moja BC900 działała super byłem niesamowicie zadowolony że mam topową ładowarkę (poza kiepskimi przyciskami) sprawdzała się w 99% ale niestety zawiodła mnie do tego stopnia że boję się jej używać z jednej strony szkoda ogniw z drugiej ryzyko pożaru też jest spore.
Harry
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdańsk

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« Odpowiedz #154 : 2012-02-15, 03:41:13 »

Rzeczywiście projektanci ładowarek serii BC nie pomyśleli tworząc taki sposób styku przycisków. Są to po prostu dwie (o ile dobrze pamiętam pozłacane) ścieżki na płytce, a elementem stykającym jest zwykła blaszka, która nie jest wlutowana w płytkę, tylko po prostu wciśnięta. Aby pozbyć się problemu kiepskiego, opóźnionego styku, pozdejmowałem blaszki i zarówno je same jak i pola styku przeczyściłem preparatem "Kontakt S". Od tej pory jest OK.

Jeśli zaś chodzi o temperaturę BC-900, to tu rzeczywiście kicha. Ładowarka mała, akusy ciasno upakowane i pomimo triku, polegającego na polepszeniu kontaktu termistorów z zewnętrznymi blaszkami (za pomocą pasty termoprzewodzącej), przy ładowaniu prądem 900mA problem przegrzewania się akumulatorów podczas ładowania nadal występuje. Tu rada - ładuj 700mA, trzymaj na wierzchu w przewiewnym miejscu i będzie OK.

Czy warto kupić MH-C9000? Musisz poczytać forum i podjąć decyzję samemu. Mnie wkurzało w niej ciągłe podświetlenie działające podczas pracy i duży rozmiar - jeśli dobrze pamiętam, bo dosyć dawno ją miałem. Akusów nie przegrzewała i posiadała mnóstwo możliwości ustawień, choć to nie było zbyt często wykorzystywane. Teraz jadę na BC-700 i jestem zadowolony.

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
Azjatos
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #155 : 2012-02-15, 11:38:50 »

Krasny: http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,59384.new.html#new
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #156 : 2012-02-15, 13:25:42 »

Ładnie i fachowo wyjaśnione. Na szczęście spośród chyba z 25 sztuk BC-900, które przeszły przez moje ręce, żadna nie wybuchła, a wszystkie nagminnie przerywały ładowanie (900mA) akumulatorów z powodu ich zbyt wysokiej temperatury. Ale i tak, jeśli nie patrzeć na rozmiar i ciągłe podświetlenie wyświetlacza, MH-C9000 jest lepsza...
« Ostatnia zmiana: 2012-02-16, 23:19:42 wysłane przez Harry » Zapisane

Azjatos
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #157 : 2012-02-15, 15:09:08 »

Dzięki. Właśnie ja też nie mogłem wytrzymać tego świecenia, zwłaszcza że mam trzy sztuki pracujące non stop więc wszystkim trzem "wkręciłem" rezystory żeby to podświetlenie przyciemnić.

Krasny
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #158 : 2012-02-17, 14:31:05 »

Celem sprostowania do mojego postu.

Mialem w zwyczju pakowac do BC900 akusy na ustawienia standardowe czyli ladowanie 200mA mam sporo akusow wiec nie zalezalo mi nigdy na szybkosci. Nie wiem co sie stalo czy BC cos odwalila czy Eneloop dostal zwarcia. W kazdym razie "zabezpieczenie" termiczne powinno zadzialac. Na szczescie byla to sobota akusy wyladowaly w niej rano do incydentu doszlo moze po 2 -3 godzinach ladowania. Na szczescie zauwazylem problem i przerwalem w pore. Eneloop'y byly tak gorace ze nie szlo ich wziasc do reki.

Podsumowujac LADOWARKI BC900 SA NIEBEZPIECZNE!!!

Odpowiem od razu na posty typu mam BC900 dziala i jest OK.
Ja tez mam dzialala 2-3 lata i byla OK. Ale pewnego dnia zrobila numer a co by bylo gdyby odwalila takie cos w nocy lub pod nasza nieobecnosc moze pozar?

Od wczoraj mam MH9000, robi na mnie duzo lepsze wrazenie jak narazie jak sie bedzie sprawowac to sie zobaczy.
Faktycznie brak mozliwosci wylaczenia to powazny zonk tym bardziej ze swieci bardzo mocno. Mam swoj pokoj do pracy i dla mnie to nie problem spie gdzie indziej ale niektorym moze to powaznie w nocy pokoj rozswietlic.
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #159 : 2012-02-17, 16:36:19 »

Jednak w przypadku każdego urządzenia podłączonego do prądu, należy się spodziewać, że pewnego dnia może ono zacząć żyć własnym życiem. Składa się ono z dużej ilości podzespołów o pewnej tolerancji i nawet taka MH-C9000 może zaszaleć i pewnego dnia/nocy pierdzielnąć... Na szczęście jakość wykonania znacznie zmniejsza taką szansę, ale wydaje mi się, że nie można tak pewnie podchodzić do każdej elektroniki.

Krasny
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #160 : 2012-02-17, 20:20:18 »

Jednak w przypadku każdego urządzenia podłączonego do prądu, należy się spodziewać, że pewnego dnia może ono zacząć żyć własnym życiem. Składa się ono z dużej ilości podzespołów o pewnej tolerancji i nawet taka MH-C9000 może zaszaleć i pewnego dnia/nocy pierdzielnąć... Na szczęście jakość wykonania znacznie zmniejsza taką szansę, ale wydaje mi się, że nie można tak pewnie podchodzić do każdej elektroniki.

Oczywiście masz rację wszystko może się popsuć i wybuchnąć ale o BC900 jest już trochę doniesień i to martwi. Na wszystko trzeba uważać w mniejszym lub większym stopniu ja zdecydowanie wolę w mniejszym.
Kiedyś były takie telewizory kolorowe Rubin się nazywały i lubiły się zapalać podobno nie tylko przy filmach wojennych. Tak się składa że np o polskich Heliosach i Jowiszach takie legendy nie krążyły. Może też bym w to nie wierzył gdyby nie to że sąsiadowi z piętra wyżej Rubin się zajarał.
W każdej dziedzinie życia trzeba minimalizować ryzyko bo wyeliminować się nie da. Ja minimalizuję odkładając BC900 do szuflady a zaprzęgam do roboty MH-C9000
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #161 : 2012-02-18, 02:37:21 »

I niech Ci dobrze działa... Smiley

michal13031986
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Zamość

Ignoruj
« Odpowiedz #162 : 2012-02-19, 13:31:07 »

Tu taki mały opis ładowarki BC-700, co jeszcze dodać z informacji do opisu?
http://turystycznie24h.ayz.pl/?p=9

kondziukondziu
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #163 : 2012-02-20, 13:15:17 »

Dzięki. Właśnie ja też nie mogłem wytrzymać tego świecenia, zwłaszcza że mam trzy sztuki pracujące non stop więc wszystkim trzem "wkręciłem" rezystory żeby to podświetlenie przyciemnić.

Można prosić o jakiś opis takiej przeróbki może z fotką, byłbym bardzo wdzięczny, po gwarancji też tak zrobię.
« Ostatnia zmiana: 2012-02-20, 13:16:52 wysłane przez kondziukondziu » Zapisane
Harry
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #164 : 2012-02-20, 14:03:10 »

Może to? Znalezione na szybko w necie, powinno zadziałać:

http://peecee.dk/uploads/032010/MH9000C_1.jpg

Strony: Pierwsza « 1 ... 9 10 11 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: