trwa ładowanie paska...
2012-05-23, 23:47:27 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w sprawie wyboru/modyfikacji latarki.  (Przeczytany 12089 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Olsterion
Opinii: (0)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

Olsterion

Ignoruj
« : 2008-07-01, 22:43:09 »

Na początku chciałbym się ze wszystkimi Forumowiczami serdecznie przywitać Smiley
A więc witam i przechodzę do sedna mojego problemu, a mianowicie:

Potrzebuję latarki. Planuję jej kupno już ze parę lat, do tej pory męczę się na starej latarce "Patrol" 2xR20, żarówka kryptonowa 0,7A. Latarka jest już w stanie skrajnej nędzy, więc...
Zauważyłem, że często modyfikowane są tutaj latarki Maglite 2D, więc chciałbym wiedzieć, jaki jest koszt materiałów (poza latarką) do prostej modyfikacji takiej latarki. W środku zamiast 2xR20 byłoby 6 akumulatorków R6. Być może mógłbym sobie podtoczyć wewnętrzną stronę tuby, więc może nawet zmieściłoby się 8 aku, ale to nieważne. Napięcie całej baterii akumulatorów to byłoby 3,6V (chyba takie rozwiązanie jest najmądrzejsze, bo 2,4 to za mało, a znowu 4,8 nie ma jak zrobić symetrycznie z 6 aku).
I teraz pytanie, jaką diodę zastosować i jaki sterownik do niej. Potrzebuję w zasadzie dwóch trybów, maksymalnego świecenia i bardzo (bardzo, czyli bardzo, aby się przy tym książkę dało czytać bez wypalenia siatkówek) słabego. Pośredni jakiś też może być. No i jeszcze prosiłbym jakieś linki do poradników, jak się to lutuje, w jaki sposób montować sterownik itd, bom zielony w temacie. A no i oczywiście gdzie to wszystko kupić najtaniej i możliwie szybko i bezproblemowo (boję się zagranicy).

Liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość i pozdrawiam serdecznie Smiley

---EDIT---
A może po prostu wykorzystać gotowy moduł diodowy do Maglite? Byłaby możliwość jakiejś bezstratnej (albo prawie bezstratnej) regulacji jasności takiej diody, właśnie za pomocą jakiegoś modułu elektronicznego? (Bo rozumiem, że montowanie trafo w grę nie wchodzi w latarce Cheesy) Bez modyfikacji ile taka dioda poświeci na jednym komplecie baterii?

---EDIT2---
Kolejna opcja (najlepsza dla mnie, bo się nie narobię) to kupno gotowej latarki sklepowej/zmodyfikowanej przez kogoś, kto się na tym zna. Mam do rozdysponowania kwotę 130zł. Interesują mnie te przynajmniej 2 tryby oraz długość świecenia. Chodzi o to, żeby w trybie słabego świecenia chodziło mi to cudo ok. 20 godzin. Co w środku, nie interesuje mnie. Ma to być solidne, wytrzymać 20 lat pod namiotami i pod gołym niebem. Najlepsze byłoby zasilanie tradycyjne, bo mam zarówno akumulatory jak i ładowarki do tego i nie muszę się o dodatkowy sprzęt martwić.
« Ostatnia zmiana: 2008-07-02, 00:09:57 wysłane przez Olsterion » Zapisane
omyk
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Oxford

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-07-02, 02:02:34 »

Zajrzyj do dzialu modyfikacji latarek i sprawdz watek "maj bejbiz". Od 2dni bawie sie MelMagiem 2D. Regulacja sily swiatla za pomoca potencjometru- bajeczne. Od zera do max.  Na max wytrzyma ok 4-5h ciaglego swiecenia. Slabszym swiatlem- baaardzo dlugo. Poczytaj na ten temat i ewentualnie zglos sie do kolegi, ktory je przerabia (Mel).
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #2 : 2008-07-02, 08:05:46 »

Omyk mnie uprzedził.

Oszczędź sobie stresu i od razu uderzaj do Mel'a. Mam od 6 miesięcy jego Mel'maga i nie mogę
o niej złego słowa powiedzieć Cheesy Jest cudowna - płynna regulacja to jest to Cheesy
Olsterion
Nowy użytkownik
*

Olsterion

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2008-07-02, 17:38:23 »

OK napisałem do niego, teraz pozostaje tylko czekać na pozytywną odpowiedź i cenę, którą mógłbym przełknąć Wink
Bocian
Opinii: (3)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-07-02, 18:37:12 »

Żeby Ci tylko w gardle nie stanęła Wink Mel zdaje się do najtańszych modderów nie należy Grin Ale coby nie mówić dobrą pracę należy cenić Cool
omyk
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Oxford

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2008-07-02, 23:38:14 »

Biedny Mel, tylko co z urlopu wrócił, już go napastują  Cheesy
Co do Jego umiejetnosci i precyzji- warte sa kazdej ceny. Melmag wykonany jest z wielką starannością. Ciesze sie jak dziecko gdy ja odpalam  Cheesy
Jeśli ma to być latarka na 20 lat pod namiotami i chciałbyś zmieścić się w 130 PLN to poszukaj może jakiejś EDC, np cos z Fenixów...?
« Ostatnia zmiana: 2008-07-02, 23:46:30 wysłane przez omyk » Zapisane
Olsterion
Nowy użytkownik
*

Olsterion

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-07-03, 00:48:10 »

@Stork
Fakt, cenić należy, ale też trza się jakiejś przyzwoitości trzymać Wink Nie szukam Maybacha, co najwyżej dobrego, solidnego Opla Astry Cheesy

A te fenixy jakieś takie malutkie są, ja raczej preferowałbym coś na 2xR20 względnie 2xR14... Łatwo po ciemku w namiocie znaleźć no i reflektor większy i czas działania dłuższy...
No ale obleciałoby to: https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_69_71&products_id=195 Dobry wybór? Widzę, że potrafi długo poświecić, czas wystarczający nawet przy przedzieleniu go przez połowę, co wydaje się bardziej prawdopodobną wartością od podawanej przez Szanownego Producenta Smiley No bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że latarka da takie mocne światło przez 2,5h z dwóch paluszków Smiley
W sumie lepszym rozwiązaniem byłby nawet ten model: https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_69_71&products_id=498 ino że nie ma regulacji intensywności świecenia, a ja to muszę mieć. Za to ma regulację skupienia światła, czego w poprzednim modelu brakuje (chyba, że się mylę?).

Może macie jeszcze jakieś inne, sprawdzone typy?
Pozdrawiam.

---EDIT---
Oto, co mi jeszcze wpadło w oko:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2778

A tak wogóle, to czemu wszystkie te latarki to takie pyrtki? Nie ma porządnych, dużych latarek ledowych z rodzaju MagLite? 90% jest zasilane albo paluszkami albo różnymi kosmicznymi ogniwami :/
« Ostatnia zmiana: 2008-07-03, 01:14:30 wysłane przez Olsterion » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-07-03, 01:01:23 »

https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_65&products_id=397

Pomyśl jeszcze o tym, jest to wersja tej, co zalinkowałeś ale z wydajniejszą diodą. Czas pracy na zwykłych paluszkach jest oczywiście krótszy, ten podany przez producenta dotyczy paluszków litowych lub dobrych akumulatorków Ni-MH.

https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_69_71&products_id=498

Ta jest dostępna dopiero od 15-go (w tej chwili przyjmowane są przedpłaty), faktycznie ma regulację skupienia (w przeciwieństwie do poprzedniej) i jest tylko jeden tryb świecenia. Osobiście wyżej cenię kilka poziomów jasności ponad regulacją wiązki światła.

Także na moje ta będzie lepsza. Pomyślałbym jeszcze o L2T v2.0 - dwa tryby, żadnych eksperymentów. Prosta i solidna latarka na długo.
« Ostatnia zmiana: 2008-07-03, 01:03:00 wysłane przez phantom » Zapisane

Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #8 : 2008-07-03, 08:07:53 »

Przepraszam, ale Mel nie życzy sobie 2000 PLN za latarkę !! Więc taka dysputa jest trochę nie na miejscu...
Ceny ma normalne :]
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #9 : 2008-07-03, 13:24:05 »

Jestem już.
Za jedną małą chińską latareczkę dostałem dwa słoiki afrykańskiego miodu Wink

-- M.
Bocian
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2008-07-03, 13:56:41 »

Mel jakbyś wziął MelMaga to pewnie byś (zamiast miodu) z wielbłądem wrócił Wink
Olsterion
Nowy użytkownik
*

Olsterion

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2008-07-03, 21:28:36 »

Sprawa z Melem załatwiona niepozytywnie Sad Niestety nie na moją kieszeń takie cudo (chociaż byłoby fajnie to mieć Wink). W związku z tym podaję swoje typy i proszę uprzejmie o odniesienie się do nich:

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2778 <-- To by mi chyba najbardziej pasowało ze względu na gabaryty... Ale jeden mankament: brak regulacji siły światła. I pytanie: da się to w jakiś prosty sposób zmienić? No i oczywiście, czy nie jest to tania chińszczyzna, która rozwali się po paru dniach?

https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_69_71&products_id=498 <-- Druga opcja i znowu to samo, czyli brak regulacji... Pytanie j.w.

https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_69_71&products_id=335 <-- Trzecia opcja, chyba najlepsza z tych małych pyrtków, ale mam pytanie: low-lvl to wdg. producenta 16 lumenów. Do jakiej klasycznej żarówki można to porównać? 0,3 A, czy mniej, czy więcej? Bo nie bardzo wiem, jak to sobie wyobrazić.

https://www.fenix-store.com/product_info.php?cPath=22_65&products_id=397 <-- Czwarta opcja, fajna ale drooogaaaa :/ Warto dopłacać?

Pozdrawiam i przepraszam, że tak męczę...

---EDIT---
Aaa no właśnie, zapomniałem zupełnie o początkowej mojej myśli: Jak ten MagLite 2D z oryginalną diodą się sprawuje, w sensie jak długo to poświeci i czy będzie świeciło mocniej czy słabiej od oryginalnego kryptona (czy ksenona, już nie pamiętam)?

---@Stork---
No właśnie... Porządny driverek... Czy da się to łatwo wstawić? Ile kosztuje dobry, przede wszystkim sprawny driver?
« Ostatnia zmiana: 2008-07-03, 22:11:33 wysłane przez Olsterion » Zapisane
Bocian
Użytkownik torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2008-07-03, 21:39:59 »

Widzę że ta pierwsza pozycja (może się fajnie prezentować na "porządnym driverku" i emiterze Q5/R2 przy pozostawieniu oryginalnego zasilania). Choć drogo w sumie jak za samą bazę do modyfikacji Undecided Fenixów nie znam więc się nie wypowiem.
« Ostatnia zmiana: 2008-07-03, 21:54:14 wysłane przez Stork » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2008-07-03, 22:26:15 »

Z Fenixów polecam L2T. Solidny, niezawodny model, nie wiem jak się maja te 16lm do żarówki.

Hugsby to trochę kloc na 3 baterie typu C, myślę, że nie powinno być problemów z wciśnięciem tego driverka (oprócz trybów sam możesz wyregulować max moc), podmiana diody na Cree Q5 też powinna pomóc.

yano
Opinii: (10)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: LJA ;-)

zwykły gadżeciarz - amator

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2008-07-04, 07:30:05 »

Posiadam L2T V2.0 - bardzo dobrze wykonana, tryb niski do świecenia na mapę jest aż troszkę za silny, z kolei tryb wysoki dostatecznie oświetla teren w promieniu ok. 20 metrów. Promień główny nie jest zbyt wąski, łagodnie przechodzi w promień wtórny - dzięki zastosowaniu teksturowanego odbłyśnika. Kolor światła w porównaniu z diodami cree Q5 (jak np. w L2D) jest bardziej żółty. Latareczka służyła mi jako edc, ale została wyparta przez Nitecore Defender Infinity. Do głównych zalet L2T V2.0 zaliczyłbym: uniwersalne zasilanie (AA), stosunkowo długi czas działania, jakość wykonania.
O innych latarkach z linków się nie wypowiem, bo ich nie znam Wink
pozdrawiam
yano

pozdrawiam
dziękuję
i do widzenia
yano
Strony: 1 2 3 4 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: