trwa ładowanie paska...
2012-05-24, 00:11:30 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: zasilanie żarnika prądem niższym niż znamionowe  (Przeczytany 9737 razy)
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« Odpowiedz #15 : 2008-08-19, 21:12:21 »

Jedna A2 wiosny nie czyni Wink

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
Azjatos
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #16 : 2008-08-19, 22:26:09 »

Pecado może za bardzo przywykłeś do latarek w których diody, żarówki zasilane sa różniastą elektroniką która rekompensuje obniżenie napięcia zasilania podniesieniem prądu aby utrzymać stałą moc na wyjściu Smiley
Ale tak na chłopski rozum - drut, metalowa spirala zawsze starzeje sie wolniej im niższa jest jej temperatura. Pominąwszy reakcje chemiczne - gdy pracuje w idealnej próżni lub szlachetnym gazie to zawsze pozostaje sublimacja czyli po Polskiemu parowanie metalu. Każdy z tych procesów wiadomo że "Zwalnia" gdy obniży się temperature.
Dlaczego te żarówki strzelaja? Po Prostu nie wiem. Gdyby błyskały czy coś, było by to jakieś wytłumaczenie że elektronika daje w żarówke jakieś szpilki.

« Ostatnia zmiana: 2008-08-19, 22:28:15 wysłane przez Azjatos » Zapisane
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #17 : 2008-08-19, 22:56:32 »

Uwaga - szczekam.
Niniejszym szczekam, że jestem głupi, a Stork miał rację - zmiana R w f(T) przy obniżeniu napięcia jest na tyle duża, że prąd nie zmienia się drastycznie.
Za długo poza zawodem, za długo Sad
Sprawdziłem co następuje:

UzasP60EO-6EO-4
6V (2*CR123A)1,1A1,8A--
3,7V (1*17670 AW Power +)0,91A1,6A2,24

Zwróćcie uwagę jak ssie EO-4 na zasilaniu nominalnym w porównaniu do EO-6 Grin
Zwróćcie też uwagę na stosunkowo niewielką różnicę w poborze prądy pomiędzy P60 i EO-6 - taka ciekawostka  Roll Eyes

Pecado może za bardzo przywykłeś do latarek w których diody, żarówki zasilane sa różniastą elektroniką która rekompensuje obniżenie napięcia zasilania podniesieniem prądu aby utrzymać stałą moc na wyjściu Smiley
Myślę, że na przyszłość nie będę udzielał się w takich tematach jak jestem w pracy i nie mam czasu sprawdzić co piszę - nauczka znaczy.
A żarnika używam prawie codziennie, wyobraź sobie - ino jakoś nie wpadłem na pomysł z obniżaniem zasilania, staram się podawać napięcie nominalne Wink
« Ostatnia zmiana: 2008-08-19, 23:42:16 wysłane przez pecado » Zapisane

pozdrawiam
pecado

Bocian
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #18 : 2008-08-19, 23:32:55 »

Jak to mówią uczymy się całe życie, nieraz wpajamy sobie zasłyszane slogany przez co z czasem urabiamy sobie własne teorie. A po kolejne primo zapominamy co w technikum pan z elektroniki wykładał Wink

PS. Szczerze cenię i szanuję o wiele bardziej osobę która potrafi przyznać się do błędu niż niektóre rezydujące na tym forum co nie mając racji zawsze idą w zaparte i odwrócą kota ogonem w swoją stronę Roll Eyes...

Pozdrawiam
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #19 : 2008-08-19, 23:41:20 »

Jak to mówią uczymy się całe życie, nieraz wpajamy sobie zasłyszane slogany przez co z czasem urabiamy sobie własne teorie. A po kolejne primo zapominamy co w technikum pan z elektroniki wykładał Wink
Niestety to drugie Sad

PS. Szczerze cenię i szanuję o wiele bardziej osobę która potrafi przyznać się do błędu niż niektóre rezydujące na tym forum co nie mając racji zawsze idą w zaparte i odwrócą kota ogonem w swoją stronę Roll Eyes...
Pozdrawiam
Na każdym znanym mi forum tak jest - tylko objawia się w różnych miejscach, czasie.
Jeśli wolno mi poprosić - nie drążmy tego tematu, wróćmy do żarników, to jest ciekawsze Wink

pozdrawiam
pecado

brutusik
Opinii: (0)
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #20 : 2008-08-21, 09:19:50 »

i tym pomuślnym akcentem wszyscy zaczymamy wydłużać życie naszym żarnikom.......tylko co z tymi od SF nie daje mi spokoju

Wiem, wyślemy do Archiwum X, Mulder wyjasni  ..Smiley

A na poważnie mam jeden żarnik króry postanowiłem przetestować D26 320 lm bede go zasilał tylko 3,7 i czas pokaże.
Bo wiecie teoria teorią a nie do końca znamy wszystkie aspekty budowy żarników wysokopręznych, Jak wpływa skład chemiczny gazu, ćisnienie no i temperatura razem. Ale podejrzewam że tą wiedzą producent nie bardzo sie podzieli.

Z tego co wiem to same bańki żarników do LF przychodzą gdzieś z USA a oni je tylko oprawiaja.

co do SF niestety mam dużą już rezerwę mimo że bardzo lubię ich latarki i nadal bede kupował, szczególnie LED'y, ale co do żarników jak do tej pory u mnie LF prowadzi pod względem niezawodnościi ceny.

tak na koniec dodam że przy zasilaniu 3.7 V E0-9 320 lm żarnik lepiej oświetla pokój niż standardowy Philips na 2D, znika problem grzania się latarki,
i ciepła temperatura światła nie oślepia w nocy. a jak chcesz wygar to tylko 2 akuski RCR zamiast jednego wrzucasz i nastaje światłość.... dodatkowo z pomiarów wyszło że mniej pradu pobiera, no i jak się okaże, że wydłuża żywotność.... prawie same plusy.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
cyt. Stanisław Lem
Azjatos
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #21 : 2008-08-24, 18:27:40 »

Bo wiecie teoria teorią a nie do końca znamy wszystkie aspekty budowy żarników wysokopręznych, Jak wpływa skład chemiczny gazu, ćisnienie no i temperatura razem. Ale podejrzewam że tą wiedzą producent nie bardzo sie podzieli.

Znamy, znamy nie jest to żadna wiedza tajemna a i ty możesz poznać gdy przeczytasz materiał do którego podałem link.
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #22 : 2008-09-04, 09:38:01 »

... Więc skoro wraz ze wzrostem temperatury (patrz dołączone materiały z linku) rezystancja maleje ...

Coś mi tu nie gra, nie mam czasu na resztę postów z tego wątku, ale zależność jest (chyba jeszcze dobrze pamiętam):

Rt = R0(1+at)

gdzie a jest *dodatnim* współczynnikiem temperaturowym, zatem rezystancja rośnie ze wzrostem temperatury.

-- M.
kozi
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Żagań

Ignoruj
« Odpowiedz #23 : 2008-09-04, 10:42:00 »

ja też mam taką wiedzę [nie popartą żadnym wzorami] że w diodzie maleje a w żarówce rośnie opór wraz ze wzrostem temp

"Był długi i lśniący. Wyglądał jak coś stworzonego przez któregoś z geniuszy metalurgii - jednego z tych małych facetów z Zen, którzy pracują tylko o brzasku i potrafią skuć dwie płytki złożonej stali w coś, co ma ostrze skalpela i siłę uderzenia opętanego seksem nosorożca na prochach..."
Calineczka
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #24 : 2008-09-04, 12:03:21 »

Więc skoro wraz ze wzrostem temperatury (patrz dołączone materiały z linku) rezystancja maleje to tym samym płynie większy prąd.

Hmmmmmm.......Storku, może spróbuj jeszcze raz wyciągnąć wnioski?
http://img510.imageshack.us/img510/8998/wolframtemperaturafu5.jpg
zasilanie żarnika prądem niższym niż znamionowe

http://img510.imageshack.us/img510/wolframtemperaturafu5.jpg/1/w1042.png
zasilanie żarnika prądem niższym niż znamionowe

nie odpowiadam  na PW.
Bocian
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #25 : 2008-09-04, 12:56:16 »

Szczerze to już sam nie wiem Undecided Ja wyczytałem to tak, że po prawej stronie tabelki Rt/R293 jest iloraz rezystancji dla temperatury podanej po lewej względem rezystancji najniższej temperatury w pomiarze. Więc skoro wynik wzrasta wraz ze wzrostem temperatury pomiarowej (w liczniku ułamka mamy temperaturę zimną w mianowniku gorącą, licznik jest stały a skoro wynik rośnie to mianownik musi maleć, mianownik czyli R dla wyższych temperatur)... Ale nie wiem już szczerze sam bo skoro rezystancja malałaby wraz ze wzrostem temperatury to po co byłyby potrzebne układy miękkiego startu... Więc może ktoś źle oznaczył te pomiary albo autor miał co innego na myśli niż to jak opisał te zmienne. A najlepiej niech ktoś po prostu zmierzy miarką żarnik zimny w pokojowej temperaturze i delikatnie taki po kliku sekundach pracy i poda wyniki Wink
pecado
Szef
*

« Odpowiedz #26 : 2008-09-04, 13:15:30 »

Jak może Ci mianownik maleć, skoro jest rezystancją referencyjną (const)? Smiley
Skoro stosunek RT do R293 rośnie, a mianownik jest stały to... Wink

pozdrawiam
pecado

Bocian
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #27 : 2008-09-04, 14:26:47 »

Racja, nie wiedzieć czemu błędnie to odczytałem Roll Eyes Ech się człowiek starzeje Aniołek
gooral
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #28 : 2009-03-24, 22:05:47 »

Hej a ja coś słyszałem że zasilanie żarników mniejszym napięciem niż zalecane skraca ich żywotność  Smiley ile w tym prawdy nie mam pojęcia, nie używam żarówek .

sorki jak sie wyrwalem niedoczytujac do konca, ale serwisuje lampy chirurgiczne i zarowki w nich sa 24v (niemniej jednak zasilane sa 22,4v) ponoc obnizenie napiecia zasilania o 10% zwieksza zywotnosc zarowki o 30% czy jakos tak (bylem na szkoleniu z rok temu moglo mi sie pokielbasic)

piter1984
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #29 : 2009-07-23, 23:48:08 »

No dobra, zgodzę się, że jestem głupi, niższy prąd = samo dobro kosztem światła.
To dlaczego brutusikowi padły akurat po podłączeniu niższego napięcia? Bo - jakby nie było - to jest clue zagadnienia Wink

dlaczego się przepalają ? takie żarówki mogą mieć krótszy czas życia, mogą być jakieś przepięcia (coś gdzieś nie styka), żarówki także nie lubią szybkiego częstego odpalania, mogą być wrażliwe na wstrząsy przy dłuższych żarnikach, jest tego dość sporo, a może po prostu miał pecha, w żarówce przy obniżonym napięciu spada bardzo mocno temperatura barwowa, i żarówka zaczyna emitować podczerwień jak klasyczny grzejnik zamiast światła o "wysokiej" temperaturze barwowej widzialnego dla oka.
Strony: Pierwsza 1 2 +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: