Na początku chciałbym się ze wszystkimi Forumowiczami serdecznie przywitać

A więc witam i przechodzę do sedna mojego problemu, a mianowicie:
Potrzebuję latarki. Planuję jej kupno już ze parę lat, do tej pory męczę się na starej latarce "Patrol" 2xR20, żarówka kryptonowa 0,7A. Latarka jest już w stanie skrajnej nędzy, więc...
Zauważyłem, że często modyfikowane są tutaj latarki Maglite 2D, więc chciałbym wiedzieć, jaki jest koszt materiałów (poza latarką) do prostej modyfikacji takiej latarki. W środku zamiast 2xR20 byłoby 6 akumulatorków R6. Być może mógłbym sobie podtoczyć wewnętrzną stronę tuby, więc może nawet zmieściłoby się 8 aku, ale to nieważne. Napięcie całej baterii akumulatorów to byłoby 3,6V (chyba takie rozwiązanie jest najmądrzejsze, bo 2,4 to za mało, a znowu 4,8 nie ma jak zrobić symetrycznie z 6 aku).
I teraz pytanie, jaką diodę zastosować i jaki sterownik do niej. Potrzebuję w zasadzie dwóch trybów, maksymalnego świecenia i bardzo (bardzo, czyli bardzo, aby się przy tym książkę dało czytać bez wypalenia siatkówek) słabego. Pośredni jakiś też może być. No i jeszcze prosiłbym jakieś linki do poradników, jak się to lutuje, w jaki sposób montować sterownik itd, bom zielony w temacie. A no i oczywiście gdzie to wszystko kupić najtaniej i możliwie szybko i bezproblemowo (boję się zagranicy).
Liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość i pozdrawiam serdecznie

---EDIT---
A może po prostu wykorzystać gotowy moduł diodowy do Maglite? Byłaby możliwość jakiejś bezstratnej (albo prawie bezstratnej) regulacji jasności takiej diody, właśnie za pomocą jakiegoś modułu elektronicznego? (Bo rozumiem, że montowanie trafo w grę nie wchodzi w latarce

) Bez modyfikacji ile taka dioda poświeci na jednym komplecie baterii?
---EDIT2---
Kolejna opcja (najlepsza dla mnie, bo się nie narobię) to kupno gotowej latarki sklepowej/zmodyfikowanej przez kogoś, kto się na tym zna. Mam do rozdysponowania kwotę 130zł. Interesują mnie te przynajmniej 2 tryby oraz długość świecenia. Chodzi o to, żeby w trybie słabego świecenia chodziło mi to cudo ok. 20 godzin. Co w środku, nie interesuje mnie. Ma to być solidne, wytrzymać 20 lat pod namiotami i pod gołym niebem. Najlepsze byłoby zasilanie tradycyjne, bo mam zarówno akumulatory jak i ładowarki do tego i nie muszę się o dodatkowy sprzęt martwić.