Poddaje się

, po wczytaniu sie w forum i inne źródła jednak przerosły mnie minusy korzystania z CR123A i podobnych

.
Nikt nie podał sensownego taniego zamiennika dla CR123A dla feniksów , czegoś tak dobrego jak NiMH dla wersji AA.
Do tego to zamieszanie z Voltarzem , aku maja 3.7 i więcej po ładowaniu nawet 4.2V a zwykłe z pudełka jednorazowe 3.0V , po co ?
Feniksy głupieją na aku 3.7 i świeca turbo tylko jak wściekłe .
LiFePO4 które maja poprawne 3.0V bardzo słabo wypadają na wydajność . Czyli też lipa ...
Kolejny zonk to całe straszenie z ogniwami litowymi , nie ładuj tak i siak bo wybuchnie wyleje sie i zapali Ci mieszkanie , zabije Twojego psa i zatruje okolice.
Wiem że przeginam ale przyznajcie że wygody NiMH w tym nie ma.
Mogę taką jednorazową CR123A w p2d nosić jako EDC bo lekka i mała ale nie będę z nich korzystał użytkowo .
Jako robol do lasu i na rower będą jednak najlepsze wersje z AA czyli L1D i i L2D . Odpuszczam sobie te 215 lumenów z P3D kontra 180 z L2D . I odpuszczam te 180 z P2d kontra 120 z L1D .
Nie zamierzam zmieniać trybu na LOW tylko dlatego że przypominam sobie że w środku jest bateria która kosztuje 18 razy mniej niż moja latarka

i sama jedna więcej niż latarki moich znajomych a po zużyciu jej będę musiał kupić następną i zaśmiecę środowisko .
Pisze to z nadzieją że znajdzie sie ktoś kto obroni te ogniwa i nie będę żałował że mam też body P2D .
peace