trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 01:01:15 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Surefire E1L czy JETBEAM Jet-I PRO  (Przeczytany 11146 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Ataman
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

Ignoruj
« : 2008-09-18, 16:58:21 »

Witam
To chyba mój pierwszy temat/post na forum, ale niestety noże i gadźety to nie wszystko i na latarki przyszła pora zachorować.
Proszę o poradę w zakupie. Potrzebuję:
-latarki EDC
-nie za dużęj
-poręcznej (wygodnej)
-z klipsem, żeby można nosić nie tylko luzem w kieszeni lub na pasku, ale i zaczepić o daszek czapki, albo o plecak, kieszeń w spodniach i takie tam
-max trzy tryby
-głównie do świecenia pod nogi, ale i do oświetlania pomieszczeń no i komuś po oczach też nie zaszkodzi, w terenie to od święta i jako dodatkowa
-taka na stałe przy sobie
W temacie są moje faworyty, latarki niby podobne, ale jednocześnie całkiem różne. Mam L2D,P3D, Gerbera IU i ze dwa jakieś małe Maglite, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam
Ataman

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #1 : 2008-09-18, 17:09:49 »

Ja bym sobie ze względu na wygodę wyłącznika SureFire kupił :]
Z SF się wie na czym się stoi. Na Jetbeamach się nie znam więc się nie wypowiadam.
Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #2 : 2008-09-18, 20:01:01 »

nie za dużej  tzn  takiej żeby nie czuło się jej w kieszeni??

jakie zasilanie?? AA czy CR123 czy obie?? :

Jet nie bardzo umie robić latarki na AA (niezbyt efektywny driver) tak więc raczej bym sobie ją odpuścił

porządnych małych latarek EDC z klipsem nie ma zbyt wiele na rynku ;( dopisz sobie do listy:

AA:

1. Nitecore D10 i D20 (za parę dni bedą dostepne z klipsem)

CR123

1. Nitecore EX10
2. Jet II pro IBS
3. LumaPower IncenDio V2
4. Novatac
5. Nitecore Extreme

AA i CR123

1. Deree C2H, nowość, ma być u mnie w przyszłym tyg -będzie test, znając DEREE warto poczekać. latarka będzie miała wszystkie zalety swoich większych braci, a więc łatwość upgreadu(wymienna pastylka z emiterem i driverem) wymienne lustra, solidność konstrukcji, trzy tryby i pamieć.

tu szkic C2H, fotki będa na pocz tyg

http://www.dereelight.com/imgs/tl-clip2.jpg
Surefire E1L czy JETBEAM Jet-I PRO

« Ostatnia zmiana: 2008-09-18, 20:54:21 wysłane przez Tonio » Zapisane
marwarf
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2008-09-18, 22:51:56 »

Ataman - Novatac 120 T ( Z taktycznym włączniczkiem Smiley) Jestem przekonany że w pełni spełni Twoje założenia. Masz trzy dsoskonale dobrane tryby, dezorientujace strobo. Po przedłużeniu tubą do 17670 z tej latareczki robi się doskonały kubotanik:)

pecado
Szef
Opinii: (10)
*

« Odpowiedz #4 : 2008-09-19, 12:50:01 »

W sumie marwarf ma rację, ona by Ci przypasowała, żem o niej wczoraj nie pomyślał Wink
No i chodzi na aku, w przeciwieństwie do Twojej P3D, czy wspominanych Surefire'ów Wink
Jedno "ale" - w porównaniu do P3D to ona ma tak połowę mniejszy wygar + znacznie bardziej rozproszone światło więc zasięg się skraca (może będzie wystarczający, ale trzeba to zaznaczyć, żebyś miał porównanie).
No i jest dośc droga jednak (za to koszty eksploatacji małe Wink)
Przy czym wziąłbym jednak 120P i dokupił taktyczny wyłącznik (jeśli faktycznie będzie Ci potrzebny)  Evil
Zdecydowanie nie brałbym przedłużki - latarki o tej długości już masz, a myślisz o mniejszej, zaś NT + przedłużka jest masywniejszy od P3D (na średnicę choćby)
Przypomnij mi jak się w przyszłą sobotę spotkamy na strzelnicy to pobawisz się moją 85'tką (wczoraj wisiała pod sufitem Wink)

Mając na uwadze naszą wczorajszą rozmowę odradziłbym Ci Jet-II IBS, ze względu na kształt głowicy - wrzuciwszy ją do kieszeni spodni od gajera możesz nagle wyglądać jakby Ci się fujarka z jajem przesunęła Wink

Wspomniana wcześniej EX10 też jest fajna, a przy tym sprawia wrażenie szkraba - odczuwa się ją jako znacznie mniejszą od NT'ków. Bardzo kompaktowe urządzenie. Również współpracuje z aku Wink

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #5 : 2008-09-19, 12:55:14 »

Skoro o gajerkach mowa. Mój Ntac podróżuje na pasku przy każdej gajerowatej okazji.
Do tej pory nie było problemów z nim :]
Ataman
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-09-19, 12:57:31 »

Nie zawsze jestem w bojówkach (M-65), częściej w pracy w garniturze i często może być potrzebna od razu czyli musi być pod ręką i tak jak pisał Tonio nie czuło się w kieszeni. No i jak wyżej częściej świecę pod nogi więc bardziej rozproszone światło, albo używam w pomieszczeniu, ale i dalej też trzeba przyświecić więc bardziej skupione.
Żródło zasilanie bez znaczenia, ale ze względu na wielkość pozostaję przy 1xAA lub 1x CR123. Żtego co już się dowiedziałem to Jet ma bardziej wszechstronne zalilanie (akumulatorki, baterie), ale nie będę się upierał przy Jecie.
marwarf Novatac 120 T- fajna opcja tylko gdzie to kupić w polsce. Chciałbym dodać, że dobrze by było jakby były te latarki do kupienia u nas w kraju, ale też nie jest to warunek konieczny, bo najwyżej coś wymyślę.
Dziękuję za rady no i piłka w grze.

pecado
Szef
*

« Odpowiedz #7 : 2008-09-19, 13:00:50 »

Jet z zasilanem nie jest wyjątkiem, bez przesady Wink
Choć Jet-I faktycznie ma bardzo szeroki wachlarz możliwości i wg mnie dobrze by pasował do Twoich wymagań.
Deree, NT, EX10/D10 również chodzą na bateriach i aku.
"Wagowo" NT jest chyba najcięższy z całej stawki (dostaniesz, wsadzisz do kieszeni i sam ocenisz), EX10 wydaje mi się, że byłby najlżejszy.

Ze sprowadzeniem NT (i innych) nie będzie problemu, więc tym się nie kłopocz, wybierz najlepszą dla siebie po prostu.

pozdrawiam
pecado

mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #8 : 2008-09-19, 13:51:39 »

Witam
To chyba mój pierwszy temat/post na forum, ale niestety noże i gadźety to nie wszystko i na latarki przyszła pora zachorować.
Proszę o poradę w zakupie. Potrzebuję:
-latarki EDC
-nie za dużęj
-poręcznej (wygodnej)
-z klipsem, żeby można nosić nie tylko luzem w kieszeni lub na pasku, ale i zaczepić o daszek czapki, albo o plecak, kieszeń w spodniach i takie tam
-max trzy tryby
-głównie do świecenia pod nogi, ale i do oświetlania pomieszczeń no i komuś po oczach też nie zaszkodzi, w terenie to od święta i jako dodatkowa
-taka na stałe przy sobie
W temacie są moje faworyty, latarki niby podobne, ale jednocześnie całkiem różne. Mam L2D,P3D, Gerbera IU i ze dwa jakieś małe Maglite, ale to jeszcze nie to.
Pozdrawiam
Ataman

Nitecore EX10  Smiley brakuje tylko klipsa  Sad

Mocą pewnie odstaje od L2D a już na pewno od P3D, ale jest malutka i lekka - znika w kieszeni  Smiley

Działanie systemu PD mnie powaliło, pozytywnie oczywiście  Smiley

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55921.0.html

poczytaj o tym w opisie Peca .
Ataman
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2008-09-19, 13:54:36 »

właśnie
Nitecore EX10 - fajna Evil, nie ma klipsa (nie wiem czy sobie z tym poradze Huh?)
Novatac 120 T - najbliżej,
Novatac 120 P - taka sama, ale trochę inna nie widziałem klipsa, chyba że to co pisałeś Pecu można dokupić

pecado
Szef
*

« Odpowiedz #10 : 2008-09-19, 14:01:30 »

120P ma "domyślnie" troszkę bardziej odstający klips, ale można do niej dokupić węższy, taki jaki jest w modelu "T"
Polecam Ci P, mimo konieczności dodatkowego dostosowania (dokupienia) guzika i klipsa, bo jest w pełni programowalna, dzięki czemu będziesz mógł ją skonfigurować ściśle wg swoich potrzeb (w obrębie możliwosci latarki, rzecz jasna).
Brak klipsa w EX10 faktycznie może być uciążliwy gdy myślisz o przyczepieniu do czapeczki, w pozostałych przypadkach nie ma wg mnie znaczenia.

pozdrawiam
pecado

mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #11 : 2008-09-19, 14:10:57 »

klipsa nie ma, ale można temu zaradzić  Smiley

http://herbert-schmitz.net/cpf/EDC7.jpg

http://www.abload.de/img/dsc02160k25.jpg

http://i13.photobucket.com/albums/a300/glockboy/IMG_1781a.jpg

http://board.trekkingthai.com/board/upload/photo/2008-07/1414c410e92a294e9b93abf1eb969f50.jpg

Fotki z CPF różnych autorów

tu link do całego wątku - http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?t=202499
Ataman
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2008-09-19, 15:09:01 »

Brak klipsa w EX10 faktycznie może być uciążliwy gdy myślisz o przyczepieniu do czapeczki, w pozostałych przypadkach nie ma wg mnie znaczenia.
A na pasek, albo o brzeg kieszenie, żeby się nie tarabaniła luzem po marynarce, albo spodniach
mar3- dobry pomysł tylko kto i gdzie mi to zrobi?? bo nożyka nie poświęce na utratę klipsa Undecided

Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #13 : 2008-09-19, 15:34:05 »

A na pasek, albo o brzeg kieszenie, żeby się nie tarabaniła luzem po marynarce, albo spodniach
mar3- dobry pomysł tylko kto i gdzie mi to zrobi?? bo nożyka nie poświęce na utratę klipsa Undecided

spokojnie, klipsy do D10/EX10 będą dostępne za dni parę.
mar3
Kierownik
*

« Odpowiedz #14 : 2008-09-19, 20:14:40 »

spokojnie, klipsy do D10/EX10 będą dostępne za dni parę.

jakiś link ? fotki ? ceny ?  Wink
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: