|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2008-03-14, 15:15:26 » |
|
charakterystyka litowego Energizera fantastyczna  wpływ temperatury? Cieszy mnie dobry wynik Eneloopek  Zaskoczył NiMH Sanyo - kurna, tylko litowe były od niej lepsze  Wychodzi na to, że baterie Energizery i akusy Sanyo rządzą i zamiatają. Z ciekawości - z czego może wynikać ten próg wyraźnie zarysowany przy końcówce Energizera e 2 alkaicznego i Sanyo NiMH? Bardzo przydatny test, dzięki mar za cynk! 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-14, 15:17:18 wysłane przez pecado »
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2008-03-14, 15:49:08 » |
|
i akusy Sanyo rządzą i zamiatają.
Według mojej wiedzy to najpojemniejsze obecnie akusy AA. Ich pojemność rzeczywista to zwykle 2,55Ah. Czyli, że 2 takie akusy maja porównywalną ilość energii do jednego 18650 - około/ponad 6Wh. Bardzo przydatny test, dzięki mar za cynk!  I ja również dziękuje pięknie. BTW Kto to napisał, że Sanyo strasznie zeszło na psy?? 
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2008-03-14, 18:02:41 » |
|
Sam jestem ciekaw jakości Enelopek - wczoraj sobie kupiłem na próbę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2008-03-14, 18:11:53 » |
|
.... Czyli, że 2 takie akusy maja porównywalną ilość energii do jednego 18650 - około/ponad 6Wh.
No właśnie. A jeden tyle, co CR123 (jeśli nie więcej). -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2008-03-14, 19:34:37 » |
|
No właśnie. A jeden tyle, co CR123 (jeśli nie więcej).
-- M.
Podług mnie AA górą. Około 3Wh do ~2,2Wh. Biją nawet 14500.
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2008-03-14, 19:44:23 » |
|
ino napięcie nie to, straty przy step-up są, a do małych i silnych światełek ino jednak lion, zresztą gęstość energii w lion jest znacznie większa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2008-03-14, 19:47:11 » |
|
Z ciekawości - z czego może wynikać ten próg wyraźnie zarysowany przy końcówce Energizera e2 alkaicznego i Sanyo NiMH?
Z wyłączenia latarki. Czyli, że 2 takie akusy maja porównywalną ilość energii do jednego 18650 - około/ponad 6Wh.
18650 ma dobre 8Wh. Podług mnie AA górą. Około 3Wh do ~2,2Wh. Biją nawet 14500.
Biją ale tylko w liczbach bo dioda ma napięcie zbliżone do Li-Ion (dużo mniejsze straty na sterowniku przy 14500).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2008-03-14, 19:50:29 » |
|
hehe warto poczytać : http://www.batteryuniversity.com/partone-3.htmtroszkę rozjaśni o chemii, osiągach itd 2i podobny post, ale pomoże chyba Pojemność to nie wszystko, trzeba to jeszcze użyć do czegoś- a na przetwarzaniu energii zawsze się traci, poza tym ogniwo da określony prąd połączony ze spadkiem napięcia (więcej bierzemy, więcej V spada tak jakoś jest) a chemia ogniwa da ileś prądu bezpiecznie , a potem da i więcej ale kosztem pojemności i/lub życia swojego
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-14, 19:54:19 wysłane przez pawelsz »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2008-03-14, 19:51:12 » |
|
Z wyłączenia latarki.
W sensie, że po wyłączeniu latarki nadal trwał pobór prądu?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2008-03-14, 19:52:32 » |
|
No właśnie, że głównie na papierze lepiej te Sanyo wyglądają. A jeszcze gloryfikując liony można dorzucić ich mniejszą mase. A wracając do tematu: te litowe Energizery mają 1,5V/1,6V, tak? Jaka dokładnie chemia tam siedzi? 18650 ma dobre 8Wh.
Jakiś link do takich akusów? W sensie, że po wyłączeniu latarki nadal trwał pobór prądu?
Pytanie wyżej, ale sie wtryniłem, więc powtarzam.
|
|
|
|
|
|
NaŁoCzA  
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2008-03-14, 20:01:16 » |
|
zauważcie, że jeśli w trakcie pomiaru na chwilę wyłączysz latarkę(zdarza się czasem przypadkiem) , to chemia ma trochę czasu na zregenerowanie się, może o to chodzi (w bateriach to normalne zjawisko, ale podobnie dotyka akusów lion itd)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2008-03-14, 20:02:41 » |
|
Jakiś link do takich akusów?
http://www.lighthound.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=1305zauważcie, że jeśli w trakcie pomiaru na chwilę wyłączysz latarkę(zdarza się czasem przypadkiem) , to chemia ma trochę czasu na zregenerowanie się, może o to chodzi
ale a propos czego to? Skoków Lionka czy spowolnienia rozładowania widocznego na wszystkich wykresach, przy czym na niektórych bardziej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2008-03-14, 20:10:01 » |
|
tak i nie ale inaczej Pecu: środowisko pomiarowe jest wrażliwe na minimalne ruszenie latarki i czujnika, chemia zachowuje się różnie- niekoniecznie płasko, jak to mierzył i czym- nie wiemy- zrobił sporo pomiarów, a i driver może być (wbrew pozorom wrażliwy na zmiany napięcia w ogniwie itd - co zresztą wychodzi na niektórych pomiarach) Może mierzył niejako ręcznie- bez miernika z aftomatem, czas odczytu też gra rolę- to są nieznane zmienne. Zauważcie, że dla każdego ogniwa są piki, ino czasem jest ich mało , a czasem dużo i są duże, a czemu- nie wiem. Z moich oberwacji wynika jedynie, że naładowane ogniwo dośc szybko traci napięcie , potem się stabilizuje, a potem szybko spada (nie zależnie od typu ogniwa, jedynie jest to mniej, lub bardziej widoczne)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2008-03-14, 20:13:28 » |
|
pawel.... gwizdnę Ci zaraz... co "tak i nie". Moje pytanie zawierało dwie opcje - przy czym tak naprawdę interesuje mnie tylko jedna  Chyba nie na nią mi odpowiadasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|