trwa ładowanie paska...
2012-02-05, 08:28:06 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Idealna latarka AWARYJNA  (Przeczytany 23794 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
Tauris
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« : 2008-03-06, 17:15:20 »

1. Konieczna jest mała i poręczna latarka EDC z łatwością mieszcząca się w kieszeni. Sytuacje awaryjne mają to do siebie, że nigdy nie można przewidzieć kiedy nastąpią więc większe i niewygodne latarki odpadają. To musi być coś dobrego do noszenia w kieszeni na codzień.

2. Ważny dla mnie jest bardzo długi czas działania w trybie low. Laratka ta musi sobie poradzić nawet przez kilkadziesiąt godzin w sytuacji odcięcia od cywilizacji/prądu/baterii.

3. Trzecim koniecznym warunkiem jest bardzo duża ilość światła w trybie high/turbo. Po prostu są takie sytuacje gdy konieczne jest rozświetlenie odległych miejsc i obiektów. Posiadałem różne latarki diodowe ale nie ma nic bardziej denerwującego niż brak możliwości mocniejszego zaświecenia w razie potrzeby.

Analizując powyższe warunki od razu można odrzucić latarki 2xAA bo są za długie (będą wystawać z kieszeni). Odrzucam też 1xAA ze wzgl. na zbyt małą moc oraz 1xCR123A -> za krótkie czasy działania (patrz punkt 2). Wychodzi na to że pozostają tylko wielotrybowe, nieduże latarki 2xCR123A.

Z moich pobieżnych poszukiwań wynika, że najbliższa ideału latarki awaryjnej będzie Fenix P3D Premium Q5. Całkiem nieduża, bardzo jasne turbo (chyba najjaśniejsze w tej klasie) i robiący wrażenie czas w trybie low - aż 65hrs! Czy znajdę coś lepszego? Czy nie będą problemem kręgi światła znane ze starszych modeli Fenixów? No i na jakie odległości widzenia mogę liczyć w trybie turbo?

Bardzo proszę o odpowiedzi na powyższe pytania oraz ewentualnie o propozycje innych modeli lepiej spełniających moje warunki.
marwarf
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #1 : 2008-03-06, 18:00:51 »

Nie skreślałbym  wszędziedostępnego zasilania 1xAA. Jeszcze jej nie mam ale wg opini kolegów posiadaczy fajne EDC

Nitecore Defender Infinity

http://www.torch.pl/forum/index.php/topic,54842.0/highlight,nitecore.html

Tauris
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-03-06, 18:45:14 »

Przeczytałem ten wątek ale raczej to chwyt marketingowy bo fizycznie nie jest możliwe żeby 1xAA miała zbliżone osiągi (jednocześnie czas i moc świecenia) do 2xCR123A.
Mam w domu latarki na paluszki i doceniam ich zalety ale poszukuje obecnie idealnej latarki awaryjnej Smiley Znajdzie się coś lepszego od P3D Q5?
mar3
Kierownik
Opinii: (71)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #3 : 2008-03-06, 20:09:31 »

P3D wydaje się być rozsądnym wyborem, sam mam i używam - zadowolony jestem, bardziej mi pasuje zasilanie z dwóch cerek czy rcr niż 1AA/2AA w latarce EDC, dlaczego ? ano dlatego że tryb high/turbo w latarce 1AA/2AA pożera tyle prądu że ......  Undecided a z dwóch rcr w P3D na  med czy high mam już wystarczającą ilość światła przy niewielkim poborze prądu - elektronika ma z "górki" przy tym zasilaniu po prostu. Wiem wiem zaraz mi się oberwie że na EDC to tylko zasilanie paluszkami które można nabyć na wsi u pani Krysi w "Super Samie"  Aniołek

Popatrz na tą latarkę, też ciekawa - http://www.lightreviews.info/olight_t20/review.html

Ma troszkę większy reflektor, powinno to wpłynąć na zasięg, i dolna jego część jest teksturowana - pewnie ma to wpływ na znane pierścienie  Smiley
Alterego
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Opole

"Lobbystyczne poszukiwanie teorii spisku"

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-03-06, 21:51:17 »

SureFire E1B
5 lumenów i 37 godzin
80 lumenów i 1.3 godziny
na jednej CR123

Jestem OAZĄ SPOKOJU... pierdolonym, kurwa, zajebiście wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora

The pen is mightier than the sword?
The right to free speech and the right to bear arms.

Lepiej się nie odzywać i wydawać się głupim niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.

664588560
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #5 : 2008-03-06, 22:35:36 »

Znajdzie się coś lepszego od P3D Q5?

HDS / Novatac / RaLight z zasilaniem 18650.
Mam HDSa z diodą SSC P4 i tubą 2x CR123, gdzie wchodzi też aku 1x 17670 i nic więcej mi nie trzeba. W trybie low (z oryginalnym Lux III były to 3 lumeny, SSC ma ich circa 2x więcej przy tej samej mocy pobieranej) mam wiele godzin świecenia, w trybie high (oświetla spokojnie 50 m przede mną) wyjdzie, nie wiem, może z godzina, ale wcześniej zadziała zabezpieczenie termiczne i ciut zmniejszy jasność. Między low i high są dwa tryby, a jasność wszystkich możesz sobie dostosować do swoich potrzeb.

-- M.
marshall
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-03-06, 22:56:21 »

mam podobny dylemat (coś zamiast L1D CE), looknij Olight T10 Q5 - http://www.lightreviews.info/olight_t10_2008/review.html

pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« Odpowiedz #7 : 2008-03-06, 22:59:45 »

krótko: poprę Mela; wg mnie napisał wszystko nt Smiley

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
Tauris
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2008-03-07, 03:23:44 »

Nitecore, E1B, Olight T10/T20 są ciekawe ale będą z tego co widzę słabiej świecić od P3D Q5 (215 lumenów) i także krócej na low.

Propozycja Mela ciekawa ale gdzie coś takiego można kupić i za ile? Jakie osiągi liczbowe takiego rozwiązania w lumenach oraz czasach na low? Jakieś konkrety. Ma to płaską regulację?

@marshall ja też używam L1D jako EDC i jestem zadowolony ale jasność 90 lumenów na turbo to stanowczo za mało na niektóre sytuacje (wiem to z doświadczenia). Światełko awaryjne powinno być powyżej 200 lumenów a na low z kilkadziesiąt godzin. Tak sobie założyłem.
« Ostatnia zmiana: 2008-03-07, 03:45:00 wysłane przez Tauris » Zapisane
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #9 : 2008-03-07, 08:24:50 »

Propozycja Mela ciekawa ale gdzie coś takiego można kupić i za ile? Jakie osiągi liczbowe takiego rozwiązania w lumenach oraz czasach na low? Jakieś konkrety. Ma to płaską regulację?

Gdzie kupić: HDS już tylko z drugiej ręki, tuba jeszcze chyba jest w lighthound.com. Novatac znajdziesz w guglach, RaLight ma szansę niedługo być u nas.
Osiągi liczbowe w lumenach: wystarczające. Czas na low - kilkadziesiąt godzin.
Konkrety: znajdziesz w serwisach z opiniami, typu flashlightreview, CPF itp.
Czy ma płaską regulację: następne pytanie proszę  Wink (a może rzeczywiście nie wiesz - mówimy o bardzo górnej półce wśród latarek. Ma płaską regulację i masę innych funkcji rzeczywiście przydatnych, niebędących bajerami, w tym zabezpieczenia przed zbytnim spadkiem napięcia, przegrzaniem).

-- M.
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #10 : 2008-03-07, 08:30:32 »

AA ma "małą moc" ale jest najbardziej dostępną baterią jaką znam ! Czego nie mogę powiedzieć o CR123.

Radzę zmienić kierunek poszukiwań zatem.

Jesli koniecznie CR123 to NovaTac, HDS, SureFire E1L.
wojtek_pl
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2008-03-07, 09:43:39 »

Dokładnie. Novatac 120P lub 85P. Można zaprogramować niski poziom świecenia (starsze HDSy w najniższym trybie świeciły z jednej baterii 45 dni ! Ciurkiem !) co da bardzo długi czas świecenia oraz w razie potrzeby dać czadu pełną mocą.

Pozdrawiam
Wojtek
Lux Perpetua - Światłość Wiekuista
marshall
Użytkownik torch.pl
**

Ignoruj
« Odpowiedz #12 : 2008-03-07, 18:30:54 »

Na kilka sytuacji awaryjnych mi najczęściej pomagał Fenix L1D, a baterie jak się skonczyły mozna było wyjąć z czegokolwiek i na byle jaki ogniwie działał jak trzeba.
Wielkość latarki zasilanej 1AA jest dla mnie akuratna na tyle ze można ją mieć ze sobą i użyć zawsze kiedy akurat jest taka potrzeba.
Jednak jak napisał pecado, 90lumenów to czasem mało.

PS. Wojtek czy przypadkiem w Krężnicy "Yara" nie miales ze sobą 120P ?
wojtek_pl
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Warszawa

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2008-03-07, 19:10:21 »

Tak miałem Smiley I kilka innych latarek również Cheesy

Pozdrawiam
Wojtek
Lux Perpetua - Światłość Wiekuista
Misiakus
Opinii: (2)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Warszawa - prawy, górny róg

Nosiciel i użytkownik kieszeni :)

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2008-03-08, 18:04:21 »

Witaj
A możesz jeszcze sprecyzować ten subiektywny parametr "duża ilość światła w trybie high/turbo" ?
Mam RexLight'a 2.1 i właśnie jestem bardzo zadowolony z bardzo oszczędnego LOWa a przy tym bardzo użytecznego.
Średni zupełnie wystarcza już do łażenia po mokrym lesie w nocy a tryb najmocniejszy używałem tylko do zabawy i przyświecenia w ciemną uliczkę czasem na dalsze odległości bo jak dla mnie to masa światła z latarki na 1AA Smiley
Karmię akusami Eneloop 2000 mAh 1,2V lub litowymi Energizerami L91 na wyjazdach (i jako zapas). Żre też alkaliki jak nie ma nic innego pod ręką.

Litowe akusy 3,7V sprzedałem a na nich to po prostu było diabelstwo jeżeli chodzi o moc - tylko wolę mieć jako EDC zapas czasu świecenia niż podręczny opiekacz do grzanek Wink

Wszystko zależy jak mocno na tym trybie najmocniejszym ma to świecić a to już są bardzo subiektywne potrzeby Smiley
Teraz się nad Nietecore zastanawiam ale ze względu na pancerność raczej a nie moc Smiley

Rex jest dobrze wykończony, budzi zaufanie, tryby są bardzo użyteczne i nawet jak biorę coś mocniejszego i większego to z tą się nie rozstaję. Robi na pełny etat lub jako backupowa latarka.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2008-03-08, 18:11:56 wysłane przez Misiakus » Zapisane

Lumapower M3, P.Tikka XP, LF5XT, Quark AA2 XP-G, Quark MiNi 123 XP-G (wszystkie z ciepłą diodą ), Quark AA tytanowy na neutralnej XP-G, SureFire E2e HA, Photon III, iTP A3 EOS Upgrade
Strony: 1 2 3 ... 5 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: