Tak swoja drogą zastanawiam się dlaczego nie ma na rynku w ogóle latarek ledowych zasilanych R14. to jeszcze całkiem niegłupi kompromis pomiędzy wymiarami a pojemnością i dostepnością. jakby się uprzeć spokojnie można zbudować serię latarek 2xR14 o kieszonkowej wielkości 130-140x30mm z głowicami 30-40mm, porównywalnych rozmiarami do Ultrafire C3.
Pod takim pomysłem podpisuje się obiema rękoma, nogami i długopisem w ustach. Krwią również jestem gotów.

Mag z 3xR20 + SSC = to jest to!

Nie robią bo baterie C (R14) są droższe (o aku nie wspominając), bliżej im do pojemnych baterii D i po co się gimnastykować z wymiarami? To kosztuje.
Baterie C są drogie? To jakie są ogniwa CR123A? 1zł do 6zł oraz jakieś 6Wh do jakichś 8Wh*. Czyli w R14 mamy 1Wh za 17gr, a w CR123A za 133gr (około 8 razy drożej). Druga sprawa, że *niektórzy* mogą lubić latarki nieco większe (np. mi bardzo odpowiada rozmiar Maga 3D), ale to już kwestia gustu.
Takie moje rozumowanie.
* Dane mogą odbiegać od rzeczywistych - nie mam dokładnych liczb. Wg. mnie pojemność baterii C to około 5Ah, a CRek około 2,4Ah (
chyba na DX tyle podawali)
I znowu Offtop... Może jakiś osobny wątek?