|
« : 2008-02-23, 18:28:54 » |
|
No właśnie. Co Panowie używają zamiast smyczy dostarczanych razem z latarkami? Mi to dziadostwo ciągle się przeciera o obudowę i szukam pomysłu na jakiś bardziej wytrzymały patent. Liczę na podpowiedzi.
P.S. Jeśli nie ten dział, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
PROSZĘ WYSTAWIAĆ KOMENTARZE PO PRZEPROWADZONYCH TRANSAKCJACH.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2008-02-23, 19:11:29 » |
|
W ogóle?  Rozumiem, że przeciera się ta cienka nitka o krawędź otworu, przez który jest przewleczona?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2008-02-23, 19:27:09 » |
|
Jest dokładnie tak, jak piszesz. Przeciera się badziewie. Używając latarki nie mogę ciągle myśleć, kiedy mi się to w końcu urwie... Dlatego coś na łapie muszę mieć. Zdarzają się sytuacje kiedy muszę szybko puścić latarkę, a nie chcę żeby mi spadała  Myślalem o cienkim paracordzie, ale czy jest taki cienki, i czy bardziej wytrzymały? Chętnie też przeczytam o innych rozwiązaniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2008-02-23, 19:56:58 » |
|
a może coś nietypowego - zawiń na krytycznych krawędziach koszulkę termokurczliwą i zagrzej, tak by obejmowała całość i chroniła linkę. Ino nie wiem czy masz tam dość miejsca, żeby przewlec i koszulkę i nitkę.
Innym wariantem jest sfazowanie wszystkich krawędzi tak by nitka zawijała się na walcu. To jednak dość inwazyjne i powłokę szlag trafia.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam pecadoFanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2008-02-23, 20:19:13 » |
|
Pomysł z koszulką przemyślę. Inwazji wstępnie nie przewiduję. Tymczasem tak sobie myślę, że może zamiast przewlekać przez ten mały otwór, to może po prostu zawiązać na obudowie? Tylko jakiś cienki paracord muszę znaleźć, jeśli w ogóle takie cuś istnieje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2008-02-23, 21:39:41 » |
|
Ja jadę na paracordzie i mam problem z głowy z cienkimi smyczami Do T1 mam standardowy rozmiar a w P3D jakiś cieńszy (trzeba się namęczyć żeby wlazł) i nic się nie przeciera/urywa itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2008-02-23, 21:46:08 » |
|
Ponieważ nie wiem o jaką latarkę chodzi więc obwiązywania dookoła nie proponowałem  Jeśli jednak masz głowicę o większej średnicy to zawiązanie pętli za nią + kilka centymetrów pojedynczej linki + pętla na nadgarstek będą bardzo wygodne, imo. Cienkie paracordy są, większość się takimi staje po wyjęciu rdzenia. Przejrzyj ofertę mich123 na knives (tam ma więcej niż tu) - może znajdziesz jakiś cienki? Jeśli nie to na lighthound.com i tadgear.com mają spory wybór. mar - mówisz o przewlekaniu paracordu przez dziurkę na linkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2008-02-23, 21:49:10 » |
|
mar - mówisz o przewlekaniu paracordu przez dziurkę na linkę?
Tak jest  i to Fenixową dziurkę Harry na pewno chce coś doczepić do Fenixa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2008-02-23, 22:02:36 » |
|
No to muszę powiedzieć, że dorwałeś wyjątkowo cienki paracord albo ekstremalnie pocieniłeś standardowy. Mam w domu paracord 1/8" który jest cienszy od standardowego i chu-chu nie przejdzie przez oczko Fenixa, nawet po wyjęciu rdzenia... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-02-23, 22:05:25 wysłane przez pecado »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2008-02-23, 22:06:38 » |
|
Mich123 mi jakiegoś takiego dał jak kupowałem L2D od niego, ciężko bo ciężko ale włazi w oczko Fenixa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2008-02-23, 22:08:06 » |
|
Prawda. Standardowo Fenix i tylko Fenix. Reszty się boję używać, bo mi szkoda  A więc szukam cienkiego paracordu i czekam na inne propozycje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2008-02-23, 23:45:27 » |
|
ja mam ten cieńszy paracord w l2d, oczywiście od Micha  daje radę ale też sie przeciera tyle że wooolniutko więc ok  dopisane  chciałem tu dać linka do strony Micha123 gdzie były fotki tego cieńszego ale że nie ma ich tam już to dam fotkę mojego fenixa  ps. on ma normalny rdzeń tyle że jest tego mniej 
|
 Odp: Co zamiast oryginalnych smyczy na rękę?
Fenix L2D 06.jpg (162.87 KB, 1288x858 - wyświetlony 337 razy.)
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-02-24, 11:03:25 wysłane przez krupik »
|
|
L2D, X1, D10, Zeberka 
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2008-02-23, 23:50:06 » |
|
No to super, że są dostępne takie średnice 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2008-03-03, 14:29:20 » |
|
Użyj małego metalowego kółeczka przewleczonego przez dziurkę/dziurki w latarce ? Albo weź mały okrągły pilniczek i zaokrąglij krawędzie otworków w latarce. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Wojtek Lux Perpetua - Światłość Wiekuista
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2008-03-04, 08:38:14 » |
|
witam! ja proponuje zylke/stalowke? moj ojciec z racji ze plywa ma komorke powieszona na takim hmmm moze z 8cm dlugosci odcinku sztywnego czegos, ladnie powleczonego, grubosci wlasnie tej czarnej linki od smyczy - fabrycznie ma to zgrzane uszy na koncach - wystarczylo przewlec i za uszy doczepic do smyczy - nie do urwania... - ciagnielismy sie z ojcem za pomoca tej "linki" i patykow przewleczonych przez te uszy i nie peka  - a ojciec tez mial problem z przecierajacym sie odcinkiem w smyczy. rada? wizyta w sklepie wedkarskim  pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|