trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 22:17:26 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Wybor latarki - prosze o sugestie :) (uwaga dlugie)  (Przeczytany 15120 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przeglądają ten wątek.
nicco
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Władysławowo

Ignoruj
« : 2007-11-13, 08:58:13 »

witam!
wiem ze wielokrotnie problem walkowany byl przez wielu uzytkownikow zarowno tego jak i innych forow i wciaz wraca jak bumerang... przeanalizowalem wiele opcji zarowno z torch.pl jak i candelpower - wciaz nie moge znalesc mojego swietego grala... wiec moze pokolei - kilka rzeczy by ulatwic sugestie Smiley

1) na latarke przeznaczam kwote do okolo 400zl (+/-) z tym ze nie bede sie upieral przy wydaniu maximum kwoty

2) latarka musi byc wmiare mala - max dlugosc 18650 - bez przesadnie wielkich glowic i agresywnych ksztaltow - ma byc do noszenia codziennego - niekoniecznie w kieszeni - ale zeby dalo sie ja upchac do kieszeni/kurtki/poucha etc...

3) zasilanie... tu mam wielki dylemat... albo AA(dobrze zeby lapala litowe 1,5v/oraz aku 1,2v) albo 18650 - cr123/cr2 odpada

4) waham sie pomiedzy modularna budowa - a miniaturyzacja...
z jednej str mozna by kupic cos co akceptuje 18650, moduly D26 - ewentualnie jest kompatybilne z SF (bodajrze leef body)
z drugiej - w oko wpadly mi min. fenix l1t v2,0

5) anodyzacja - dobrze zeby byla HA III - choc ciezkiego zycia latarka miec nie bedzie - ale lubie jak cos sie trzyma na "lata" Smiley

6) nie potrzebuje 20 trybow, strobo, sos etc - wskazane low/high - ale 1 tryb tez akceptuje

7) dioda/zarnik? - jesli modularna budowa to bede mogl zmieniac - jesli stala - to raczej dioda - preferowany bialy zimny tint - nie przepadam za zoltymi odcieniami (a chyba rebel 80 w l1t v2,0 ma zolty? poprawcie jesli sie myle)

Cool czas swiecenia - im dluzej tym lepiej - jesli AA - dobrze zeby te 2h pociagnela na high do 50% - potem moze leciec "na cyce" do zera

9) charakterystyka - oby plaska - wzglednie minimalnie schodkowa - nie przeszkadza mi spadek od 50% do 0% w 10min

10) jasnosc - maxymalna - ot ten nitecore ze swoimi parametrami 190lm /2h to dla mnie swienty gral... szkoda ze to preordery :/ - preferuje trower z sporym spillem - floody odpadaja - zasieg 50m musi miec - wskazane wiecej

11) wlacznik - koniecznie klik - obojetnie czy revers/fwd - byle nie jakies przekrentasy

jak widac wiem czego szukam - ale nie moge tego znalesc...

rozwazalem:
- fenix l1t v2,0 (szkoda ze nie rebel 100 - i chyba zolty tint to to ma :/)
- surefire 6p - modularna budowa - nie lyka 18650 :/ - zarniki slabo daja - wolalbym modul led ewentualnie w granicach 200lm np malkoof
- surefire l1 - calkiem niezla latareczka, mala z duzym "trzasnieciem" - ale niemodularna budowa, cr123, boje sie rozczarowania (malo beamshotow terenowych etc - w prownaniu z innymi produktami)
- tiablo a8/9 / lumapower mrv itp - odpadaja ze wzgledu na zbyt duza glowice - z duzych to mam maga 3d
- z modularnych to huntlight/rozwiercone surefire 6p/ ew jakies podrobki hunta z dx

zadko cos kupuje i chcialbym raz w zyciu miec cos markowego i porzadnego... co starczy mi na jakis czas powodujac za kazdym razem szczfany usmiech na twarzy Tongue - a niestety latwo wtopic kase, a mnie na eksperymenty nie stac Sad - mam nadzieje ze z wasza pomoca znajdziemy mego sw grala Smiley

pozdrawiam.
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #1 : 2007-11-13, 09:06:07 »

jeśli chciałbyś za jakiś czas coś zmienić, to rozważ latarkę z budową modułową z możliwością zmiany żarnika/modułu led.
Zasilanie nie zmienia się tak bardzo, jak LEDy i żarniki- jak masz budowę modułową, to prosta zmiana modułu "odmładza" latarkę.
Ino one raczej nie są kieszonkowe- co najwyżej na pasek, albo do kurtki
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #2 : 2007-11-13, 09:07:16 »

A latarka zasilana akumulatorkiem RCR123 ?

Gdyby Cię to interesowało to możesz zaryzykować zakup latarki:
SureFire E1e oraz głowicy LED do niej.

Masz wtedy możliwość:
- Uzyskania ładowalnej latarki żarówkowej - z żarówkami Lumens Factory
- Uzyskania ładowalnej jednotrybowej latarki LED - z modułem KL1
- Uzyskania ładowalnej dwutrybowej latarki LED - po zaopatrzeniu się w przełacznik McClick

Możesz też zdecydować się na zakup NovaTac 85
- wesja zwykła
- wersja taktyczna
- wersja programowalna
każda z nich jest po 110USD i wydaje mi się, że możesz ją sobie sprowadzić z USA mieszcząc
się w 400PLN. Masz wtedy 4 tryby, w pełni płaska regulację, pełne zabezpieczenie termiczne itp.
Dokupisz uniwersalną ładowarkę (18650,17670,123 itp) i 2 ogniwa R123 od AW na CPF i w wolnej
chwili holster concealco i masz latarkę na lata.

Ja osobiście korzystam od sierpnia  z NovaTac 120P w powyższej konfiguracji i jestem z niej
bardzo zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 2007-11-13, 09:43:10 wysłane przez Esthan » Zapisane
style7
Opinii: (0)
Świeża krew
*

Miejsce pobytu: zgorzelec

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2007-11-13, 10:32:13 »

Ten -> McClick- co to za wynalazek?
Do E2E +KL1 też możnza zastosować?
I gdzie to kupić?
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #4 : 2007-11-13, 10:41:12 »

Mogłem pomylić nazwy lekko ale chodzi o to tutaj:
http://theledguy.chainreactionweb.com/product_info.php?products_id=962

Wydaje mi się że pracował z głowicą KL1.
nicco
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #5 : 2007-11-13, 11:13:54 »

dzieki za zainteresowanie!
czy wsrod czytajacych jest moze jakis posiadacz fenixa l1t v2,0? - interesuje mnie opinia i ewentualnie porownanie z innymi produktami.
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #6 : 2007-11-13, 11:16:37 »

Miałem przez chwilę L2T V2 w ręce i dodam od siebie, że przełącznik to poezja.

Powinni go zainstalować z serii P.

Ma jednak jedną wadozaletę:
wada: wystaje poza korpus
zaleta: wystaje poza korpus
 Wink

Także na tyłku latarki raczej nie postawisz.

Wadą serii T jest zmiana trybów - nie cierpię tego skręcania. Jednak w porównaniu do
serii P uważam że T ma odpowiednią ilość całkiem dobrze dobranych trybów i to skręcanie
mogę przeboleć* P3D jest fajne, ale przeklikiwanie się przez SOS i inne mnie irytuje.

* Pierwsze co bym zrobił po zakupie L1T V2 to przyklejenie jakiegoś chwytu gumowego
do głowicy i korpusu aby móc jedną ręką zmieniać tryby.
« Ostatnia zmiana: 2007-11-13, 11:19:31 wysłane przez Esthan » Zapisane
pecado
Szef
Opinii: (10)
*

Miejsce pobytu: Gdańsk

« Odpowiedz #7 : 2007-11-13, 11:30:06 »

Ej tam nie narzekaj, v.2.0 ma już moletowania co wydatnie ułatwia zmianę trybów kręceniem.
Było gorzej Wink

pozdrawiam
pecado

Fanklub Taktycznej Rusałki |##| "Allways lead, don't follow" (M. Szczerbiak)
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #8 : 2007-11-13, 11:33:55 »

To "moletowanie" IMO poprawia tylko optykę. Takie same jest w P3D i ręce
się ślizgają po tym niestety. Wczoraj próbowałem tak obslugiwać P3D suchymi
morkymi od śniegu a potem śliny psa rękami. Doklejenie szerokiego gumowego
pierścienia powinno pomóc.

Także to nadal nie to. Ale uczą się Cheesy
nicco
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2007-11-13, 11:45:51 »

ok - czyli l1t v2,0 mozna przyjac ze jest funkcjonalna - mala - ma 2 tryby - swieci do 2h godzin na high. - trybami nie bede wahlowal wiec wrazie co to i tak 2ga reka pomoge - a glownie na high. powiedzcie mi prosze jak swieci ten rebel 80? jak wyglada beam? duzo artefaktow, saturnow etc? jak z trowem i spilem? wogole rebel 80 ma charakterystyke jak cree q2 (tak wyczytalem na cfp)?

gdybyscie mieli przyrownac l1t v2,0 do innego swiatelka - ktore pobije - a od ktorych jest gorsza. chodzi  mi o takie info jak zasieg w przyblizeniu - wielkosc hot spota i spilla (czy mocno sie hotspot rozrzerza czy raczej waski jest?)

wybaczcie ze tak haotycznie - ale w pracy siedze...
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
*

« Odpowiedz #10 : 2007-11-13, 11:55:43 »

To jak zachowa się mocny silnik zależy od tego do czego go wsadzisz.

Wsadzony do traktora pomoże dobrze zaorać pole ale szybko nie pojedziesz
Wsadzony do samochodeu pozwoli szybko pojechać ale pola nie zaorasz.

Tak samo jest z diodami, zdrowa część sukcesu w wyglądzie promienia to
użyty reflektor/optyka/kolimator itp. Rodzaj/bin diody ma mniej do gadania.

Przykładem może być Stremlight ProPoly 4AA który z Luxeona I wyciska zasięg
porównywalny z niejednym światełkiem na CREE.

P.S.
Za dużo nieprecyzyjnych pytań na raz.
« Ostatnia zmiana: 2007-11-13, 11:59:25 wysłane przez Esthan » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #11 : 2007-11-13, 13:46:52 »

Skoro grzebałeś na CPF-ie to pewnie trafiłeś na to i na to. Dokładniej porównać się chyba nie da.

Tonio
Kierownik
Opinii: (26)
*

« Odpowiedz #12 : 2007-11-13, 16:42:14 »

1) na latarke przeznaczam kwote do okolo 400zl (+/-) z tym ze nie bede sie upieral przy wydaniu maximum kwoty

2) latarka musi byc wmiare mala - max dlugosc 18650 - bez przesadnie wielkich glowic i agresywnych ksztaltow - ma byc do noszenia codziennego - niekoniecznie w kieszeni - ale zeby dalo sie ja upchac do kieszeni/kurtki/poucha etc...

3) zasilanie... tu mam wielki dylemat... albo AA(dobrze zeby lapala litowe 1,5v/oraz aku 1,2v) albo 18650 - cr123/cr2 odpada

Witaj,

to ja Ci zaproponuję za te pieniążki parę latarek.

18650:
1. Deree Cl1H V3 2SD, pamięć,bardzo zgrabna, mocna, pięknie wykonana i łatwo upgredowalna(moduł w standarcie SF), moja ulubiona latareczka Smiley
2. Lumapower M1-R, troche większa i sporo droższa ,tryb low niestety na rezystorze, ale piękne światło z Rebelka i super wykonana. jest też wersja na Q5 ale będzie ich jak na lekarstwo.

w obu latarkach dostępne odbłyśniki gładkie i texturowane.

1xAA
1.Fenix L2D CE REBEL 0100+ przedłużka na 1AA niestety brak pamięci, ale pięknie świeci (rebel)
2.Rexlight 2.1  pięknie wykonana, trzy użyteczne programy, pamięć
3.NiteCore Defender  CreeQ5 , opiszę jak dostanę, zapowiedzi są bardzo obiecujące ( 180lm, płynna reg mocy i pamięć)

Gdybym miał dziś do dyspozycji ok.400zet to nabyłbym Deree oraz Nitecore Defendera. i rozterki miałbym z głowy. przy dzisiejszym kursie $ zostaje Ci jeszcze 80gr reszty Smiley
« Ostatnia zmiana: 2007-11-14, 00:37:13 wysłane przez Tonio » Zapisane
phantom
Opinii: (28)
Mieszkaniec torch.pl

Ledoholik

Ignoruj
« Odpowiedz #13 : 2007-11-13, 17:30:21 »

4) waham sie pomiedzy modularna budowa - a miniaturyzacja...
z jednej str mozna by kupic cos co akceptuje 18650, moduly D26 - ewentualnie jest kompatybilne z SF (bodajrze leef body)
z drugiej - w oko wpadly mi min. fenix l1t v2,0
Posłuchaj Tonia. Za te pieniądze i wilk syty, i owca cała.

PS. Nawet nie wiedziałem, że wielotrybowe Fenixy nie mają pamięci. Wstyd.

nicco
Nowy użytkownik
*

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2007-11-14, 01:11:57 »

1xAA
1.Fenix L2D CE REBEL 0100+ przedłużka na 1AA niestety brak pamięci, ale pięknie świeci (rebel)

witaj!
troszke poczytalem o l1t v2,0 / l2t v2,0 - nie potrzebuje strobo i wielu trybow - dlatego wzialbym glowice od seri "t" - low/high mi wystarczy. powiedz mi czy glowica l2t v2,0 bedzie pasowac do body l1t v2,0 - czy musze nabyc body l1d ?

po drugie - na jakim trybie startuje l1t v2,0 ? - bo rozumiem ze przekrecam glowice w np prawo i mam high - odkrecam w lewo mam low. czyli jak zostawie np zakrecona to startuje na ustawionym trybie?

po 3 - z linkow zapodanych przez phantom'a - wynika ze glowica r100 swieci na aku 2650mah do 50% - 2h27min - a glowica r80 2h47min - wiec roznica nieduza - a na kozysc jasnosci odczuwalna z jendego aa. - czy potwierdzasz roznice jasnosci glowicy r100 na 1aa - w stos do glowicy r80?

pozdr
Strony: 1 2 3 » Ostatnia +   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: