|
« : 2007-10-15, 14:57:36 » |
|
Ostatnio zmajstrowałem takie ustrojstwo na zamówienie. Zainteresowanymi są myśliwi ponieważ podobno w UV krew postrzelonego zwierzęcia wykazuje właściwości fluorescencyjne. Dioda nie należy do najtańszych ale robi swoje, długość fali to ~400nm. Zastosowałem optykę 15st. Zastanawiam się tylko nad bezpieczeństwem tego urządzenie w przypadku nie zgodnego z przeznaczeniem użycia (ta wiązka UV już po kilku sekundach zaczyna powoli parzyć w łapę  Co do efektu to jest super jak nie zapomnę to zapodam fotki. Najlepsze jest to jak mój Stefan (skorpion cesarski) świeci na zielono (pancerz skorpionów ma super właściwości fluoro). Narazie latareczkę testuję i wyniki są obiecujące:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 2007-10-15, 15:12:34 » |
|
Czekamy na fotki i może inny dział, hmmm??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 2007-10-15, 16:52:41 » |
|
ciekawe, ciekawe...diodka z Dx?
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 2007-10-15, 17:08:15 » |
|
Diodka z polskiej dystrybucji marki lekceważonej przez większość forumowiczów (nie wiedzieć czemu) Edison-Opto. Zapłaciłem mordercze 35zł w detalu  ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wkrótce będę miał 100szt tych diód więc mogę sporo taniej odsprzedać. Ciekawe swoją drogą jak UV zachowuje się w reflektorku (dzisiaj dostałem sample od Khatod do Edisonek;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 2007-10-15, 17:19:50 » |
|
MNie się tam Edison podoba, mam jedna z Chin, w latareczce EDC. Skąd te sample...powiadasz? bardzo mi się ta idea podoba, poproszem namiar ;-)
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 2007-10-15, 17:24:04 » |
|
MNie się tam Edison podoba, mam jedna z Chin, w latareczce EDC. Skąd te sample...powiadasz? bardzo mi się ta idea podoba, poproszem namiar ;-)
http://www.khatod.com/Mają bardzo fajną, alternatywną optykę dla wszystkich czołowych producentów diód. Ja czekałem 3 tygodnia, paczka zdaje się z Włoch:)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 2007-10-15, 17:28:16 wysłane przez Bocian »
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 2007-10-15, 17:39:54 » |
|
Dzięki Bocian za namiary  Chyba cos dopasuję do swoich body i porobię experimenta ;-)
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 2007-10-15, 17:46:00 » |
|
Dzięki Bocian za namiary  Chyba cos dopasuję do swoich body i porobię experimenta ;-) Tylko nie zapomnij... Napisać jako firma rokująca hurtowe zakupy (ja napisałem że jako sample do nowych modeli latarek na Edisonie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 2007-10-15, 18:05:20 » |
|
Oczywiście ;-) . Dzięki!
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 2007-10-15, 18:48:58 » |
|
Diodka z polskiej dystrybucji marki lekceważonej przez większość forumowiczów (nie wiedzieć czemu) Edison-Opto. Zapłaciłem mordercze 35zł w detalu  ale jeśli ktoś jest zainteresowany to wkrótce będę miał 100szt tych diód więc mogę sporo taniej odsprzedać. Ciekawe swoją drogą jak UV zachowuje się w reflektorku (dzisiaj dostałem sample od Khatod do Edisonek;) Bocian, a czy to Ty wykupiłeś z Semiconductors wszytkie IMS20 (100 sztuk właśnie)?!!! Choroba, czekałem na następną dostawę >
-- M.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 2007-10-15, 19:04:41 » |
|
Bocian, a czy to Ty wykupiłeś z Semiconductors wszytkie IMS20 (100 sztuk właśnie)?!!! Choroba, czekałem na następną dostawę >
-- M. Muszę Cię zmartwić drogi Melu ale to nie ja i powiem szczerze dzięki Tobie dowiedziałem się ze coś takiego istnieje...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 2007-10-15, 19:40:48 » |
|
I po co się wychylałeś Mel, te też wykupi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 2007-10-15, 22:15:03 » |
|
 Latarka na 3W diodzie UV  Latarka na 3W diodzie UV  Latarka na 3W diodzie UV  Latarka na 3W diodzie UV  Latarka na 3W diodzie UV  Latarka na 3W diodzie UV No więc powiem szczerze ciężko fotografuje się światło UV. Na dworzu przykładowo kora brzozy super świeci na biało a aparat nie łapie na tym ostrości  Reszta fotek to mój Stefano (może wydawać się upasiony ale jest tuż przed wylinką:) Ostatnie zdaje się to chciałem uchwycić super wyglądające live znaki wodne na banknocie a na fotce nic nie widać:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 2007-10-16, 07:38:31 » |
|
...ciekawie to wyglada, swiatlo jak z jarzeniowki UV na dyskotece? Zastanawiam sie nad wsadzeniem tego do filtra akwariowego, bo ponoc nowoczesne filtry wybijaja rozne niepotrzebne stworzonka tym swiatlem...
|
|
|
|
|
|
nie odpowiadam na PW.
|
|
|
|