|
« Odpowiedz #15 : 2008-03-14, 20:20:31 » |
|
ależ Pecu ale a propos czego to? Skoków Lionka czy spowolnienia rozładowania widocznego na wszystkich wykresach, przy czym na niektórych bardziej? to była odpowiedź (albo domysły) jedynie nie prosta i szybka - to są domysły: jak to było mierzone osobiście nie wierzę w szybkie piki na wykresie- było coś w pomiarze nie do końca tak, zwłaszcza że jest to na każdym wykresie- a co - tego nie wiem, wyłączenie latary to jedna z opcji Pecu mnie gwiźnie, Pecu mnie gwiźnie, Pecu mnie gwiźnie hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 2008-03-14, 22:24:54 » |
|
Tak, masz to jak w banku. Jeszcze raz i powoli, zdaje się, że dziś mamy autentyczny Piątek, w dodatku znalazłem co-nieco w zamrażalniku i "psuję", ale nie powiem co, bo ustawa o wychowaniu w trzeźwości, a na forum nieletni  Łotewer - mnie piki mało interesują. Są sobie i ich sprawa  Interesuje mnie natomiast taki wyraźny próg na samym zakończeniu ostatniego spadku - nagle akus zaczyna się wolniej rozładowywać. Phantom pisze, że to się bierze z wyłączenia latarki - albo pisze o czymś innym niż ja pytam, albo nie potrafię sobie tego wyobrazić.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 2008-03-14, 22:35:04 » |
|
Masz może jakiś szperacz xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx mld kandeli z aku żelowym? Na nim ładnie widać, o co chodzi. Chyba, że ja też nie zrozumiałem.  PIĄTEK!!!  ale nie powiem co, bo ustawa o wychowaniu w trzeźwości, a na forum nieletni  To zdanie bardzo się gryzie z moim jednym postem w innym wątku, ale ciiiii. 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 2008-03-14, 22:40:03 » |
|
dobra- Dominik zapodał myśl słuszną - wpływ temperatury - im dłużej się ssie z akusa/baterii , tym bardziej się grzeje, a to dla lion czy NiMh ma duże znacznie (zwłaszcza dla baterii). Temp rośnie- chwilowa wydajność też, tak z grubsza idea pokazana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 2008-03-14, 22:43:33 » |
|
Paweł - i ta temperatura nagle objawia się w ostatniej chwili gdy akus jest już prawie wyssany? O tym skąd się biorą piki domyślałem się w pierwszej odpowiedzi, że bezczelnie sobie dodam 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #20 : 2008-03-14, 22:53:17 » |
|
na 11 mierzonych ogniw piki na samym końcu masz prz 2-3, a gdzie indziej nie dziwią Cię piki ? z wyj. Sanyo 2700 NiMh są wszędzie w sumie- nie wiemy jak to był omierzone, a nie wierzę w gwałtowne piki przy zasilaniu, chyba że pomiar odbywał się co np. 5 min- wtedy przez 10 min sporo może się zmienić- a tego nie wiem- jaka była gradacja pomiaru
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #21 : 2008-03-14, 23:00:58 » |
|
Wiesz, może mnie w technikum inaczej uczyli, ale jeśli próg jest pikiem, to czym jest pik? Mam narysować o co mi chodzi? Zadałem proste, ale bardzo techniczne pytanie. Potrzebuję technicznej odpowiedzi, kogoś, kto mierzył (dużo). /edzia poddaję się W załączeniu obrazek z zaznaczonym interesującym mnie obszarem. Widać wyraźnie spowolnienie rozładowywania się aż do odcięcia (lub zakończenia pomiaru). Dla każdej baterii ten próg wygląda inaczej - jedne schodzą gwałtowniej, inne mocno wyhamowują. Pytanie (raz jeszcze) - co to i czym spowodowane? Elektroniką lampki? Biorąc pod uwagę, że podobnie zachowują się alkaliczne, NiMH oraz litówka nic innego nie przychodzi mi do głowy. W zasadzie potrzebuję tylko potwierdzenia lub kontrkoncepcji (z argumentacją). P.S. Piki nie pochodzą tylko od temperatury, zapewniam. 
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-14, 23:12:33 wysłane przez pecado »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #22 : 2008-03-14, 23:12:02 » |
|
Pecado, chodzi ci o 'wypłaszczanie' się wykresu na końcu? Jeśli tak to jest to wg. mnie kwestia sterownika i (przede wszystkim) wychwycenia tego przez przyrządy przed końcem testu. Rzuć okiem na to porównanie. Po zdjęciach jest seria wykresów, na których można zauważyć, że po wyczerpaniu ogniwa pobierany prąd maleje i jest utrzymywany 'moon mode' (jest tam też L1D Q5). W przypadku aku Ni-MH test został przerwany by ich nie zniszczyć, na alkalicznych nie ma to znaczenia. PS. Nie widziałem edycji przed wysłaniem 'wypłaszczenia'.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-14, 23:16:47 wysłane przez phantom »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #23 : 2008-03-14, 23:14:04 » |
|
Si, wyłuszczyłem to w edycji poprzedniego posta. Wypłaszczanie = próg Piki != próg Piki = gwałtowny skok (ciśnienia, ale idę po dolewkę lubrykantów, zaraz złagodnieję) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #24 : 2008-03-14, 23:21:32 » |
|
No to mamy 2:0 na elektronikę póki co 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #25 : 2008-03-14, 23:38:46 » |
|
3:0 teraz ( po obrazku) zrozumiałem, o co Ci chodziło- ja patrzyłem na górne załamania się wykresów- te dolne mnie jako s nie zaciekawiły- wtedy wszystkie zasilania juz umierały ( poniżej pewnego progu już nie mierzę, bo po co- a chyba czasem warto) Raczej elektronika  ale nie poddam się tak łatwo- poszperam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #26 : 2008-03-15, 08:07:36 » |
|
Wiesz, może mnie w technikum inaczej uczyli, ale jeśli próg jest pikiem, to czym jest pik? Mam narysować o co mi chodzi? Zadałem proste, ale bardzo techniczne pytanie. Potrzebuję technicznej odpowiedzi, kogoś, kto mierzył (dużo).
Zauważ, że wszystkie te zmiany w zaznaczonym obszarze maję mniej więcej tę samą wartośc "y", więc jest to zakończenie pomiaru, aby nie rozładować akusa do zera - elektroniką lub człowiekiem, wszystko jedno, ale przy dojściu do pewnego U coś odcinało układ pomiarowy IMHO. -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #27 : 2008-03-15, 10:17:33 » |
|
No chwilę później zauważyłem i jak na razie wychodzi na to, że rozwiązanie było bardzo proste  Tylko jak ktoś na pytanie o próg odpowiada teoriami o piki (przeaczając wcześniejsze hipotezy na ten temat, zresztą  ) to w pewnym momencie można zacząć się irytować  Najważniejsze, że skończyło się szczęśliwie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #28 : 2008-03-15, 10:25:43 » |
|
na inne rejony wykresów patrzyliśmy  mnie tam zgon AA mało obchodzi, bo do niego nie dochodzę , hehe ;P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|