|
« Odpowiedz #30 : 2008-03-10, 13:27:29 » |
|
Brak regulacji na jednym li-ionie może być zaleta dla niektórych, powolnie przygasająca latarka nie zaskoczy cie nagłą ciemnością  A jak już ją porównujecie do P3D - wolę brak pamięci w Fenixie bo zawsze mam to co chcę mieć - odkręcona głowica = low, dokręcona = turbo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #31 : 2008-03-17, 19:01:46 » |
|
Dzisiaj przyszła. 3 zdjęcia żeby zdążyć przed mrokiem. W pudełku była latarka, pokrowiec, smycz i gumki.  Idealna latarka AWARYJNA Porównanie wymiarów (NDI, T20-T, VB-16 SSC):  Idealna latarka AWARYJNA  Idealna latarka AWARYJNA Ogólnie to latarka zaskoczyła mnie nieco swoimi wymiarami - jest krótka i cienka (a wchodzi tam długie ogniwo), zaskakująco dobrze leży w dłoni. Jakość powłoki znakomita, gwintów też (chodzą gładko i lekko), ten przy włączniku jest anodyzowany. Cecha rozpoznawcza produktów Olight - reflektor w połowie teksturowany, w połowie gładki jest naprawdę głęboki (dioda znajduje się w okolicy zwężenia głowicy), nie dziwi więc porządny zasięg w testach. Osobiście jeszcze nie świeciłem - DX ma kłopoty z dostawcą 17670 (skąd ja to znam...  ) i przyjdzie mi na nie trochę poczekać. Baterii w formacie CR123A również nie mam i nie używam. I nie zamierzam - w kilku miejscach w Białymstoku ich cena zaczynała się od 18zł/szt. (!!!). Wybaczcie ale nie mają one dla mnie racji bytu, jak mam ściągać z zagranicy to lepiej aku Li-Ion - poświeci dłużej a potem naładować i dalej świecić (koniec kosztów, u mnie się zwraca w miesiąc, najwyżej dwa).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #32 : 2008-03-17, 19:06:32 » |
|
Skubana szybko doszła  ale jak to na aku li-ion poświeci dłużej niż na cerkach ? wg testów na light reviews najdłużej świeci na dwóch cerkach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #33 : 2008-03-17, 19:15:03 » |
|
Tu już mówiłem tak ogólnie o Li-Ion - latarki dobieram pod kątem pracy na 18650 (T20-T kupiłem tylko z ciekawości), wtedy żadna CR-ka nie da nawet zbliżonego czasu pracy (zawsze 20-30% mniej). Jak dużo świecisz to to naprawdę boli (po kieszeni  ).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #34 : 2008-03-17, 20:02:43 » |
|
To fakt, sam chętnie bym przygarną coś na 18650 ze zmyślnym driverkiem  Szkoda że T1 ich nie obsługuje, bo wejść wejdzie po lekkim skrobnięciu tuby od środka w tokarce hehe ale niestety elektronika nie działa poprawnie z jednym li-ionem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #35 : 2008-03-18, 14:51:50 » |
|
Przełamałem się i w salonie Fotojoker kupiłem 2 szt. Sanyo CR123A za 9.90 (pierwszy raz mam CRkę w ręku). I wyszło, że T20-T jest chyba pod Li-Ion robione bo mam grzechotkę! Wrażenia z "jazd testowych" wieczorem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-18, 16:03:13 wysłane przez phantom »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #36 : 2008-03-18, 18:54:47 » |
|
Dzięki Phantom. Czekam z na dalsze wrażenia z zasięgu i fotki. Jak narazie ten model to mój faworyt w tym topicu. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-18, 18:56:19 wysłane przez Tauris »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #37 : 2008-03-18, 21:40:04 » |
|
Bez zdjęć - kilka numerków (luxy). Poziom Lux/1m 1 2620 2 1360 3 623 4 285 5 120 Luksy całkowite (odbite od ściany) - 144,6. (błąd pomiaru +/-10 bo dużo zależało od kąta ułożenia latarki i miernika). Dla porównania (high/całk.): Nowy NDI - 1775/125,0, RaidFire Spear - 15000/182,5. Zasięg bardzo podobny do mojej VB-16 (SSC), wartości lux/1m są niemal identyczne.
UWAGA! Mój miernik zaniża!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #38 : 2008-03-18, 21:46:54 » |
|
ile zaniża ? wiem, że mój w stosunku miernika od Dominika podaje mniej kole 16-18% (mierzone dla różnych diodek i żarników) Samo info zaniża- to mało - z czego to wnioskujesz- z danych producenta, z odniesienia do innych mierników ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #39 : 2008-03-18, 22:19:06 » |
|
Z odniesienia do innych mierników. A głównie do tego uzywanego w testach na light-reviews.com. W przypadku "wspólnych" latarek wartości lux/1m były nawet 40% niższe. Dziwne jest to, że w przypadku omawianego tu Olighta T20-T jest to 50%. Na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że mój ma diodę z żółtym "wypełnieniem", a tamten "srebrną" (wyprodukowaną w Chinach), która podobno daje trochę więcej światła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #40 : 2008-03-18, 22:27:31 » |
|
miernik a miernik to duża różnica- inne barwy itd - teraz przy macaniu 2 na raz to widzę... A mierzyłem diody R2 te pierwotne i te chińskie- jakoś różnic w mocy nie widać, ino te "stare" cieplejsze są. Podobnie mierzyłem 2 takie same duże romiseny- niby ta sama latara, a różnice w świetle spore (właśnie kole 20-30% nawet). Więc warto czasem porównać w jednym czasie na tym samy światełku 2 mierniki- dużo to daje. Różnice w wydajności diody i drivera+szkiełko itd nakładają się i różnie bywa hmm- może Esthan się wypowie- więcej macał ten temat
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-03-18, 22:29:24 wysłane przez pawelsz »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #41 : 2008-03-18, 23:32:47 » |
|
Niby tak, ale przy kilku latarkach (niekoniecznie tandetnych) wynik można jako tako uśrednić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #42 : 2008-03-19, 08:27:18 » |
|
Ja od siebie dodam tyle:
Mar3 powinien zrobić tanie, temperaturowo i mocowo stabilne światełko laboratoryjne i każdy kto ma miernik mógłby na jego podstawie ocenić, jak dalece pomiary odbiegają od konkurencji.
Jednak jest jedno duże ale !
Mierzenie Luxów na 1m jest obarczone fenomenalnie dużym błędem ! Pomiary u siebie robiłem czasem i 10 minut bo trzeba znaleźć czujnikiem takie miejsce, gdzie latarka najmocniej świeci. Pytania jakie mogą się pojawić przy pomiarze: - czy mierzyć 1m od diody do miernika czy 1m od szybki do miernika na przykład. - który moment krzywej utrafiłem. - i czy to już w koncu jest cholerne maksimum
Trzeba by też pomierzyć średnice kopuł czujnika bo mogą mieć one duży wpływ przy tak punktowych pomiarach jak promień latarki. Jednym słowem Lux na 1m to wredna jednostka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #43 : 2008-03-19, 08:48:04 » |
|
.... Jednak jest jedno duże ale !
Mierzenie Luxów na 1m jest obarczone fenomenalnie dużym błędem ! Pomiary u siebie robiłem czasem i 10 minut bo trzeba znaleźć czujnikiem takie miejsce, gdzie latarka najmocniej świeci. Pytania jakie mogą się pojawić przy pomiarze: - czy mierzyć 1m od diody do miernika czy 1m od szybki do miernika na przykład. - który moment krzywej utrafiłem. - i czy to już w koncu jest cholerne maksimum
Trzeba by też pomierzyć średnice kopuł czujnika bo mogą mieć one duży wpływ przy tak punktowych pomiarach jak promień latarki. Jednym słowem Lux na 1m to wredna jednostka.
Robienie dokładnych pomiarów niedokładnym miernikiem jest pozbawione sensu  Dokładne mierniki kosztują fortunę i są wyposażeniem porządnych laboratoriów. To, do czego mamy dostęp, to są mierniki poglądowe, które dają nieco więcej informacji, niż "świeci" i "nie świeci" - wynik pomiaru zależy od zapylenia, stabilnego zasilania, fluktuacji termicznych, gęstości optycznej materiału kopułki i reflektancji samej powierzchni czujnika oraz od miliona jeszcze innych czynników. Na szczęście oko zaczyna widzieć różnice w liczbie luksów dopiero około 20-40 %, więc takie proste luksomierze bardzo dobrze spełnią swoje zadanie. (Przepraszam autora wątku za OT) -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #44 : 2008-03-27, 13:16:45 » |
|
Doszły do mnie w końcu 17670. I tak: jedna pasuje, ale nie zmieniają się tryby (nie wiem czemu), drugie ogniwo ma bardziej uwydatnione wyjścia z PCB (chyba takie same jak w 18650) i nie można go całkowicie "wetknąć" do latarki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|