trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 01:26:01 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Biwakowo-awaryjna za około 300zł  (Przeczytany 3838 razy)
UBER-Noob
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2008-10-26, 13:00:18 »

Witam,

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać i pozdrowić!

Na wstępie do części merytorycznej mojego postu zaznaczam, że przeczytałem kilka postów na forum, trochę poczytałem o różnych latarkach, kilka recenzji, glosariusz. Niestety jako, że się na tym wszystkim całkowicie nie znam kieruję sie do Waz z pytaniem co wybrać?

Miałem kiedyś latarkę VB-16 z diodą P4. Miała 32 (w tym 28 niepotrzebnych) tryby świecenia, fajne etui montowane do paska, po zdjęciu głowicy robiła w namiocie za lampę. Zasilana jakimiś 2 niestandardowymi (w sensie takimi co w kiosku ich nie kupię) "paluszkami".

Ponieważ z przyczyn ode mnie niezależnych została mi ona odebrana, szukam czegoś na jej miejsce za powiedzmy 300zł. Szukam latarki typowo na biwak, oraz jako awaryjnego światła kiedy w chacie prąd padnie. Chciałbym żeby:
- Była w miarę porządnie wykonana, choćby częściowo wodoszczelna, żeby na deszczu nie zamokła, a po upadku na ziemię nie rozpadłą się na 100 puzzli.
- Miała ze 3 tryby świecenia
- Była możliwość dołączenia dyfuzora lub innego "patentu" na rozproszenie światła w namiocie 10-osobowym.
- Mile widziana możliwość regulacji szerokości promienia tak aby np. raz mogła robić za thrower (szumnie to nazwałem, ale zamysł +/- zachowany), a po regulacji fajnie oświetlała szerokim promieniem obiekty znajdujące się bliżej.
- Możliwie długo świeciła (zdaje sobie sprawę, że cudu nie będzie, ale jak patrzyłem na Alledrogo to niektóre świecą np 1h co mnie nie do końca interesuje :/)

Z latarek wypatrzyłem sobie:
- Fenix TK 11 / TK 10
- JetBeam Jet-III Pro Military Series Q5
- Dereelight CL1Hv4

Oczywiście to są tylko takie jakie były na Alledrogo. Nie ma problemu, żebym kupił na bazarku, nową lub używaną w dobrym stanie - ma działać i się nie psuć Wink, może też być jakiś projekt autorski, widziałem, że jeden z użytkowników z Mosiny pod Poznaniem się w tym lubuje Smiley

Z góry dziękuję za wszelkie wypowiedzi, podsunięte pomysły i wskazówki Smiley

Pozdrawiam
UBER-Noob
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-10-26, 13:10:15 »

- Była możliwość dołączenia dyfuzora lub innego "patentu" na rozproszenie światła w namiocie 10-osobowym.
- Mile widziana możliwość regulacji szerokości promienia tak aby np. raz mogła robić za thrower (szumnie to nazwałem, ale zamysł +/- zachowany), a po regulacji fajnie oświetlała szerokim promieniem obiekty znajdujące się bliżej.

Żadna z wymienionych latarek nie spełnia tych warunków. Wątpię żeby jakakolwiek spełniała...

UBER-Noob
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-10-26, 13:14:46 »

Ok, jeśli nie ma takiej to pozostańmy przy:
- Była w miarę porządnie wykonana, choćby częściowo wodoszczelna, żeby na deszczu nie zamokła, a po upadku na ziemię nie rozpadłą się na 100 puzzli.
- Możliwie długo świeciła (zdaje sobie sprawę, że cudu nie będzie, ale jak patrzyłem na Alledrogo to niektóre świecą np 1h co mnie nie do końca interesuje :/)
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #3 : 2008-10-26, 13:22:40 »

Ok, jeśli nie ma takiej to pozostańmy przy:

długo świeciła z lekkim spadkiem jasności - Fenix na 18650

krócej ze stałą jasnością - Jetbeam

Deree też jest niczego sobie, masz możliwość zapodawania różnych modułów, diodowe, żarnikowe ...

Jet II był by ok - ma możliwość ust. skupienia, 3 tryby, chyba widziałem do niego nakręcany rozpraszacz - ale jedzie z jednej cer123  Sad
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-10-26, 13:23:45 »

Dereelight CL1H 3SD i Jetbeam Jet-III Pro spełniają te warunki, choć na max. świecą 1,5h. Wystarczy zmniejszyć jasność i jest dużo dłużej.

Vascator
Kierownik
*

« Odpowiedz #5 : 2008-10-26, 13:23:59 »

Hmm,w pierwszym poście podałeś latarki zasilane bateriami CR123 albo akumulatorami 18650.Interesuje się tylko takie zasilanie?

Jeśli w gre wchodzą baterie AA[standardowe paluszki " z kiosku"] Przejrzyj ofertę fenixa.Lataki mają 2[l2t v2.0] ,albo 4 poziomy jasności[l2d ce /l2d ce q5{mocniejsza}]Są też do nich rozpraszacze takie jak Ci odpowiadają.

Podobne latarki produkuje też jetbeam.W odróżnieniu od fenixa można sobie ustawić jasność w zakresie 0-100 %,ale świecą ciut krócej ,no i nie mają rozpraszaczy.

Olight t25-Bardzo mocny,tryby prawie jak fenix.Ale znowu brak rozpraszacza.

Tego jest dużo więcej,ale to są latarki dostępne w polsce w dobrej cenie.

phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-10-26, 13:30:49 »

T25 świeci krótko, na aku ledwo przekracza godzinę, zwykłe baterie wysiadają dużo wcześniej.

UBER-Noob
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-10-26, 13:54:54 »

Jeśli chodzi o zasilanie to interesują mnie wszelkiego rodzaju akumulatorki - byle dało się je naładować. Zawsze do sprzętu zasilanego akumulatorkami czy to aparat, latarka, myszka itp mam zapasowy naładowany aku w razie czego, więc nie ma to dla mnie różnicy jaki jest konkretnie typ akumulatora. Co do rozpraszaczy może znacie jakiś domorosły sposób na zrobienie takiego? (znaczy nie wiem na ile to możliwe, ale gdyby było, to nie byłoby tematu rozpraszacza przy zakupie latarki i jedna zmienna mniej Wink) Samo odkręcenie głowicy w VB-16 i powieszenie jej na sznurku było wystarczająco dobrym patentem. Rozpraszacz traktuje na zasadzie fajnie żeby był ale jeśli można kupić lepszą latarkę bez takiego czegoś, to nie będę płakał Tongue

Właśnie wpadła mi oferta Fenix T1 Q5 <--- czytałem na necie i piszą, że fajna. Co Wy powiecie o tym modelu?
« Ostatnia zmiana: 2008-10-26, 14:35:03 wysłane przez UBER-Noob » Zapisane
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2008-10-26, 18:35:03 »

Fenix T1 oprócz kontrowersyjengo wyglądu (albo się go lubi albo nienawidzi) jest w zasadzie identyczny z TK10 pod względem budowy wewnętrznej. Na jedynym ładowalnym źródle prądu (RCR123) świeci 55 minut... Również do niego brak rozpraszacza. I to właśnie on jest przeszkodą - jest tylko do Fenixów z serii TK, do pozostałych trzeba liczyć na samoróbki.

UBER-Noob
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2008-10-26, 22:45:41 »

Co do wyglądu to nie mam jakichś specjalnych wymagań - byle nie była różowa w zielone serduszka i mangowe ryje Smiley T1 mi się osobiście podoba. Biorąc pod uwagę wypowiedź phantoma odnośnie dyfuzorów w serii TK i czasu świecenia, dochodzę do wniosku, że spełniającym moje wymagania modelem będzie TK11 (tak, wiem - lekko przekracza budżet), bo jak wynika ze specyfikacji:
Tryby świecenia: General Mode: 60 Lumenów, 10 godzin na CR123 lub 12 godzin na 18650, (Turbo Mode): 225 Lumenów, 1.5 godzinyna CR123 lub 2,7 godziny na 18650.
Z tego wynika, że wystarczy mieć 18650, żeby relatywnie długo cieszyć się światełkiem Smiley

Czy wg Was ten model zasługuje na uwagę?
phantom
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2008-10-26, 22:51:28 »

http://light-reviews.com/fenix_tk11/

Zerknij na wykresy. Na 18650 jasność spada wraz z upływem czasu, pełną moc trzyma przez 5-10 minut. Stąd pozornie długi czas pracy. Brakuje tryby niskiego, 60lm to wciąż kawałek światła. Pozostałe rzeczy się zgadzają. Latarkę można nabyć za granicą, wtedy mieścisz się w 300zł (i możesz dokupić dyfuzor).

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: