trwa ładowanie paska...
2012-05-22, 21:54:29 *
Aktualności:
Wybierz jezyk:

Forum   Zaloguj się Rejestracja   Tagi
Strony: 1   Do dołu
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  
Autor Wątek: Różne przydatne dodatki (pierdółki)  (Przeczytany 4463 razy)
pawelsz
Kierownik
Opinii: (3)
*

Miejsce pobytu: Wrocław

Piekielny Frecior ;P

« : 2007-10-29, 19:03:49 »

Chciałem się podzielić informacją o paru drobiazgach mniej lub bardziej przydatnych w  naszym latarkowym życiu Smiley
Staram się pokrótce opisać te drobiazgi jednocześnie dając link gdzie toto jest, jeśli jeszcze jest, bo różnie bywa no i oczywiście krótkie uwagi o danej pierdółce.

Driver i od razu krótki opis co toto może w języku przez wszystkich dobrze znanym Cheesy
16-Mode 3W 3.7V 7135 Circuit Board for Cree and SSC Emitters (3.7V 1000mA Output)
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7612
   1.Low (10%) - Mid (35%) - High (100%) - Strobe - SOS
   2.Low (10%) - Mid (35%) - High (100%)
   3.Low (10%) - Mid (35%) - High (100%) - Special Police Type Strobe - Slow Strobe (3Hz) - Super Slow Strobe (1Hz) - SOS

A tak po naszemu, ot driver zasilany za akusa lion (max zasilania cos kole 6V), który pasi do wielu lampek, posiada wiele trybów pracy i to, co Tygrysy lubią najbardziej- może działać w trybie słabo/średnio/na maxa ale można zmienić go na tryb bajerancki i jako zupełny bajer pamięta w którym trybie latara ostatnio działała i po włączeniu zadziała w tym samy trybie - rzecz wielce czasami przydatna.
Obsługa jest prosta i intuicyjna- po włączeniu światełko odpala się w ostatnim trybie- wyłączenie i wyłączenie <2s powoduje zmianę trybu (w przypadku lepsiejszych przełączników w światełku wystarczy lekko naciśnąć wyłącznik latarki- ot jakby się chciało Morsem nadawać), zmiana grupy polega na przejściu do trybu minimalnego, odczekaniu ok 4s aż latarka mrugnie i jej wyłączeniu na parę sekund (bodajże min 5, eh ta skleroza)- po czymś takim jesteśmy w innej grupie.
Może to zawiłe, ale naprawdę proste w użyciu.
Dla bardziej wtajemniczonych Mar3 mierzył ile ten driver ciągnie z aku ( nie mierzyliśmy ile idzie w diodę) i nie kłamią- ssie z akusa z grubsza jak piszą.
Nic nie powiem o jego sprawności- jakoś mniej mnie to interesuje- skoro się nie grzeje- znaczy nie źre energii za bardzo na darmo (gdzieś tracony power z naszego akusa musi ulecieć,a w driverze ino w ciepło)
Mi pasuje- innym, hmm nie wiem,ale opinie są pozytywne.

Ok- mamy światełko: mega , hiper wypaśne, ale czasem przydaje się przymocowac je do roweru, zwłaszcza teraz po zmianie czasu, kiedy się szybko ciemno robi na dworze.
Miałem kilka różnych uchwytów, własnoręcznie robionych też, ale ten pasuje mi najbardziej- wygoda, prostota, pewność i niska cena, ahha i nie psuje powłoki latary- czysta , żywa guma (no coś w tym rodzaju)
Universal Bicycle Mount

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8274

Zalety: taniość to raz, dwa to materiał- gumowate coś nie porysuje powłoki, nawet dośc słabej (no chyba że lakier pryśnięty na szybko).
Poza tym duża uniwersalność- można zamocować toto wciskając szerszym końcem w kierownicę i wtedy lampkę sie wkłada i następnie dokręca (fajna jest wkładka gumowa- pasuje i większa alfa (bez podkładki) i mały dośc fenix (z)) , lub można przykręcic śrubą do kierownicy i wtedy lampka mocowana jest na wcisk - ino większe lampki.
Duży plus za to, że śruba jest stalowa a nakrętka plastikowa z wtopioną nakrętką stalową (nie mam nic przeciwko plastikowi, byle nie były to plastikowe śruby i nakrętki , brrr)

To jest w zasadzie poza tematyką, ale można z tego spokojnie zrobi i latarkę- niektórzy ponoć robili, mi to pasuje z uwagi na zamiłowania GPSowe (ostatnio) oraz prądożerność nowych komórek-no masakra
W skrócie wsadza się w to zwykłego AA (można kupionego w kiosku, ale raczej lepiej akusa) i po podłączeniu do telefonu można go troszkę naładować- w terenie jest to bezcenne !!
A akusa Sanyo2700 można naładować tak około 2/3 baterii o pojemności 930chyba- no Nokia 6120), w zestawie jest 5 rożnych końcówek do różnych telefonów, niestety nie było takiego miniUSB , a szkoda, bo by pasił do GPSa na blue tooth- pewnie dorobię)
Może gadget- ale czasem ratuje ....  możność gadania i używania (dla mnie) GPS
Cell Phone Emergency Charger (1xAA)
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8079

Driver_1.jpg
Różne przydatne dodatki (pierdółki)
* Driver_1.jpg (31.75 KB, 600x600 - wyświetlony 384 razy.)
Uchwyt_1.jpg
* Uchwyt_1.jpg (29.48 KB, 600x600 - wyświetlony 376 razy.)
Uchwyt_2.jpg
* Uchwyt_2.jpg (32 KB, 600x600 - wyświetlony 360 razy.)
Ladowarka_1.jpg
* Ladowarka_1.jpg (38.89 KB, 600x600 - wyświetlony 369 razy.)
Esthan
Mechagłodzilla
Kierownik
Opinii: (8)
*

« Odpowiedz #1 : 2007-10-29, 20:35:35 »

Fuck me man !

Uchwyt jest zajebisty Cheesy

Może i go sobie zamówię.
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #2 : 2007-10-29, 20:53:40 »

Taaa czekam niecierpliwie na te driverki, w końcu będę mieć high med low bez mrugania  Wink A z tej polowej ładowarki można by odpalić diodę  Grin  coś świecącego floodowo zrobić , niezły bajer  Wink
tedtoffi
Opinii: (1)
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Pod Turbaczem

Ignoruj
« Odpowiedz #3 : 2007-10-29, 21:17:10 »

Pierwowzorem uchwytu o którym pisze Pawelsz jest uchwyt Ledlensera:
http://www.togo.com.pl/latarki/main.php?co=showdir&id=300
Używam go od dwóch lat - jest na stałe przykręcony na kierownicy i wciskam w niego, w zależności od potrzeby lampkę Ledlensera albo Lumapower M1. Jeżdżę na długie dystanse i zdarza mi się (latem) wracać do domu po północy - uchwyt mimo swej prostoty (a może dlatego?) jest w 100% pewny. Nawet na największych wybojach trzyma pewnie. Zero problemów!

Chwalebne jest świecenie przykładem lecz w ciemności lepsza jest latarka...
Calineczka
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #4 : 2007-10-30, 07:34:19 »

Dzieki Pawle za ciekawego topica. Potrafisz mi wskazac gdzie pisza o tych pradach ssanych z akkusa przez driverek?jakos w opisie nie widze...

nie odpowiadam  na PW.
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #5 : 2007-10-30, 10:15:41 »

A to Mariusz mierzył, ja też i wyszła zgodność- no ze świeżego akusa ssie odpowiednio ok.1A/300mA/100mA
w low zdeczko za dużo, ale da się wytrzymać, może za czas jakiś zmierzę czas pracy- ino nie kce mi się Smiley
edi
trza jednak zrobić diodę na kabelku i wsadzić do tej ładowarki- na wypady może być fajnie
« Ostatnia zmiana: 2007-10-30, 10:20:56 wysłane przez pawelsz » Zapisane
Bocian
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #6 : 2007-10-30, 10:24:00 »

To jest w zasadzie poza tematyką, ale można z tego spokojnie zrobi i latarkę- niektórzy ponoć robili, mi to pasuje z uwagi na zamiłowania GPSowe (ostatnio) oraz prądożerność nowych komórek-no masakra
W skrócie wsadza się w to zwykłego AA (można kupionego w kiosku, ale raczej lepiej akusa) i po podłączeniu do telefonu można go troszkę naładować- w terenie jest to bezcenne !!
A akusa Sanyo2700 można naładować tak około 2/3 baterii o pojemności 930chyba- no Nokia 6120), w zestawie jest 5 rożnych końcówek do różnych telefonów, niestety nie było takiego miniUSB , a szkoda, bo by pasił do GPSa na blue tooth- pewnie dorobię)
Może gadget- ale czasem ratuje ....  możność gadania i używania (dla mnie) GPS
Cell Phone Emergency Charger (1xAA)
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.8079

W Prolechu od ręki za 11,70 brutto  Wink
http://www.prolech.com.pl/75-810/item.aspx
Poruszałem już temat tego urządzonka i zrobiłem na nim latarkę (ma fajny mały driverek inside) i pompuje w diodę ~300mA. Gabaryty toto ma śmiesznie małe a moje Edisonki nawet przy tak małym prądzie świecą zacnie Grin
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #7 : 2007-10-30, 10:26:54 »

kurna , chyba przepłaciłem, ale z wysyłka podobnie wyjdzie, ino na stronce nie ma cen- może nie mają ? albo trza się zalogować- ino to jest jedynie dla firm- szkoda
« Ostatnia zmiana: 2007-10-30, 10:28:27 wysłane przez pawelsz » Zapisane
Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #8 : 2007-10-30, 10:29:24 »

Fuck me man !

Uchwyt jest zajebisty Cheesy

Może i go sobie zamówię.

Te uchwyty mam i nie sprawdzają się. Za luźne, może za dużą wagę przywiązuję do mocnego mocowania.

-- M.
Bocian
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Wiskitki

Ignoruj
« Odpowiedz #9 : 2007-10-30, 10:36:02 »

kurna , chyba przepłaciłem, ale z wysyłka podobnie wyjdzie, ino na stronce nie ma cen- może nie mają ? albo trza się zalogować- ino to jest jedynie dla firm- szkoda
Jeśli chodzi o zamówienia z Prolechu to we mnie masz zaprzyjaźnioną firmę Wink. Jak Cię coś będzie interesować i będziesz chciał znać cenę to daj znać a się zaloguję i sprawdzę (ewentualnie przekieruję zamówienie na Twój adres). Mają na prawdę fajny asortyment (i super ceny) większość tego co mają zauważ ląduje na Allegro z odpowednio doklejoną marżą pośredniaków Smiley
Calineczka
Użytkownik torch.pl

Miejsce pobytu: Gdańsk Oliwa

Ignoruj
« Odpowiedz #10 : 2007-10-30, 13:00:53 »

Dzieki za wyniki.
Rzeczywiscie low moglo by byc nizsze...

nie odpowiadam  na PW.
pawelsz
Kierownik
*

Piekielny Frecior ;P

« Odpowiedz #11 : 2007-10-30, 18:35:25 »

ale taki low wsie drivery (dostępne) maja- da się żyć z tym
dodam kolejny bajer- aczkolwiek przydatny

Glow-in-the-Dark Silicone Tailcaps for Flashlights (14mm Green / 10-Pack)
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5714

Fajne gumki, po złapaniu odrobiny światła (no im więcej tym bardziej dają) świecą potem i to mocno i długo (wieczorem odłożona rano jeszcze świeci), poza tym gumka miła w dotyku,jak to silikon, z cyckiem od środka (pow wyłączniki), dobrze zriobny ref - nie ślizga się palec przy włączaniu i wiem ,że pasuje do Ultrafire Alfa i do Ultrafire C2.
Niedługo zmienię wyłącznik w latarce rowerowej i wtedy skończy się macanie po ciemku  Tongue
Naprawdę warte ceny

edi
Ad Mel
Te uchwyty mam i nie sprawdzają się. Za luźne, może za dużą wagę przywiązuję do mocnego mocowania.
ten uchwyt jest idealny dla mniejszych latarek i tych średnich- ultrafire alfa trzyma się idealnie, na pewno SF A2 i podobne tak samo by się trzymały- ino moja alfa z akusem waży coś kole 20deko, a Ty Mel miewasz olbrzymy  Grin
Latarka nie lata, nie chwieje się i jakoś nie mam obaw, że ją zgubię - testowałem rózne uchwyty i pewnie ideałem by był taki na 2śruby- ino nie ma takich, albo go nie znalazłem

Gumka_1.jpg
Odp: Różne przydatne dodatki (pierdółki)
* Gumka_1.jpg (46.2 KB, 600x600 - wyświetlony 365 razy.)
Gumka_2.jpg
Odp: Różne przydatne dodatki (pierdółki)
* Gumka_2.jpg (28.11 KB, 600x600 - wyświetlony 75 razy.)
« Ostatnia zmiana: 2007-10-30, 18:39:15 wysłane przez pawelsz » Zapisane
mar3
Kierownik
Opinii: (73)
*

Miejsce pobytu: okolice Poznania

« Odpowiedz #12 : 2007-10-30, 18:46:15 »

Co do świecących gumek - są super hehe !! dawno nie miałem tyle radochy z takiego małego czegoś  Grin

Potwierdzam że rano świecą jeszcze na tyle że widać latarkę bez problemu.

Mel
Kierownik
Opinii: (7)
*

« Odpowiedz #13 : 2007-10-30, 21:09:18 »

... a Ty Mel miewasz olbrzymy  Grin

Fenixa wkładałem

-- M.
tedtoffi
Nowy użytkownik
*

Miejsce pobytu: Pod Turbaczem

Ignoruj
« Odpowiedz #14 : 2007-10-30, 21:21:46 »

Tak, Fenix jest za "chudy", ale jest na niego sposób: owinąć kawałkiem dętki! Ja tak robię z Lumapower M1, bo też ma mniejszą średnicę niż Ledlenser do którego uchwyt pasuje idealnie. Patent taki działa skutecznie.

Chwalebne jest świecenie przykładem lecz w ciemności lepsza jest latarka...
Strony: 1   Do góry
  Wyślij ten wątek  |  Drukuj  

Skocz do: