trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 00:31:06 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Szukam latarki LED, 2xAA, dużej mocy, maks 200 zł. pomocy ;)  (Przeczytany 8371 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
komornikpl
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2008-09-02, 00:32:23 »

Witam wszystkich użytkowników forum, jako nowy na forum najpierw chciałbym się przywitać Wink

Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem latarki do codziennego użytku (dom, piwnica, samochód, wycieczki, spacery itp). I tak zacząłem przeglądać sieć w poszukiwaniu ciekawych ofert, i w końcu znalazłem wasze forum. Po przeczytaniu sporej liczby tematów, zorientowałem się, że w sprawie latarek nie wiem nic Cheesy dlatego też chciałbym zwrócić się do znawców i ekspertów o pomoc w wyborze latarki Wink Nie chciałbym kupić jakiejś chińszczyzny, a ciężko mi się zorientować we wszystkich firmach i modelach. Oto moje kryteria:

- zasilanie 2xAA (ze względu na dostępność, wielkość samej latarki i koszty) myślę, że nie potrzebuję latarki na baterię, o których istnieniu nawet nie mam pojęcia. Chyba, że się mylę?
- LED jako źródło światła,
- 3 stopnie natężenia światła (lub co najmniej dwa), aby móc dostosować czas pracy i natężenie do potrzeb.
- zależy mi, aby latarka posiadała możliwie dużą moc, nawet jeśli miało by to oznaczać czas pracy poniżej 20 minut w najmocniejszym trybie pracy. Chciałbym mieć mocne źródło światła, gdy będę tego potrzebować,
- metalowy korpus, wodoszczelna (deszcz itp)
- Strumień światła raczej rozproszony (ale też bez przesady)dobra do oświetlenia drogi przed sobą, pomieszczeń itp. Czy istnieją latarki z regulowanym strumieniem światła?
- limit cenowy to 150 zł, maksymalnie 200zł. Latarka dostępna w Polsce.

Z góry dziękuję za pomoc Smiley
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« Odpowiedz #1 : 2008-09-02, 08:30:40 »

To co piszesz wygląda jak stary, dobry Fenix Wink
Na forum masz dealera Fenixa, firmę Kolba, tutaj ich wybrane aukcje z allegro, ale polecam tez kontakt przez prywatną wiadomość
http://allegro.pl/item426757072_latarka_wielofunkcyjna_fenix_l2d_ce_premium_q5_new.html
http://allegro.pl/item421896885_latarka_wielofunkcyjna_fenix_l2t_v2_0_tactical.html
można do niej dokupić nasadkę rozpraszającą, bardzo funkcjonalną w małych pomieszczeniach
http://allegro.pl/item426757150_nasadka_rozpraszajaca_swiatlo_do_latarka_fenix.html

Interesująca alternatywą jest też Jetbeam, ale będzie w Polsce od piątku
http://www.jet-pol.pl/jeti-pro-ex-v2-p-223.html

Wymagane przez Ciebie czasy spełnia na dziś dzień również całe mnóstwo latarek zasilanych 1xAA, ale tu jest tego takie zatrzęsienie, że można (pardon) ocipieć. Słowa klucze: Fenix (kilka modeli), Jetbeam; bardziej zaawaansowane - LITEFLUX LF5X (bywa na allegro, chwilowo nie ma, ale pewno zaraz wróci), Nitecore D10 (z tą może być problem w kupnie od ręki w kraju) i parę innych.

Wiem, że ciut przeniosłem się nad Twój budżet, ale zaprawdę powiadam Ci - warto, bo to sprzęt na lata i nie ma sensu oszczędzać tych kilku złotych Smiley

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
komornikpl
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-09-02, 13:33:12 »

Faktycznie cena trochę przewyższa moje założenia, ale właśnie szukam porządnej latarki, którą mógłbym się cieszyć przez dobrych kilka lat, tak więc jestem w stanie dołożyć te kilka złotych.
Zastanawiam się w tej chili nad dwoma: Fenixem L2D oraz Jet-I PRO EX v2. Ze względu na większą moc i możliwość zaprogramowania trybów pracy skłaniam się ku drugiej pozycji. Czy to lepszy wybór? A może Fenix ma jednak kilka zalet więcej?
I jak w porównaniu z tymi latareczkami wypadają Led Senser P6 i P7, pod względem ceny i jakości?
Dzięki za pomoc Wink
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #3 : 2008-09-02, 13:44:02 »

Led Lensery które wymieniłeś różnią się od wcześniej przeze mnie wymienionych kilkoma ważnymi cechami
- LL mają zmienne skupienie promienia - bardzo fajna sprawa!
- LL są latarkami do bólu prostymi w konstrukcji (P7 ma 2.5 tryba na krzyż, P6 w ogóle - szczegóły znajdziesz w ich opisach na forum)
- LL mają dość symboliczną elektronikę, w zasadzie to prosty układ step-up, bez sterowania - oznacza to tyle, że latarka przygasa wraz z wyczerpywaniem się baterii, elektronika nie próbuje podtrzymywać możliwie długo jasności (jak to ma miejsce w bardziej zaawansowanych modelach).
Aktualnie jakości Led Lenserów już nie można wiele zarzucić, poprawili się w tym względzie (wreszcie). O ceny musiałbyś spytać dealera, tj firmę Togo (użytkownik kunbo), również obecnej na forum.

Wybór pomiędzy Fenixem L2D i Jet'em którego wskazałeś wydaje mi się bardzo rozsądny. Fenix jest konstrukcją bardzo sprawdzoną, już nie wyjątkową na rynku, ale ciągle wartą uwagi moim zdaniem.
Jet jest trochę nowszy, świeci mocniej.
Oba mają b. dobre sterowanie, tu masz dobre opisy wraz z wykresami, które dadzą Ci pogląd na rozkład jasności na osi czasu:
Fenix:
http://www.light-reviews.com/fenix_lxd_ce/review_l2d.html
Jetbeam
http://www.light-reviews.com/jetbeam_jet-i_pro_ex_v2/

Warto zwrócić uwagę, że Fenixa P2D można dostać w wersji z diodą Cree Q5, a jego czas działania jest pyszny  Evil
Tu opis tej właśnie wersji:
http://www.light-reviews.com/fenix_l2d_ce_q5/
« Ostatnia zmiana: 2008-09-02, 13:46:19 wysłane przez pecado » Zapisane

pozdrawiam
pecado

mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #4 : 2008-09-02, 13:53:39 »

Jet'a możesz zaprogramować - startuje zawsze z pozycji A, później masz B i C - no właśnie, zaprogramujesz sobie na start maks poziom i w nocy możesz dostać nagłego oślepienia  Roll Eyes, ustawisz na start poziom minimalny - w nagłej potrzebie czasem mile widziany jest tryb maksymalny na start

Fenix - tu zawsze masz możliwość wystartowania ze słabego ( lekko odkręcona głowica) lub mocnego ( dokręcona głowica )
komornikpl
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2008-09-02, 15:51:53 »

Faktycznie pod względem możliwości włączania Fenix wydaje się bardziej praktyczny, jednak serce mocniej mi bije jak oglądam Jet'a Cheesy
Jeśli uważacie, że to zły pomysł to macie dwa dni, żeby mnie powsztrzymać...

Dzięki za pomoc!!! Wink
Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #6 : 2008-09-02, 22:57:26 »

to ja jeszcze skomplikuję sprawę wyboru Smiley

1. Olight T25 najmocniejsza obecnie latareczka 2xAA

2. Fenix TK20 najnowszy, ładnie się zapowiadający model Fenixa
komornikpl
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-09-03, 12:56:24 »

Dzięki za kolejne propozycje Wink

Z tego co znalazłem w necie to Olight T25 jest słabszy 10lm od Jeta. Chyba, że znalazłem złe informacje :/ Fenix TK20 też sporo słabszy. Niemniej jednak obie pozycje interesujące, chociaż jak na razie nie udało im się przyćmić mojego pożądania Jet'a... Cheesy
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #8 : 2008-09-03, 13:12:15 »

10 lm różnicy nie wychwycisz, zapewniam Cię Wink

pozdrawiam
pecado

Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #9 : 2008-09-03, 13:36:00 »

Dzięki za kolejne propozycje Wink

Z tego co znalazłem w necie to Olight T25 jest słabszy 10lm od Jeta.

Olight T25 5400lux/1m

Jet 1PRO EX V2 4400lux/1m

1klux to raczej dość wyraźna różnica.
komornikpl
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2008-09-03, 15:11:41 »

Wyczytałem na stronce:
http://www.jet-pol.pl/jeti-pro-ex-v2-p-223.html
że Jet ma 200 lm
oraz na stronce:
http://www.batteryjunction.com/t25-olight-2aa-flashlight.html
że T25 ma 190 lm

Nie wiem tylko czy to się da na lx przeliczyć? Bo jeśli tak, to znaczy, ze gdzieś nieprawdziwe dane podają :/
albo ja muszę postarać się o korepetycje z fizykii Cheesy
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #11 : 2008-09-03, 15:12:59 »

Olight T25 5400lux/1m

Jet 1PRO EX V2 4400lux/1m

1klux to raczej dość wyraźna różnica.
mierzone w spocie czy dla całego promienia?

pozdrawiam
pecado

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2008-09-03, 15:18:20 »

Mierzone w spocie. T25 ma trochę większy reflektor, stąd ta różnica.

pecado
Szef
*

« Odpowiedz #13 : 2008-09-03, 15:21:08 »

Jeśli po pomiarach w spocie oceniamy jasność latarki, która nie jest throwerem i kilkadziesiąt procent energii puszcza w spill to ja przepraszam. Undecided

pozdrawiam
pecado

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2008-09-03, 15:30:48 »

Nie, po prostu T25 ma te kilka lumenów ogólnej jasności mniej, ale promień jest lepiej skupiony i te "mniej lumenów" daje jednak większy zasięg.

Strony: 1 2 Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: