Witam.
W moje ręce trafiło ostatnio coś takiego:
http://cgi.ebay.com/MX-power-CREEx3-500-Lumens-LED-Flashlight-Rechargabe_W0QQitemZ250214260223QQihZ015QQcategoryZ16037QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262Pierwsze wrażenie: Myślałem, że będzie mocniejsze ; / , po paru chwilach i porównaniu z moim P3D premium 100 zacząłem zmieniać zdanie - trochę to jednak świeci ; ).
Strumień światła: Strumień światła jest mocniej skupiony niż w Fenixie choć nie tak jak w MAGu. Kształt spota nie jest zbyt regularny, co jest skutkiem umieszcenia 3 gładkich reflektorów o niezbyt dużej średnicy, ale szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to w ogóle. Spill jest również bardzo jasny i całkiem szeroki.
Tryby: Sztuk 3 - Hi, Lo i Strobe. Pamięć działająca w niestety trochę denerwujący sposób, mianowicie po wyłączeniu i ponownym włączeniu przechodzi się zawsze do NASTĘPNEGO trybu niż ostatnio wybrany. Na LOW używany jest PWM. Jest to widoczne ale praktyucznie tylko w ruchu - nie jest bardzo uciążliwe.
Wykonanie: Zrobiło na mnie dobre wrażenie. Solidna, aluminiowa konstrukcja, grube ścianki. Anodyzowanie - nie jestem w stanie powiedzieć czy III czy II - trochę inne niż w Fenixie, bardziej szare. Nie próbowałem go zarysowywać, rzucać latarką o ściany itd. Nie zamierzam tego czynić ; ). Gwinty chodzą ciasno ale płynnie - subiektywnie przyjemniej nawet niż w Fenixie. Głowica daje się rozkręcić - wydaje mi się, że z wymianą diód nie powinno być problemu, ale głowy nie dam. Wadą jest plastikowa szybka i reflektor, choć akurat reflektor wydaje się być solidny - wykonany jest z masywnego plastiku - lepszego niż w MAGu.
Ładowarka: Tu jest nieco gorzej. Dołączone w zestawie 4 RCRki tylko częściowo rozładowane, ładowały się ponad 10 godzin!!! Na ładowarce jest napisane że ma 2 tryby ładowania 60mA i 300mA trwające odpowiednio 2,4 i 15 godzin. Za cholerę nie wiem jednak jak ją zmusić do pracy w tym szybszym trybie - żadnego przełącznika tam nie ma!
Czas pracy: Trochę boję się go mierzyć, bo dołączone RCRki są chyba unprotected, a to chyba nienajlepszy pomysł, żeby je wyładowywać do końca. Chyba że się mylę?
Świecenie: Tu najwięcej powie chyba zdjęcie poniżej. Spoty fotografowałem na suficie z odległości około 2m. Bounce test też od sufitu - świeciłem wszytkimi latarkami mniej więcej w to samo miejsce i robiłem fotkę tego co znajdowało się pod tym miejscem na suficie. PArametry ekspozycji i balansu bieli macie na zdjęciu. Jak widać jest jednak spora różnica pomiędzy MX a Fenixem. O Maglicie nie wspominam...
Generalnie fajna latarka i jestem z niej zadowolony.

Porównanie MX Power 500, Fenixa P3D Premium 100 i Maglite 3D 3Watt LED
http://img509.imageshack.us/img509/9572/porownaniekolorkb8.jpg