trwa ładowanie paska...
2012-05-23, 13:15:40 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź  (Przeczytany 3629 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
ERNI
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2008-03-24, 10:58:18 »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Zanim tu nie dotarłem nawet sobie nie wyobrażałem że temat latarek jest tak rozległy!  Shocked
Żeby wstępnie zapoznać się z technologiami, terminologią i w ogóle o czym tu piszecie poświęciłem ładnych kilka
godzin  Grin  no i teraz tym bardziej wiem że........... nic nie wiem Sad proszę o pomoc!

Założenia
Latarka na 99% w technologi LED.
Chciałbym aby miały 3 tryby:
- jakiś słabiutki ale bardzo oszczędny
- średni taki żeby świecić sobie pod nogi na odległość 5-10m
- i max z mega zasięgiem żeby podziałała chociaż z 30min
W sumie ten ostatni tryb jest dla mnie b. ważny! Wiem że światło z takiej latarki będzie bardzo skupione ale mam
nadzieje że istnieje taka która w opisywanym trybie średnim oświetli też coś na boki (czy będzie okrąg wielkości płyty cd?)
Jeżeli chodzi o wymiary to nie musi być to typowe EDC. Nie chciałbym aby była bardzo długa. Lepiej nie będzie to jakiś grubasek niż "kijak".
Z tego co sie naczytałem do tej pory to skłaniam się w stronę Dereelight DBS jednak może coś trochę większego jest z dużo lepszymi parametrami?
Wydaje mi się że na forum najwięcej pisze się o tego typu (gabarytowo) latarkach. Może dlatego nie potrafię doszukać się czegoś innego???
Pułap cenowy jak ta Deree i miło by było gdyby jej zakup nie sprawiał problemów.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i mam nadzieję że dzięki nim zakupie idealny dla mnie sprzęt.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2008-03-24, 20:43:01 wysłane przez ERNI » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-03-24, 13:19:46 »

Dereelight DBS jest jedną z najmocniejszych LEDowych latarek na rynku.

ERNI
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-03-24, 20:40:38 »

tzn. że nie mam co dalej się zastanawiać? ona ma jedną diodę i jedno ogniwo a przecież można chyba dać np 3 diody i 3 ogniwa? widziałem jakies latarki z 3 diodami czy one nie są mocniejsze?
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2008-03-24, 20:47:38 »

Mocniejsze - owszem. Ale w zasięgu nie mogą nawet skoczyć DBSowi. Powiem tak: nawet o nich nie myśl. Wink

Więcej diód (w mniejszych reflektorkach) - ściana światła na małych odległościach
Jedna dioda (duży reflektor) - zasięg

NaŁoCzA Wink

ERNI
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-03-24, 20:55:59 »

a co z świeceniem tej latarki na bliskie odległości?
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2008-03-24, 21:08:35 »

Możesz to przypłacić chwilową ślepotą. Wink Nie jest to dobre porównanie, ale to tak, jak z żarówką np. 40W i 100W w pokoju (oczywiście wartości nieproporcjonalne, jedynie przykładowe). No, to takie ,,więcej światła w jednym miejscu". Cheesy Ciężko mi coś mądrego napisać. (WOLNE!!!!)

Chodziło o wielodiodową czy DBSa, bo chyba źle zrozumiałem...

NaŁoCzA Wink

ERNI
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-03-24, 21:20:54 »

chodzi mi o to czy jak poświecę sobie pod nogi to oświetli coś dookoła czy tylko jasny mały punkt? chodzi mi o DBSa bo skoro piszesz że ma najlepszy zasięg no to po co mi większa i jeszcze z gorszym zasięgiem Smiley
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-03-24, 21:32:31 »

Oczywiście, że oświetli. Tylko latarki z soczewką asferyczną (a i tak nie zawsze) świecą li tylko punktowo. Nie wiem dokładnie jak i ile będzie widać, ale kilka osób z forum ją miało, tudzież się bawiło, więc poczekaj, aż się wypowiedzą. Chodzi tylko o świecenie pod nogi / przejście w nocy do toalety*?

* Chodzi tylko o przykład Wink

Ja naprawdę mam problemy z kojarzeniem faktów, kiedy jest wolne, szczególnie w tym okresie. Wink Sorry za pomyłkę.

NaŁoCzA Wink

ERNI
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2008-03-24, 21:41:57 »

heheheh spoko Smiley przykład dobry w pewnych warunkach może mieć miejsce Cheesy dzięki za podpowiedzi, aha i skoro szala zwycięstwa przechyla się na stronę DBSa to poproszę jeszcze o wskazówki jak, gdzie i za ile Smiley dzięki!!!!!
Kazik
Mieszkaniec torch.pl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2008-03-24, 21:53:54 »

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,55533.0.html - O masz ci tutaj na forum u nas Smiley

NaŁoCzA Wink

phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2008-03-24, 22:47:18 »

Więc tak, wiele latarek (w tym DBS) ma bardzo przydatną rzecz a mianowicie niskie tryby świecenia. Więc nie oślepniesz od spota. Jako, że przy okazji nie jest to soczewka trochę światła wydostaje się na boki. Zerknij tu:
http://lermite.nerim.net/beamshots/
Wybierz DBS'a i porównaj zdięcia na 'high' i 'low'. Spot jest ciemniejszy, a spilla trochę zostało. W rzeczywistości kontrast jest nieco mniejszy i bez problemu idzie tego używać do świecenia pod nogi.
« Ostatnia zmiana: 2008-03-24, 22:49:12 wysłane przez phantom » Zapisane

Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: