trwa ładowanie paska...
2012-02-05, 08:43:32 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 11 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: ładowarka AA/AAA potrzebna  (Przeczytany 28339 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
adiblue
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gliwice

Ignoruj
« : 2008-11-22, 22:48:32 »

Witam.
Od dłuższego czasu używam powerbank GP "30min"
W dobie eneloop chyba ta łądowarka nie wytrzymuje próby czasu.
Akusy po naładowaniu są gorące. Mam wrażenie, że mimo 4 oddzielnych procesorów i wentylatora chłodzącego pakiet ładowarka przegrzewa akusy.
Stąd pomysł, że może czas kupić coś lepszego, niekoniecznie szybszego.
Przez długi czas na fali była BC-700
Swego czasu nawet prawie jej nie kupilem.
W poszukiwaniu tejze na pewnym serwisie aukcyjnym znalazłem coś takiego:
ŁADOWARKA MH-C9000
Cena wysoka, ale do przelkniecia.
AA hurtowo uzywam w cyfrowce, do tego latarki, cd-man, mp3-player itp, slowem jest tego sporo.
A coraz wiecej akusow mi pada, GP pozakuje uszkodzenie ogniwa przy czym uzywajac antycznej ladowarki z pradem ladowania 50mA okazuje sie ze jednak akus chodzi w latarce, a nawet smiga az milo.
W zwiazku z powyzszym prosze o porade co kupic.
Czy ta MH-C9000 jest warta grzechu?
A moze szukac BC-700 i juz ona bedzie az na wyrost jak na domowe potrzeby.
Zalezy mi na dlugiej zywotnosci akusow, mozliwosci odswierzania pojemnosci, ciekawa jest tez opcja parowania akusow pod katem charakterystyki rozladowania.
Z gory dziekuje za sugestie.

aaa... i przepraszam jesli juz bylo.
Forumowa szukajka wyplula mi tylko jeden wynik z MH-C9000 i to zupelnie bez zwiazku z zapytaniem.
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-11-22, 23:14:37 »

BC-900 jest na alledrogo. Powinna wystarczyć i jest tańsza niż MH-C9000.

EDIT: Literówka.
« Ostatnia zmiana: 2008-11-23, 00:06:48 wysłane przez phantom » Zapisane

Dominik
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

« Odpowiedz #2 : 2008-11-22, 23:41:28 »

A i BC-900 czyli mozniejszej wersji 700... kest od licha i trochę na allegro :
http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=bc-900

Harry
Wierny fan M21-04
Opinii: (5)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Gdańsk

Timeo Danaos et dona ferentes.

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2008-11-23, 01:33:23 »

Używałem wszystkich trzech chargerów, BC-700, BC-900, aktualnie mam MH-C9000, więc mam nadzieję, że poniższych kilka zdań pomoże choć trochę przy wyborze sprzętu dla siebie. Z mojego doświadczenia wynika, że akumulatory Ni-MH i LSD najlepiej i najtrwalej pracują, jeśli prąd rozładowania wynosi około 0.2C (pojemności akumulatora). Sam rozładowuję Eneloopy prądem 400-500[mA]. Ładowanie przeprowadzam prądem lekko ponad 0.33C - programuję 700[mA]. Zacząłem na to uważac po tym, jak po kilkunastym ładowaniu Eneloopów 2000[mA], zaczęły mi szybko, trwale i wyraźnie tracić na pojemności. Poszły do kosza, a następnych już nie katuję i jest OK. Dlatego też przy wyborze kolejnych ładowarek nie sugerowałem się coraz większymi możliwymi prądami ładowania. Istotne dla mnie były działające zabezpieczenia termiczne oraz porządna budowa wewnętrznej płyty głównej.

BC-700 - ładowarka praktycznie już nie do zdobycia na rynku w rozsądnej cenie. Posiada wady i zalety następnego modelu BC-900. Ta druga dostępna na Allegro, w hurtowniach, ale nie polecana już przeze mnie z uwagi na pojawienie się MH-C9000.

Zaletami ładowarek Technoline serii BC są niewątpliwie cztery oddzielne kanały, wyswietlacz LCD pokazujący parametry pracy każdego z nich. Mała obudowa działa na plus, jednak gorsze rozpraszanie ciepła z elementów wewnętrznych i akumulatorków jest również wadą. Na duże prądy nie patrzę, jednak BC-900 jest w stanie dać z siebie trochę więcej i w związku z tym szybciej naładować 4 ogniwa lub jeszcze szybciej dwa w skrajnych komorach. Wadą tych ładowarek jest nędznie wykonana płyta główna. Zastosowano elementy z małym zapasem mocy, procesor typu "zegarkowego" wręcz napylony na płytkę i zalany klejem, a przyciski to nie switche tylko zwykłe blaszki, które pod wpływem czasu tracą styk i trzeba je czyścić. Spoiny delikatne, cienkie i matowe. Bardzo niebezpieczny jest kiepski kontakt blaszek przewodzących temperaturę od akumulatorków do wewnętrznych termistorów. Przy kiepskim spasowaniu blaszka nie kontaktuje z elementem. Powodowało to, co można sprawdzić i obejrzeć na necie, eksplozje przegrzanych akusów. Wszystkie sprzedawane i używane przeze mnie ładowarki, już na starcie miały podginane blaszki i polepszane styki za pomocą specjalnej pasty przewodzącej ciepło. W jednym przypadku zdarzył mi się brak kontaktu LCD z płytą główną - gumka przewodząca była źle spasowana, trzeba było to poprawić, bo nic nie było widać na wyświetlaczu. Ogromną zaletą ładowarek BC w stosunku do MH jest brak podświetlenia LCD oraz możliwość zaprogramowania wyświetlania wartości dowolnego parametru pracy przy dowolnym kanale (o tym później). Na torbę dołączoną do zestawu nie ma co patrzeć, bo to badziewie. Tak samo nieużyteczne są adaptory, które kupy się nie trzymają i montaż ich graniczy z cudem - po prostu się rozłażą.

Jeśli chodzi o ładowarkę MH-C9000 firmy Powerex - to jest niezła. Ostatnio wraz z kursem dolara nieco podrożała. Na początku dostępna była u nas za około 150zł, teraz jej rozsądne ceny sięgają 190zł. W większości sklepów sprzęt ma gwarancję 24 miesiące, jednak z tego co wiem, to producent daje 36 miesięcy. Większa obudowa czyni ją bardziej stacjonarną. Liczne otwory wentylacyjne, nóżka pozwalająca na przechylenie całości pod kątem około 30 stopni oraz większa odległość między akusami sprawia, że nie grozi ani im, ani elementom wewnętrznym przegrzanie. Sama płyta główna wykonana jest bardzo dobrze. Piękne luty, normalnie położone scalaki, duże elementy wewnętrzne, przyciski - switche, dobry kontakt z termistorami - wszystko daje poczucie pewności, że sprzęt ten badziewiem nie jest. Ogromne możliwości programowania trybów robią z niej wręcz kombajn do akumulatorków AA/AAA. Każde ogniwo może być ładowane prądem 2000[mA], obsługiwana pojemność ogniw to przyszłościowe 20000[mAh], można odpalić cykl formowania akusów - są one wtedy ładowane prądem 0.1C przez 16h, rozładowywane 0.2C, ponownie ładowane 0.1C przez 16h, a finalna pojemność akumulatora określona jest według standardów IEC - dokładnie takich, jakimi kierują się producenci przy podawaniu pojemności swoich ogniw. Tu, tak samo jak w BC, akumulator rozładowywany jest do napięcia 0.9[V]. W wersji ze starszym firmware rozładowywany był do 1.0[V]. Były też problemy z kończeniem ładowania przy niskim prądzie. Teraz to poprawiono i wszystkie aktualnie dostępne MH-C9000 działają poprawnie, dobrze wychwytują sygnał końca ładowania i spokojnie nadają się też do LSD. Warto też pozwolić jej na dłuższą pracę. Po pojawieniu się napisu "DONE" informującego o zakończeniu programu, ładowarka przechodzi w tryb doładowywania i robi to przez około 2 godziny prądem 100[mA]. Akumulatorki wydają się potem "pełniejsze". Jeśli jednak nadal ich nie wyjmiemy, ładowarka przejdzie w tryb podtrzymania i zapoda na ogniwa prąd 10[mA]. Wadą ładowarki jest stale i mocno podświetlany wyświetlacz, w nocy robi się niej mała lampka diodowa, oraz źle dobrane wyświetlanie parametrów pracy (rzecz gustu). Oczywiście odpowiednim przyciskiem można zmusić ładowarkę do wyświetlenia parametrów z danej celi, ale pojawiają sie one w ściśle określonej kolejności: prąd ładowania (to przecież ustawiłem, więc po co mi to na początku), załadowane lub wyładowane mAh (to sobie mogę policzyć z czasu), czas ładowania/rozładowania (to też znam), dalej napięcie na ogniwie (mi najpotrzebniejsze) i na końcu numer cyklu. Wszystkie te informacje podawane są dwukrotnie, więc dla 4 ogniw obejrzenie wszystkiego po kolei zajmuje z minutę, a może nawet dwie.

Jak ktoś używa bardzo często akumulatorków oraz ma na zbyciu te 150-175-190zł, to polecam bardzo dobry i wręcz profesjonalny model MH. Jeśli jednak chcecie zaopatrzyć się w niezłą i tanią ładowarkę, to proszę polować na BC-700, bo po kilku niezbędnych poprawkach na pewno sobie poradzi. Jak się poszuka, to można ją znaleźć za około 80zł. BC-900 to zbędne duże prądy, torba i adaptory zapewne nigdy nie zostaną użyte, więc po co przepłacać?
« Ostatnia zmiana: 2008-11-23, 01:51:35 wysłane przez Harry » Zapisane

PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-11-23, 08:11:52 »

taka odpowiedź jest bardziej niż wyczerpująca Smiley
pięknie dziękuję, szarpnę się na MH
lennin
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Uć

Zezowate szczęście :]

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2008-11-23, 08:46:00 »

Szczerze wiem kto ma ten sprzęt. Widziałem jak działa. Te wszystkie wodotryski i klawiszologie. Idealny sprzęt żeby sie nim pochwalić  Roll Eyes Na zdrowy rozum. Na co Ci taki kombajn? Czy naprawdę warto dokładać do BC-700 (900)? Jeżeli pragniesz mieć nie patrząc na koszty i wykorzystasz ogrom funkcji ponad te BC-900 to nie mamy o czym dyskutować. Będziesz ładował akumulatorki prądem powyżej 1A?

Gdzie znajdę BC-700 bo w googlaniu to jestem słaby raczej Sad
« Ostatnia zmiana: 2008-11-23, 08:48:13 wysłane przez lennin » Zapisane
adiblue
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-11-23, 09:48:25 »

prad napewno sporo ponizej.
Wystarczyloby mi kilka klawiszy ze scisle przypisanymi funkcjami
1 - odswierzanie - ladowanie, rozladowanie, ponowne ladowanie, wszystko na niskich pradach
2 - regeneracja - to samo ale w bardzo wolnym cyklu z powtorzeniem
3 - standardowe ladowanie - ponownie niskie prady - wystarczy ze eneloop naladuje mi sie w ciagu powiedzmy 3-4godzin
4 - ladowanie "awaryjne" - jak mam taka potrzebe to kosztem zywotnosci ogniw ladowanie wyzszym pradem tak aby powiedzmy ogniwo 2AH naladowac w 1godzine. O 30minutach jak w moim GP zapomnijmy bo to pomylka, niezaleznie od ogniwa pakuje w ladowanie max prad, bez sensu dla mnie.
Jesli jest cos takiego za mniejsze pieniadze to chetnie o tym poczytam.
Natomiast w kwestii BC vs MH - tu dla mnie wymierna korzyscia jest jakosc wykonania. To o czym pisze Harry przemawia do mnie. Jak rowniez mozliwosc sprawdzenia faktycznej pojemnosci ogniwa kiedy chce np dobrac komplety do pracy z aparatem. Obecnie mam 4komplety AA po 4 sztuki. Jeden zestaw wytrzymuje ponad godzine pracy (eneloop)drugi zaledwie 15minut(panasonic infinium) i zaloze sie ze ktores z ogniw panasonic jest walniete i zaniza czas pracy calego pakietu. Opcja parowania kompletow w tym przypadku wydaje mi sie bardzo praktyczna.
LightLover
Opinii: (4)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-11-23, 10:04:44 »

Bardzo prosze Lennin  Wink
http://www.tylkofoto.pl/e4u.php/2,ModProducts/ShowProduct/151/9203

Pozdrawiam,
LightLover
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2008-11-23, 11:58:05 »

Ogólnie to BC-900, jako nowsza zastąpiła BC-700.
Jeden sklep na alledrogo miał:
http://allegro.pl/item443916304_bc_700_z_pomiarem_pojemnosci_wysylka_gratis.html
Nie sprzedał i nie wiedzieć czemu nie wystawia ponownie. A szkoda bo i cena dobra, i wysyłka gratis.

lennin
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2008-11-23, 12:20:13 »

Bo to sklep jest hurt.com.pl Smiley Zapytam meilem. Może jeszcze wystawią lub pod ladą kupie Wink BTW. czytałem ze tak naprawdę BC-700 jest nowsza. Taka okrojona wersja BC-900. Gdzie jak komuś sie chce poszukam.
« Ostatnia zmiana: 2008-11-23, 12:21:44 wysłane przez lennin » Zapisane
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2008-11-23, 12:21:17 »

Mogliby wystawić z 10 sztuk. Znalazłoby się kilku chętnych chociażby z forum.

lennin
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2008-11-23, 12:30:11 »

Zobaczymy poszło moje zapytanie. Mam od nich akusy etc. Raczej dobra firma, szybko etc.

Dostałem ODP.

Witam
Niestety BC700 nie bedzie do końca roku.

z poważaniem
Dariusz Plizga
« Ostatnia zmiana: 2008-11-24, 18:22:12 wysłane przez lennin » Zapisane
Tonio
Kierownik
Opinii: (25)
*

« Odpowiedz #12 : 2008-12-24, 12:48:29 »

ja tylko dodam że mam BC-700 od roku i jest prawie codziennie używana, nie żałuję zakupu Wink nie tykana wewnątrz pracuje bezawaryjnie.
lennin
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2008-12-24, 22:59:04 »

Dobra niekatulane szarpnąłem sie na MH-C9000. Poczytałem troszkę i doszedłem do wniosku ze raz a dobrze Wink
Tonio
Kierownik
Opinii: (25)
*

« Odpowiedz #14 : 2008-12-25, 13:24:22 »

jak kupowałem BC-700za 100zł  to maha kosztowała około 400zł ,teraz już jest za ludzkie pieniądze i warto ją kupić.
Strony: 1 2 3 ... 11 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: