trwa ładowanie paska...
2012-05-23, 12:24:28 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 ... 6 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Kontroler Flagiusza - możliwość programowania latarki :)  (Przeczytany 21370 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« : 2008-02-14, 23:40:28 »

Dzięki uprzejmości Calineczki (Dziękuje Ci Arku) dostałem do testów driver na bazie AMC z kontrolerem Flagiusza.
Pomimo bomby we wrocku i ewakuacji firmy (było ciekawie- wszystkich wygonili z budynku, ale to skutki pracy koło wykopów przyszłego Hiltona) poczta dostarczyła latareczkę moja ulubioną CRke by Mar3 i mogłem się dzisiaj troszkę pobawić w Jak To Działa, albo Co Może Kontroler Flagiusza Smiley
Start macania był ciekawy- włączenie lampki i jest fajnie - niski tryb Low (czego brakuje w driverach z DX czy kai) , potem trochę zamieszania- o co chodzi w zmianach itd ?
skorzystałem z szybkiego opisu:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=260
i było lepiej
Może nie idealnie, ale trzeba się uczyć nowości Cheesy
Dostałem wersję rozwojową z 3 grupami :
1. 3 tryby mocy o poziomach definiowalnych przez użytkownika
2. Tryby specjalne - jest tego z naście, sporo jest ciekawych i odmiennych od tych znanych z driverów dostępnych z DX czy kai- tryb żarówki z przygasaniem światła jest super, albo mryganie co parę sekund
3. Tryby awaryjne- mamy tu tryb (chyba) medium, potem SOS a potem beacon (lampka mruga mocnym światłem co 10s- oj bateria by starczyła- no nie wiem na ile, ale na baaardzo długo- przydatne jako lokalizator)
i oczywiście setup, który najsłabiej znam na razie Sad
To co mnie urzekło:
* możliwość programowania mocy każdego trybu z grupy 1
* ciekawe i nowatorskie tryby specjalne w grupie 2
* niezłe dopasowanie trybów awaryjnych (ja bym może zostawił ino SOS i beacon...)
* mega szacun - nawet w trybie low lampka nie ma objawu mrugania- znaczy jest Flcker Free )często zdarza się, że w trybie słabej mocy , lampka mruga w sposób drażniący- znaczy światło nie jest stabilne ale wygląda jak przepalona i mrygająca jarzeniówka)
* bardzo prosty sposób przełączania trybów (wystarczy kliknięcie i mamy następny tryb w grupie)
* bardzo fajne przełączanie się pomiędzy grupami- 2 kliknięcia i jesteśmy w następnej grupie (to mi pasuje, bo działa niezależnie od czasu świecenia w danym trybie)
* w każdej grupie jest pamięć ostatniego trybu, czyli jeśli przechodzimy do innej grupu, uruchamiany jest oatatnio używany tryb (i zapamiętany) w danej grupie- jest to nowum, ponieważ w innych driverach po zmianie grupy uruchamiany jest tryb 1y z tej grupy- tutaj możemy mieć przykładowo tryb low 1 1ej grupy i potem np strobo z grupy 2ej- jest to pamiętane, nawet po wyjęciu zasilania itd Smiley
Tryb low jest naprawdę LOW - można wręcz zajrzeć diodzie w jej oczko nie będa oślepionym a to oznacza naprawdę bardzo długi czas działania oraz mozliwość spokojnego uruchomienia lampki w nocy bez ryzyka oślepienia siebie lub innych, tryb idealny do poszukania czegoś koło siebie, lub spojrzenia na mapę bez utraty nocnego widzenia
Co mi mniej pasuje- ale uczę się...
* wejście do setupu przez 3 kliknięcia- trzeba być szybkim i trafić (3 kliki o czasie max do 0.1s i w czasie- tego nie wiem, ale szybko) nie zawsze wychodzi
* programowanie mocy światełka- genialna sprawa- ale w trybach krańcowych (jest do wybory 9 poziomów) jest mrygniecie oznaczające koniec zakresu, przy max low i max high jest to słabo widoczne, może warto dać dłuższy czas, lub np. 2-3 mrygnięcia
* pierdoła w zasadzie lepszy opis co jest w trybie programowania- ale juz wiem,że programuje się kolejno tryby użytkownika ( po kolei) a potem inne funkcje- tutaj ważne, żeby być uważnym ale raczej rzadko się to robi, w sumie bardzo rzadko.

A teraz osłodzę (ale warto i należy) - Driver Mi Bardzo Pasuje- no jest po prostu SUPERRR !!
ps
w planach jest film z trybów specjalnych, ale Arek ma rację, że strobo aparat nie złapie- za szybkie to jest- ale i tak spróbuję w weekend Smiley
ps2
nie wiem kiedy to będzie dostepne "powszechnie"

a tu bardzo fajny opis możliwości i osiągów:
http://flagiusz.republika.pl/flashlight/flashlight_6.html
warto zobaczyć ile low działa w tej wersji- ten czas robi wrażenie
« Ostatnia zmiana: 2008-02-16, 20:16:23 wysłane przez pawelsz » Zapisane
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #1 : 2008-02-18, 20:21:08 »

pomierzyłem światłość vel jasność przy 9ciu trybach dostępnych, jak zwykle pomiar w luxach z 1go metra
1. 3.6
2. 7.5
3. 14.5
4. 30
5. 62
6. 123
7. 243
8. 470
9. 1002
Wyniki pomiarów dopiero umieszczone w kolumnie pokazały mi skok kolejnych poziomów jasności- są ca 2x większe niż poziom mniej, a to oznacza o dobrym i przemyślanym doborze prądu- zasilanie diody zmienia się logarytmicznie, a nie o stałą wartość.
Fajnie
« Ostatnia zmiana: 2008-02-18, 21:18:17 wysłane przez pawelsz » Zapisane
Alterego
Opinii: (1)
Użytkownik torch.pl
**

Miejsce pobytu: Opole

"Lobbystyczne poszukiwanie teorii spisku"

Ignoruj
« Odpowiedz #2 : 2008-02-19, 16:09:13 »

Witam

Podoba mi się taki kontroler.
Czy Flagiusz przewiduje dłuższą serię?
Czy kilka egzemplarzy do testów i użytku własnego?

Pozdrawiam
Tomasz K.

Jestem OAZĄ SPOKOJU... pierdolonym, kurwa, zajebiście wyluzowanym kwiatem na tafli jeziora

The pen is mightier than the sword?
The right to free speech and the right to bear arms.

Lepiej się nie odzywać i wydawać się głupim niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.

664588560
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #3 : 2008-02-19, 16:23:08 »

z tego co wiem, trwają teraz prace nad kompleksowo zrobionym modułem- all-in-one- bez użycia trefnych driverków amc itp - razem z kontrolą prądu. Jeśli to wypali (a raczej tak), to będzie hicior - stabilizacja prądu, minimalne straty prądu (w amc są duże) oraz programowalność (eh regulowane max.1.2A w diodę to jest to).
W zamiarach mają dłuższe serie, ale trudno mówić o czasie kiedy to nastąpi- hobby jest fajne, ale jest jeszcze Rodzina, praca itd Smiley

Zmieniłem diodę w CRce z Cree P4 na Q4, od razu jest jaśniej
tryb minimum ma teraz ok 5luxów z 1m, a tryb max ok 1560 lux/1m
Znaczy wymiana diody i skok jasności aż o 50% Smiley
« Ostatnia zmiana: 2008-02-21, 12:27:51 wysłane przez pawelsz » Zapisane
lennin
Opinii: (6)
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Uć

Zezowate szczęście :]

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2008-03-10, 18:06:40 »

Stwierdzam że obsługa po przeczytaniu instrukcji jest banalna. Naprawdę proste programowaniem, baaaardzo fajny tryb LOW i power off. Brakuje tylko ostrzeżenia o rychłym padzie akusa i nie mamy sie do czego przyczepić. Czy jeszcze można coś wymyślić? Wątpię by coś było wstanie przebić funkcjonalność tego projektu  Shocked
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #5 : 2008-03-10, 18:08:56 »

hehe- jeszcze jest to i owo do zrobienia, ale już jest mniamuśnie Cheesy
Kazik
Opinii: (19)
Mieszkaniec torch.pl

Miejsce pobytu: Wro :)

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2008-03-22, 10:48:37 »

Wiadomo już coś więcej na temat produkcji/sprzedaży etc.? Sie cholera napaliłem. Grin

NaŁoCzA Wink

JohnDoe
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Ignoruj
« Odpowiedz #7 : 2008-03-22, 23:49:55 »

Nie tylko Ty. Z tego co wiem trwają prace nad przygotowaniem produkcji.
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #8 : 2008-04-10, 23:36:11 »

50zł/szt. Huh?

SZOPEN1988
Opinii: (2)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: Przemyśl

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2008-04-11, 07:30:00 »

50 zł   jak za  driverek to troszku dużo  Embarrassed
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #10 : 2008-04-11, 08:07:56 »

50zeta z przesyłką...
Czy dużo- hmm- zależy do czego chce się to używać, jeśli do EDC to cena nie jest taka strasznie znowu duża za programowalny driver o dużej wydajności, ale się przyzwyczailiśmy do tanich driverów z DX/KAI (które działają różnie, lub nie działają czasem).
Na dniach dostanę taki driver, pomierzę i opiszę
Azjatos
Kierownik
*

Miejsce pobytu: Kraków

« Odpowiedz #11 : 2008-04-11, 10:43:09 »

Doskonały driver. Zobaczcie wykres stabilizacji. Tylko 0.1V jest tracone. Miazga.
Możliwość ustawiania trybów, opcje na zamówienie, elementy dobrane na zapas. Szacunek!
50 zł z przesyłką to dużo? Ręce opadają. Zastanawialiscie sie nad tym ile godzin trzeba posiedzieć nad takim projektem?
Ile trzeba wiedzy żeby coś takiego zrobić?

Szacunek dla Arka i Flagiusza Wink
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #12 : 2008-04-11, 12:41:55 »

Na dniach zrobię testy wersji finalnej, jak dla mnie driver jest bardzo prosty w używaniu, bardzo intuicyjny (bardziej niż novatac) i jednocześnie wydajny, idealny do EDC zwłaszcza w koszulce zrobionej przez Mar3 Smiley
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #13 : 2008-04-11, 12:50:28 »

Jaki jest przedział napięć na wejściu?

-- M.
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #14 : 2008-04-11, 13:05:28 »

jest informacja na światełkach- mają zrobić porządny opis ze specyfikacją, ale (z tego co wiem) driver był projektowany do zasilania z lion ew. z 3xAA czyli lepiej założyć, że będzie pracować do ok 4.5V (tyle ile 3 baterie AA)
Strony: 1 2 3 ... 6 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: