Wpadł mi w łapki zestawik MC-E do DBS, więc zrobiłem trochę pomiarów. Pomiary niestety na podłych miernikach, ale zadbałem o kompensację spadku napięcia na amperomierzu i kablach, więc wyniki powinny być znośne.

Dereelight DBS v2 MC-E M

Dereelight DBS v2 MC-E M
Zasilanie 18650x2 powoduje iż piguła z MC-E wyjątkowo łagodnie traktuje nasze akumulatorki w trybie high. Wraz ze spadkiem napięcia rozładowywanych akusów widać rosnący pobór prądu. Co ciekawe, wraz ze spadkiem napięcia zmniejsza się również całkowita moc pobierana z akumulatorków. Czyżby rosła sprawność przetwornicy wraz ze spadkiem napięcia zasilającego??
W trybach Low i Med słychać nieznaczne piszczenie. Ta muzyka to konsekwencja dużego prądu w impulsie, piszczenie pojawia się na stykach akusów z włącznikiem i pigułą.

Dereelight DBS v2 MC-E M

Dereelight DBS v2 MC-E M
Użyteczność i osiągi:
Ten komplecik sprawia, że typowy thrower jakim jest DBS zmienia się w berło o ładnym rozkładzie światła w ogromnej jego ilości. Nie mam niestety lux miarki, ale porównując z modułem 3SD Q5/R2 można z dużym przybliżeniem określić, że moduł 3SM MC-E na high daje tyle samo lux co 3SD Q5/R2 w trybie med. Porównywałem na ścianie z odległości 3 metrów.
Na mojej testowej łące porównałem zasięgi odległości zmierzone są GPS-em. Zasięg użytecznego widzenia mógł zwiększyć leżący śnieg, jak stopnieje to to sprawdzę jeszcze z ciekawości. Wnioski:
3SM MC-E reflektor OP - zasięg użyteczny 150-170 metrów, bardzo szerokie pole widzenia. Latarka wali brutalną ilością światła z czego większość idzie rozproszona. Zasięg jest i tak imponujący. Ilość światła robi straszne wrażenie za pierwszym razem

, przy poświeceniu po oczach z bliska można narobić sobie problemów. Wiązka o tej ilości światła niesie już sporą ilość energii, co wyraźnie czuć np z bliska świecąc sobie po ręce.
3SD Q5/R2 reflektor SMO - zasięg użyteczny oceniam na 200-220 metrów, bardzo wąskie pole widzenia w porównaniu z MC-E. Latarka świeci ostrą wiązką, jednak pewna część światła wydostaje się bez odbicia od reflektora i ładnie oświetla nam boki. Ilość światła jest wystarczająca do większości zastosowań. Osiągnięto dobry kompromis między ilością skupionego i rozproszonego światła oraz rozmiarami konstrukcji. Idealne rozwiązanie dla Policji, stróży nocnych. Mała latarka o długości dłoni, która doświetli kawał placu.
Miło by było, gdyby Dereelight opracowali specjalną optykę do MC-E, która czyniłaby z ich latarki także rasowy thrower MC-E. Próbowałem projektować reflektor i niestety musiałby mieć z 10 cm głębokości przy zachowaniu dotychczasowej średnicy. Niestety goła MC-E świeci dość wąsko i trudno ją skupić. Racjonalne rozmiary głowicy udało by się może zachować projektując dodatkowy element, którego zadaniem byłoby wstępne odpowiednie rozproszenie i zawrócenie światła MC-E na reflektor. Na razie jednak chyba nie zanosi się aby producent chciał się tym zająć.