|
« : 2008-03-31, 15:47:45 » |
|
Zamówiłem w DX latareczkę MTE 1xAA SSC-P4 42180-U . Przyszła, poświeciła minutę może i padła. Na początku myślałem że coś nie styka, więc zacząłem rozbierać. Jak zacząłem to już skończyć nie mogłem i dokonałem pełnej sekcji zwłok. Okazuje się że driver podbija napięcie do ledwie 2V. Pytanie brzmi czy da sie go jakoś reanimować ? Awanturować się w DX ? Czy po prostu zamówić za te 2-3$ i wlutować nowy wielomodowy ? Tylko który, bo na DX często średnic nie podają, a u mnie zmieści się najwyżej 15mm ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2008-03-31, 19:25:41 » |
|
Końcówki diody świecącej ? Ona już dawno wylutowana. Z innego zasilania świeci jak trza. Natomiast co do średnicy drivera to na pewno jet 15mm. Z tym że po namyśle zauważyłem że między nim, a radiatorem jest jeszcze mosiężny pierścień ustalający. Jakby go wyciepać, to 17mm się zmieści, tylko trzeba będzie jakieś zapałki do zachowania dystansu tam powklejać. Tylko zaczynam paranoicznie podejrzewać, że oni mi specjalnie taką zepsutą wysłali, bym musiał nowe zamówienie u nich złożyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2008-03-31, 19:30:34 » |
|
Zemsta  Kup na kaidomain.com. Mają to samo  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2008-03-31, 19:34:57 » |
|
Świecić będzie owszem ale Seul ma na "slugu" plus i jak jest przebicie to driverek puszcza dymek  Warto to sprawdzić ! Zemsta  Kup na kaidomain.com. Mają to samo  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2008-03-31, 20:08:15 » |
|
Z kaidomana też zamówiłem coś na próbę, ale paczka jeszcze nie doszła. Co do dymka, to sprawa jest dziwniejsza, bo kilka razy losowo nagle napięcie (bez obciążenia) z driverka nagle skoczyło do 5v. Czyli chyba nie jest spalony. Ale kij z nim, zamówię wielomodowego następnym razem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2008-03-31, 20:23:29 » |
|
Odpalasz go bez obciążenia ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2008-03-31, 23:31:26 » |
|
Źle robię ? Z obciążeniem dawał 0.83 V. To pomyślałem że może bez obciążenia trochę zipnie, poćwiczy, zrehabilituje się. Cóż, nie jestem elektronikiem ... .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2008-04-01, 08:50:22 » |
|
Niektórych nie można odpalać bez obciążenia bo się po prostu uszkodzą, tym bardziej step-up.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2008-04-02, 00:47:27 » |
|
Czyli driverek mógł się uszkodzić np przez zimny lut ? (...) Tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2008-04-02, 21:40:57 » |
|
Czekam na drivery z DX, a tymczasem przyszła paczuszka od Kaia. W zasadzie to nie dotyczy latarek, ale może i flashoholikom ostrzeżenie się przyda - Kaia kpem ogłaszam żałosnym i geszefciarzem bazarowym. Towar rażąco różni się od opisu. Zamiast "Stainless steel" przyszedł plastikowy z nieudolnie naklejoną stalową blaszką. Miały być drobne prezenty, ale przecie badziewia przyjaciołom nie dam. W związku z tym ogłaszam bojkot Olimpiady, Coca-coli i Adidasa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-04-02, 21:43:18 wysłane przez zmęczon »
|
|
|
|
|
|