|
« : 2008-01-16, 22:48:04 » |
|
Witam Pojawiła sie nowość w postaci Dereelight-DBS V2 z diodą Cree XR-E R2. Kosztuje 5$ więcej niż model poprzedni na Q5 i ma wykończenie czarną anodyzacją HAIII. Ilość narazie ograniczona i zostało jeszcze 30szt. Chyba sie na taką skuszę. Ktos cos już zamawiał od Alana? Ile bierze za wysyłkę do Polski i jak długo to trwa?
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2008-01-16, 23:04:40 » |
|
Wysyłka darmowa, EMS. Do mnie EMS-y z różnych źródeł idą około tygodnia.
Ograniczona ilość dotyczy R2, sam DBS v2 czarny jest i będzie nawet z Q5, ma inny przełącznik i krótszą głowicę (2SM już nie wchodzi).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-01-16, 23:07:01 wysłane przez phantom »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2008-01-16, 23:08:48 » |
|
Tak limit dotyczy R2. Ale mi właśnie chodzi o R2 bo chciałbym zobaczyć tą diode w akcji 
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2008-01-16, 23:22:08 » |
|
Różnica to 10%, czyli jeszcze niezauważalna. Jako, że ma jeszcze wyższe Vf niż Q5 to wymaga więcej watów. Czas pracy skróci się z 59min. na Q5, do max 50. Jak dla mnie nie warto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2008-01-17, 00:19:39 » |
|
275lm z jednej diody przy 1A w tej chwili tego nie oferuje żadna inna dioda! I myslę że ta dioda porządzi w tym roku jak Q5 w ubiegłym. Zapewne na jesieni będzie już sporo produktów wydajnie ją wykorzystujących. No chyba że R2 to taki teścik przed wypuszczeniem czegoś jescze mocniejszego bo w sumie jest ona nie dostepna u producenta w normalnej sprzedaży.
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2008-01-17, 00:36:16 » |
|
Proszę nie popadać w gorączkę mocy.
To że coś daje 275lm nie znaczy że jest de best - choćby dlatego, że nie przeszło testu czasu czyli nie wiadomo czy w pewnym momencie (po 30h na przykład) nie mówi dobranoc.
Inna sprawa, nie wydaje się to dziwne, że "Superbin" R2 nie jest dostępny w normalnej sprzedaży ? Bo mi tak i spodziewam się drugiego dna w tej sprawie.
Zatem proszę nie popadać w gorączkę mocy i zachować umiar. Nie ważne jak kto tego chce to różnica między 240 a 270 lumenami jest niska/znikoma - i wynika to z fizyki, której nie da się przeskoczyć.
Dla przypomnienia: Natężenie światła w punkcie x jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości źródła światłą od tego punktu, więc można przyjąć, że latarka musi być 4 razy mocniejsza aby świecić raz dalej.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-01-17, 00:41:32 wysłane przez Esthan »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2008-01-17, 01:25:38 » |
|
Dla mnie warto. Nie chodzi tu tylko o lumeny, ale o barwe światła. R2 ma bardziej ciepłą. W terenie bedzie roznica. 5-10 minut w czasie pracy na niekorzysć R2 jest do przyjecia. Czyli co ...latareczki wychodzace na R2 są bee tak ? http://www.cpfmarketplace.com/mp/showthread.php?p=2109733#post2109733Nie sądze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2008-01-17, 07:40:26 » |
|
Mam kilka R2 i nie ma się czym zachwycać. Są tylko ciut jaśniejsze od Q5 i widać to wyłącznie na przyrządach. Oko nie odróżni tej różnicy jasności, wyglądają raczej na lepsze egzemplarze Q5. Co do barwy - przecież zależy ona od oznaczenia koloru, a nie od binu jasności  Czy latareczki z R2 są be? Nie, nie są. Muszą się pojawić, bo jak są diody R2, to mało kto kupi Q5, choć moim zdaniem warto, bo wtedy zwykle te "stare" modele z Q5 można kupić taniej. -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2008-01-17, 07:45:58 » |
|
275lm z jednej diody przy 1A w tej chwili tego nie oferuje żadna inna dioda! I myslę że ta dioda porządzi w tym roku jak Q5 w ubiegłym. Zapewne na jesieni będzie już sporo produktów wydajnie ją wykorzystujących. No chyba że R2 to taki teścik przed wypuszczeniem czegoś jescze mocniejszego bo w sumie jest ona nie dostepna u producenta w normalnej sprzedaży.
Wiesz, można wyciągnąć więcej lumenów, ale to nie o to chodzi. Po co mi dioda, która podziała kilka godzin? Degradacja następuje bardzo szybko, a w małych latarkach nie ma szans do skuteczne chłodzenie, więc coś trzeba poświęcić. A co będzie na jesieni, to zobaczymy jesienią. -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2008-01-17, 09:20:23 » |
|
Nie sądze żeby tak duża firma wypuszczała cos do sprzedaży, mrukjąc to swoja nazwa i nie przeprowadziła wcześniej testów na wygrzanie i przesterwoanie tej diody. Napewno nie bedzie tak że zywotność tej diody to 30h czy nawet 300h. Bo z pewnością została laboratoryjnie przetesowana i wygrzana. Gdzie jest drugie i jak bedzie naprawde? Czas pokaze i wtedy bedzie mozna w tym miejscu napisac kto z nas miał rację. A gorączka mocy była, jest i bedzie. Przynajmniej wśrod nas, flashoholiców.
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2008-01-17, 09:40:56 » |
|
Zauważ, że producent podaje wszystkie parametry, w tym żywotność, w odniesieniu do 350 mA, podczas gdy pojawiają się sugestie sterowania jej prądem 1000 mA, aby uzyskać 275 lm, dlatego do takiego zapału podchodzę z duuużym dystansem, a moje latareczki na sprzedaż są sterowane *maksymalnie* 950 mA na sporym radiatorze. Naprawdę warto pamiętać, że mała latarka nie zapewni dobrych warunków diodzie. HDS na przykład ma zabezpieczenie termiczne, aby uniknąć tego problemu.
-- M.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2008-01-17, 09:56:43 wysłane przez Mel »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2008-01-17, 09:42:20 » |
|
Jak chcesz citrofan - dla mnie wyglada to tak, ze wywalasz kasę i czas na coś ledwie 2-3% lepszego od poprzednika.
Twoje pieniądze, Twój wybór - ja tylko ostrzec przed gorączką chciałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2008-01-17, 09:50:08 » |
|
Skoro producent podaje że max prąd dla diody 1A to znaczy że tyle musi wytrzymać (sprawa chłodzenia to osobna kwestia i nie neguje tego) Zawsze jest tak zwana tolerancja! Np. Jezeli kupisz opony na których producent gwarantuję że można jeździc do prędkości 210km/h tzn. że opona musi wytrzymac sporo wiecej niż ta prędkośc. To tak jakbyś kupił takie opony i jeździł z maksymalna dopuszczona dla nich predkościa po sniegu i narzekał że sie nie da a producent zagwarantował. Nie bądź smieszny! To samo tyczy sie diody. W skrajnych warunkach np przy chłodzeniu ciekłym azotem pewnie wytrzyma sporo wiecej niż 1A. Ale przy 1A i odprowadzeniu ilości ciepła jaką podaje producent w specyfikacji przy konkretnych wartościach prądu MUSI DZIAŁAĆ! Jak to uzyskać w małych latarkach czy innych przedmiotach to juz jest osobna kwestia.
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2008-01-17, 09:53:18 » |
|
Jak chcesz citrofan - dla mnie wyglada to tak, ze wywalasz kasę i czas na coś ledwie 2-3% lepszego od poprzednika.
Twoje pieniądze, Twój wybór - ja tylko ostrzec przed gorączką chciałem.
Tak i weź pod uwagę że dopłacasz tylko 4%! Bo taka jest róznica miedzy DBS V2 na Q5 a R2. Więc co sie nie opłaca i o jakim wywalaniu kasy mówisz? Twoim zdaniem DBS V2 nie jest wart 125$ czy nie warto dopłacac 5$ za diode R2?
|
|
|
|
|
|
Light Up the Darkness
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2008-01-17, 09:55:35 » |
|
Skoro producent podaje że max prąd dla diody 1A to znaczy że tyle musi wytrzymać (sprawa chłodzenia to osobna kwestia i nie neguje tego) Zawsze jest tak zwana tolerancja! Np. Jezeli kupisz opony na których producent gwarantuję że można jeździc do prędkości 210km/h tzn. że opona musi wytrzymac sporo wiecej niż ta prędkośc. To tak jakbyś kupił takie opony i jeździł z maksymalna dopuszczona dla nich predkościa po sniegu i narzekał że sie nie da a producent zagwarantował. Nie bądź smieszny! To samo tyczy sie diody. W skrajnych warunkach np przy chłodzeniu ciekłym azotem pewnie wytrzyma sporo wiecej niż 1A. Ale przy 1A i odprowadzeniu ilości ciepła jaką podaje producent w specyfikacji przy konkretnych wartościach prądu MUSI DZIAŁAĆ! Jak to uzyskać w małych latarkach czy innych przedmiotach to juz jest osobna kwestia.
Ciotrofan, nie zarzucaj nikomu śmieszności. Zauważ też znaczne różnice konstrukcyjne i funkcjonalne między oponą i diodą, które sprawiają, że twoje porównanie jest mocno nietrafione. Jeśli masz tak głębokie przekonanie o swojej słuszności, to działaj i podejmuj decyzje na jego podstawie. Ja ci swój pogląd wyłożyłem, jest on oparty na doświadczeniu, nie teorii. -- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|