|
« : 2007-11-03, 19:54:29 » |
|
Czy ładowarka do na przykład Noki, to jest kompletna ładowarka do LiIonów, czy staje się taką ładowarką dopiero po wetknięciu do dziurki w telefonie? Czy w telefonie jest jakiś układ, który pilnuje ładowania?
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-11-03, 19:56:55 » |
|
Czy ładowarka do na przykład Noki, to jest kompletna ładowarka do LiIonów, czy staje się taką ładowarką dopiero po wetknięciu do dziurki w telefonie? Czy w telefonie jest jakiś układ, który pilnuje ładowania?
-- M.
W komórce przechodzi jeszcze przez układ stabilizacji i czujniki (bezpieczeństwo etc.)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-11-03, 20:00:13 » |
|
W obudowie aku jest elektronika która w odpowiednim momencie kończy ładowanie, co ciekawe z moich pomiarów wynika że odcina przy napięciu które "zabija" liony (4,35 V - zależy od firmy też )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-11-03, 20:10:28 » |
|
W komórce przechodzi jeszcze przez układ stabilizacji i czujniki (bezpieczeństwo etc.)
A w którym miejscu jest układ pilnujący cyklu ładowania potrzebnego LiIonom: CC, a później CV (4,2V)?
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-11-03, 20:15:20 » |
|
W moim D750i jak zmieniałem obudowe był przy samych stykach do baterii obok aparatu. A te układy stbilizacji to chyba coś tam z prądem impulsowym robią, nie pamiętam dokładnie. Jak Calineczka sie wypowie wszyscy będziemy oświeceni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-11-03, 20:59:33 » |
|
http://www.allegro.pl/item262213145_hit_un_ladowarka_do_kazdej_baterii_gsm.htmlTu masz kompletną ładowarkę do ogniw Li-Ion. Receptura= łądowarka + dwa kawałki kabla + dwie sprężynki z blaszkami+dwa tłoczki od strzykawek infuzyjnych 60ml+lutownica+kawałek cyny. Wszystko połaczyć zalutować (nie gotować) i mamy gotową ładowarkę do ogniw typu 18650. Inne średnice ogniw=inne tłoczki od innych pojemności strzykawek. Dziękuję za uwagę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 2007-11-03, 21:04:17 » |
|
http://www.allegro.pl/item262213145_hit_un_ladowarka_do_kazdej_baterii_gsm.htmlTu masz kompletną ładowarkę do ogniw Li-Ion. Receptura= łądowarka + dwa kawałki kabla + dwie sprężynki z blaszkami+dwa tłoczki od strzykawek infuzyjnych 60ml+lutownica+kawałek cyny. Wszystko połaczyć zalutować (nie gotować) i mamy gotową ładowarkę do ogniw typu 18650. Inne średnice ogniw=inne tłoczki od innych pojemności strzykawek. Dziękuję za uwagę  Skutki uboczne leku??  Ile ona potrzyma?? 18650 mają większe pojemności niż bt. litowe w komórkach... Myśle, że padnie po paru razach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-11-03, 21:05:35 » |
|
Skutki uboczne leku??  Ile ona potrzyma?? 18650 mają większe pojemności niż bt. litowe w komórkach... Myśle, że padnie po paru razach... Myśl młody myśl:) Ja wolę się opierać na obserwacji praktycznej dziesiątek sztuk (ostatnio to już można powiedzieć setek)... Jeśli bym nie był tematu pewien to nie opisywałbym wam zabawek
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-11-03, 21:07:57 wysłane przez Bocian »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-11-03, 21:06:58 » |
|
Myśl młody myśl:) Ja wolę się opierać na obserwacji praktycznej dziesiątek sztuk... Jeśli bym nie był tematu to nie opisywałbym wam zabawek
Aha, ok...  Ale myśle  A jeszcze powiedz jak z bezpieczeństwem??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-11-03, 21:13:21 » |
|
PS. W hurcie można je dostać po 9zł/szt. Co do zabezpieczeń to ma układ wykrywający ogniwo w zakresach pracy (nie ładuje nekromandów  ), Pompuje ~200ma więc czas ładowania 18650 do krótkich nie należy. Stan naładowania sygnalizuje zapaleniem się kontrolki. Niestety nie odcina prądu po naładowaniu i trzeba odłączać. Siłą rzeczy jednak niebezpieczne przeładowanie to kwestia pozostawienia na baaaardzo długo. Mi cierpliwości wystarczyło na wpompowanie 4,6V i trwało to zdaje się dwie doby. Aha jeszcze kwestia dopasowania polaryzacji to w zależności od modelu albo automatycznie albo manualny switch przełączający plus/minus na wyjściach (zapala się dioda wykrywająca obecność ogniwa). PS. Chyba znowu mi się dostanie za promowanie kombinowanych rozwiązań  Tak sobie właśnie pomyślałem o niebezpieczeństwie Li-Ion tych wybuchach stronach, niebezpieczeństwie zapłonu i jak patrzę na ponad sto sztuk baterii z 8sztukami 18650 na pokładzie plus dziesiątki odzielnych Lionek... Jak pierdutnie to wszystko to będzie wielki grzyb atomowy nad mazowieckim 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-11-03, 21:32:54 wysłane przez Bocian »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-11-03, 22:20:26 » |
|
A o to jak toto wygląda po przeróbce:  Ładowarka do telefonów GSM PS. Ten akurat model tłoczków był średnio dopasowany kształtem do ogniwa.Ostatnio zamówiłem u producenta sprzętu medycznego 1000szt takich tłoczków (rozbebeszanie strzykawek to strata czasu/materiału) o idealnych wymiarach 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-11-03, 22:23:17 wysłane przez Bocian »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-11-03, 23:34:18 » |
|
Dostalem ta ladfowarke od Bociana, gumki robia wrazenie, hehe, jak dostane pozwolenie zajrze do srodka i sprobujemy wymyslic jak to ladowanie odlaczyc po naladowaniu albo przerobic na cos pewniejszego...  To co, otwierac?
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-11-03, 23:44:15 » |
|
Dostalem ta ladfowarke od Bociana, gumki robia wrazenie, hehe, jak dostane pozwolenie zajrze do srodka i sprobujemy wymyslic jak to ladowanie odlaczyc po naladowaniu albo przerobic na cos pewniejszego...  To co, otwierac? Baaaa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-11-04, 00:23:49 » |
|
Ok, wobec tego rozbiore i sprobuje zmodyfikowac 
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-11-04, 09:22:17 » |
|
Ok, wobec tego rozbiore i sprobuje zmodyfikowac  Calineczka, Bocian --> piszecie nie na temat.
Mi nie chodzi o super hiper ładowarkę bociana z ekstra gumkami, tylko o to, czy da się wykorzystać ładowarkę do telefonu komórkowego (którą każdy ma) do ładowania akumulatorów do latarek. Powiem może jaśniej - nie jest mi potrzebne kolejne urządzenie, chcę wykorzystać (w koncepcji na razie) to, co każdy ma w szufladzie.
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|